• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 602
14 812
113
Mit jelent ez a kommentelés ?

Magyar katonai, és politikai kudarcot kívánsz ?
Politikai kudarcot nem kell kívanni, az elobb vagy utóbb úgy is valamilyen formában megjon.

Arra mutatok rá, hogy jelen helyzetben ez felesleges hazardírozás a hadiállományal (akár csak a boszniai sz@rkeverés).
Kizárolag más geopolitikai helyzetben és szovetségen belul lenne érdemes belévágni, mint ahogyan Maliban volt.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 341
96 710
113
Van egy erős sajtóhadjáratot a csádi misszió ellen. Most nem a Nepszavára és a hazai társaira gondolok,, ők teszik a dolguk, kritikusak, nincs ezzel gond.
De a nemzetközi sajtóban is folyamatosan rajtunk tartják a szemük Csád miatt.

Ők. És kik ők?
Kik írták a cikket

vsquare.org
17065164604745725_800x600.png

Nem meglepő módon elég keményvonalas amerikai szervektől, mint például a NED-től (National Endowment forDemocracy), a German Marshall Fund-tól vagy éppen a Soros által is pénzelt European Data Journalism Network-tól.

A NED-ről már nagyon sokszor írtunk, ők voltak azok, akik a magyar baloldal mögött is felsejlettek. Őket a köznyelv csak a CIA meghosszabbított kezének titulálja. Sőt, erről maga az amerikai szervezet egyik alapítója - Allen Weinsteint - beszélt, aki szerint „amit ma csinálunk, annak nagy részét 25 évvel ezelőtt a CIA rejtetten csinálta.” A NED lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön, az amerikai titkosszolgálat rajta keresztül próbált már a 90-es évek óta kormányokat megbuktatni, különböző országok belügyeibe beavatkozni.
....
Az egész szervezet mögött pedig támogatóként, partnerként vagy egyszerű mecénásként megtaláljuk a legkeményvonalasabb amerikai demokrata háttérszervezeteket.

A cikk lényege.

Van vmi hír. Amellé a fenti motivációkkal egy nemzetközi oknyomozó portál költ egy sztorit és rájuk hivatkozva terítik majd a mértékadó lapok a hírt.
Igazad van kicsit felületesen olvastam a linkelt cikkeket.

Robert Lansing Institute a cikk forrása és a másik oldalra hivatkozik, bár nagy különbséget nem látok.

Nagyon jó arcok dolgoznak itt is.

John Sipher
28 éves (1986-2014) karrier a CIA Nemzeti Titkos Szolgálatánál. Tapasztalt vezető, aki számos CIA vezető pozíciót töltött be világszerte, közvetlenül felelős nagy, világszerte szétszórt csapatok vezetéséért. Vezetői tanulás a Harvard Egyetemen, a Northwestern Egyetem Kellogg School of Management-én, az Aspen Institute-ban és az Intelligence Community Executive Leadership programjában. Nyugdíjba vonult a CIA Senior Intelligence Service tagjaként, a vezetői csoportban, amely a CIA tevékenységét világszerte irányítja.

Kitüntetett karrierintelligencia kitüntetés kitüntetettje. :D

David DeBatto
Az amerikai hadsereg nyugalmazott kémelhárító különleges ügynöke. Irakban szolgált a Tactical Human Intelligence Team (THT) csoportvezetőjeként. Iraki bevetése előtt David az amerikai hadsereg tartalékos kémelhárító különleges ügynöki tanfolyamának oktatója volt. Négy regénye jelent meg a Grand Central Publishing számára, és jelenleg az iraki tapasztalatairól írt emlékiratát fejezi be. David cikkeket írt a Vanity Fair, a Salon.com, a The American Prospect és a The Washington Monthly számára is.

Egyébként nem tudom olvasva ezt a két oldalt, hogy ez valóban hasznos-e. Nagyon túltolt és inkább kontraproduktívnak tűnik.

Itt tartunk, Nem mondom, hogy továbblépnek, ha mi tovabblépünk, de kizárni se lehet.

