Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Akarat és pénz kell hozzá, ez kétségtelen. Egyenlőre sajnos 1 dandár hivatásost sem sikerült felszerelni, nem hogy hármat. Sőtt, a három sem lenne elég, legalább 5-7 dandáros hivatásos, jól felszerelt haderőre lenne szükség és sok-sok sallangra. A sorkatonaság csak mindezek után kellene hogy következzen a sorban.Nézd már meg, hogy ez a három ország mit ad a behívottak kezébe és annak mi a logisztikai igénye...
El kell dönteni, hogy szeretnénk-e az esélyét megteremteni annak hogy legalább egy úgy ellen tudjunk állni egy támadásnak, a minket körülvevő reális fenyegetésnek/hogy ne érje meg a támadónak -itt tehát nem az orosz/amerikai haderő ellen készülnék én sem - vagy sem.Nézd már meg, hogy ez a három ország mit ad a behívottak kezébe és annak mi a logisztikai igénye...
Pont jó is lenne, pénteken már pompás !
Nem, utána tartalékos rendszer A-Z, ezt követően a polgári védelem megerősítése. Egy jól összerakott, feltöltve valahol 10-15 ezer fő közötti tartalékos állományba minden pénzt és erőforrást be lehet tolni. Ha már bent vannak, csinálni akarják és megütnek egy mércét akkor az ő képzésük színvonalának emelése és a felszerelésük bővítése (bármilyen szintig, tartalékképzéssel) a hatékony, nem a civilek kényszerítése.legalább 5-7 dandáros hivatásos, jól felszerelt haderőre lenne szükség és sok-sok sallangra. A sorkatonaság csak mindezek után kellene hogy következzen a sorban.
Meg kellene érteni, hogy hiába hajtasz ki több tízezer egyenruhás civilt AK-val a határba, ott fogják őket ledarálni...El kell dönteni, hogy szeretnénk-e az esélyét megteremteni annak hogy legalább egy úgy ellen tudjunk állni egy támadásnak, a minket körülvevő reális fenyegetésnek/hogy ne érje meg a támadónak -itt tehát nem az orosz/amerikai haderő ellen készülnék én sem - vagy sem.
Ha ez megoldható pusztán a profi haderő létszámával, az a legjobb. Én tartok tőle hogy az kevéske lenne az ország területén szétszórva egy ellenségesen fellépő pl. Ukrajna/Románia ellen, HA bukik a NATO védernyő, mert éppen nem nekünk adnak bármi miatt igazat, simán csak félrenéznek.
Ebben az esetben viszont akkor kell még létszám, s az országnak kutya kötelessége lenne bármilyen módon előteremteni a szükséges és elégséges létszámot egy ilyen megoldására. Az részletkérdés hogy hogyan, tartalékos/soros/tovább duzzasztott profi haderővel, de ez alapfeladata KELL legyen az államnak.
Ha ez nincs, onnantól a jelenlegire ne haragudjon meg senki, szerintem SEMMI szükség nincs! Akkor mire van az MH? Afgán, .eg Iraki misszióra? Arra én nem szívesen költenék tovább, hogy tudjunk világ túloldalán amcsi ügyeket támogatni!
A Haza mindenek előtt, akkor viszont bele kell tenni az ehhez szükséges forrást, megteremteni hozzá az alap feltétleket, ennyi az én személyes véleményem...
Szerinted mennyibe kerül az a bohózat, amit előadnak hétről hétre a kitelepüléssel, nehéztechnika szanaszét hurcolásával. Cserébe mi az eredmény?Mennyi?
Akkor a hiteltelenekkel kell megcsinálni. Ha nem akkor lásd a fentebbi 3. napot...Nem sok hiteles, tapasztalt ember van.
Milyen tartalékot? Ki ne találjuk már, hogy ne tudna a Honvédség akár a szerbektől 7,62-es lőszert rendelni azonnalra? Vagy felpörgetni a termelést az Arzenálban egy fél év alatt.Uccu neki használtassuk el feleslegesen a tartalékot!
Tehát még egyszer megkérdezem milyen harcértékről értekezel itt, amikor nem vettél részt alapkiképzésen sem?Persze ha nézegeted a szekrényben. Ez olyan mint a ne legyen szemüveg és kesztyű...
De megint ott vagyunk, hogy a zokninál és szappannál tartasz... hogy a katonának harcértéke hogy lesz és addig mit használ el arról mélyen hallgatsz. Vagy a "nevelés" a cél?
