K
Kopi2000
Guest
Talan valahol az afgan hatarvideken???Hát közgazdasági szakközépbe jártam nem természettudományos gimiben, de a tankönyvben benne volt.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Talan valahol az afgan hatarvideken???Hát közgazdasági szakközépbe jártam nem természettudományos gimiben, de a tankönyvben benne volt.
Itthon.Talan valahol az afgan hatarvideken???
Ez a hozzászólás jellemző rád, már amennyiben ékezetes betűket is használnál a román helyett.Talan valahol az afgan hatarvideken???
A robbanóanyag nem vákuum fóliás élelmiszer, Amennyiben nem hiszed, próbáld ki, és ne gondolkodj, mert megfájdul a fejecskéd.En mar foztem (porbol) 10 eve lejart szavatossagu gombakrem levest. Semmi bajom nem lett tole, bar nem volt a legfinomabb. De az elelmiszerekre is nagy biztonsaggal irjak ra a szavatossagi idot, ezert a vedogazas, vakuumfoliazott cuccokat siman megcsinalom 2 hettel a szavatossag lejarta utan is. Fullon van a fagyasztom, mint vesztartalek... Meg nem volt, ami romlott lett volna... Gondolom, a raketaknal is valami ilyesmi lehet a helyzet, bar ilyen dolgokat soros koromban sem kotottek az orromra... Pefig Fagot iranyzo voltam, erettsegivel es 1,5 dioptrias szemuveggel...
Van, bevizsgálás után még pár évet hosszabbíthatsz rajta. De nem a világ végéig. Sok robbanóanyag, ha kikristályosodik vagy egyéb okból instabil lesz még erősebb lesz mint alapállapotban és szét tudja vetni az indítókonténert is pl. Vagy nem úgy bírja a fizikai behatásokat mint addig.Azért azt tegyük hozzá,hogy tényleg van egy biztonsági ráhagyás a szavidőnél.
Orosz szilárd hajtóanyag amúgy kisebb élettartamú mint az usak.30-40 éves TOW rakéták simán működtek Sziriában(pedig egy részük korszerűsitett TOW 1 volt),Minutman rakéták meg lazán 50 évesek,és működnek.Van, bevizsgálás után még pár évet hosszabbíthatsz rajta. De nem a világ végéig. Sok robbanóanyag, ha kikristályosodik vagy egyéb okból instabil lesz még erősebb lesz mint alapállapotban és szét tudja vetni az indítókonténert is pl. Vagy nem úgy bírja a fizikai behatásokat mint addig.
Ha nem indul el a rakéta az a kisebbik gond (bár éles helyzetben szintén több mint kellemetlen) de ha felrobban amikor indítanád na eléggé gyászos.
Ott is hosszabítják az üzemidőt 20 év után, x évente.Orosz szilárd hajtóanyag amúgy kisebb élettartamú mint az usak.30-40 éves TOW rakéták simán működtek Sziriában(pedig egy részük korszerűsitett TOW 1 volt),Minutman rakéták meg lazán 50 évesek,és működnek.
De még ezeket is rendszeresen ellenőrzik,és volt példa hajtóműcserére is.
A nálam is öregebb Minutmanek azthiszem már csak 5 éves ciklusra vannak fogva.Ahoz képest,hogy már a 80as években tervezték a cseréjüket,egész jol birják...Ott is hosszabítják az üzemidőt 20 év után, x évente.
Hajtóanyagot (és gondolom elektronikát) már cseréltek bennük és elég kontrolált optimális környezetben tárolják őket.A nálam is öregebb Minutmanek azthiszem már csak 5 éves ciklusra vannak fogva.Ahoz képest,hogy már a 80as években tervezték a cseréjüket,egész jol birják...