• Tetszik
Reactions: perceptron

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 341
96 710
113
Itt annyiféle érdekeltség van, hogy biztosra vehető, valakinek nagyon szúrja majd a szemét, ha ott leszünk. Van ott USA érdek, francia érdek, orosz érdek, talán kínai érdek is. Most ott lesz külföldiként a magyar érdek.
Erre mondom önállóan csak magunkért túl nagy rizikó.
De jó sansszal nem önállóan, hanem a stratégiai autonómia európai követével. Igen, hiába mérik ott a közerkölcsöt más mércével, ez nem ideologiák, hanem érdekek találkozása.. Vissza a múltba. (Lásd még azer-Izrael VS. Iran-ormeny)
Mindenki ott van katonai erővel is. Aztán a helyiek. Kormányerők, már épp ki a kormányerő persze, a rendszeres puccsok folytán. Lázadó csoportok Iszlám dzsihádisták, valamint az ilyen helyen szokásos zavarosban halászó, mindenféle fegyveres rablóbandák. Ez durvábbnak ígérkezik mint Afganisztán. Mert még az ottaninál is zavarosabb a helyzet.
Most Csádban harmiciksz éve nem volt puccs. A béke szigete helyi szinten. Még. A kérdés így fog maradni? Keletről a szudáni polgárháborúból menekültek milliói. Nigéria felől a Bokor Haram, Délről a Közép -Afrika az orosz zenészekkel. Még az észak -keleti nigeri puccsisták a legtabilabbak, Eszakról meg Líbia. Ott van vmi xarkavató kezdemény a határ mentén.

Délre mennénk. Ahol van gazdaság, van mezőgazdaság, viszonylag jó élet, biztonság. Itt lehetne üzleti érdek. Adhatnánk támogatást nem éhenhalni a milliónyi szudáninak. Illetve segíteni ott tartani őket és nem ide exportálni. Ott lehetne katonai kiképzési támogatás, fegyverexport stb..

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 341
96 710
113
Érdekes videó és kommentek..
A Mali eseményekre reagál. Azaz a kormányerőkre és orosz szövetségeseikre csúnyán lecsaptak a tuaregek és az iszlamista lázadók.

Olvasva a kommenteket és picit a hátteret.
10 éve hasonló helyzet volt, de akkor a franciák és 2.000 csádi katona Maliban, segítve a helyi kormányt , pont itt a Khidal térségben megfutatták a tuaregeket és a dzsihadistákat.
Most erre reflektál a videó. A csádiak megoldották anno, de a hálátlan Mali vezetés most lukra futott. Már nem mennek segíteni, ha hívják se.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 151
50 320
113
Kicsit visszább kellene venni az arcból Pali
Nekem sem szimpatikus ahogy mondja, de amit mond az megáll szerintem is. Kár lenne elvitatni azt, hogy azok az ukránok akik most még nyíltan a területünket nem merik támadni, csak pl. halállistákra rakosgatnak fel magyar vezetőket, elzárják az olajat, Afrikában szerveznek SOF-al rajtaütéseket Wagneren, szerintem hatalmas kockázat a leendő magyar misszióra.

Ne szépítsük, az ukránok ott gond nélkül belénk fognak tudni rúgni, a jelenlegi amcsi vezetésnek szintén nincs bennem kétség, még tetszeni is fog, s egy rajtaütést mindig sokkal könnyebb megszervezni néhány Manpads/Atgm/Sniper/IED, és olyan veszteségeink lehetnek, amihez marhára nem vagyunk hozzászokva, mindezt egy totál idegen terepen, kis létszámmal, körülvéve sok sok "megbízható szövetségessel"!!!

Nem irigylek senkit, akit betolnak ebbe a fostengerbe!

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 151
50 320
113
Politikai kudarcot nem kell kívanni, az elobb vagy utóbb úgy is valamilyen formában megjon.

Arra mutatok rá, hogy jelen helyzetben ez felesleges hazardírozás a hadiállományal (akár csak a boszniai sz@rkeverés).
Kizárolag más geopolitikai helyzetben és szovetségen belul lenne érdemes belévágni, mint ahogyan Maliban volt.
Ebben igazat kell adjak, sajnos.

