[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 583
113
A hazai ATGM képesség kiépítése --ahogy olvastam itt a fórumon-- tervbe van véve, nem kétlem ennek a mennyiségét.

Az viszont jelentős mennyiségi különbség, hogy 50 vagy 200(+) MBT áll rendelkezésre.
Itt többen hangsúlyozzuk, sokszor, hogy ha a Leo-k szenzoros képességei megosztásra kerülnek(data-link, relatíve "olcsó") a fokozottan védetté páncélozott T-72-kkel, akkor Leo-kat kockázatos nagyszámú "kohószökevénnyel", +ATGM-el semlegesíteni.
Viszonylag egyszerű hálózatos adatmegosztással az (igen) alacsony (jelenlegi és közeljövőbeni)szenzoros képesség miatt a közelre kényszerülő ellenséges kohószökevényeket gyakorlatilag "mészárolni" lehet. ...és itt döntő, hogy 50 vagy 200+ a létszám.


Lásd a történelmi példát:
...Szondi(Drégely vára) vagy Dobó(Eger vára).
Az mindkét esetben volt minőség, de csak a sikeres esetben volt meg a szükséges mennyiség és minőség a győzelemhez.
Így értem mire gondolsz, de ha választani kell, inkább felvegyverzett/öngyilkos drónokat vennék pluszban, mint pimpelt harckocsit, de ez szigorúan saját vélemény.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 981
14 068
113
Honnan álmodtad a 150 T-72-őt? Tatán alig van, az ellenerőnél még kevesebb, Nyírtelket láttad? Ott bizonnyal van legalább 80 üzemképtelen hk.

...a kb. egy tucat --majd, valamikor, talán, 15-20 év múlva esetleg leszállítható-- új Leo árából "álmodom" megvennni.
...amiből kis realitás-érzékkel meghozott döntés után 2023-ig jó pár szolgálatba is állhatna.
Ukrán szomszédaink most kezdték el a terror/erőfitogtatási "üzemmódot".
Biztos vagyok benne, hogy a sikertelen "orosz-medve-bajusz cibálás" után a belső gondjaikat egy könnyebb külső ellenfél elleni nacionalista kártyával próbálják megoldani.
Ehhez meglesz egy hallgatólagos román támogatás.
Történelmi tapasztalatok, "szokásos" forgatókönyv. Sajnos. Ne legyen igazam!

"Kicsit" jobb lenne, ha végre nem mi szaladnánk az események után, hanem a ellenségeink lennének lépéskényszerben. :) :) :)


U.i:

Így értem mire gondolsz, de ha választani kell, inkább felvegyverzett/öngyilkos drónokat vennék pluszban, mint pimpelt harckocsit, de ez szigorúan saját vélemény.

Én meg bizony ezt a költséget, "hozzácsapnám" a Z2026"-hoz, mert az idők változása indokolja, a költség pedig az egész --Z2026-hoz-- képest nem jelentős egy ilyen kiemelkedően fontos --jövöbe mutató--területen!!!
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Honnan álmodtad a 150 T-72-őt? Tatán alig van, az ellenerőnél még kevesebb, Nyírtelket láttad? Ott bizonnyal van legalább 80 üzemképtelen hk.
Ezerszer elmagyarázták már neki,hogy nincs. Sokszor át lett számolva,optimista becslés szerint maradt itthon 70-80db mindent egybevéve(azt meg,hogy ebből 15-30 között mozog maximum az üzemképes aktív darabszám,es hogy még azok is milyen állapotban vannak,a "letároltakról"nem is beszélve,azt ő és még egy-két ember kategorikusan letagadja,ignorálja...) De ilyenkor jön,hogy akkor veszünk a fehéroroszoktól...:rolleyes:
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 230
67 167
113
Ne keverjük megint a szezont a fazonnal... Mindig az van példának felhozva,hogy miért édes kevés a Leopard,merhogy a román atgm.. Ezres nagyságrendű páncéltörő rakétaval szemben akkor mennyit is oszt vagy szoroz 50 db 72es? Illetve a folyamatosan álltalatok vizionált többszázas román tankhordák ellen akkor nekünk miért nem az atgm beszerzés a legésszerűbb ilyen alapon? Vagy ez náluk működik,nálunk viszont nem? Mondom nem kell terelni állandóan,erre kérem a választ! Megint az objektumrombolastól kezdve minden be lett dobva,amikor erről szó sem volt,csak megint lehessen nagyot mondani... Amúgy erre meg a Leókon felül még használható mondjuk Gripen,drón,tüzérség,aknavetős lynx,Carl Gustav... csak így kapásból....

