Csak a gépekre számolt értéke az ajánlatnak 110M USD.
Jószívű vagyok és csak ezt nézem, amikor ez is ordas hazugság.
- Kb. 3 (!) db F-35 gép csomag árából (NAGY CSOMAG ESETÉN EZ FAJLAGOS!) a magyar Gripen flotta mérete majdnem duplázható lenne, ha csak a gépek árát nézem. 330M USD kb. +10 gép. Ezzel lenne egy ezred itthoni mérce szerint a 24 db géppel.
- 1 db gép árából annyi csapásmérő fegyverzet lehetne vehető, hogy belefulladnak a gépek.
A csúcskat SDB I ára nincs 100k USD sem. Mindenféle "szirszar" vehető lenne. Amit csak akarsz és gép is lenne hozzá, hogy használd. Több száz PGM jönne ki ebből és akkor szaladhat a fantázia, hogy akkor APWKS integráció menne-e. Nem egy nagy truváj az szerintem. Ha LGB-t tud a gép használni, akkor ezt is.
- 2 db gép árából az összes géphez elég Meteor és IRST lenne vehető. 220 misiből mennyi Meteor és IRST-t jönne ki? Sok.
Ha csak 14 db gép maradék árát nézem, akokr az 880M USD. A különbözetből meg évtizedekig lehet repülni és nem egyszerre kell kifizetni.
Ha nagyon megendgetően 20k USD/órát nézek a Gripen teljes életciklsura, akkor ez 44000 óra. 24 gépre ez 1800. Ha csak 18 évre lenne még itt Gripen, akkor minden gép évi 100 órát repülna PLUSZBAN a külöbözetből.
Ez ökölszámítás, nincs valutamozgás és semmi más, de szerintem a nagyságrend érezhető és nem az egész csomagot néztem.
Mert az kb. +30%.
Ennek fényében szerintem kapjál már a fejedhez, hogy miféle alkupozíció van.
SEMMILYEN.
Ha nem tetszik a svédek ajánlata, mehetünk a sóhivatalba, mert semmi alternatíva nincs.
Ha nincs helyettesítő termék, akkor nem a vásárló alkudozik.
Közgáz anyag, első óra.
Mivel alkudoznánk?
Ha, nem adjátok el, akkor mi lesz?
Nem tudunk semmit venni helyette és bármi más lenne a teljes mai háttere a gépnek mehet a kukába.
Mivel? Hogyan?
Ez kb. a kisegér meg az elefánt este a "hogy dübörgünk vicc".
Mi bizonytalanítja el a svédeket?
Senki mástól nem lehet Gripen supportot szerezni.
Alternatív gép beszerzésre nincs pénz.
A jó meglevő kapcsolatok alapján az eddigi díjazás alapján mehet a dolog, de azt hallucinálni, hogy majd mi osztunk lapot meg húzzuk majd az ívet?