1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  Csak hogy eredeti forrásból értesülj:
  én indítottam a dolgot azzal az elgondolással, hogy a Griffünk legnagyobb baja az, hogy jól alkalmazható konfigurációban -a méreteiből fakadó korlátok miatt- elég rossz valós paraméterei -és ebből adódóan esélye vannak a kőrnyező országokat, lehetséges ellenfeleket figyelembe véve.

  Ezeket a határokat próbálom kitolni -elméletben- egy kb. 1.500 kg súlyú -+hosszú-üzemidejű startrakéta, akár 2.000-3.000m ig) drónnal ami 1-2 felfüggesztővel leveszi a nagy radarkeresztmetszet és a sok fegyverzet miatt a sok póttartály és ezekből adódó rossz manőverező képesseg és kis hatósugár "terhét" a Grippenjeink válláról. 2-3 ilyen drón ami automatikusan követi a -Griffet-, "kicsit" megemeli a gép harcértékét :)
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért ennyire nem kéne fullba tolni...
   
  endre likes this.
 3. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  Így jó magyar szokás szerint elöny lehetne kovácsolni a hátrányból: "kicsi" a Griff, de a "miénk ", DE a RADARKERESZTMETSZETE is kicsi. És ha a harcérték emelése mellett (a 2-3 drónnal összesen kb 3 BVR!!! -1 a Griffen, +2 2 db. drónon, a 3. drónon 1-2 felfüggesztési ponton "ami kell"), marad a alacsony észlelhetőség, az nagyon :hadonaszos:.

  Így, és feltételezve a sokat emlegetett "Made in Hu" radarelnyelő festéket, egy 4++(+?+?) Grippenünk lenne. Ezt segített blitz nekem/neked értelmezni, amit köszönök ;)
   
 4. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Pardon, amennyire én tudom, egy darab Kontakt EDZ tartókkal felszerelt T-72 hk. volt (van?), annak voltak kvázi gyakorló (robbanóanyag nélküli) kazettái.
  A többi harckocsin még csak a tartók sincsenek, tehát az opció se létezik, hogy (bő 30 évvel ezelőtti) ERA-val legyenek felszerelve.
  Nem mintha annyira bonyolult lenne felhegeszteni a tartókat, de a lényeg az, hogy még azok sincsenek.

  Bő 10 éve döbbentem le azon, hogy a(z akkori) harckocsizók még a ködgránátvetőket se használták soha harcjárműveiken (nem volt hozzájuk gránát).

  Második vadászgép-század?

  Én kérek elnézést, ám szerintem a MH jelenlegi állapotában ekkora orbitális marhaságot még felvetni is sértés.
  Majd ha a forgószárnyas és szárazföldi haderő harcjárműveire is költöttek végre valamit (nem, a buszok nem harcjárművek), utána esetleg.

  (Csak hogy pozitívat is mondjak: azért annak örülök, hogy mostanában a kiküldetésekre induló / onnan érkező katonáink már egységes egyenruhát viselnek a fotók tanulsága szerint, nem volt olyan régen, hogy hasonló esetben akár 3-4 különböző terepmintás egyenruhában lehetett látni őket...)
   
  fip7, antigonosz, svajcibeka and 3 others like this.
 5. endre

  endre Active Member

  Szívből gratulálok e magas szintű hozzászóláshoz. Köszönjük, hogy részletesen kifejtetted, hogy miért nem lehet például a Miniszterelnökség kiadásainak 30%-os csökkentésével 11,2 milliárd forintot megspórolni.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egységes volt régen is.Max annyi különbség volt,hogy amerkai sivatagi mintás vagy boci sivatagi mintás gyakorlót adtak.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt meg nem akarom elhinni,hogy nem volt ködgránát!A BTR-ek folyaatosan lőttek ködgránátot és ugyan az való bele.
   
 8. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  HMMMMMMMMMMmmmmmmmm!