MBT-bármilyen más harcskocsi viszonylatban került be LMzek 2.0 a sokezres szám, hogy milyen könnyen végeznének 50 harckocsival. Erre mondtam, hogy szerintem 150-el is ugyanolyan könnyen, de mi is megolhatnánk így a támadó harckocsik elhárítását pimpelt gépek helyett.
Ennyiről szólt a hsz, nem többről.

Teljesen egyszerű a válasz. A T-72 felújítást, ahogy az egyéb hk állománybővítést nem csak egy-egy kiragadott helyzetben nézzük, hanem az összképben is. A hozzászólásaink nem csak egy-egy 1000 T-rex vs 40000 csirke viszonylatban szólnak, hanem a teljes erő és annak a képességei terén. Ebből fakadóan egyrészt evidenciának tekintjük amikor a T-72 upgrade fejlesztéséről beszélgetünk itt, hogy mellette ugyanebben az országban ugyanennek a honvédségnek lesznek Lynx harcjárművei, reményeink és esélyesk szerint Spike atgm felhővel, illetve lesz gyalogsága is ennek a honvédségnek, amik szintén fognak kézi páncéltörő eszközökkel illetve reményeink szerint akár atgm-mel rendelkezni. Sok szó volt már az atgm vs. harckocsi lövedékek tűzkiváltásáról, ezt is figyelembe ugyanezekben a beszélgetésekben, amikor nem térünk külön ki rá.

Mivel az a topik a T-72-ről szól, ezért a T-72 állományról beszélünk főleg benne, különben milyen atgm felhőt képzeltek el a honvédségnél (HUN) lenne a topik neve. A T-72 jelen állapotát, lehetséges egyégesítését, felújítását, fejlesztéseit taglaljuk benne, remélem észrevetted @Chima3ra . Miközben nem beszélünk külön róla, mert reméljük, hogy nem kell megint darabokra zúzott mellékes vagy mint jelen esetben lényeges, de nem fő sodorbeli dologra reagálni a topik fő mondanivalója közepette, közben azt is számontartjuk, hogy rendelkezésre fognak állni egyéb eszközök is, Gripen, drón, aknavetős Lynx, tüzérség, Carl Gustaf csak így kapásból ugyanennél a honvédségnél.

Azért kerül elő ez @LMzek 2.0 -nél rendszeresen, mert ezektől függetlenül a románok már rendelkeznek egy atgm felhővel, amiről szó van amit korlátozott az általunk majd bevetni lehetséges harckocsi ellenében sokkal hatékonyabban tudnak bevetni, mintha a harckocsik száma 2x, 3x, azaz mondjuk 88-132, ha ugyanilyen zéj kerettel számolhatunk. A Lynxek és minden egyéb figyelembe vételével. Mivel a Lynxek és minden figyelembevételekor tisztában vagyunk az általuk hordozott leendő atgm mennyiséggel, tudjuk, hogy nekünk is lesz atgm felhőnk.

Ha egy ilyen háborús helyzetre sor kerül, akkor nekünk ezt a felhőt 4-5-10x mennyiségű harckocsira és egyéb járműre kell elhasználnunk, mert ilyen háborús helyzetre összeszednék az ellenoldalon a leggányabb szarokat is. Ahogy mindenki teszi amikor szüksége van rájuk. Meg tudják csinálni. Deeee, meg tudják csinálni.

Mivel így mennyiségileg lehengerlőek, hiába a javarészt gyengébb technika, kevésbé kell kitenniük magukat a tubusokkal szaladgáló gyalogság tekintetében annak, hogy kitelepülnek harckocsira lőni, mert az sem veszélytelen még harcjárműből sem, ezért korántsem ugyanaz 44-56, vagy éppen 150 harckocsi bevetésével szembenézni ezzel.

Több célpontot adsz, több szenzorral deríthetsz fel, több fegyverrel védheted meg a társaidat. Gyalogos atgm hordozók ellen elég egy ahead sorozat, vagy egy lövedék, harcjármű ellen viszont már legalább harcjármű kell, saját atgm-mel, ami korlátos feladat a sebesség és az aps-ek elhárítóképességének tekintetében, vagy van jelen elegendő számú harckocsi, ami képes erre azonnal reagálva semlegesíteni a fenyegetést. Így is kerülnek ide a felvázolt dolgaim fentebbről, amik számodra kérdőjelesek @Chima3ra . Mivel az atgm ellen az aps harckocsin is ugyanúgy védernyőt képez, mint az ellen járművein, képessé válhat egy jól vezetett támadásban kellő méretű erőt leválasztani, amiben megsemmisítheti a rá és a többiekre nézve veszélyes egységeket a sok felsorolt egyéb jármű és katona támogatásával.

