Gyakorlatilag csak a valóság zavarja , semmi más
Olyan mintha megnézné mi van a világban, majd nekifutásból elkezdi fújni annak az ellenkezőjét.
Elképesztő figura.
Igen. Inkább mész trabival 20-30 km-t naponta, mint gyalog.
Ahogyan inkább mész BTR-el egy háborúban, mint gyalog.
Igen. Egy T-55-ös is határozottan jobb tank, mint egy nem létező.
De milyen szerencse, hogy nekünk T-72-eseink vannak, amik a mostani háború tapasztalatai alapján semmivel nem rosszabbak, mint az agyonsztárolt nyugati vasak. Egyelőre az a helyzet, hogy ami ezt kilövi, az biza a nyugati vasat is. Ami a T-72-est megállítja, az megállítja a Leopárdot is.
És milyen csodás, hogy a 125 mm-s repeszlőszer ugyan úgy hatásos, mint a 120-as.
Innentől kezdve nem is értem mit nem értesz már megint
Érdekes ez a vita. Amennyire követem a topikokon átívelő folyamatos párbeszédet, nekem az jön le, hogy aki katona, annak inkább újabb, de ezért drága és kisebb számban rendelkezésre álló eszköz kell a régi, helyett még ha az nagyobb számban is rendelkezésre áll az olcsósága miatt.
Én mindkét oldal véleményét meg tudom érteni.
A katonának az számít, hogy nagyobb legyen az esély a túlélésre, hisz ha nagy a baj, akkor a katona megy vele harcolni.
A másik oldal (akik fizetik az harcezközök árát) meg csak szimplán azt számolja, hogy egy Leo2 árából X db. T72-t lehet venni, az X db. T72 viszont legyőz egy Leo2-t még akkor is ha a T72-k fele kiég.
Ez így talán igaz is, de közben az élőerő veszteség valószínűleg többszöröse lesz a T72-es oldalon.
Szóval itt nem csak a fegyverek árát kellene összevetni.
Egy katona élete mennyit ér? Vagy egyáltalán csak a kiképzése mennyibe kerül? Vagy mennyi adótól fog elesni az állam ha a kieső katonákat pótolni kell civilekkel, akik már nem fognak dolgozni?
Utána azt is kell nézni, hogy egy régi harcezköz csak azért olcsó, mert már amortizálódott a kezdeti ugyanúgy magas ára és már mindenki meg akar szabadulni tőle.
Ha nekünk is úgy kellene, mint az ukránoknak, hogy pár napos vagy hetes élettartamra, akkor tényleg az számít csak, hogy legyen belőle minél több, mert úgyis gyorsan elfogy.
De ha hosszútávon szeretnénk üzemeltetni, akkor nem biztos, hogy annyira olcsó a T72.
Ugyebár fel kell újítani. Az új eszközök ugyanannyiba kerülnek, mintha a Leo-ra pakolták volna.
A kopóalkatrészek ha új gyártás, akkor ugyanúgy drágák abba is (ha egyáltalán még gyártják).
Ha meg használt alkatrészt raknak bele, akkor azt meg gyakrabban kell cserélni.
Egyébként arra is kell gondolni, hogy a mostani orosz-ukrán háború valószínűleg eltünteni mindenhonnan a meglévő régi készleteket, szóval nem hiszem, hogy az olcsó használt eszközökkel kellene számolni.
Ezért olyan jók a drónok. A lehető legolcsóbbat kell gyártani, nem számít ha lelövik, hisz nem veszik el vele emberi élet.
Ezt meg kifejezetten Negan-nek:
Vicces olvasni tőled évek óta folyamatosan, hogy Magyarországnak nincs hadipara, csak összeszerelést végeznek.
Akkor szolnék, hogy a Földön talán 5 országnak van hadipara, hisz mindenki így van ezzel. Összeválogatják a piacon elérhető számukra megfelelő alkatrészeket és összerakják egy összeszerelő üzemben.
Minden gyár így működik az autóiparban is.
Gyalogsági lapátnál bonyolultabb harceszközt nem gyárt már senki teljesen egyedül (sőt valószínűleg a nyelét és a csavarokat annak is egy-egy másik beszállító gyártja).
Beszállítók ezrével dolgozik mindenki.
Talán tavalyelőtt olvastam a NASAMS gyártójáról (fogalmaid szerint összeszerelőüzemről), a Kongsberg Defence-ről. A nagy keresletre való tekintettel próbálják felpörgetni a gyártást 3 műszakra átálással.
De mivel 3000 vagy 4000 beszállítója van, ezért a gyártási kapacitásukat nem tudták annyira felpörgetni, mert egyszerűen nem kapnak elég alkatrészt (a beszállítók és azok beszállítói is kapacitást kellene növeljenek).
Az egyedüli dolog amiről lehet vitatkozni, hogy milyen arányban dolgoznak a hazai hadipari gyárak hazai beszállítókkal és milyen aránnyal más hozzánk mérhető országok.