  VAN/VOLT!!! egy "eszköz" ami a következőket tudja kb. 1.300 kg-ból:
  - kb. 500 km hatósugár(kb. 3.000-4.500 m-en)
  - 850-1.080 km/óra sebesség
  - a kb 1.500 kg-os (a már tovább fejlesztett, "virtuális" drón) tartalmazza a 200 kg körüli fegyverzet, és a 45 év műszaki fejlődése a "hiányzó" 250-350 km-t!
  - és az "EREDETI", egy 45 éve!!! rendszerbe állított, lopakodó tulajdonságokkal(!!!) rendelkező eszköz ,
  (amit 2 "szakma közeli", "nagy mellénnyel rendelkező" Hozzászóló nem ismer/talált meg :-( . Nem eldugott eszköz a maga közel 1.000 darabszámával! )
  Pedig még a magukat is csak "lelkes amatőr"-nek nevező Hozzászólóknak is gyanús volt a részemről túl sok konkrétnak tűnő adat: többen rá is kérdeztek(Melyik ez a tipus?/Mi ez?... :) )

  Ez utóbbi motívum(mindenttudok-nincsilyen-földbedöngölöm) "kicsit" rosszul esett, de talán ez után a "kis égés" után visszalapoznak...

  De visdzatérve a lényeghez: egy korábbi, más területen alkalmazott eszközt továbbfejlesztve, a Grippen kaphatna 2-3 Apród-ot fegyverhordozóként. Így -ahogy valaki észre is vette/megfogalmazta: miniAWACS, harcálláspontként funkcionálhatna, 30-50km (min) észlelési előnnyel a környező gépekhez képest!
   
 9. arcas

  arcas Well-Known Member

  Akkor viritsad baby, miről is koppintottál...:cool:
   
  blitzkrieg and endre like this.
 10. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Most hagy ne keressem elő, hogy valamelyik Afganisztáni missziós küldetésre indulókon legalább 3-4 féle minta volt, a két-három sivatagi minta mellett voltak sima 90M-be öltözöttek is.

  Márpedig a Tatai éleslövészeten valamikor 2005-2007 környékén pontosan ezt mondták a harckocsizók.
   
  endre likes this.
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  ..amúgy az Y-szárnyú is kb. 40 éves,...a legyártott példányszámot nem tudom, de van annyi kb....De lehet a Te projekted jobb lesz.
   
  svajcibeka and molnibalage like this.
 12. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Bizonyos keretek között támogatom a bevándorlást, sōt bizonyos mértékig a cserét is. Agyamputáltak hada, velejéig korrupt polítiker és pereputtyai el, értelmes, tanult emberek igen...
   
 13. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  "...Jó dolgot átvenni, nem rossz..." Kicsit had' várjak még, lesz a csapatban szerintem olyan, aki megtalálja. ;)


  U.i: van humorod, jó dolog ("csillagháborús" hsz. :) )
   
  arcas likes this.
 14. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Sziasztok!
  Én ugy tudttam eddig, hogy 2 vagy 3 darab "Dolly Partonnak" nevezett ERA-s (de robbanószer nélküli kazetákkal ellátott) szerzett be fehéroroszországból a honvédség. Ezek ki is lettek volna (egyet hurcolásznak katonai napokra pld. Budapesten a Ludovika napra, vagy éppen Kecskemétre, Szolnokra stb.)

  Más: Azért írtam a Momentumot (mindenféle pártpreferencia nélkül), mert a Jobbikon és LMP kívül úgy látom egyetlen párt (függetlenül méretétől) akinek van programja. Viszont itt voltak egyedül konkrét számok. Ugy gondolom a többiek szintén hasonló számokkal gondolkodnak, mert épeszű ember, nem a várba költözik, meg stadint épít, propaganda és cenzura minsztériumra és látványberuházásokra fordítja az ország pénzért, hanem egészségügy, oktatás, termelő beruházások és nem utolsó sorban honvédelem erősítése.
   
  fishbed and endre like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én már el sem olvasom a kommentjeit. Felesleges. Fullba tolja. Nagyon.
   
 16. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Én erről az egy kiállításra használt példányról tudok.

  Volt más ERA-s T-72, legalább egyet a Currus Rt. szerkózott fel anno. Azt promózták az MH-nak (új sebességváltóval, lézer-besugárzás jelzővel, stb.) T-72 felújításra. Persze azon sem éles blokkok voltak. A sorsáról nem tudok semmit...