Ezt úgy tudja megtenni, ha az a többezer atgm nem képes egy katlanhelyzetben olyan mértékű túlterhelést okozni a védelmi rendszereinek, mert el lett választva az adott mozdulattal egy része és megsemmisítésre kerül. Ezt el tudja végezni a Gripen is, az a legfaszább, ha már a levegőből ki vannak csinálva. De ha a felderítés nem teszi ezt lehetővé, közel kell menni, vagy túl erős a légvédelem, akkor ez nem biztos, hogy a levegőből sikerülni fog. Így komoly védelemmel ellátott harcjárművekkel kell megsemmisíteni a rövid időintervallumban felderített ellenerőket.

Adott időablakon belül a harckocsi a leggyorsabb, mivel rendkívül gyors tűzkiváltású eszköz. Gyorsabb egy manőverező harc esetén a vele együtt mozgó mobil tüzérség mindegyik vállfajánál, azonnali tűzcsapás mérésére képes gyorsan mozgó, erős védelmű járművek ellen is, azonnali tűzcsapást tud mérni olyan erődített objektumok ellen is, ahonnan a többi jármű támadóeszközei ellen védetten tudnak az ellenséges erők nagy pusztítást végezni és ezért nincs ésszerű idő kivárni a tüzérségi csapást.

Erre is jó a harckocsi, ezért is van, ezért központi eleme a szárazföldi erőlknek, ezért jó, ha minél több van belőle. Ezért fontos, hogy többcélú sokkal mint egy hordányi atgm. És ezért nem fogsz feltétlenül megállítani egy többszázas hk hordát mert az atgm sem csodafegyver, amióta létezni kezdett az aps, ami ugyanolyan szinten fog ellenük elterjedni. Nem fogod viszont soha kiváltani az atgm tömegével a harckocsik tömegét. De lehetsz hülye hadvezér, hogy nekiküldj ötven hk-t többezer atgm-nek.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Hát, hogy is mondjam könnyű járművek harcászati alkalmazásával van egy kis "bizonytalanság" nálad.
Illetve, a kiképzés sem így működik a Leo2 A4-ekkel sem, azon a 12 gépen nem ugyan az az 1 századara való emberke fog még 3 éven keresztül gubbasztani hanem folyamatosan rotálva lesznek a kezelő személyzetek, hogy mire megérkezik az új típus az egész zlj meg kell, hogy kapja a Leo 2 alapképzést, hogy utána egyből ülhessen az A7-re minimális átképzés után. (az A7-ek meg kb 2 év leforgása alatt fognak szépen ütemezve leginkább századonként érkezni) Illetve a T-72 nemigen jó előképzés a leopárdra mert konkrétan kb semmi sem úgy működik benne mint egy Leóban.

Mondjuk nem csoda, ha bizonytalanság van egyszerű laikusoknál, mint mi vagyunk (vagy mókusok aminek neveztek minket), amikor veszünk 44 MBT-t ami köztudomásúlag kevés, van 14 Gripenünk, ami szintén kevés, erre úgy hírlik veszünk 200+ török páncélautó flottát (ami sok), amit ha komoly támadásra kerül sor (ennyit azért mi is tudunk) igen korlátozottan lehet csak használni.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 424
120 884
113
Mondjuk nem csoda, ha bizonytalanság van egyszerű laikusoknál, mint mi vagyunk (vagy mókusok aminek neveztek minket), amikor veszünk 44 MBT-t ami köztudomásúlag kevés, van 14 Gripenünk, ami szintén kevés, erre úgy hírlik veszünk 200+ török páncélautó flottát (ami sok), amit ha komoly támadásra kerül sor (ennyit azért mi is tudunk) igen korlátozottan lehet csak használni.
Igazából az a helyzet, hogy minden katonai gépjárművet a teheruatókon meg a dedikált ultrakönnyű cuccokon kívül páncélozol, vagy legalábbis úgy tervezed meg, hogy páncélozni lehessen. A török járművekre az UAZ és G-mercik utódjaként is lehet tekinteni, a balkáni missziókban általános járműként szintén, illetve rengeteg kiegészítő szerepkörben alkalmazhatók (sima felderítő, vegyisugár felderítő, sebesültszállító, ATGM hordozó, aknavető hordozó, VSHORAD indító platform, parancsnoki harcálláspont, híradós kocsi, stb, stb, stb) elfogy az egy pillanat alatt, igazából nem tekinteném soknak.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Igazából az a helyzet, hogy minden katonai gépjárművet a teheruatókon meg a dedikált ultrakönnyű cuccokon kívül páncélozol, vagy legalábbis úgy tervezed meg, hogy páncélozni lehessen. A török járművekre az UAZ és G-mercik utódjaként is lehet tekinteni, a balkáni missziókban általános járműként szintén, illetve rengeteg kiegészítő szerepkörben alkalmazhatók (sima felderítő, vegyisugár felderítő, sebesültszállító, ATGM hordozó, aknavető hordozó, VSHORAD indító platform, parancsnoki harcálláspont, híradós kocsi, stb, stb, stb) elfogy az egy pillanat alatt, igazából nem tekinteném soknak.
Jó akkor elhiszem neked, hogy nem sok, mégis egy laikus számára az elmondottakból úgy tűnik, hogy minden van, csak ami valóban megállítaná az esetleges ellenség offenzíváját az nincs.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
T

