Anno a Rheinmetall-nak laza 10 évebe került kifejleszteni a löveget. Egy átlagos cső élettartama 1200-1500 lövés, aztán kuka. Ha most figyelembe vennénk a jelenleg szolgálatban álló 120mm-es löveggel felszerelt katonai berendezéseket, tuti, hogy egy nagyon szép szám jönne ki és erre lehetne kalkulálni egy éves gyártandó mennyiséget.
Viszont erre a piacra bejutni nehéz, és aki már bent van, az ügyel arra, hogy bent is maradjon. Ha NATO-hoz akarsz beszállítani, akkor oda kell a NATO beszállítói rendszer, ez az egész láncolaton kell végigjátszani, biztosítani és garantálni.
Személy szerint ebbe a témába nem szállnék be pénzzel. Nagyjából hasonló beszélgetésem volt úgy 6 éve az akkori főnökömmel, aki a fogát szívta a lineáris mágneses meghajtáshoz szükséges elemek láttán. Horror pénzbe kerül, viszont simán lehet vele 4-5 tonnás szerkezeteket 1,2G-s gyorsulással gyorsítani, minimális a kopás, egyenletes a terhelés (nem úgy, mint mondjuk mechanikus katapultnál...), stb. De a bejutás a piacra, a tanulópénz, meg megtartani a kulcsembereket nem egyszerű.
A Rheinmetall-nak a 120mm-es lövegei 580MPa terhelést képesek elviselni - ez tesók között 5800bar belső nyomás. Figyelembe véve a cső átmérő/vastagság arányát, van egy sejtésem, hogy miből van, ebből kifolyólag meg tudom mondani, hogy ezzel az anyaggal Magyarországon nulla a tapasztalat. A régi munkahelyem egy ehhez "kísértetiesen" hasonló anyagból elég sok nagy igénybevételű tengelyt csináltunk - helyesebben mondva számoltam ki meg írtam hozzá hőkezelési utasítást és lett legyártatva külföldön - magyar partnereknél esélytelen volt. A megmunkálást meg megcsinálták, de hőkezelés és felületkezelésben mind elcsúsztak.
Hol a méretek mentek a hőkezelésnél - pedig leírtam, hogyan tegyék bele, milyen sebességgel, milyen irányból, vagy a fürdő összetétele nem sikerült rendesen - emiatt más lett a fürdő hőelvonó képessége, emiatt meg lágyfoltos lett a termék, vagy a kívánt átkovácsolási számot nem tudták tartani nagyobb szelvényvastagság esetén.
Ehhez komoly ipari és szellemi háttér kell - meg ez nem az a téma, hogy bemész az egyetemre és tudják a 30 éves doktor-hegesztőmérnök-gépészmérnök-docens-kezétmégsohamegnemégetett-tüdejébenmégnincs2kilófémpor oktatók. Egy dolog venni egy csőfuró gépet, egy dolog venni egy alagútkemencét egy másik dolog meg dolgozni vele. A magyar iparnak is vannak korlátai - főként humán oldalon.