Jelenleg a legfontosabb dolgunk az lenne hogy itthon védvonalat, műszaki zárakat tolunk mindenhova mint ha nem lenne holnap, megóvva a katonáinkat, és nem a világ túloldalán várni hogy mikor kapnak egy fasza rajtaütést a nyakukba.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 836
12 175
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 341
96 710
113
Voltak más mezőgazdasági dolgok is a csádi -magyar hiradóban. Halak meg marha, azt most nem linkelem ;) (viszont a tevékről ígérem mindig beszamolok:cool:), de ami érdekesebb felmerült a csádiak vízummentessége Oroszországba.
Aminek őrülnek, de egyből jött egy Wagner fikázás is.
Nagyon szép ez az együttműködés, aminek tanúi vagyunk Oroszországgal, ellentétben azzal, amit a hírhedt interkontinentális Wagner milíciák küldenek nekünk.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 214
3 210
113
Eddig azt hitted lexarják, de tuti tevéket akarnak behozni, ilyen ravasz a NER! Éberség!!

Így egyből erthető

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 902
14 646
113
Azért ezt érdemes meghallgatni: magyar idegen légiós beszél a Száhel övezetről meg az esetleges magyar misszió kilátásairól.
Elég sokat szolgált ott, jó pár bajtársa ott halt meg. Egyik nap még az egyik fegyveres csoport a baráti, másnap már rájuk támad - totál káosz. Franc sem tudja ki kivel van...

