[HUN] T-72 korszerűsítés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
772
2 255
93
Igen, 2x írtam le, hogy maga a konstrukció megelozte a korát,egy hiperhajtómu a z mtu mellett, de a megvalósítás olyan szovjetes lett.
A német motor meg hozta az akkori nszk gyártási minoséget, anyagokat,megmunkálást, stb, de a konstrukció 2 generációval a szovjet mögött volt /van.
A szovjetek 25+ évvel, a bmw, mercedes szgk-k elott szériában megtervezték, és gyártották a Doch felépítésu turbó dízelt.
Az mtu motor ha jól emlékszem 69literes,a Szergely meg 38,és így is közel hozta amit az mtu.
Fejbol nem tudom, hogy a T55-ben még lokorudas, alulvezérelt e ez a motor, vagy már ott is Doch volt e, abban szinte biztos vagyok, hogy az még nem volt turbós, viszont sanszosan ott találtak vagy 200 lóerot a T34 - hez képest, hogy 4 szelepes lett, ami akkor szintén olyan lehetett, mint ha verdunnál már T34/85-el nyomták volna.
Nem véletlenül nem lehettek kapitalisták a szovjetek, egyedul megették volna technikailag a nyugatot, meg ázsiát is.
Gyk:túlzok, de majdnem.
Ehhez képest most ott tartanak, hogy a legújabb személyautóik is alig hozzák a 30 evvel ezelőtti nyugat színvonalat. Minősegben pedig értékrlhetetlenek.

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
772
2 255
93
Szerintem nincsen sok értelme azt nézegetni hogy az szgk-ba egy megoldás mikor jelent meg… a Leo2 motorja duplaturbós… ide mikor is jutottak el az szgk dízelmotorok?
Régen nem feltétlenűl azért voltak duplaturbósak a nagy motorok mint ma a szgk motorok. Sőt! Semmi köze a két dolognsk egymáshoz.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 492
59 065
113
Szerintem nincsen sok értelme azt nézegetni hogy az szgk-ba egy megoldás mikor jelent meg… a Leo2 motorja duplaturbós… ide mikor is jutottak el az szgk dízelmotorok?

De,3x olyan gyorsan fejlődtek/fejlődnek a szgk-k,mkp‐k,mint a nehéz árúszállítók,stabil motorok.
Hétvégén kicsit kifejtem a dízel evolúciót,ha van rá igény.
Azért,hogy minden kocka értse miért volt ez a motor F1 a maga korában.

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
772
2 255
93
Igen,és?
3x írtam le.
Bocs! Nem figyeltem!
De,3x olyan gyorsan fejlődtek/fejlődnek a szgk-k,mkp‐k,mint a nehéz árúszállítók,stabil motorok.
Hétvégén kicsit kifejtem a dízel evolúciót,ha van rá igény.
Azért,hogy minden kocka értse miért volt ez a motor F1 a maga korában.
Azert fejlődtek gyorsabban, mert sokkal több dolognak kellett mindíg jobbnak lenni. Haszonjárműveknél nagyjából az hatásfok , élettartam , környezetszennyezés volt a fő hajtóereje a fejlődésnek, szgk-nál pedig ezekhez meg rengeteg dolog jött plusszban, akár nagyobb hangsúllyal is. Gázreakció, hang, járáskultúra, kényelmi, és státusz szempontok. Stb stb.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 435
113
Tudom, hogy mindenki igényli a napi "újjííícsuk fö T-72-őt" adagját, úgyhogy ezt csak úgy itt hagyom. :oops:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

...ja, ha német akkor jöhet! ...??? :oops: :oops: :oops:

Tippelek: "jóindulatos áron" kapjnánk, harmad-/fele-Leo-áron(4-5-6millió €)!!!

Ennél nagyobb tudás-szintet vett --a hozzánk képest koldus-szegény-- Etiópia 2011-ben 0,5 millió az az 500e $-ért !!!

Én nem magába a T-72-be vagyok "szerelmetes", hanem a vele kihozható (Ár/Érték arány, vagy Költséghatékonyság) eredménybe, ami ráadásul lehetővé teszi a többi fegyvernem és a gyakorlatilag új fegyvernemek --drónok, űr-hadviselés-- modernizálását és megteremtését!!!
...+háborús tartalék --100-150 db-- újra-teremtését!!!

Ez pedig jelenleg --az én LMzésem szerint-- ilyen hatékonysággal csak a T-72 alkalmazásával lehetséges!!!

A "második legjobb"-nak sem örülnétek -- :oops: --:
...mert az meg az izraeliek által is használ, és jelenleg is tartalékolt T-55/Achzarit által kijelölt modernizálási út -T-55 modernizálás-- mai változata!

...a számok --és a valóság-- kegyetlen!

Ezért, véleményem szerint:
Inkább mi-utánunk loholjanak a szomszédok --végre--, egy KÖLTSÉG-HATÉKONY T-72 modernizálást végrehajtva, mint --a sok száz évből nem tanulva-- továbbra is mi maradjunk le mögöttük a "Kárpát-medence meghatározó hadereje" terep-(/fegyverkezési)-versenyben!!!

