Ezzel sajnos nem értek egyet, nekem 2 évet kellet anno lehúzni, több helyen is megfordultam a seregben! Ám sehol nem tapasztaltam ekkora ellenszenvet mint itt sokan mondják! Az nálunk is előfordult hogy a menetelés közben kikaptak egy srácot aki nem tudta a lépést felvenni, (mivel földmérő volt mint az kiderült, ő csak métereseket tudott lépni). Így persze hogy addig meneteltették ameddig meg nem szokta a normális lépést.A társadalom emlékezete alapvetően negatív sajnos az intézményről.
- Ezzel csak azt akarom mondani hogy persze hogy voltak olyanok akik szenvedtek. Kövér srác, anyuka kedvence, szakács, cukrász, futáskor! Persze hogy izzadtak! Aki sportolt katonaság előtt az fel se vette azt a "kis" futást.
- Ezzel viszont teljesen egyet tudok érteni, mivel a fiatalok "nagy része", tisztelet a kiv. el van tunyulva. Ülnek a számító gép előtt s nyomkodják a Tvittert, vagy azt amit, vagy játszanak!A sorkatonai szolgálat nem csak az ország védelméről szól, de az ország felnőtt férfi társadalmának fejlesztéséről is.
És itt a fejlesztést minden szempontból értsd!
- Ugyanakkor a katonaságnak egy (összezáró, összetartó) szerepe is van! Lásd régi katonaképek!
A mostani fiatal mit fog felmutatni? Az LSD-s papírját?
- Természetesen abban is igaza van több katonának hogy nem éppen vonzó a mai katonaság!
Nos itt feltenném a kérdést, hogy miért is?
- Azért mert a társadalmi azon rétege akinek volt, van esze tanulni, annak esze ágában sem volt menni katonának, szaladgálni. S ők voltak a hangadók. Ugyanakkor persze tudjuk itt többen, hogy le kellet építeni azt a katonai rendszert. Úgy ahogyan volt. Stb...stb...,stb...! Nem ragozom.
- Na de a jelenlegi társadalomban lévő fiatalokkal igenis meg kell ismertetni újra a katonaságot!
Én egy évet javaslok! Miért? Az egy év 12 hónap, az 3x4 hónap.
1 - Alap kiképzés! ( Testkarbantartás, edzés: Futás, sportos tevékenység, alaki tevékenység!
2 - A katona tudása, ismeretei szerinti területi elosztása: harci eszközökre való képzés!
3 - Vissza a saját területi helyszínére, a helyi adottságok, eszközök képzése.
4 - Leszerelés után: Évente, kétévente, elméleti frissítésre egy-két hétre visszahívni a fiatalt!
Ugye amit a sereg, állambácsi fizet! Területi összeszoktatás, változások ismerete! Ám a fiatal a való életben dolgozik, ám tudja ha baj van, neki menni kell. X-Y év között!
Így látható hogy az ország fiatal katona állományát, szépen lassan ki lehet képezni az országrész területének megfelelően! A fiatal is boldog lesz, a szülők büszkék, hisz fiaik saját területen tevékenykednek! S van egyéb nevelési hozadéka is, ám nem akarom hosszúra engedni.