34:28-től, hogy nektek már ne kelljen:
"Egy lábjegyzetet itt nyissunk meg, hogyha, hogyha te is egy így fogalmazod meg egy Franciaországgal kapcsolatban, aki egyébként gyarmatosította ezeket a területeket korábban és 200 éve így vagy úgy ott jelen van, akkor egy Magyarország egy Csáddal mit tud kezdeni?
- Hhhhát én , én azt láttam, hogy mondjuk most arról beszélünk, hogy, hogy egy kis ország, aki - és most bocsánat, hogy ezt mondom - de, de geopolitikailag jelentéktelen, elmegy egy olyan helyszínre egy 200-as kontingenssel, ahol azt gondolja az ember, hogy semmi keresnivalója nincs, ahol még egy egyetemi szak nincs az országon belül arra, hogy vizsgálja ezeket a populációdinamikákat, amik ott folynak. Tehát szerintem háttértanulmányok nélkül odamenni ilyen helyekre, az egy kicsit bátorság vagy botorság, nem tudom, de nekem meredek...
- És 200 fő mire elég?
- 200 fő nem elég arra, hogy ellássa a saját logisztikáját, tehát most azt tudom mondani, hogy mire nem elég;
arra, arra nem elég, hogy nyilvánvalóan bármilyen akciókat hajtson végre, arra nem elég. Tehát az az az egy egyértelmű.
Ami szóba jöhet, amit mondjuk én Irakba csináltam és ott viszonylag kis kontingenssel voltunk - de azt hozzá kell tenni , hogy ott voltak az amcsik, tehát mi az amcsik szárnyai alatt voltunk - ott az a kiképzés, ott azt lehet ennyivel, azt lehet ennyivel kevesebb emberrel...
- Kinek a szárnya alatt, mert ugye akkor akár kiképzés, akár egyéb bármi, az feltételezi, hogy valakinek a szárnya alá kell menni, mert én sem gondolnám, hogy 200 magyar katona megjelenik ejtőernyővel ledobva a csádi pusztában és egyszer csak felhúz egy tábort...
- Hát ez, ez, ez szerintem nem is vet fel olyan bonyolult kérdést, mert a franciák nélkül ott egy gyufaszálat nem lehet eldobni, tehát úgy, hogy ne bólintson rá Párizs, úgy nem fészkelődhet Magyarország a kis 200 katonájával egy csádi környezetben, hogy ő jött és innentől akkor megállítja a bevándorlást Európa felé.
- Tehát igazából az a katasztrófairodalom, ami a magyar sajtóban felbukkan, hogy a franciákat kiebrudalták a Száhelből, akkor azért ezt te nem osztod.
- Hát a kiebrudalás, most ezt mit értünk kiebrudaláson, ugye, itt ez teljesen világosan látható volt, hogy amiről beszéltünk, hogy kicsit talán rosszul fogja föl a francia vezetés az ottani gondolkodásmódot, ennek szerintem az volt a következménye, hogy ha más kínál a helyieknek, a helyi aktuális vagy erős vezető helyzetben levő csoportnak valamit, amit a franciák nem tudnak kínálni, akkor inkább oda rakják le a voksot, ez most láthatóan Oroszország volt a Wágner-csoportot küldték oda. Az ottani emberek gondolkodásáról azt kell tudni, amire nem tértünk ki, hogy nem a nemzetépítés a cél, legfeljebb egy palástja szerint az én meglátásom szerint annak, amivel tulajdonképpen zsüsztifikálják...
- Igazolják...
- ...igazolják a tevékenységüket, itt szerintem egyszerűen arról van szó, a nagyon gyarló emberi tulajdonságról, hogy ők birtokolni akarnak és nem földterületeket elsősorban, hanem a többi embert. Hogy ezt hogyan bélyegzik meg, hogy igazolja azt, hogy ő ezt birtokolhatja, ezt már láttuk a 20. századi európai történetben, hogy egyszerűen csak deklasszálni kell, vagy amit kell kezdeni ráragasztani a másik népcsoportra, hogy ők alacsonyabb rendűek és ez ott nap mint nap megfordul, nem úgy mint annó azt a mi felmenőink csinálták, hanem itt oda-vissza megy ez a ...
- És te azt mondod, hogy ebben az oroszok jelenleg proaktívabbak vagy adaptívabb partnerek...
- Ezt kihasználták, mert ők - ezt nem tudom, hogy csinálják egyébként, de ha én az ő fejükkel gondolkoznék, én egyszerűen úgy csinálnám, hogy hosszú ideig megfigyelném, hogy ki az esélyesebb hosszútávon arra, hogy erőt gyakoroljon más fölött, és amellé állnék oda, tehát ez szerintem a legalapvetőbb képlet, még akkor is, ha tudom, hogy holnap ez alapvetően megfordulhat, voszint hogy ha elég támogatást nyújtok neki, akkor egyszerűen nem engedem, hogy megfordítsa ezt...
- A saját haduradat fel lehet építeni, viszont ezek a genfi egyezménnyel nem kompatibilis történetek lesznek.
- Így van, és a franciák valószínű ezért nem is tudták megcsinálni, hiszen ők mindig azt tekintették elsőnek, hogy a nemzetközi jognak bizony meg kell felelni akkor is, hogyha ez nem azzal a következménnyel jár, ami stabilitáshoz vezet (hahaha - by ravenlord)
- Ez az amcsikra is elmondható, vagy ott nagyobb a "rugalmasság"?
- Hát a Száhel-övezetben nem tudom, a Száhel-övezetbe így amerikaiakkal így szembe nem találkoztam, tudom, hogy jelen voltak, a drónjaik ott voltak, azokat láttuk, de ott nem volt velük olyan közvetlen kontaktunk, úgyhogy erről nem tudok mit mondani, Bagdadban dolgoztunk együtt az amcsikkal, hát ők rugalmasabbak tudnak lenni egyszerűen azért, mert olyan apparátus van mögöttük, ami összehasonlíthatatlan az európai haderőnek az apparátusával.
- Na de összehasonlíthatatlan az orosszal is abban az értelemben, hogy sokkal több képesség van az amerikai oldalon
- Igen, de az amerikaiaknak mennyire kell a Száhel-övezetből bármi? Tehát hogy ha még az olyan mondvacsinált okokra hivatkozunk ,mint a bevándorlás, hát hol érdekli az amcsit a másik kontinensen, az atlanti pajzssal elválasztott kontinensen a menekülők áradata? De nyilván Csád, a csádi missziónak ehhez semmi köze, tehát ott nem lehet megállítani bármi ilyenfajta bevándorlást, ugye a 70-es években volt egy hatalmas hulláma Franciaország felé a bevándorlóknak és a jó része az mind Maliból jött. Itt nyilvánvaló a helyzet, hogyha most nem Csádot nézzük, hanem a környező országokat, hogy itt egyszerűen Oroszország platformországokkal akarja kijátszani az embargót, ez látszik, ezt mindenki tudja, szerintem te sokkal jobban tudod nálam, hogy ez hogy működik, és a Csád - mint ország - a legstabilabbnak mondható ország ott a régióban, és egyszerűen hogyha a magyar haderő valakinek segíteni akar, akkor ő máshova nem tud menni."