Törölt tag 467

Guest
Jó akkor elhiszem neked, hogy nem sok, mégis egy laikus számára az elmondottakból úgy tűnik, hogy minden van, csak ami valóban megállítaná az esetleges ellenség offenzíváját az nincs.

Amely ellenség viszont az arany horda számosságát meghaladó technikai eszközzel rendelkezik, nemdebár? Csak nekünk nincs semmink, mindenki másnak százasával vannak betárazva a technikai eszközök, felteszem.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 230
67 167
113
Jó akkor elhiszem neked, hogy nem sok, mégis egy laikus számára az elmondottakból úgy tűnik, hogy minden van, csak ami valóban megállítaná az esetleges ellenség offenzíváját az nincs.

Onnan indulj ki, hogy a létező legfontosabb a katona a fegyvereivel, meg a teherautó. Minden más egyre speciálisabb, egyre drágább, ahogy nő az űrméret, tömeg, védettség, teljesítmény követlemény. És ezekből kell egyfajta egyensúlyt teremteni, hogy elégséges legyen minden. A kisebb, könyebb járművek célja nem az azonnali elsővonalbeli szaladgálás, mert ami borzalom ott megy, az papírként tépné szét őket. Harckocsik, tüzérségi zárótüzek, aknamezők, intenzív bombázás. A nehéz erők és az ebbe tartozó sokrétű egységek ezen törnek át, hogy az ellenfél védvonalán ütött lyukon behatolva tudjanak ráfordulni a következő meghatározott célra, vagy keríthessék be az ellenséges erőket a felszámolásukra. A könnyű gépek, a sok teherautón érkező gyalogos bakák, ekkor veszik át a főszerepet és a főerőitől elválasztott ellenséges egységeket leküzdeni, vagy elfogni. itt is kapják az áldást, lőnek rájuk, sokszor erős fegyverekkel, de a tömeges támadások kisebb koncentrációban, vagy eszközökkel érik őket. Mivel itt már sokszor inkább a gyors áthelyezhetőségen van a hangsúly, kevésbé kell nehéznek és brutálisnak lenni a szállítójárműveiknek, bár ebből persze az fakad, hogy amikor egy ellenlökés vagy egy jól bemért tüzérségi csapás, vagy bombatámadás éri őket, nagy a veszteség.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 561
46 609
113
Vagyis a penz egy komoly korlat, es ha kb. egy konnyupancelos arabol rendbe lehet hozni egy T-72-est, akkor ez azt jelenti, hogy nem a 2. Leo2A7HU zaszloalj _helyett_, hanem nehany konnyupancelos helyett lehetne hadrendben tartani egy szazad vagy zaszloalj mennyisegu T-72-t a jovoben.
Mi értelme van egy ilyen modernizációnak, ha nem kapja meg a modern c4-es rendszerhez szükséges modern tűzvezető rendszereket, érzékelőket, és kommunikációs eszközöket?
Ha meg megkapja, akkor meg elköltessz rá 5-8M USD-t (felújítással együtt). Tényleg erre gondoltál?

