[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 911
12 512
113
Én támogatom a "csak újat" elvet is, csak írd meg nekünk: miből. ...egy reális anyagi forrást.

Realitas nullahoz kozelit de azert van nehany magyar nemzetisegu dollarmilliardos es ok ha nyilvan nem is kozvetlenul(Gyuri bacsi nem biztos adna 3-4 milliardot ha megkernenk hogy kene 300 Leo :)) de azert kozvetve tamogathatnak az orszagot -pl. egy alap formajaban(Nobel jut eszembe), hogy az epp regnalo politikai gardatol vedve legyen.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 002
91 937
113
nem kell ezt túllihegni , ha betartanánk a 2%-ot amit a NATO kér akkor szépen lassan lassan jutna pénz naagyon sok dologra (tudom hogy tegnapra kéne kb minden)
Ha idén 7-10%-ot bezuhan a gazdaság és nem lesz elvonás a honvédelemtől, akkor nagyot lépünk előre a GDP 2%-a a felé.
Persze én sem így szeretném, de az élet így hozhatja...
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell and borisz

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 922
22 504
113
nem kell ezt túllihegni , ha betartanánk a 2%-ot amit a NATO kér akkor szépen lassan lassan jutna pénz naagyon sok dologra (tudom hogy tegnapra kéne kb minden)
A fenti idézett rész, amire válaszoltál az nem az én billentyűzetemből való, valaki szerencsétlenül használta az idézet funkciót...cakszólok :)
Egyébként egyetértek.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 010
14 111
113
Én mindig abból indulok ki, hogy itt, közép-európában mindenki (még a románokról is ezt feltételezem) önvédelemre rendezkedik be.
  • Ha feltételezem, hogy Magyarországot külső támadás éri....
  • akkor ebből adódik, hogy az első 24 órában harceszközeink egy részét garantáltan elveszitjük.
  • Ha a következő 48 órában nem állitjuk meg az ellent a rendelkezésre álló technikával, akkor elveszett az egész. Ahhoz, hogy legalább megállitsuk az ellent NEM t72-esekre van szükségünk, nem átfestett BTR-ekre, meg repaszált régi cuccokra - és igen, jelen formájában most a Mi-24-esek is ilyenek - hanem mai korszerű lehetőleg új gyártású csúcstechnikára.
Legalább is az én véleményem szerint.

"Az a " Sun-Czu nevű mondta, hogy az a jó hadsereg aminek nem kell támadni(védekezni), mert van elrettentő ereje.
Az 50 Leo ehhez nem elegendő. Bármelyik szomszédnak van 50-100+ ATGM-je!
Amikor "baj" van, akkor ráadásul 2 szomszéd "szokott" jönni: "történelmi hagyomány". Ezután a röpke matek után nekem min. 250 db Harckocsi igény(+350 db APC/IFV) jön ki. Ez esetben kockázatos megtámadni bennünket. Szerintem ez Mo-nak a következő 5-15 évben leköti az erőforrásait. Ezt tartom kb. realitásnak.


Izrael, IDF : T-55-> Achzarit , szomszédok hosszú sora... (T-72, T-55 felújítás)

...én is örülnék, szeretném, ha tudnánk még 100+ Leo-t venni(kapni, bármi...). De sajnos ennek a valószínűsége az idő-utazással egyenértékű. :( Semmi gond az optimizmussal, de vizsgáljunk realista lehetőséget is. Másutt is csak emlegetik a "csak újat" szlogent de nekik, -a többségnek- van még második vonalas technikája. Nekünk nincs. (Szívesen ugrálnék egy "kicsit" azon aki előidézte! :mad: ) Furcsa helyzet, meg kell oldani. Kell a mennyiség. Én támogatom a "csak újat" elvet is, csak írd meg nekünk: miből. ...egy reális anyagi forrást. Erre sosem szokott válaszolni senki. Csak mindig jön a : "...régi, ...nem lehet", mantra.

Oroszok, Kína megtartja a T-72-ket, felújít, robotizál!!!

Nem akarlak megzavarni a realitás figyelembe vételével, de egy "felnőttes" dolog a fórum témájához illően.


Ez pl.:

YJQIE09KnbLx23VUzX6ZtpYJFA3p5Eg1N77jpmTt4OX1VL1EQxEP4_-_KBshvgWbALQrvNxTQAl8dXwHhmB4hVeSv4XQOS26llUy


...nem riasztja el a fiatalságot, mivel kategóriája egyik legjobbja kb.

A Leo-hoz hasonló képességű felújított T-72-es kb a negyedébe kerül. 25 "Leo-nyi" összegből van kb. 100 itthon "legyártható" T-72/Z2026-t. A "lábon járó" T-72 vásárlás árát is beleszámoltam!
Az 50 Leo díszszemle mennyiség. Min. 10-en írtuk már ezt, pár1000-szer.

