Azt írja, hogy "először kipróbálhatjuk a levegő-föld fegyverzetet". Szerintem ez bombát takar!Ezt nem mondta, hogy bomba, csak azt, hogy irányított fegyverzet.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Azt írja, hogy "először kipróbálhatjuk a levegő-föld fegyverzetet". Szerintem ez bombát takar!Ezt nem mondta, hogy bomba, csak azt, hogy irányított fegyverzet.
Van rakéta is.Azt írja, hogy "először kipróbálhatjuk a levegő-föld fegyverzetet". Szerintem ez bombát takar!
Azt írja, hogy "először kipróbálhatjuk a levegő-föld fegyverzetet". Szerintem ez bombát takar!
A levegő-föld rakéta - konkrétan a Maverick - az túl drága játékszer ahhoz (és ezért túl kevés is van belőle), hogy gyakorlat címén könnyedén ellövöldözzék. Még a gazdagabb országoknál is nagyrészt szimulátoros kiképzés-gyakorlás folyik az ilyen "drágaságokkal", és csak időnként lőnek el néhányat, ellenőrizve a gyártott szériák működőképességét a hosszú tárolás után.Van rakéta is.
A levegő-föld rakéta - konkrétan a Maverick - az túl drága játékszer ahhoz (és ezért túl kevés is van belőle), hogy gyakorlat címén könnyedén ellövöldözzék. Még a gazdagabb országoknál is nagyrészt szimulátoros kiképzés-gyakorlás folyik az ilyen "drágaságokkal", és csak időnként lőnek el néhányat, ellenőrizve a gyártott szériák működőképességét a hosszú tárolás után.
A Maverick tárolási időtartama eredetileg tényleg 10 év volt, de már elég régen felemelték ezt - hogy mennyire azt nem írták. Viszont ez nem azt jelenti hogy kötelező ellőni, hanem a repülőgépek nagyjavításához hasonló procedúrára kerül sor, nálunk ezt Nyírtelken végzik. Elvileg persze el is lőhető a rakétakészlet egy része, de én ismerem olyan "spórolósnak/zsugorinak" a HM-et, hogy erről könnyű szívvel lemondanak (az ellőtt rakétákat kp-dollárért kellene pótolni). De én is örülnék ha kellemesen csalódhatnék a vezetőségben, mert hát egy pilótának a valódi indítás az igazi "edzés" (anno a Szu-22 pilótáink is - ha talán nem is mindegyik - lőttek lézervezérlésű rakétával földi célra).Úgy gondolom,hogy az utolsó mondatod utolsó részével(" ellenőrizve a gyártott szériák működőképességét a hosszú tárolás után")homlok egyenest szembe mentél mindazzal amit előtte írtál.Vagy talán 10+ év tárolás nem hosszú idő?
A Maverick tárolási időtartama eredetileg tényleg 10 év volt, de már elég régen felemelték ezt - hogy mennyire azt nem írták. Viszont ez nem azt jelenti hogy kötelező ellőni, hanem a repülőgépek nagyjavításához hasonló procedúrára kerül sor, nálunk ezt Nyírtelken végzik. Elvileg persze el is lőhető a rakétakészlet egy része, de én ismerem olyan "spórolósnak/zsugorinak" a HM-et, hogy erről könnyű szívvel lemondanak (az ellőtt rakétákat kp-dollárért kellene pótolni). De én is örülnék ha kellemesen csalódhatnék a vezetőségben, mert hát egy pilótának a valódi indítás az igazi "edzés" (anno a Szu-22 pilótáink is - ha talán nem is mindegyik - lőttek lézervezérlésű rakétával földi célra).
Akkor egy kis összeesküvéselmélet...
Idén áprilist megelőzően majdnem két évig nem láttak Mavericket a magyar Gripeneken. Hogy ha elkezdünk számolgatni, akkor az jön ki, hogy pontosan akkor járt le a beszerzés utáni 10 év és ezzel együtt az üzemidő. Kicsit sokáig tartott amíg megrendelték és végrehajtották azt a nyírteleki ellenőrzést. Lehet nem is akarták, mert azt gondolták hogy az okosbomba majd úgyis kiváltja a rakétát?
Így el tudok képzelni egy karbantartás utáni ellenőrző lövészetet Maverick-kel is. De bombázás szerintem biztos lesz, főleg ha vannak buta bombáink is.
A bombafegyverzetes magyar Gripenekről még mindig csak ezek a képek vannak:
https://mno.hu/belfold/magyar-gripenek-vegre-bombakkal-2423480
http://legiero.blog.hu/2017/10/25/megkuzdottunk_demonjainkkal_gripenjeink_bombakkal_a_levegoben
Mk-82-vel még nem látta őket senki.
Levegő-levegő lövészet is lesz.
De mivel? A lejárt üzemidejű saját AIM-9-einkről még mindig nem tudunk semmit. A korábbi éleslövészeteken az ellőtt rakétakészlet részben vagy teljesen svéd volt. Lehet hogy a levegő-föld fegyverzettel is így lesz? Akkor viszont két hét múlva sem fogunk többet tudni mint most. Csak azt hogy a pilótáink kiválóan teljesítették a feladatukat.
Vagy a szájdvájndereket is leellenőrzik ezzel a körrel, a te gondolatmenetedre építve.
[URL said:
"A mai napon közzétett beszerzési eljárás alapján füstképző pirotechnikai eszközt szeretne a Magyar Honvédség vásárolni, méghozzá a SAAB JAS-39 Hu J2 Gripen típusú repülőgépeihez. A beszerzés tárgya konkrétan az amerikai Sanders Smoke Technologies, Inc. SMOKEWINDER ® 9000-5 and 9000-6 elnevezésű füstgenerátora, amelyet a Gripenek szárnyvégeire, tipikusan a Sidewinder rakéta helyére lehet illeszteni (gondolom innen az eszköz elnevezése)."
https://jogalappal.hu/hamarosan-elfustolnek-a-magyar-gripenek/
Akkor valószínűleg ezért:Most emelték a készültséget, elvileg alfa riasztás.