A kikepzes miatt egy sovanyabb zaszloalj T-72-est meg kell tartani (egyetlen, nemet szazadnal kisebb ero erkezik a Leo2A4-bol, tehat ezekkel kis joindulattal 1 szazadot lehet kikepezni mielott megerkeznek az A7-ek. Ebbol szamomra egyertelmuen kovetkezik, hogy csak 3 valasztas van: az A7-ek tobbsege kezelok hianyaban hasznalhatatlan evekig, tobb A4-t veszunk, vagy pedig aktivan hasznaljuk kikepzesre a T-72-eseket; szerintem az elso opcio a legrosszabb, a 2. pedig a legdragabb, igy logikusan adodik a 3.)
???
Miért ne lehetne több embert kiképezni?
A 12 A4 csak azt korlátozza, hogy a kiképzésen max. század erejű gyakorlatokat lehet elvégezni.
Ha nem így lenne, akkor pl. ugyan annyi gépjármű oktató autónak kellene lennie, ahány jogosítványnak.
Mint ahogy jelenleg is több Gripen pilótánk van, mint amennyi Gripenünk!

Az igy kapott harcertek messze lejjebb van, mint egy Leo2A7HU harcerteke, de messze feljebb, mint egy konnyupancelos harcerteke. Mikozben nekunk annyiba kerulne, mint egy konnyupancelos. Tehat a kezeloszemelyzet abban "valaszthatna", hogy ezekbe a T-72-be ulne bele, vagy egy torok par milimeter pancelzattal rendelkezo konnyu jarmube.
A harcértékről nem lennék meggyőződve.
Egy T-72-esnek annyi információja lehet a környezetéről, amennyit az optiokán keresztül a személyzet lát, meg amit az alegység többi járművétől szóban megkap....

Es ha evekig aktivan hasznalni kell a T-72-eseket, akkor mindenkeppen kell rajuk kolteni azert, hogy az alapszintu mukodokepesseguket megorizzek ezekben az evekben.
Na pont ezzel van a gond! Ha most ezeket az eszközöket mented, akkor onnantól már folyamatos kiképzési programot kell rájuk szervezni. Forgatni kell az eszközöket a kiképzési állományhoz. Külön karbantartó személyzetet kell fenntartani, meg ugye a logisztikai hátteret, lőszereket készletezni.
Az meg egy dolog, hogy van olyan személyzet a civil szférában, akiket - kis felkészítéssel - rá tudsz ültetni, de ez éveken belül drasztikusan csökkeni fog. Ezeket az embereket folyamatosan be kell rántani szintentartókra.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 230
67 167
113
Onnan indulj ki, hogy a létező legfontosabb a katona a fegyvereivel, meg a teherautó. Minden más egyre speciálisabb, egyre drágább, ahogy nő az űrméret, tömeg, védettség, teljesítmény követlemény. És ezekből kell egyfajta egyensúlyt teremteni, hogy elégséges legyen minden. A kisebb, könyebb járművek célja nem az azonnali elsővonalbeli szaladgálás, mert ami borzalom ott megy, az papírként tépné szét őket. Harckocsik, tüzérségi zárótüzek, aknamezők, intenzív bombázás. A nehéz erők és az ebbe tartozó sokrétű egységek ezen törnek át, hogy az ellenfél védvonalán ütött lyukon behatolva tudjanak ráfordulni a következő meghatározott célra, vagy keríthessék be az ellenséges erőket a felszámolásukra. A könnyű gépek, a sok teherautón érkező gyalogos bakák, ekkor veszik át a főszerepet és a főerőitől elválasztott ellenséges egységeket leküzdeni, vagy elfogni. itt is kapják az áldást, lőnek rájuk, sokszor erős fegyverekkel, de a tömeges támadások kisebb koncentrációban, vagy eszközökkel érik őket. Mivel itt már sokszor inkább a gyors áthelyezhetőségen van a hangsúly, kevésbé kell nehéznek és brutálisnak lenni a szállítójárműveiknek, bár ebből persze az fakad, hogy amikor egy ellenlökés vagy egy jól bemért tüzérségi csapás, vagy bombatámadás éri őket, nagy a veszteség.

Ha jól felszereltek, a könnyű gépeik sokrétűek, akkor tudják csökkenteni a veszteségeiket, amíg a saját ellenlökés megérkezik másodvonalbeli vagy tartalék nehéztechnikával. Nem mindent küldesz előre a nehéz technikából egy adott támadás kivitelezésére, hanem hagyz hátul a harci zónán kívül olyan egységeket, amik a sérült/kilőtt egységek helyére állhatnak igénylés esetén, illetve egy kisebb-nagyobb harccsoportot alkotva fel tudnak szabadítani bekerített az elvágott, bekerített bajtársaikból egységeket, ellenlökéssel vissza tudják vetni a támadó ellent, összeköttetést tudnak teremteni a főerőinkkel. Ez szükséges, amikor logisztikai támogatást igényelnek az első vonalban, üzemanyag, lőszerutánpótlást, a sebesültek kihordását, ami nagyban befolyásolja az egységek morálját és harctevékenységét is.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Amely ellenség viszont az arany horda számosságát meghaladó technikai eszközzel rendelkezik, nemdebár? Csak nekünk nincs semmink, mindenki másnak százasával vannak betárazva a technikai eszközök, felteszem.