Az a politikai/katonai vezetés, amelyik vakon ragaszkodik ehhez az illuzórikus ("...csak újat!") elvhez, nagy árat fizet egy közeli választások egyikén!

Leo-ról: nagyon jól mutat, de kilőhető -törökök Szíriában-, ha nincs elég.

Mivel a Leo nagyon drága (és jó is, de kevés van), kell mellé body-guard: pl. T-72/XX (XX=hazai, jól felújított)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 485
121 167
113
Amúgy fel tetszik, fogni, hogy ez jelenleg egy alap? Ami a zrínyi 2026-ban kialakításra kerül, és folyamatosan van tervben van az ország gazdasági erejének megfelelően a fejlesztés. Jelenleg nem 10 évekre vásárolunk ami most lesz megvéve az lesz 40 év múlva. Na egy most 40 éves vas mennyi is lesz akkor? Többet vesztesz a vámon mint amit a réven nyersz.

(arról nem is beszélve, hogy ez a mennyiség is több mint amennyi ember van hozzá és komoly beavatkozás nélkül feltölthető lenne)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 389
7 912
113
Ha idén 7-10%-ot bezuhan a gazdaság
Túl optimista vagy :) (Sajnos jövőre is vánszorgást várok. Ha az olaszok bezuhannak mélyen idén ami sajnos reálisan várható az nagyon ki fog hatni a németekre és a harmatgyenge franciákra is) Folyt a beszélgetőben.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 485
121 167
113
Amúgy a hülyeségtől nem véd a modern technika sem, meg rossz harcászati alkalmazástól. Az rossz harcászati alkalmazás, hogy kísérő gyalogság nélkül megállsz egy csupasz dombtetőn, kirakod az abroszt a torony tetejére és kiülsz uzsizni, na az rossz harcászati alkalmazás (törökök szíriában az A4-esekkel) . Az a különbség, hogy a modern technikának nagyobb esélye, hogy, megmenti az életed, úgy hogy harcképes maradj (Jó esetben a technika is) hogy tudj tanulni a hülyeségedből.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 010
14 111
113
"Fel tetszem fogni" ( ;) ), ahogy a pénzügyi lehetőségeket is.
Pl. ebből a szempontból: "katonai-közgazdaságtani" számítás alapján a qrva drága Leo-ra akar 10 ATGM-t is megéri "feláldozni". Egy jól felújított T-72 meg kb 2- ér, de akár 3-t is megfog!!!
Az izraeli receptes T-55 verzió még többet (kb. 70 éves az alap-model!). Ez az oka, hogy nem szoktam elfogadni "...régi" (és verziói...) érvet, mert a felújítás ideje (és minősége a döntő!).

Tiszteletben tartva a véleményed és a másét is: néha azt hiszem, hogy csak én tudom kezelni a Google-t, majd értelmezni!(Ezt nem igazan neked címeztem, más sokaknak ;) )
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 485
121 167
113
"Fel tetszem fogni" ( ;) ), ahogy a pénzügyi lehetőségeket is.
Pl. ebből a szempontból: "katonai-közgazdaságtani" számítás alapján a qrva drága Leo-ra akar 10 ATGM-t is megéri "feláldozni". Egy jól felújított T-72 meg kb 2- ér, de akár 3-t is megfog!!!
Az izraeli receptes T-55 verzió még többet (kb. 70 éves az alap-model!). Ez az oka, hogy nem szoktam elfogadni "...régi" (és verziói...) érvet, mert a felújítás ideje (és minősége a döntő!).

Tiszteletben tartva a véleményed és a másét is: néha azt hiszem, hogy csak én tudom kezelni a Google-t, majd értelmezni!(Ezt nem igazan neked címeztem, más sokaknak ;) )
Az azcharitot most cserélik mert ergonómiai rémálom és megfőzi a szállított lövészeket a motor. Megértem amit mondasz, csak én gyűlölöm a félmegoldásokat és a kókányolást. (meg lövészkatonaként tudom nagyjából miben nem akarok megdögleni)
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 733
6 588
113
A fenti idézett rész, amire válaszoltál az nem az én billentyűzetemből való, valaki szerencsétlenül használta az idézet funkciót...cakszólok :)
Egyébként egyetértek.
elnézést kérek Tőled! valóban én voltam figyelmetlen
az egész EU-ban, sőt globálisan recesszió van kilátásban, úgyhogy a szarmagyarországozáson kívül érdekelne mit akartál még mondani.
hát ha valaki aztán én sosem szarmagyarországozom, picit túlreagálod a dolgot, azt akartam mondani hogy sok módon el lehet érni ám a 2%-ot, pl úgy mint a lengyelek meeg hát a magyar mód amikor ilyenekkel "átpapírozunk" dolgokat, félreértés ne essék tudom hogy ez nem csak itthon van , hajaj
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 010
14 111
113
Az azcharitot most cserélik mert ergonómiai rémálom és megfőzi a szállított lövészeket a motor. Megértem amit mondasz, csak én gyűlölöm a félmegoldásokat és a kókányolást. (meg lövészkatonaként tudom nagyjából miben nem akarok megdögleni)

A "katonai-közgazdaságtan" érveit félretéve egyetértek. ...félre lehet/tudjuk tenni???
MÁS: a kevés Leo ugyanúgy halálos. Lásd a törökök Leo-i Szíriában!!!

