Figyu, ez még mindég egy haditechnikai fórum, mikor azt mondtam 1000 dologra, akkor nagyon nem cukorgyárakra meg malmokra gondoltam.- Ez egyértelmű! Ám mivel véded meg a kis hazádat?
Miért álltok meg mindég ott, hogy modernizáltuk a gépet? Mi lesz 20 év párhuzamos üzemeltetéssel, mi lesz, ha már csak olyanoktól tudnánk alkatrészt beszerezni, aki nem akar szállítani? Persze mondhatod, hogy egy csomó dolog szabvány lesz, futógörgőt meg majd kunyerálunk a szerbektől. Szépen megkérek mindenkit, ne akadjunk le a futógörgőnél.Egyrészt,mivel gyakorlatilag csak a csupasz fémváz maradna a régi,alkatrészproblémink nemigen lennének.A fémvázat meg amúgy is hegesztővel lehet javitani,mindegy milyen gyártás.
Ukrajna elég jó eséllyel el fogja nyelni az "elfekvő" Leo készleteket.Illetve akinek van,ezek után nem biztos,hogy eladja-inkább megtartja.
Egy régi Leo2A4 megfelelő szintre modernizálása sem lenne sokkal olcsóbb.
Igazábol egyetlen pont lenne,ami nem illik belke a NATO szabványba,a 125milis lőszer.
Én úgy látom,hogy az ukrajnai harcok egy cseppet sem mutatnak arra,hogy a hk fontossága csökkenne.Még városi harcban is fontos a hk támogatás,klasszikus manőverező harcban meg elengedhetetlen.Hk nélkül a támadásban nincs lökőerő,védelmeben nincs állékonyság.A hk hiányát lehet ugyan pótolni,de azt a pótlást úgy hivják,hogy VÉR.A katonák vére.
Semmi komolyabb problémám nincs a T-72-vel, de letettük a garast a Leopard mellé, ha azon menne a vita, hogy a jól felkoppintott T-72 mellé szerezzünk még be Leopardot, Abramset, K-2-t, AT-AT lépegetőt, arra is csak akkor mondanék igent, ha típusváltás történne és nem párhuzamos üzemeltetése a 2 típusnak. Ha azon menne a sírás, hogy a flotta teljes csréjére nincs pénz, de a darabszámnövelés meg elengedhetetlen, akkor meg azt mondanám vegyünk még T-72-t és modernizáljuk azokat is a meglévők szintjére, vagy ha van annyi pénz, akkor az összeset egy magasabb szintre.
A másik problémám az, hogy meg kéne találni az egyensúlyt. Az se egy jó dolog, ha túltoljuk mondjuk a harckocsik darab/típusszámát, ami elnyeli a többi területtől a pénzt. Állhatunk meghatódottságtól fátyolos szemmel, büszkeségtől dagadó mellkassal, mert nekünk bizony van 200 harckocsink, ha közben a lövészeink meg életükben nem lőttek még a kézi páncéltörő fegyverrel meg nem dobtak gránátot, mert ezekre sem jutott pénz.