Egy részükben igen.Ahogy a TOW rakétákban is.De úgy tudom,hogy az utolsó sorozatok már ugyan azt a hajtóanyag keveréket kapták a gyártósoron,mint a Tridentek,és azokban még mindig az eredeti van-ha közben cserélték,akkor lemaradtam róla.Hajtóanyagot (és gondolom elektronikát) már cseréltek bennük és elég kontrolált optimális környezetben tárolják őket.
A szilárd hajtóanyagú rakétahajtóműre nem hat semmilyen dinamikus terhelés míg el nem indítják (most a silóban pihenő rakétára gondolok) . Ha "nem rozsdá'l meg" "örökéletű" a fúvókavezérlés kivételével. Már ha jól gondolom.Egy részükben igen.Ahogy a TOW rakétákban is.De úgy tudom,hogy az utolsó sorozatok már ugyan azt a hajtóanyag keveréket kapták a gyártósoron,mint a Tridentek,és azokban még mindig az eredeti van-ha közben cserélték,akkor lemaradtam róla.
Elektronikát többször is csereéltek bennük,meg csali/megtévesztő eszközöket is.
Nem,mert a hajtóanyag egy komplex vegyület,ami elöregszik,vegyi bomlási folyamatok indulnak el benne.80as évek végi Topol rakétákat példul már selejtezni kellet,mert az elöregedett hajtóanyag használhatatlanná vált.A szilárd hajtóanyagú rakétahajtóműre nem hat semmilyen dinamikus terhelés míg el nem indítják (most a silóban pihenő rakétára gondolok) . Ha "nem rozsdá'l meg" "örökéletű" a fúvókavezérlés kivételével. Már ha jól gondolom.
Lehet nem fogalmaztam jól, magára a tartályra gondoltam, nem a hajtóanyagra. Amúgy elvileg a Topolban is lehetett volna hajtóanyagot cserélni, de az orosz metódusban felújítás helyett új rakéta rendszeresítése szerepel. Az USA-ban meg a rendszeresített új rakétát "váltottál le" felújított régivel. Lehet, csak mutatóban hagytak meg pár százat a tengeralattjáróról indíthatóak mellett.Nem,mert a hajtóanyag egy komplex vegyület,ami elöregszik,vegyi bomlási folyamatok indulnak el benne.80as évek végi Topol rakétákat példul már selejtezni kellet,mert az elöregedett hajtóanyag használhatatlanná vált.
Nem tudom,hogy a Topolok konstrukciója miatt,vagy valami másért döntöttek a csere mellet a hajtóanyag csere helyet.Amit tudni lehet,hogy az amcsi szilárd hajtóanyagú rakéták nagyságrenddel jobb "tartósságuak",mint az oroszoké-de úgy általában is mindenkinál jobbak.AAM adatok vannak,hogy egy orosz rakétát 10-30 repült óra után nagyjavitanak,mig egy amcsi 100+ óra után megy mondjuk légvédelmi rendszerbe,ahol még 10 évet simán elvan nagyjavitás nélkül is.Lehet nem fogalmaztam jól, magára a tartályra gondoltam, nem a hajtóanyagra. Amúgy elvileg a Topolban is lehetett volna hajtóanyagot cserélni, de az orosz metódusban felújítás helyett új rakéta rendszeresítése szerepel. Az USA-ban meg a rendszeresített új rakétát "váltottál le" felújított régivel. Lehet, csak mutatóban hagytak meg pár százat a tengeralattjáróról indíthatóak mellett.
Nem tudom,hogy a Topolok konstrukciója miatt,vagy valami másért döntöttek a csere mellet
Mondjuk nekem nincs is olyan nagy bizodalmam a müanyagtokos gépkarabélyokban sem.....Fönn kell tartani a gyártást, illetve öregszenek a műanyagok (üvegszál, szénszál, aramid). Ugyanis ezek már műanyag rakéták, nem rozsdamentes acélból/alumíniumból vannak mint a Minutenman III.
egyik sem túl friss, szóval a Fagotot ezekszerint már nem használják, kivonták. A Konkursz meg elve a BRDM-eken volt csak ha jól tudom, amiket már kivontak...