[HUN] NASAMS

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 864
6 055
113
Nem, minositett adat pl a nasamsok szama gyorieknel is csak nehanyan tudjak meg hogy mennyi a valos szám! Es ez igy lesz minden legvedelmi eszkoznel/rendszernel is

Hogy érted a " győrieknél is csak néhányan tudják meg"-et? Dolgoznak ott -mit tom én, legyen- 150-en. Ők ha bemennek dolgozni, nem fogják tudni mennyi Nasams van lerakva a garázsban? :eek:

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 631
42 029
113
Hogy érted a " győrieknél is csak néhányan tudják meg"-et? Dolgoznak ott -mit tom én, legyen- 150-en. Ők ha bemennek dolgozni, nem fogják tudni mennyi Nasams van lerakva a garázsban? :eek:
hivatalosan lehet hogy nem tudják, de azért biztos beszélgetnek egymással és valójában mégis.
Azt tudják hogy hányan vannak, ki mire lett kiképezve és az hány NASAMS-re elég.

Szóval annyira nem lehet nagy titok...

• Tetszik
Reactions: polyfag and Kávé

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 341
96 709
113
2000-es években 40 db C5-öst vettünk, aminek kisebb is a hatótávja mint a legutóbbi C7/8 beszerzésnek.
Azóta nem érkezett hír AMRAAM beszerzésről.

Szóval ha kimaxoljuk az export engedélyekben szereplő mennyiségeket, akkor lesz 40 db C5, 120 db C7/8 illetve 60 db ER rakétánk. Ez is majd pár év múlva mert az amcsik a teljes AMRAAM-termelést lekötötték az ukránoknak két évre...
Amit a facen láttam.

A meglévő C5-ösök mellé a kövi rakétákat vettük:
120 db AIM-120 C8
60 db AIM-120 ER

és volt egy opcionális lehetőség további
60 db AIM-120 C8 lehívására.

• Tetszik
Reactions: Venom85

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 631
42 029
113
Amit a facen láttam.

A meglévő C5-ösök mellé a kövi rakétákat vettük:
120 db AIM-120 C8
60 db AIM-120 ER

és volt egy opcionális lehetőség további
60 db AIM-120 C8 lehívására.
Igen, ezek ismertek voltak eddig is. 60 darabos opció volt új infó a szivárogtatásból.

Bizonyos pletykák szerint a rakéták szállításának csúszásáért további rakétákkal leszünk kárpótolva. Csúszás = kötbér = több rakéta. Talán pont ezt a 60 darabot hívjuk le ennek fejében - konkrét mennyiségről nem hallottam, csak hogy több rakétát akarunk ha már megszívattak az amcsik.

• Tetszik
Reactions: Venom85

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 785
17 572
113
Igen, ezek ismertek voltak eddig is. 60 darabos opció volt új infó a szivárogtatásból.

Bizonyos pletykák szerint a rakéták szállításának csúszásáért további rakétákkal leszünk kárpótolva. Csúszás = kötbér = több rakéta. Talán pont ezt a 60 darabot hívjuk le ennek fejében - konkrét mennyiségről nem hallottam, csak hogy több rakétát akarunk ha már megszívattak az amcsik.

Magyarul a térség meghatározó haderjének légvédelme 40 rakéta, amin osztozni kell a Gripenekkel + néhány Mistral?

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 631
42 029
113
Egy 22-es doksi említi az AMRAAM másfél, két éves csúszását, Szal azóta csúszással is érkezhetett be.
kivéve hogy Biden nyáron bejelentette, hogy mindenkinek csúsztatják az AMRAAM szállításokat 2 évvel mer Ukrajna az első.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 631
42 029
113
Kinézetre könnyen megállapítható hogy az adott rakéta c5 vagy c8 ?
Amennyire tudom nem: belső változtatások történtek, kívülről nem látszanak.

amraam.jpg

• Tetszik
Reactions: BJani and sisimoto

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 631
42 029
113
Akkor bejelentes nelkul nem fogjuk tudni mizu egy random felfegyverzett gripen foto alapjan
pláne hogy gyakorló rakétákkal fotózzák a Gripeneket többnyire. A NASAMS-es fotókon is mindig CATM-120 gyakorló rakéták láthatóak - lényegében súlymodellek.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 631
42 029
113
Amúgy tavaly ősz óta a NASAMS-ek beérkezéséről sem hallani - lehet hogy ezek és csúsznak mert "Ukrajna az első" Kongsbergnél is...

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 631
42 029
113
Vagy csökken, mondván, hogy idő közben felmentek az árak. Én már mindent el tudok képzelni.
Az ár szerződéskor rögzítésre került, azon nem lehet egyoldalúan variálni. Mivel ők vannak csúszásban (már ha ez így van), nem áll módjukban nagyon pattogni: nekik van kötbér kötelezettségük.
A kötbért meg többnyire jobban megéri áruval (pl. plusz indítókka vagy üteggel) kifizetni, mint készpénzben.

• Vicces
Reactions: alali77