1:28-nál a táblán a cirkáló lőszerként alkalmazandó Protar paraméterei. Papíron biztos nagyon jó, a gond nem a Protar-ral lesz. Hanem a gyártókapacitással. Ahhoz, hogy ilyen drónokkal harckocsikat, sőt, netán hk zászlóaljakat akarjunk megsemmisíteni, ahhoz nagyon nagy mennyiség lenne szükséges belőlük. Van, vagy lesz rá gyártókapacitás? Sok alegység lesz felszerelve velük? Na ezekben vagyok szkeptikus. Beleeshetünk könnyen abba a hibába, hogy lesz egy remek drónunk, csak alig lesz belőle és így nem válhat belőle "game changer" a harctéren.
(Elvi problémák is lehetnek a gyártással. Háború nélkül a legyártott példányokkal tele lesz a raktár és egy idő után nincs szükség újabbakra. Ha nincs külföldi megrendelés, akkor megint leépül a gyártókapacitás. Ha menet közben pedig kitör egy háború, akkor megint újra kell szervezni a gyártást, mert hirtelen kevés lesz a drón. Nagy falat ez szerintem még hadiipari nagyvállalatoknak is, nem pedig egy apró hazai cégnek. Bár igaz, nem tudom, hogy egy Protar előállítása mennyire munkaigényes, hány embert köt le és hány munkaóra.)
Ráadásul nagy és relatíve drága technika. Egy Shahed drón kisebb, robbanómotoros és egyszerű kialakításúnak tűnik, sokat lehet belőle gyártani, fogyóeszköznek számít.
A Protar reálisabb jövője lehetne, hogy felderítő konfig-ot készítenek belőle?
Egy Spike LR 2-es rakéta teljes tömege 13 kg. Lehet, hogy a Protar orrában is elférne valami tandem kumulatív robbanótöltet, esetleg nagy robbanóerejű repesz-romboló. 5-10 kg a teherbírása a leírás szerint.