  [​IMG]
   
  endre likes this.
 17. arcas

  arcas Well-Known Member

  Én még birom pár hsz erejéig,...kiváncsi vagyok, miből meritet érőt, miféle "gép" inspirálta. Ha 45 éve közel 1000 darabot legyártottak belőle és nem terjedt el...szerte kell néznem az "Old DOS Simulator Games" cimszó alatt a neten...hátha
   
  molnibalage likes this.
 18. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  marton társunknak, csak annyit üzennék, hogy ebben az évben 3x voltam a német légierő vendége. No ott is tele volt Mehmed, Alioglu stb. nevű tiszthelyettessel, sőt néhány tiszt sem eche német nevet viseltek, de németnek érzik magukat (beszélgetéseink alapján). A full keresztény magyar kis közösségünkön többek között az alábbi kisebb nagyobb népek mentek át, vagy éppen évtizedeken keresztül itt voltak, sőt maradtak: tatárok, kunok, németek (minden tartományból, tehát svábok, poroszok, szászok, lotaringiaiak, bajorok stb., dánok, oroszok, románok, törökök.. szóval ezek nemzetek férfiai végigdugták a tisztavérű magyar menyecskéket, ennyit a mi nagymagyarkodásunkhoz.
  Évtizedekig, több 100, sőt 1000 görög baldolali, chileiek, kubaiak jött, aztán kínaiak és igen arabok is változatos országból. Nem néhány ezer tényleges menekült befogadását kell megtagadni, ilyen korábban s volt, hanem több millió gazdasági bevándorlóét, kivéve a hiányszakmában lévőket és persze limitáltan, normális biztonsági átvilágítás után. Pld. akinek semmi okmánya sincs mert összetépte azt valahogy nem.. Azért azt is tudni kell, hogy sok országban összedölt az állam és nincs aki okmányokat adjon ki (tehát valószínűleg teljeskörű okmányokkal kevesen rendelkeznek). Az is szerintem fontos, hogy egyedülálló fiatal férfiakat biztos visszaküldenék, mégha menekültnek is mondják magukat, mert nekik ott a lehetőség, harcoljanak nemzetükért, országukért. Anyákat, gyerekeket igen,korlátozott számban a családegyesítés másik téma..De csak gazdasági menekültként Őket sem.
  Amúgy sem akarnak idegengyülőlő országban maradni..
  ---- Amúgy minden magyar aki kimegy dolgozni külföldre az épúgy gazdasági menekült. Külömbség, hogy nekünk erre szerződésün van (EU pld.) de nem EU országokkal is. Ja akik idejönnek akár nyugatról dolgozni, azok is azok,, és épúgy magyar emberek elöl is elvehetik a munkahelyeket. Nézzük meg hány multinál magyar a topmenedzser, és a humán stb.. sőt jönnek mint dögre a légy a sok, fiatal külföldi nyugatról is ilyen vállalatokhoz gyakornoknak is... (de ez oda vissza is van, ez a multikulti. ) ki nem lehet vonulni belőle..
  Viszont ennek a gripenhez semmi köze..
   
 19. arcas

  arcas Well-Known Member

  Köszi. Egyébként tuti, hogy valami izraeli/usa "célgépet/céldrónt" vettél alapul...csak még nem tudom melyiket...csak ilyenek férnek bele ebbe a súlyhatárba és ezek indulnak startrakétával. A hatótáv más kérdés...Szerintem.
   
 20. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  Az 5.000km-es hatótáv helyett nekünk "elég" kb. 2.000-3.000 km (ami ugye kb. 1.000- 1500km hatósugár.
  NICSAK, JÉ, MÉGIS KIJÖN KB. 1.500 kg -ból. (A.O. a monitor előtt: basszus, ezt benéztem :-( ) :p


  (Mint írtam: kb 45 éve rendszeresítették, kb. 1.000 db, kb. ... , és ha valakinek, Neked rá kellett volna jönnöd, hogy miből indultam ki. :D)
   

Ezen oldal megosztása