[HUN] Vadászgépek beszerzése

Ha a Patriot-ra meg a Himars-ra is rá lettek beszélve (erősen tanácsolva), akkor gondolja bárki is hogy az f-35re nem lesznek...??

• Tetszik
Reactions: vasszekely
Nem!A török példa szerint csak a törököknek nem lesz F-35...!
Igen, de a porszívózás volt az ok. Nem fog megállni a határnál a jel, a magyar Sz400 és a SIGINT eszközök rálátása ugyanolyan jó lenne a román F-35-re, mint a töröké a sajátra!

Szerintem ez a mostani meeting "csak" a nyáron bejelentett K+F tevékenységről, egyéb ipari együttműködésekről és az üzemeltetéshez szükséges keretszerződés letárgyalásáról szólt.

Nekem úgy tűnt az eddigi beszélgetések alapján, hogy az "új Gripen század" beszerzése (ami nem is 100% még, hogy Gripen lesz) egy igencsak távlati terv.
Még hogy használt Gripen...!? Jó lesz nekünk a Vietnámi háborúból megmaradt F-35 is...!

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
miért gondolod, hogy nem Gripen lesz? Hallottál valami infót?
Nem gondolom, hogy nem Gripen lesz, hanem azt mondom, hogy nem 100%, hogy Gripen lesz. Nagyon valószínű, hogy az lesz, de nem 100%. Nyilván a Gripen a logikus, racionális választás és ezzel is terveznek, de amíg nincs lepapírozva minden, addig még változhatnak a dolgok.

MG óvatosabban fogalmazott erről a kérdésről még pár hete: https://www.portfolio.hu/global/202...ehet-hogy-annal-valami-sokkal-jobb-jon-521673

Nem gondolom, hogy nem Gripen lesz, hanem azt mondom, hogy nem 100%, hogy Gripen lesz.
Ezt a mondatot egy párszor hangosan kellett elismételjem, de még most sem vagyok benne biztos hogy értem mit akartál mondani...:)

Talán a Gripen E/F körül megy a sejtelmeskedés...

Azt kéne megérteni hogy a Gripen E/F tényleg 90% ban más mint a C/D !!
Ha a 2. század E/F lesz u.úgy elő fognak jönni a két eltérő típus üzemeltetéséből fakadó problémák - és plusz költségek !! - mintha bármi más, a Gripen C/D től eltérő, típust választanánk

Erre van konkrét forrás? Úgy tudtam a pontos szám titok.
"2021-ben a Magyar Légierő 20 kiképzett Gripen pilótával rendelkezett, akik átlagosan évi 100 órát repültek illetve 30 órát töltöttek szimulátorban."
Holland bloggerek írják akik a kecskeméti bázis hivatalos vendégei voltak.

• Tetszik
Reactions: bel
"2021-ben a Magyar Légierő 20 kiképzett Gripen pilótával rendelkezett, akik átlagosan évi 100 órát repültek illetve 30 órát töltöttek szimulátorban."
Holland bloggerek írják akik a kecskeméti bázis hivatalos vendégei voltak.
Ja ha a hollandok írják akkor hiteles.

Ja ha a hollandok írják akkor hiteles.
Látom nem ment át az infó: a bázis hivatalos vendégei voltak, MH hívta őket, hogy riportot írjanak a légierőnkről - nem kerítésen kívülről fotóztak, meg okoskodtak! Ezeket az információkat MH adta nekik. Egyébként teljesen reális szám a 20.

• Tetszik
Reactions: SilvioD
@Xpert köszi! Sajnos reális, de azért bízom benne hogy "szerénykedtek" a Hollandok előtt. A mostani gépszámhoz korrektnek tűnik de biztos jó páran kiöregszenek hamarosan közülük, szóval nagyon kell az utánpótlás, főleg ha bővíteni is akarunk. Ismerek egy srácot aki az NKE-n pilótának készül, remélem sikerül neki.

Ezt a mondatot egy párszor hangosan kellett elismételjem, de még most sem vagyok benne biztos hogy értem mit akartál mondani...:)

Talán a Gripen E/F körül megy a sejtelmeskedés...

Azt kéne megérteni hogy a Gripen E/F tényleg 90% ban más mint a C/D !!
Ha a 2. század E/F lesz u.úgy elő fognak jönni a két eltérő típus üzemeltetéséből fakadó problémák - és plusz költségek !! - mintha bármi más, a Gripen C/D től eltérő, típust választanánk
Mintha már ki lett volna jelentve, hogy nem fogunk eltérő infrastruktúrával bohóckodni, úgyhogy minden légierőbővítés a C/D keretei között fog lezajlani.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
A másfeles arány - szerintem - csak a békeidős szolgálati rendszerhez szükséges. Háborús körülmények között mindenkit és mindent bevetünk amink, és akink csak van.
Pláne ha ilyen kis számú eszközről van is szó.
honnan lesz több vadászpilóta?
Elvileg 95-en lettek kiképezve az NFTC-ben erre. Aki már nincs ott (kb. 75 fő) az vagy eü okból nem alkalmas már, vagy külföldön repked civilben és tudása is megkopott Gripen ügyileg. Nem hiszem, hogy háborús helyzetben sokkal többet tudnánk mozgósítani ,mint ahány most van. Elhanyagolható lehet a mozgósítható tartalék mértéke...