Igen, ez és az is egy lehetséges adat. Bármilyen hülyén hangzik, mikor azt gondolná az ember, hogy ez egy egyszerű dolog.
Így, hogy utána néztem, azt írják, hogy:
"Az interneten nem áll rendelkezésre egységes statisztika a gyilkosságok számáról – ennek részletes okairól az Országos Kriminológiai Intézet írt 2019-ben egy
összefoglalót, amelynek lényege, hogy
más módszertant használ az Eurostat, és mást a magyar hatóságok. Nagy kérdés például, hogy bele kell-e számítani a gyilkosságok számába a kísérletet és az előkészületet, vagy csak a befejezett emberöléseket, illetve hogy a gyilkosságot a felderítés évében vagy a feltételezett elkövetés évében kell-e nyilvántartásba venni."
Jó ideje csökken Magyarországon az emberölések gyakorisága, de 2020 fordulatot hozott. Budapesten több embert öltek meg januártól májusig, mint 2016-ban egész évben, és az országos adatok sem sokkal kedvezőbbek. Mindez összefügghet a koronavírus-válság és a karantén miatti feszültséggel, illetve...
qubit.hu
A részletes magyarázat többek közt tartalmazza, hogy:
"Az Eurostat definíciója szerint, a felsorolt bűncselekmények kísérlete nem tartozik ebbe a
kategóriába. Ennek ellenére
a magyar adatok tartalmazzák a kísérletek számát is..."
Tehát ha jól értem, akkor a magyar hatóságok metodikája alapján nézzük a statisztikát és ha ily módon hasonlítjuk össze a francia adatokkal, akkor a franciaországi statisztikából ide kell venni a kísérletek számát is, ami a fentebb általam összeadott tételek között nem szerepelt.
Ha tehát hozzá adjuk a "Emberölési kísérlet lopni és lopással összefüggésben" és a "Más alapon elkövetett emberölési kísérletek", akkor a fentebbi francia adathoz még 2868 esetet hozzá kell adni.
(És most látom, hogy egy sort elnéztem és 2019-re nem 78, hanem 60 gyilkosságot ír a KSH. Elnézést.)