Még egyszer: Az első turnus befejezásáre miért szeretnél 10-20 turnusnyi zárolt készletet felhalmozni. A zárolt készleteket évek alatt kell csak újra felfejleszteni.De akkor minek ha helyzetben max. egy turnust tudsz visszahívni mert a többinek nincs cucc még a te elképzelésedben sem???
Dehogy hallottam! Ha visszanézed a kommentjeimet, akkor többször felvázoltam már az elképzeléseimet arra, hogy milyen módszerekkel lehet hatékonyan felépíteni újra egy jól működő, tulajdonképpen önkéntesen működő sorkatonai rendszert. Ennek alapja, hogy nem csak a fegyveres sorkatonai rendszert kell létrehozni, hanem kell alternatívákat is biztosítani a társadalom azon részének, aki nem szeretne fegyveresen szolgálni. Pénzbeli megváltás (svájci minta, nagyobb források állnának rendelkezésre a fegyveres képzésre), fegyver nélküli szolgálati rendszer nemre tekintet nélkül (skandináv rendszer), nőknél gyerekes felmentés a kötelezettség alól (a hazai viszonyokhoz igazított tényező)Aaaaa szóval ezeket az íróasztal mögött kitalált dolgokat te "valahol" hallottad, nem véletlenül tolod ennyire...
Na mit?Nézd már meg, hogy ez a három ország mit ad a behívottak kezébe és annak mi a logisztikai igénye...
Igen komolyan szeretném megkérdezni, hogy hogyan óhajtod ezt a 3 dandárt feltölteni a sorkatonai szolgálat visszavezetése nélkül?Akarat és pénz kell hozzá, ez kétségtelen. Egyenlőre sajnos 1 dandár hivatásost sem sikerült felszerelni, nem hogy hármat. Sőtt, a három sem lenne elég, legalább 5-7 dandáros hivatásos, jól felszerelt haderőre lenne szükség és sok-sok sallangra. A sorkatonaság csak mindezek után kellene hogy következzen a sorban.
Sajnos nincs arra utaló jel, hogy ebből bármi is lenne.
Ha '26 után bevezetik a sorkatonaságot a mai formájában létező tartalékos rendszerhez hasonló viszonyok közt, akkor az csak egy haszontalan pótcselekvés lesz.
Ha kiküldöd az 5-10 éves tapasztalattal rendelkező 6-8000 hivatásosodat a határba, azokat is ledarálják, csak sokkal gyorsabban.Meg kellene érteni, hogy hiába hajtasz ki több tízezer egyenruhás civilt AK-val a határba, ott fogják őket ledarálni...
Milyen tartalékot? Ki ne találjuk már, hogy ne tudna a Honvédség akár a szerbektől 7,62-es lőszert rendelni azonnalra? Vagy felpörgetni a termelést az Arzenálban egy fél év alatt.
Rakjuk el a kis búránkba már végre, hogy a missziók nem célok, hanem eszközök. Eszköz ahhoz, hogy legalább a Honvédség magja rendelkezzen használható harctéri tapasztalatokkal.Ha ez nincs, onnantól a jelenlegire ne haragudjon meg senki, szerintem SEMMI szükség nincs! Akkor mire van az MH? Afgán, .eg Iraki misszióra? Arra én nem szívesen költenék tovább, hogy tudjunk világ túloldalán amcsi ügyeket támogatni!
Nem először a sorkatonai szolgálat visszaaktiválása lenne a cél? Mert amíg nincs emberanyag, addig SOSEM fog elegendő hivatásos jelentkezni.
akkor marad ez a 6-8000-es létszám, aminek a fele le akar szerelni.
Ne legyél antigonosz, a missziók pl. arra voltak jók, hogy van valamennyi tűzharcban tapasztalatot szerzett ember aki tovább tudja oktatni amit a gyakorlatban tanult.
Tényleg azt gondolod, hogy a fentebb felsorolt listám teljes tartalmát ne tudná honnan megrendelni akár a legfogalmatlanabb honvédségi csapattiszt is - 1 hét alatt? Ráaadásul a nemzetközi gyártókapacitásokat az ukrán háború miatt - egészen biztosan - folyamatosan fel is pörgetik. Lassan viszont elkezd majd telítődni a piac, így meg akár egy külföldi beszállítótól is kedvezőbb árat lehet majd kapni.Ezek a faszok?
Hány éve piackutatnak mindent?
