Ne hülyéskedjünk már!
Akkor ez most a székfoglalód volt a sorkatonai szolgálat mellett?
Szerintem, ha 18 évesen (az egyetem előtt!) bevonulsz 6-9 hónapra, akkor azért ez nem okoz akkora törést a karrieredbe, vagy tévedek?
Nem kösz, akkor inkább az orosz megszállás.
1991-1992 között volt szerencsém sorkatonának lenni (5. JNSZ Légvédelmi Tüzérdandár, 6 hónap a Törzsütegnél, 6 hónap a 2. üteg felderítő rajánál), az a rendszer leginkább az állatot hozta ki a bent lévőkből, főleg az alacsonyabb képzettségűekből (értsd cigányokból). Volt egy üteg, amit helyi szlengben "Sötét üteg"-nek hívtak az összetétele miatt (mondjuk a szellemi színvonalukat is jellemezte). A tisztes képző tanfolyamot is elvégeztem (még a törzsütegnél töltött idő alatt, csont csillagot beosztás hiányában nem kaptam, mondjuk akkor nem is hiányoltam).
Idealistaként viszont még bíztam, hogy a rendszerváltozás után lehet más (értsd változhat) a haderő, így adtam egy esélyt még nekik (Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola-Vegyivédelmi szak). Voltak jó dolgok, amikért civilben sok pénzt kellett volna fizetnem, pl. volt lovas szakosztály (kb. 1,5 évig magam is lovagoltam), kicsit ismerkedtem a párbajtőr rejtelmeivel (4 v. 5 hónap). Utolsó évben leszerveztünk magunk egy civil egyesületnél 3 bekötött ugrást 800 méterről RS4/4-el, necces volt mert az iskola vezetés nem akart időt biztosítani erre, így a tavaszi szünetünket áldoztuk rá, meg a zászlósi fizetésünkből valami 10.000 Ft körüli összeget (ami akkor soknak számított, ha jól emlékszem a többiek kezdő hadnagyi fizuja valami 24.000 Ft körüli összeg volt '96-ban a felavatásuk után).
Én a magam részéről az államvizsga és a mérnöki diploma után beadtam a leszerelésit (nem láttam további fantáziát a seregben), nem vártam meg a hadnaggyá avatást és a civil élet felé vettem az irányt (akkor zászlósként kerültem tartalék állományba). Mivel 2000 környékén felszámolták a tartalékosok nyilvántartását, így szvsz azt sem tudják, hogy létezem. Így 52 évesen valószínűleg nem is hívnának be.
Ami a törést illeti, karrierben nem fog látszani, ha viszont "állatokkal" kerül össze, a mentalitásában látszódni fog.
A saját véleményem az, hogy ha a 4 zászlóaljnyi seregünk+a 12 harcigép megsemmisül, akkor azonnal le kell tenni a fegyvert (már ha lesz mit letenni), hogy elkerüljük az ország infrastrukturális pusztulását és a lakosság nagy arányú elmenekülését/megsemmisülését.
Egy 404-hez hasonló kivérzést egyszerűen nem élnénk túl, mint nemzet (ahogy 404 sem fogja túlélni). Az újrakezdéshez nincsenek sem természeti erőforrásaink, sem megfelelő születés számunk.
A magam részéről továbbra is a NATO-ból való kilépést és semleges státuszba vonulást szorgalmaznám, az EU-ból pedig visszalépést a Norvéghoz hasonló státuszba, azaz fizetünk a piachoz való hozzáférésért, a politikai perverzióit/szankcióit pedig tartsa meg magának az EU.