Néhány megjegyzés, azoknak, akik azt hiszik/remélik, hogy lefújják a balti missziót. Ez presztízs kérdés. A Kormány megígérte, tehát teljesítjük, még annak az árán is hogy a magyar légtér védelme hiányos lesz, hogy a kiképzési repüléseket fel kell függeszteni, vagy legalább is korlátozni, még azon az áron is, ha ideiglenesen majd stikában más látja el a szlovén légtér védelmét, és még akkor is, ha közben, valamilyen ürüggyel esetleg idegen vadászgépek lesznek itt addig. De ugyanúgy presztízs a NATO-nak is mert fel kell mutatni az egységet az oroszok ellen és erre a renitens magyarok szerepvállalása pont a legalkalmasabb, mind nekik, mind az Orbán Kormánynak, aki végre kap egy alkalmat, hogy kinyilvánítsa elkötelezettségét, és amire később majd mindig hivatkozzon. És ahogy Emel mondta a katonák előtt két út van: "Parancs, értettem", vagy a leszerelés, mindig lesz olyan, aki mosolyogva végre fogja hajtani a fentről érkező utasítást, legfeljebb abban lesz különbség, hogy ezt még lelkesen teszi, vagy csak kínjában. És ez nem ezalatt a kormány alatt kialakult gyakorlat, hanem már régi hagyománya van, legfeljebb néha erősebb, néha gyengébb volt.
Egy kérdés, most 92 műszakink, 92 műszaki tisztünk van, mert a kettő nem ugyanaz. Én azért kétkedéssel fogadom, mind a hozzá nem értő miniszter, mind a hasonló tulajdonságokkal rendelkező újságíró szakszavak értelmezési képességét. (Elnézést, ha katonai kérdésekben mégis jártas lenne Koncz Tamás, nem ismerem a munkásságát, de eléggé rossz tapasztalataim vannak az átlag újságírókkal!) Szerintem a 70-80 műszakiba beleértendőek a szakszolgálatok emberei is, nem csak a szerelők repülésirányítóktól kezdve a gépkocsivezetőkig, legfeljebb, amikor ezt elmondták a miniszter úrnak, nem biztos, hogy értette a különbséget.
TG