Akkor már a jobbat, megfizethető módon!!! :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:

.

.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 435
113
.

A T-72Hu(nyadi)-nak a német --IBD Diesenroth-- verzióhoz képest

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

...az alábbiak vannak még többletként
  1. van puttony-APU-ja,
  2. önállóan --másik cél-leküzdésre is használható !!! -- gépágyúja,
  3. + ATGM-je,
  4. és a sokunk által erősen javasolt harccsoportonkénti 2-3 (felderítő-)drónja!!!

U.I.: ...pontosabban kéne olvasniuk a HTKA-t.

.

...nem bííírtam --mert nem is akartam ;) -- a poént kihagyni !!! :) + :oops: :oops: :oops:

.

- - - FIGYELEM ! ! ! Figyelmet igénylő információ !!! - - -

U.I. 2: Hmmmm: A céget 2019-ben megvette egy másik német hadi-ipari cég?

...az "új-régi" céget meglepő módon így hívják: Rheinmetall Protection Systems GmbH

Lehet, hogy mégis van rejtett potenciál abban a csúúúnya T-72-ben ??? :oops: :oops: :oops: ...

.

.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 923
9 053
113
Ciprus lehet, hogy ad ruszki teknyikát Ukrajnának, USA pótolná az eszközöket.
Most kéne felajánlanunk az összes T-72-est, D-20-at, Maljutkát, Kub-ot, BRDM-2-est stb, meg a szovjet géppuskákat.
Kaphatnánk cserébe Leopard2A4-et, MARS2-t meg nyugati ATGM-et, NASAMS-t, FN-t.

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
1 001
2 538
113
Nézem az ukránoknak küldött, letárolt cseh T-72-esek fotóit. Így fotón jobban néznek ki, mint a tatai, agyonhasznált cuccaink... :(
Még mindig inkább maradok a mi "A" változatainknál, mint a butított cseh M1-eseknél.
Most kéne felajánlanunk az összes T-72-est, D-20-at, Maljutkát, Kub-ot, BRDM-2-est stb, meg a szovjet géppuskákat.

Tényleg jó lenne puhatolózni hogy nem tudnánk-e valamit boltolni, így már egészen más lenne a fegyverszállítás fekvése. Az a baj ha ez így működne akkor a komplett keleti szárnya a Natonak ráállna az üzletre, hegyekben áll az ex-szovjet retek Albániában, Bulgáriában is stb akik nagyon szívesen megúsznák így a beszerzéseket.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 492
59 065
113
Ciprus lehet, hogy ad ruszki teknyikát Ukrajnának, USA pótolná az eszközöket.

Nem kellene szembekerülni az Oroszokkal,pár mbt miatt....;)

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 635
20 536
113
Nézem az ukránoknak küldött, letárolt cseh T-72-esek fotóit. Így fotón jobban néznek ki, mint a tatai, agyonhasznált cuccaink... :(

Szégyellni való ahogy a Honvédség T-72-es harckocsijai kinéznek és amilyen műszaki állapotban lehetnek. Elképesztő amennyire felelőtlen a régi technika üzemeltetése a haderőben. Ameddig hadrendben van és számolunk harchelyzetben, egy technikai eszközzel, addig meg kell adni a műszaki üzemeltetés feltételeit is annak ,az eszköznek. Stabil alkatrész utánpótlástól, az adott időnként végrehajtott újra festésig.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 298
4 785
113
Szégyellni való ahogy a Honvédség T-72-es harckocsijai kinéznek és amilyen műszaki állapotban lehetnek. Elképesztő amennyire felelőtlen a régi technika üzemeltetése a haderőben. Ameddig hadrendben van és számolunk harchelyzetben, egy technikai eszközzel, addig meg kell adni a műszaki üzemeltetés feltételeit is annak ,az eszköznek. Stabil alkatrész utánpótlástól, az adott időnként végrehajtott újra festésig.
Ha minden évben, amióta dübörög a gazdaság (mondjuk 2012-től), csak évente 5 harckocsi felújítására szántak volna pénzt a használatban lévők mellett, ami nem nagy összeg ("gombokért" :cool: ) , most lenne 50 rendberakott jármű tartalékban (ne adj' Isten fedett, védett helyen tárolva). Nem modernizálva, csak felújítva, működőképesen, a használatban lévők felszereltségével.
A modernizálást nem keverném ide, csak az üzemeltetési kultúra, illetve az arra való politikai akarat teljes hiányáról beszélhetünk, mert szerintem a katonák, ha megkapták volna rá a lehetőséget és az anyagi keretet, méltóképpen bántak volna a technikával.
Úgyhogy szégyelljék magukat a politikusok, különösképpen a szakpolitikusoknak nevezett akárkik, akiknek feladata lett volna ezeknek a döntéseknek a meghozatala.
(Az már más kérdés, hogy mire elég akár 200 harckocsi is a mai világban, amikor a kézi páncéltörő eszközöket tízezerszámra szállítanak hetek alatt egy hadszíntérre, ha úgy hozza a helyzet.)