Visszatérve a T-72 típushoz: már katona koromban is csodálkoztam/elborzadtam, hogy a 72-es közismert sérülékenységét "mi-a-bánatért" nem tudták egy -a lánctalp középső részére upgradelt kb. 2mx0.4mx06m-os BDD-vel- kiküszöbölni??? Kb. +2 tonna, és a gond megoldva? Semmilyen komoly jellemzőt nem ront le!!! Egy szintet ugrik feljebb a harcérték. kettőt a morál (Irakban, Szíriában 10-t). Ilyen "begyöpesedett" szemlélettel ritkán találkozok. "Kedvenc" Hunyadim (aki volt csak igazán "Jani") az első rossz "tapasztalatok" utáni héten megcsináltatta volna Pl!
Nincs is igazi "magyar" (csavaros ;) ) gondolkodású a HM műszaki osztályon. (Nem akarod "feldobni" nekik a dolgot? ;) )

Azcharit példája: tanulni kell belőle, nekem is szimpatikusabb egy hazai átépítés mint az izraeli "levetettet" megvenni.
Egy IFV-re átépített T-72 -szerintem- jobb mint a sz@rrá páncélozott IFV/APC verziók, főleg szegény "nehéz-súlyú" gumikerekesek.

Visszaugorva a T-72-höz: a jól -mondjuk BDD-vel, vagy jobbal- "kötényezett", pót-páncélozott 72-es +2-4 ATGM-el bárkit zavarba tud hozni, aki gurul. A Leo 2-t is. (ATGM!!!) A többire meg bőven elég a 125mm-es! ...meg ilyenkor aminek még illik ott lenni: IFV, NASAMS, hátul a helik, fent a Griff és :hadonaszos:


u.i:

semmilyen felújítás nem fogja még a közelébe se hozni a T72-est egy új Leohoz, abszolute semmilyen

Hittel nem lehet vitázni. Én sem tudok.




u.i2: ...nem is kell hozzá egy T-72, 2-3 ATGM elég (Szíria: török Leo-k rosszul alkalmazva!!!)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 485
121 167
113
A "katonai-közgazdaságtan" érveit félretéve egyetértek. ...félre lehet/tudjuk tenni???
MÁS: a kevés Leo ugyanúgy halálos. Lásd a törökök Leo-i Szíriában!!!

Visszatérve a T-72 típushoz: már katona koromban is csodálkoztam/elborzadtam, hogy a 72-es közismert sérülékenységét "mi-a-bánatért" nem tudták egy -a lánctalp középső részére upgradelt kb. 2mx0.4mx06m-os BDD-vel- kiküszöbölni??? Kb. +2 tonna, és a gond megoldva? Semmilyen komoly jellemzőt nem ront le!!! Egy szintet ugrik feljebb a harcérték. kettőt a morál (Irakban, Szíriában 10-t). Ilyen "begyöpesedett" szemlélettel ritkán találkozok. "Kedvenc" Hunyadim (aki volt csak igazán "Jani") az első rossz "tapasztalatok" utáni héten megcsináltatta volna Pl!
Nincs is igazi "magyar" (csavaros ;) ) gondolkodású a HM műszaki osztályon. (Nem akarod "feldobni" nekik a dolgot? ;) )

Azcharit példája: tanulni kell belőle, nekem is szimpatikusabb egy hazai átépítés mint az izraeli "levetettet" megvenni.
Egy IFV-re átépített T-72 -szerintem- jobb mint a sz@rrá páncélozott IFV/APC verziók, főleg szegény "nehéz-súlyú" gumikerekesek.

Visszaugorva a T-72-höz: a jól -mondjuk BDD-vel, vagy jobbal- "kötényezett", pót-páncélozott 72-es +2-4 ATGM-el bárkit zavarba tud hozni, aki gurul. A Leo 2-t is. (ATGM!!!) A többire meg bőven elég a 125mm-es! ...meg ilyenkor aminek még illik ott lenni: IFV, NASAMS, hátul a helik, fent a Griff és :hadonaszos:


u.i:



Hittel nem lehet vitázni. Én sem tudok.




u.i2: ...nem is kell hozzá egy T-72, 2-3 ATGM elég (Szíria: török Leo-k rosszul alkalmazva!!!)
Hát amúgy nálad kevesebb nagyobb hitvitázó van jelenleg a fórumon.

Amúgy az a4 ami a törököknek van kb a jobb t-72 upgrade szintje. Az A4. (amiből nem is kevés van nekik)
 
  • Tetszik
Reactions: Rotten878