Lehet, hogy én vagyok már fáradt, de nem értem az okfejtésed. Akikről esetlegesen beszélünk mennyiségileg mind egy más kategóriába tartoznak (tehát nem csak, hogy több van nekik, hanem nagyságrenddel).
Minőségileg lehetséges , hogy meghaladjuk majd őket, különösen, ha ők ölbe tett kézzel ezt meg is várják. :) Végül is csak cirka 5-6 évet kell kibekkelni, viszont, ha már ennyit várni kell, akkor jó lenne, ha a térség domborzati viszonyai között amúgy is hátrányban lévő magyar honvédség alkalmas legyen, ha másra nem, legalább elrettentésre (magyarán a támadónak nagy veszteséggel kelljen számolnia).
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 523
113
Gondolom azt szeretnéd hallani, hogy mind támadásban mind védekezésben a legsokoldalúbban használható fegyver.

Nem,nem ilyesmire gondoltam,hanem arra,hogy mi is az amit mi harckocsinak nevezünk.Sokat foglalkozok harckocsikkal de a legegyszerűbb és leglényegretörőbb meghatározás az ez volt: "Mobil védett hely,közvetlen irányzású tűzfegyverrel." Ez mint koncepcó soha nem fog elavulttá válni,egy ilyen járműre mindig szükség lesz. Bekerülhet a hadviselésbe bármilyen ma még nem is létező fegyverfajta nem számít,mert mindentől függetlenül egy olyan eszközre ami ezt a 3 dolgot (tűzerő,mobilitás, védettség)"kimaxolva" tudja minddig szükség lesz.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 523
113
Szia,

Azt gondolom, hogy nincs vegtelen sok penz a honvedseg fejlesztesere.

Vagyis a penz egy komoly korlat, es ha kb. egy konnyupancelos arabol rendbe lehet hozni egy T-72-est, akkor ez azt jelenti, hogy nem a 2. Leo2A7HU zaszloalj _helyett_, hanem nehany konnyupancelos helyett lehetne hadrendben tartani egy szazad vagy zaszloalj mennyisegu T-72-t a jovoben.

En korabban is a minimalis osszegu modernizalas hive voltam a T-72-k eseteben: 80-as evek szinvonalu loszert, es ERA-t valoszinuleg fillerekert lehetne 2020-ban venni.

A kikepzes miatt egy sovanyabb zaszloalj T-72-est meg kell tartani (egyetlen, nemet szazadnal kisebb ero erkezik a Leo2A4-bol, tehat ezekkel kis joindulattal 1 szazadot lehet kikepezni mielott megerkeznek az A7-ek. Ebbol szamomra egyertelmuen kovetkezik, hogy csak 3 valasztas van: az A7-ek tobbsege kezelok hianyaban hasznalhatatlan evekig, tobb A4-t veszunk, vagy pedig aktivan hasznaljuk kikepzesre a T-72-eseket; szerintem az elso opcio a legrosszabb, a 2. pedig a legdragabb, igy logikusan adodik a 3.)

Es ha evekig aktivan hasznalni kell a T-72-eseket, akkor mindenkeppen kell rajuk kolteni azert, hogy az alapszintu mukodokepesseguket megorizzek ezekben az evekben.

Akkor mar az lenne a logikus szerintem, hogy egy egesz kicsivel tobbet kolteni rajuk (most, az elejen), amivel lehetne kb. 4-szerezni a harcertekuket (pancelzat is dupla ereju es a loveg is dupla ereju lenne).

Az igy kapott harcertek messze lejjebb van, mint egy Leo2A7HU harcerteke, de messze feljebb, mint egy konnyupancelos harcerteke. Mikozben nekunk annyiba kerulne, mint egy konnyupancelos. Tehat a kezeloszemelyzet abban "valaszthatna", hogy ezekbe a T-72-be ulne bele, vagy egy torok par milimeter pancelzattal rendelkezo konnyu jarmube.