Azt gondolom teljesen egyértelműen leírtam, hogy nekem teljesen jó Ha a profi haderővel oldja meg a feladatot a mindenkori magyar állam, de ha a SZAKMA azt mondja, hogy ehhez kevés a profi létszám, kell tartalékos/területvédelmi erő, hívják ahogy akarják, netán sorköteles állomány is, mindent el tudok fogadni!Nem, utána tartalékos rendszer A-Z, ezt követően a polgári védelem megerősítése. Egy jól összerakott, feltöltve valahol 10-15 ezer fő közötti tartalékos állományba minden pénzt és erőforrást be lehet tolni. Ha már bent vannak, csinálni akarják és megütnek egy mércét akkor az ő képzésük színvonalának emelése és a felszerelésük bővítése (bármilyen szintig, tartalékképzéssel) a hatékony, nem a civilek kényszerítése.
Meg kellene érteni, hogy hiába hajtasz ki több tízezer egyenruhás civilt AK-val a határba, ott fogják őket ledarálni...
Amit szeretnél az egy magas szintre felhúzott területvédelmi erő. Nem a nagyra fújt létszám teszi hatékonnyá.
Ne legyél antigonosz, a missziók pl. arra voltak jók, hogy van valamennyi tűzharcban tapasztalatot szerzett ember aki tovább tudja oktatni amit a gyakorlatban tanult.
Neked is leírom újra, hogy a sorkatonaság az erőforrások eredmény nélküli elégetése.
Nevetséges, és siralmas is egyben!!!Aztán még sem azok képzik őket,akiknek tapasztalata volt. Azoknak a nagyrésze már a rendszerben sincs szerintem,ez alol talán kivétel Szolnok.
A kiképzők nagyrésze,HA jol tudom,ugy jelentkezett kiképzőnek,amikor lehetett.Aztán akire az alegységénél nem nagyon számítottak a munkája minősége miatt,azt elengedték.Aki meg húzott,mint a munkás ló,azt visszatartották.Ezt amugy a volt alakulatomnál több embertől is hallottam.Persze voltak kivételek.
Tényleg azt gondolod, hogy a fentebb felsorolt listám teljes tartalmát ne tudná honnan megrendelni akár a legfogalmatlanabb honvédségi csapattiszt is - 1 hét alatt?
Igen, kb. egyébként laikusként, műkedvelő témát azért követő emberként kb. ezt gondolom én is. Egyszerűen kevés a létszám, a nagyon kevés jól kiképzett Dudinkat meg Krisss ünket pont sokkal nagyobb tüzérségi koncentráció alatt tudja tartani bármilyen ellenfél, ha ők egy 20km -es szakaszon az egyetlen harcoló magyar dandár, mert nincs még kettő feltöltve mellettük akár kisebb hrcértékű/nem prodi erőkből. Illetve az is le volt írva, hogy sok embert felemésztene rengeteg olyan feladat, ami nem elsővonalbeli katonát igényel feltétlenül, de nem megoldható ember nélkül.Ha kiküldöd az 5-10 éves tapasztalattal rendelkező 6-8000 hivatásosodat a határba, azokat is ledarálják, csak sokkal gyorsabban.
Jelenleg ne számíts nagyobb létszámra!
De ha nincs több tízezres kiképzett civil a háttérben, akkor marad ez a 6-8000-es létszám, aminek a fele le akar szerelni. Hajrá!
Mivel?Rakjuk el a kis búránkba már végre, hogy a missziók nem célok, hanem eszközök. Eszköz ahhoz, hogy legalább a Honvédség magja rendelkezzen használható harctéri tapasztalatokkal.
???tehát berángatnál egy rakás tartalékost, azt várva, hogy ettől majd többen mennek hivatásosnak?
Ki ezért, ki azért. De mostmár azért kevéssé a pénz miatt...Na, és miért akarnak leszerelni?
A bohóckodás az, hogy 700+-os fizetés mellett több körben kell keresni embereket Lynxre, meg PZH-ra. Jah arra a 3 lövész zl.-ra, meg a 1 tüzérosztályba....A BTR váltótípusa a fasorban sincs, a tüzérség jelképes, ésatöbbi, de rángassunk be mittudomén fél évente 10000 embert még bohóckodni?
Mintha culágereket rángatnál egy olyan építkezésre, ahol nincs építőanyag, nincs tervrajz, a felelős műszaki vezető meg a homokozóban játszik a macskaszarral.