- Én a D-20-as mozgékonyságát másképpen oldanám meg! Egy kamion alvázra raknám! Itt az a kérdés hogy a cső befordítható-e a vontató felé, vagy csak X fokban jobbra-balra fordítható a cső? Több képet néztem, ám nem látható forgatókoszorú sajnos. Valaki megírhatná! Kösz.
- Nos hogy maradjunk a topik címénél a T-72-nél én kicsit reálisabban fogom fel a kérdést, feladatot. Mivel nincs olyan sok pénzünk ami kellene, s nincs műhelyünk, üzemünk se ahol tudnánk érdemben gyártani gépeket, így elgondolkoztam mivel úgy gondolom az elektronika nagy része a toronyban van. Ezért nézelődtem kicsit.
- Első lépésben nem nyúlnék a T-72 géphez alvázhoz, motorhoz egyáltalán. Esetleg javít.
- Az elektronika a toronyban van, ugye, meg az érzékelők s kukkoló cuccok. Ezért úgy gondoltam,
- Nem-e érdemes lenne csak a tornyot lecserélni valamilyen NATO toronyra!
Erre a Centauro toronyra gondoltam. Igen esztétikus toronynak látszik így kívülről, igaz ez a kép pont 105-s löveget mutat, ám van nekik 120-as lövegük is. Így mindjárt NATO kompatibilisek lennénk. Ám ha van elég lőszerünk még a 125-ös csőhöz, lehetne kicserélni csak.
Valahogy így nézne ki. Ugye csak 120-as löveggel. Nem kellene semmit átalakítani csak toronycsere! A képen hátrább látható az eredeti 125-ös löveg. Olcsóbb a csere s könnyebb mint buherálni!
A lőszerek is felkerülnének a torony mögé, így a kezelő személyzet talpa alól kikerülve nagyobb biztonságot nyújtana a gép!
Itt kérdés a toronyillesztés kérdése, szerintem belefér a 72-es koszorúba.
S kapnánk külalakra is egy kulturált gépet, nagyobb tudással, ami NATO kompatibilis. Ugyanakkor rádiózás is kapásból biztosított a beépítettség miatt. S egyéb érzékelők, térkép stb.
- Úgy gondolom a torony ára még kisajtolható a büdzséből.
Az olaszokkal kellene tárgyalni.
Adnák é csak a tornyot.
- Esetlegesen a 105-ös lövegváltozatú tornyot a még meglévő s -"felpofozható"- T-55-ös alvázra lehetne tenni. Mint csapatkísérő, támogató. Szaporodna a csövek száma s NATO kompatibilisek lennének! Nem a fő harckocsikat kellene kísérés céljára használni. S kicsik, rövidek!
- Igen tudom a motor, a váltó, a fékek stb..., s az egész öreg! Ám mégse céltáblának kellene használni őket! S röhögve kiabálni hogy szétment!
Mivel mindent szét lehet lőni s röhögni rajta!
Mint eddig! Mégis csak harckocsi.
S az ország népének pénzéből lett véve!
- Ugye 10-20 év múlva majd a Leókat is szétlőjük, mert sz@r.