Es azt is irtam, hogy ezt a zaszloaljnyi erot ugy szerveznem, hogy korabban kikepzett, most mar tartalekos harckocsizok hasznalnak, azonban minden evben 1-2 hadgyakorlaton reszt vennenek, igy alacsony fenntartasi koltsegek mellett (hiszen csak 1-2 heten uzemelnenek evente a jarmuvek) is megmaradna egy elfogadhato tudasszint. A gyakorlatokon ellenerokent aktivan segitenek a Leo2A7HU szemelyzetet, persze kisebb letszamban (ertsd: 1-1 gyakorlatra nem hivnak be csak pl. a tartalekosok 1/3-at vagy 1/9-et, igy sokkal tobb gyakorlaton vehetnenek reszt az aktivak, mint ok).

Aztan, ha nagy a baj (amire en realis eselyt latok), akkor a Leo2A7HU zaszloalj baltikumba tavozasakor be lehetne hivni a tartalekosokat, hogy en alljon itt az orszag hk nelkul.

Ha meg nagyobb a baj (erre en kisebb eselyt latok), akkor pedig mikozben a Leo2A7HU zaszloalj az orszagra toro tamado ero fo erejevel kuzd, addig a kisebb (atkarolo) erovel fel tudja venni a harcot a T-72. Sokkal hatekonyabban fog a konnyupancelosokkal egyutmukodni, mintha csak azok 12.7-es geppuskai probalnak megallitani az ellenseget.

Az egesz fenti koncepcionak csak 2 hatranya van:
-mivel olcso, ezert nem lehet vele joindulatot vasarolni
-mivel olcso, ezert nem lehet belole sokat lopni.

Ez utobbi persze garantalja, hogy nem lesz belole semmi. :-(

Válaszoltak helyettem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 523
113
Lehet, hogy én vagyok már fáradt, de nem értem az okfejtésed. Akikről esetlegesen beszélünk mennyiségileg mind egy más kategóriába tartoznak (tehát nem csak, hogy több van nekik, hanem nagyságrenddel).
Minőségileg lehetséges , hogy meghaladjuk majd őket, különösen, ha ők ölbe tett kézzel ezt meg is várják. :) Végül is csak cirka 5-6 évet kell kibekkelni, viszont, ha már ennyit várni kell, akkor jó lenne, ha a térség domborzati viszonyai között amúgy is hátrányban lévő magyar honvédség alkalmas legyen, ha másra nem, legalább elrettentésre (magyarán a támadónak nagy veszteséggel kelljen számolnia).

Ki jöhet számításba ellenségként?Ha az ukránokra gondolsz akkor ők nem NATO tagok,soha nem hagyná(nem hagyhatja!)a NATO,hogy legyőzzenek minket.Románok?Lehet,hogy sokmindenük van csak azok döntő többsége elavultabb mint ami most van nekünk és még szét is van rohadva akárcsak a miénk.Szerbek?Náluk a csúcsot az a pár tucat(egész konkrétan 1 zászlóajnyi mennyiségű) nagyjából Leopard 2A4 szinten mozgó T-72MS jelenti amit az oroszoktól kaptak.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 230
67 167
113
Ha jól felszereltek, a könnyű gépeik sokrétűek, akkor tudják csökkenteni a veszteségeiket, amíg a saját ellenlökés megérkezik másodvonalbeli vagy tartalék nehéztechnikával. Nem mindent küldesz előre a nehéz technikából egy adott támadás kivitelezésére, hanem hagyz hátul a harci zónán kívül olyan egységeket, amik a sérült/kilőtt egységek helyére állhatnak igénylés esetén, illetve egy kisebb-nagyobb harccsoportot alkotva fel tudnak szabadítani bekerített az elvágott, bekerített bajtársaikból egységeket, ellenlökéssel vissza tudják vetni a támadó ellent, összeköttetést tudnak teremteni a főerőinkkel. Ez szükséges, amikor logisztikai támogatást igényelnek az első vonalban, üzemanyag, lőszerutánpótlást, a sebesültek kihordását, ami nagyban befolyásolja az egységek morálját és harctevékenységét is.

Lehet, hogy én vagyok már fáradt, de nem értem az okfejtésed. Akikről esetlegesen beszélünk mennyiségileg mind egy más kategóriába tartoznak (tehát nem csak, hogy több van nekik, hanem nagyságrenddel).
Minőségileg lehetséges , hogy meghaladjuk majd őket, különösen, ha ők ölbe tett kézzel ezt meg is várják. :) Végül is csak cirka 5-6 évet kell kibekkelni, viszont, ha már ennyit várni kell, akkor jó lenne, ha a térség domborzati viszonyai között amúgy is hátrányban lévő magyar honvédség alkalmas legyen, ha másra nem, legalább elrettentésre (magyarán a támadónak nagy veszteséggel kelljen számolnia).

