<blockquote rel="zsolti">Indításra való jelzés nincs, de azért azért a besugárzásjelző dolgozik, azt hogy a Track While Scan módban mennyire más egy radar hullámhossza, pulzus ismétlési freqvenciája, miközben rávezet egy rakétát, azt nem tudom. Nem hiszem hogy ugyan az mint sima keresésnél, amiben dolgozni kellett volna logikusan egy olyan géppárnak, aki NEM LÁTTA a gripeneket. Ha nem látták őket, 1. nem használtak radart, akkor nincs mitől kifordulni,
Teljesen rosszul látod a dolgot. Attól, hogy a Falcon pilóta nem tudja, hogy ott vannak a Griffek, az nem jelenti azt, hogy a Griff egyértelműen tudja, hogy őt nem látják. Sőt, határozottan azt is gondolhatja, hogy őt bizony látják. Miért?
Baromi egyszerű. Az ellen radarja még pásztázó üzemmódban is simán beriaszthatja a másik RWR-jét. Érzékelni fogja, hogy ott van valaki, és kereső üzemmódban dolgozik. Az megvan, hogyan csökken a távolsággal a radarhullámok az energiája, és a saját hullámnak kétszerannyi utat kell megtennie, tehát jóval több energiát veszít?
Ha meg csak röviden áthúz feletted a radar, akkor nagyon nem biztos, hogy érzékelni fog. Te viszont kapod a sugárzást ugyanúgy.
Egyszerűen arról van szó, hogyha te látsz az RWR-en egy forrást ami feléd néz, és nem teljesen extrém helyzetben vagy (tökéletes notch, menekülés távolról, vagy alapból kibaszott messze van) akkor NEM lehet eldönteni, hogy az a gép lát-e vagy nem. Még sokszor akkor sem lehet eldönteni, hogy látnak-e vagy nem, ha egyébként radarral nem feléd néz. Főleg, ha a célnak van IRST-je vagy egyéb olyan eszköze amivel lehet passzívan figyelni, pl datalink.
Gyakorlatilag egy nagy kivétel van, ha olyan cél ellen repülsz, amiről brutálisan pontos információ van, mert akkor lehetne tudni, hogy milyen messziről tud észlelni. De szerintem ez még ugyanazon légierőn belül sem áll fenn sehol, nemhogy különböző országok légiereje között. Hülyék is lennének megosztani ilyen kényes információt.</blockquote>
Tudom hogy hogy működik egy RWR rendszer. Ezek azért ha jól tudom, a különféle üzemmódokat is tudják észlelni, és meg tudja különböztetni a keresés közbeni követést, a max. hatótávolságra törekedő távoli felderítő kereső üzemmódtól. Ha TWS-be reptették bele őket szembe, az balfékség volt, hogy onnan ki kelljen térni. Ha LRS módban repültek maguknak kutatva lehetséges célokat, akkor azért azt gondolom, nem kell még ha érzékeli is a gripen RWR-je, úgy venni, hogy mindjárt kaphatod a rakétát, hisz csak scan mód. Sztem elbeszélünk egymás mellett egyébként. Nekem csak nem életszerű ez az egész story. 2007 ben, frissen a gripen beszerzés után, ez egy nagyon jól hangzó cikk volt, hogy olyan jó az új HuAf gripen fegyverrendszere, hogy még az F-16 sem látja, kicsengéssel, konkrétan zéró konkrét tartalommal. Csak ennyit voltam bátor megemlíteni belőle, hogy ez így semmi nekem.