Lényegében azért folyik hónapok óta ez a T-72 vita, hogy legyen-e olyan nehéztechnikánk, ami ha nem is, vagy korlátozottabb bevethetőséggel első vonalas eszközpark, a másodvonal fenti eszközeinek a támogatására még mindig kiválóan alkalmas lehet. Akár a támadás segítésében közvetlen tüzérségi és páncéltörő támogatást adva, akár védekezve az ellenség lökésének várható irányában páncélelhárító, páncélvadász szerepkörben.

Vagy akár egy önálló harckocsi zászlóalj, ami képes ökölként felmentő erő lenni.

Sokféleképpen oszható ez, de a jelen helyzet azt mutatja, hogy 44 db első vonalas harckocsink lesz, az egyértelműen kevés. Ha a most általunk kiszámolható dandrászervezet lesz, három gépesített gyalogos(Lynxes) zászlóalj, mindegyiknek jut egy század(14 db) leopard 2a7+ a fentebbi szerepek betöltésére. Ezt harcászati szinten nagy hatékonysággal fogja tudni ellátni, hiszen jelenleg egy overpower hk típus, de zászlóaljanként ha a további osztást nézzük, már szinte siralmas képet látunk, hiszen Lynx századonként, ami szintén hárm egy zászlóaljban, már jó eséllyel csak 4 db, két tűzpár hk fog jutni. Ez egy akkora területen széthúzva, amekkora a támadás vonala. Zászlóaljanként ha kettő darab harckocsi tartalékot képeznek, akkor összesen hat darab tartalék járművel lehet számolni, ami egy ellenlökés fő ereje lehet.

Míg ha ezt a szétdarabolt szerepet egy komoly harcértékű (ide gondolnék leopard 2a5-a6 közti szintre gazdaságosan felhúzott gépeket) harcjármű állomény veszi fel, a brutálisabb erejű a7+ a dandár alárendeltségében a kivánt pontokra összpontosíthatja az erejét, akár komolyabb tartalékot is hagyva. Így a kivitelezhető lökései nagyságrenddel komolyabb erővel történnének, mintha a tervezett vegyes harccsoportokat nézzük.

Ha emögött a T-72 biztosítaná a szárnyakat a meglepetések ellen, vagy adna tartalékot, esetleg nyitna újabb rést az ellenség vonalán, leírhatatlan a különbség, mintha csak önmagán a nagyon korlátos számú a7+ áll a rendelkezésre.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Ki jöhet számításba ellenségként?Ha az ukránokra gondolsz akkor ők nem NATO tagok,soha nem hagyná(nem hagyhatja!)a NATO,hogy legyőzzenek minket.Románok?Lehet,hogy sokmindenük van csak azok döntő többsége elavultabb mint ami most van nekünk és még szét is van rohadva akárcsak a miénk.Szerbek?Náluk a csúcsot az a pár tucat(egész konkrétan 1 zászlóajnyi mennyiségű) nagyjából Leopard 2A4 szinten mozgó T-72MS jelenti amit az oroszoktól kaptak.
Dudi azért egy "kicsit" leegyszerűsítetted a helyzetet.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Nem,nem ilyesmire gondoltam,hanem arra,hogy mi is az amit mi harckocsinak nevezünk.Sokat foglalkozok harckocsikkal de a legegyszerűbb és leglényegretörőbb meghatározás az ez volt: "Mobil védett hely,közvetlen irányzású tűzfegyverrel." Ez mint koncepcó soha nem fog elavulttá válni,egy ilyen járműre mindig szükség lesz. Bekerülhet a hadviselésbe bármilyen ma még nem is létező fegyverfajta nem számít,mert mindentől függetlenül egy olyan eszközre ami ezt a 3 dolgot (tűzerő,mobilitás, védettség)"kimaxolva" tudja minddig szükség lesz.

Nem azt mondtam, hogy nincs szükség harckocsira, hanem azt, hogy a szerepe jelentősen csökkent.
Nem azt mondtam, hogy a harckocsi idejétmúlt, hanem azt, hogy egyszerűen sokkal több olyan cucc van a modern csatatereken, ami képes felderíteni és ami képes szétkapni.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka