[HUN] Vadászgépek beszerzése

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 759
2 314
113
Ez azért erős túlzás: az E-nek elég erős EW vagy ahogy te szereted hívni REH rendszere van illetve a fegyverzete is sokkal erősebb. A komplett SPICE bomba család is integrálva van (brazilok meg is vették) illetve IceBraker CM is indítható. Ezek mind kiváló stand-off fegyverek, amik légvédelem ellen illetve azok mellett is használhatóvá teszik a gépet.

Az E-kkel simán pariba lennénk a szomszédokkal 2030-as évek közepéig-végéig!
Ha már erőset akarunk mondani, akkor a C/D gépeknek nincs értelme és 2026 után kellene indítani egy új Gripen-lízinget minimum 16-18 E/F gépre...
Nem tudom hogy most a svéd NATO blokkolás majd mennyire játszhat be a további együttműködésben, de nem felejtették el az biztos , viszont nem lehet nálunk 35-re esetleges utaló jeleket látni , valszeg marad a gripen.Aki az Eriket lebecsüli , szerintem rosszul teszi!
 
 • Szomorú
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby and bel

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 759
2 314
113
Dehogynem van.NEM VENNI GRIPEN E-t.
A legjobb megoldás minimális szinten tartani a légierőt,ha úgy sem tudunk bevethető légierőt kifizetni.És venni Parittyát,még NASAMS-t,vagy Spydert,vagy Barakot,mikkel képesek vagyunk mi is biztositani az A2/AD hatást.
Ha valaki nem ragadna le a Kfir fikázásnál,és még vissza is olvasna (meg még meg is tudná érteni,mert nem csak egy pöcsfej),akkor végig két géptipusos légierőt szerettem volna.Egy növelt,mondjuk 18gépes F35 század,és legalább 3 század megfelelő támogató gépet,tesco-gazdaságossan.Jobb hijján erre a szerepre volna jó a felpofozott Kfir.(mivel egyszerűen nem volt más-akkor még a svéd Gripen C-k átépitéséről volt szó E változatra,jó drágán-nem volt szó felszabaduló Gripen C állományrol).Ekkor még a zsidok a Kfir Block 60at ajánlották,16millió dollárért.(ez a kokainkapálók Kfir C10 gépe)
Ezt,mikor előhoztam,reális,kifizethető légierőnek gondoltam.Ma,pártunk és államunk áldásos tevékenysége miatt ez már csak álom......
Venni NASAMS-t , Gripent ,Parittyát, csöves légvédelmet , radarokat ( passzívat s) , EZ A LEGJOBB MEGOLDÁS!!!!!!
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 759
2 314
113
Kfir nem új gép,és olcsó.35milka vs 120milka a Gripen E
De ha valaki 35 milkáért ad Rafalet,F16/18 gépet,5G szintű harcelektronikával korszerűsitve,30év/8k repült óra élettartammal,viszonylag olcsó üzemeltetéssel-elfogadom.
És mihelyst lehet,kiegészitem a gépállományt 5G gépekkel.
"E" full üresen a brazíloknak kB.: 60M$
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

megmurgyel

Member
2021. április 4.
39
90
18
Pedig az egyetlen sorozatban gyártott nyugati 5. generációs gépről de facto "le vagyunk tiltva" politikai és pénzügyi okokból. Szóval jelenleg a Gripen E/F a legjobb műszaki megoldás, amit reálisan megvehetünk. Persze nem olcsó, de ennél jobb opciónk ebben az évtizedben nincs...
Ha marad a "csóróság", akkor meg upgradelt C/D-k lesznek legfeljebb +4 géppel kiegészítve...
Nem igaz. Saját véleményt mondasz nem kell idezőjel. Ide is eladnák, pénz az pénz, bár tudom ra vagy csavarodva a politikára. Törökökkel van baj az s400 miatt. Ennyi. Ezzek hosszú távú beszerzések. Nem 4 évre tervezik. Lényegtelen, hogy rep vagy demokrata, Fidesz vagy mostani baloldal. 2 orban is NATO szoknyája alatt képzeli el a jövőt,ennyi illetve a magyarok is. Pénz kérdése az egész. Amerikai is tud olyan ajánlatot tenni vagy kérest ami miatt rohanna megvenni.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 963
5 356
113
120milkás,előző generációs rendszerekkel ellátot gép...(komolyan,a kokainkapálók C10P Kfirjein lévő szint,ezt hozza a Gripen E).
S300VM hatósugara 200km.S400 hatósugar 400km.Patriot PAC3 hatósugara 160km.FK3 hatósugara 100-120km.
Spice nagy magasságbol dobva (meg az SDB is) tud 100km-t...Csak éppen az A2/AD SAM rendszerek miatt nagy magasságban meg se közelithetik a frontvonalat......
És az oroszok a fűmagként szort SDB ellen azért kitalálták a BMP3 alvázas 57milis 3P löszer koppintással (vagyis programozott és közelségi gyújtós működési módja is van) ellátot CIWS-t.Plusz Pansir,meg Tor,és Buk rétegzi a rendszert.
Lehet,hogy most sokat balfaszkodnak a ruszkik Ukrajnában,de a légvédelmi rendszereik azért egyáltalán nem rosszak-amint azt most saját maguk is megtapasztalhatják.Pedig az ukránoktak 30+ éves szovjet időkböl megmaradt cuccaik vannak.
Nem habókbol jöttek ki az amcsik a 5G gépekkel,méregdrága fejlesztések árán is.Hanem mert a muszka SAM rendszerek kikényszeritették.
Azért ehez "hozzatartozik"hogy az Oroszok az amerikaiakhoz képest eléggé elhanyagolták a SEAD feladatkört.Igaz ez szinte mindenki másra is igaz.Vietnámi haború "keserű" tapasztalata óta folyamatosan tartanak rendszerben kifejezetten erre a feladatra "specializált" gépeket,alakulatokat(F4G wild weasle,F16CJ,F111 raven,EA6B prowler,F18G gowler).Na meg ott vannak a stealth gépek is.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 890
32 687
113
"E" full üresen a brazíloknak kB.: 60M$
Az F18E/F meg 50milka.....Full üresen.Minden nélkül.Azáltalam irt árakban meg benne van a rendszeresités költsége,kiképzés,szükséges felszerelések,kezdeti logisztikai támogatás,egy alap fegyverzeti csomag (bulgároknak 16milkáért egy javadalmazás gépenként,3 év logisztikai támogatás volt a csomagban)
Beléptem pár kolumbiai fórumba (és sokkal kulturáltabbak,azt kell sajnos mondanom).Náluk is tűhegyre menő viták vannak,hogy mi is lenne a legjobb.Technikai paraméterek alapján a spanyol EF2000 gépeket tartanák a legjobbnak-és a legrosszabbnak egyszerre.Kb mint nálunk anno a Mirage 2000-5.A legjobb harci gépnek találtuk anno a 4 ajánlatbol,de ára és drága üzemeltethetősége miatt rögtön ki is esett.Majd a következő jelöltjük a Rafale,utána az F16,V szintű (új vagy modernizált C/D.FAC AESA radaros gépet szeretne,fullos EW rendszerrel,a venezuelai szomszédság miatt,Su30 és Antey SAMok az ellenfelek).
Aztán hosszan kitárgyalták a Gripen kérdését is.És nincsenek úgy hasra esve tőle,mint itt a SAABpropi brigád.A mi Gripen C MS20 MK2 szintünket egyértelműen visszalépésnek tekintik a Kfir C10P harcelektronikai szintjéhez képest.Se AESA radar,se MAWS,se vontatott csali-Antey lekapja,Su30 meg körberöhögi.Gripen E meg túl drága ahoz képest,amit nyujt-de legalább eléri a leváltandó Kfirjeik harcelektronikai szintjét.(Arexis pod egyáltalán nem egyedi dolog,Rafael és az Elta is kinál legalább olyan szintű podot-és a Gripen E-be beszállitó az Elta,a harcelektronikájában van átfedés a C10 Kfirrel...)
Legnagyobb problémájuk különben ugyan az,ami nekünk-nincs pénzük.
Az F35öst meg az USA nem exportálja Latin-Amerikába.Ha exportálná,és lenne rá pénzük,azt vállasztanák-de ez náluk igy eleve nem opció (mig nekünk az)
Szóval kb megegyeztek a Rafaleban,mint legjobba,mikor az IAI előjött a Kfir NG ajánlattal-és ott is fellángolt a vita.....Messze a legolcsóbb ajánlat,félelmetesen jó 5G harcelektronikával-csakhát Kefiren.......Alaposan körbejárták a témát,amit én itt ezen a fórumon irok a gépről,mind a kokatermesztők ásták elő.
A gép teljesitménye az új hajtóművel,vezérléssel,szárnyfejlesztéssel drasztikusan nőne,egy 4G-s instabil kialakitású gépé válna az öreg jószág (IAI nyiltkozat különben igény esetén új gyártás,sőt,megrendelőnél való helyi gyártást is kilátásba helyezi-persze jóval drágábban.....).ÉS csak 35 milka.....DE csak papiron létező gép....Most akkor ezt hova tegyük?!?Probálták lemodellezni,hogy mire is lehet képes a gép,de létező gép nélkül ez elég nehézkes-kb jó megközelitésű becslésnek minősithető.Számolgatásaik szerint valahol a Gripen E és a Mirage 2000 között lehetne a repteljesitménye.Gripen C-t meg vastagon felülmulná.CSAKhát ez papir,nem egy létező gép gyakorlati kipróbálása......És ez a Kfir NG legfőbb problémája,hogy nem lehet gyakorlatban összehasonlitani más gépekkel,mert csak papiron létezik.HA gyakorletben is hozza az igért paraméterjavulást,akkor egy nagyon jó ajánlet-ha meg nem.......Zsákbamacska kefires bajusszal.

A mi gondunk a pénzhiány.Nincs pénzünk a valódi megoldást jelentő F35 harcászatilag releváns mennyiségben való rendszeresitésére.Pont.Merthogy egy hadmúveletileg is releváns légierő kb 2 EZREDnél kezdődik.És innentől kezdve lehet vakarózni.De annyit mondok,hogy nem véletlen,meg amcsi furmánykodás miatt veszitett itt Europában mindenhol a Gripen E,hanem mert egyszerűen nem éri meg az árát.A miért nem kibontása légi harcászati ismeretek nélkül már elég nehézkes.Meg az ár/harcérték arány fogalmának megértése nélkül.Tessenek utánan nézzni az uraknak az ilyen dolgoknak.A témához segghülye,reklámpropi szarságokat böfögő,bunkó személyeskedő pöcsfejek beszólásaival meg tele van a piros mintás napozóm.Én nem röfögök bele a villamos energia rovatba,mert azt sem tudom,hogy mi az a madzagáram.Aki segghülye egy témához,az ne okoskodjon,hanem kérdezzen-és nézzen utána.Ja,hogy ehez hótunalmas száraz elemzéseket,meg vaskos tanulmányokat kéne elrákcsálni,nem frappáns reklámsbrosúrákat?Hát,ez ezzel jár.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 890
32 687
113
Azért ehez "hozzatartozik"hogy az Oroszok az amerikaiakhoz képest eléggé elhanyagolták a SEAD feladatkört.Igaz ez szinte mindenki másra is igaz.Vietnámi haború "keserű" tapasztalata óta folyamatosan tartanak rendszerben kifejezetten erre a feladatra "specializált" gépeket,alakulatokat(F4G wild weasle,F16CJ,F111 raven,EA6B prowler,F18G gowler).Na meg ott vannak a stealth gépek is.
Csakhogy ez valójában nem igaz.Jak28,Su24,MIG25 gépeknek volt lokátorvadász változata,a Szu22 gépeinkhez nekünk is volt ilyen felszerelésünk.Volt és van EW gépük,Su35höz van beépitett és függeszthető EW és van ARM rakéta.Harcászati BM-jeiknek van ARM változata,és vannak földi bázisú REH rendszereik.A probléma inkább a rendelkezésre álló mennyiség.És valójában az orosz légvédelmi rendszerek egyáltalán nem rosszak.Ne felejtsük már el,Sziriában pár éve a biztosan igen jó EW rendszerekkel felszerelt F16Soufa is horizont alá menekült az ősöreg Vega elöl.....Az Adirral támadták a modernebb rendszereket,meg cirkáló dronokkal,nem F15/16 gépekkel.
És ne felejtsük el,73ban az IAF nem tudta kivivni a légi uralmat,a légvédelem miatt.Azt végül az IDF földi műveletei verték szét.82ben valójában a Beeka völgyben a szir rendszerekre az első csapást a földröl mérték.
8dccd822619cfba33dc217b1025116b3.jpg

Ez egy AGM78 Standart ARM inditó,amit 82ben használtak.És az első csapást a tüzérség mérte a szir csapatlégvédelemre (legalábbis hatótávolságon belül)És ezek a komplex,összhaderőnemi SEAD módszerek szerepelnek (vagy legalábbis a 90es években szerepeltek,a mostanit nem olvastam-szúúúpertitkos) a magyar harcászati szabályzatokban is.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 759
2 314
113
Nem igaz. Saját véleményt mondasz nem kell idezőjel. Ide is eladnák, pénz az pénz, bár tudom ra vagy csavarodva a politikára. Törökökkel van baj az s400 miatt. Ennyi. Ezzek hosszú távú beszerzések. Nem 4 évre tervezik. Lényegtelen, hogy rep vagy demokrata, Fidesz vagy mostani baloldal. 2 orban is NATO szoknyája alatt képzeli el a jövőt,ennyi illetve a magyarok is. Pénz kérdése az egész. Amerikai is tud olyan ajánlatot tenni vagy kérest ami miatt rohanna megvenni.
A pénz az pénz nem vitatom , de a megbízhatóságot/ hatatlanságot hagyjuk , itt mi elenleg képesek vagyunk kitermelni min. 35000 $/rep.óra költséget / gép szerinted ?Az min. 1 szd.! Hogy ne legyen baleset min.180 óra repült ídő / év / gép.Mellényzsebből , ja nem.Nem az F-35 , hanem a HIMARS nem aktuális jelenleg.A NASAMS-nak lehet örülni és kitenni a polcra hogy sikerült!Fontos szegmens!203X-től beállni ucsónak amikor 26-tól ??? van!Mond el , írd le hogy mi fogja vigyázni a légterünket.Hallgatlak....
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 759
2 314
113
Az F18E/F meg 50milka.....Full üresen.Minden nélkül.Azáltalam irt árakban meg benne van a rendszeresités költsége,kiképzés,szükséges felszerelések,kezdeti logisztikai támogatás,egy alap fegyverzeti csomag (bulgároknak 16milkáért egy javadalmazás gépenként,3 év logisztikai támogatás volt a csomagban)
Beléptem pár kolumbiai fórumba (és sokkal kulturáltabbak,azt kell sajnos mondanom).Náluk is tűhegyre menő viták vannak,hogy mi is lenne a legjobb.Technikai paraméterek alapján a spanyol EF2000 gépeket tartanák a legjobbnak-és a legrosszabbnak egyszerre.Kb mint nálunk anno a Mirage 2000-5.A legjobb harci gépnek találtuk anno a 4 ajánlatbol,de ára és drága üzemeltethetősége miatt rögtön ki is esett.Majd a következő jelöltjük a Rafale,utána az F16,V szintű (új vagy modernizált C/D.FAC AESA radaros gépet szeretne,fullos EW rendszerrel,a venezuelai szomszédság miatt,Su30 és Antey SAMok az ellenfelek).
Aztán hosszan kitárgyalták a Gripen kérdését is.És nincsenek úgy hasra esve tőle,mint itt a SAABpropi brigád.A mi Gripen C MS20 MK2 szintünket egyértelműen visszalépésnek tekintik a Kfir C10P harcelektronikai szintjéhez képest.Se AESA radar,se MAWS,se vontatott csali-Antey lekapja,Su30 meg körberöhögi.Gripen E meg túl drága ahoz képest,amit nyujt-de legalább eléri a leváltandó Kfirjeik harcelektronikai szintjét.(Arexis pod egyáltalán nem egyedi dolog,Rafael és az Elta is kinál legalább olyan szintű podot-és a Gripen E-be beszállitó az Elta,a harcelektronikájában van átfedés a C10 Kfirrel...)
Legnagyobb problémájuk különben ugyan az,ami nekünk-nincs pénzük.
Az F35öst meg az USA nem exportálja Latin-Amerikába.Ha exportálná,és lenne rá pénzük,azt vállasztanák-de ez náluk igy eleve nem opció (mig nekünk az)
Szóval kb megegyeztek a Rafaleban,mint legjobba,mikor az IAI előjött a Kfir NG ajánlattal-és ott is fellángolt a vita.....Messze a legolcsóbb ajánlat,félelmetesen jó 5G harcelektronikával-csakhát Kefiren.......Alaposan körbejárták a témát,amit én itt ezen a fórumon irok a gépről,mind a kokatermesztők ásták elő.
A gép teljesitménye az új hajtóművel,vezérléssel,szárnyfejlesztéssel drasztikusan nőne,egy 4G-s instabil kialakitású gépé válna az öreg jószág (IAI nyiltkozat különben igény esetén új gyártás,sőt,megrendelőnél való helyi gyártást is kilátásba helyezi-persze jóval drágábban.....).ÉS csak 35 milka.....DE csak papiron létező gép....Most akkor ezt hova tegyük?!?Probálták lemodellezni,hogy mire is lehet képes a gép,de létező gép nélkül ez elég nehézkes-kb jó megközelitésű becslésnek minősithető.Számolgatásaik szerint valahol a Gripen E és a Mirage 2000 között lehetne a repteljesitménye.Gripen C-t meg vastagon felülmulná.CSAKhát ez papir,nem egy létező gép gyakorlati kipróbálása......És ez a Kfir NG legfőbb problémája,hogy nem lehet gyakorlatban összehasonlitani más gépekkel,mert csak papiron létezik.HA gyakorletben is hozza az igért paraméterjavulást,akkor egy nagyon jó ajánlet-ha meg nem.......Zsákbamacska kefires bajusszal.

A mi gondunk a pénzhiány.Nincs pénzünk a valódi megoldást jelentő F35 harcászatilag releváns mennyiségben való rendszeresitésére.Pont.Merthogy egy hadmúveletileg is releváns légierő kb 2 EZREDnél kezdődik.És innentől kezdve lehet vakarózni.De annyit mondok,hogy nem véletlen,meg amcsi furmánykodás miatt veszitett itt Europában mindenhol a Gripen E,hanem mert egyszerűen nem éri meg az árát.A miért nem kibontása légi harcászati ismeretek nélkül már elég nehézkes.Meg az ár/harcérték arány fogalmának megértése nélkül.Tessenek utánan nézzni az uraknak az ilyen dolgoknak.A témához segghülye,reklámpropi szarságokat böfögő,bunkó személyeskedő pöcsfejek beszólásaival meg tele van a piros mintás napozóm.Én nem röfögök bele a villamos energia rovatba,mert azt sem tudom,hogy mi az a madzagáram.Aki segghülye egy témához,az ne okoskodjon,hanem kérdezzen-és nézzen utána.Ja,hogy ehez hótunalmas száraz elemzéseket,meg vaskos tanulmányokat kéne elrákcsálni,nem frappáns reklámsbrosúrákat?Hát,ez ezzel jár.
18 ucsó variáció gyártása beszüntetve , kérdés?
 

megmurgyel

Member
2021. április 4.
39
90
18
A pénz az pénz nem vitatom , de a megbízhatóságot/ hatatlanságot hagyjuk , itt mi elenleg képesek vagyunk kitermelni min. 35000 $/rep.óra költséget / gép szerinted ?Az min. 1 szd.! Hogy ne legyen baleset min.180 óra repült ídő / év / gép.Mellényzsebből , ja nem.Nem az F-35 , hanem a HIMARS nem aktuális jelenleg.A NASAMS-nak lehet örülni és kitenni a polcra hogy sikerült!Fontos szegmens!203X-től beállni ucsónak amikor 26-tól ??? van!Mond el , írd le hogy mi fogja vigyázni a légterünket.Hallgatlak....
Ezeket a számokat nem tudom ,honnan vetted . Eleve ezek a számok sok mindentől függnek . 180 órát meg pont nem a balesetmentes repülés jelző száma. Én szeretem a grippent jól néz ki stb stb de még 1 sz. F 35 is jobb szerintem ilyen célra és ha lehetőség adódik akkor pár évente bővíteni a db számot . legterunket meg a grippen fogja vigyázni 20 30 év múlva is ha légtérrendeszet lesz a prioritás nem pedig a haza védelme. Van egy kis különbség a légtér vigyázása es uralása között Bár mindegy mert egy első tamadast sátorba egyiksem éli túl. Fedezekre meg szintén nem költenek. Ha hosszú távon f 35 re szavaznék akkar 24 28 vagy 14 illetve bővíteni. Ha ki épült az infra hozzá.
 
 • Tetszik
Reactions: antigonosz

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 890
32 687
113
18 ucsó variáció gyártása beszüntetve , kérdés?
Na és?Attol még az utolsó sorozatokat 50milkáért kapta a TGY.F18E-ket,amik jóval nagyobb,potensebb gépek a Gripen E-nél.
Ez csak arra összehasomlitási alap,hogy legyen hova tenni az Erik üres db-árát.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 759
2 314
113
Ezeket a számokat nem tudom ,honnan vetted . Eleve ezek a számok sok mindentől függnek . 180 órát meg pont nem a balesetmentes repülés jelző száma. Én szeretem a grippent jól néz ki stb stb de még 1 sz. F 35 is jobb szerintem ilyen célra és ha lehetőség adódik akkor pár évente bővíteni a db számot . legterunket meg a grippen fogja vigyázni 20 30 év múlva is ha légtérrendeszet lesz a prioritás nem pedig a haza védelme. Van egy kis különbség a légtér vigyázása es uralása között Bár mindegy mert egy első tamadast sátorba egyiksem éli túl. Fedezekre meg szintén nem költenek. Ha hosszú távon f 35 re szavaznék akkar 24 28 vagy 14 illetve bővíteni. Ha ki épült az infra hozzá.
Értem én és jó lenne , de akkor kicsit realisztikusabban , fontos a realitás.Most és az elk. 5 év.Kb.A 35 nek van realitása esetleg öt éven belül!Csak kérdem?A 2026 fontos dátum!Elgondolásod ezzel kapcsolatban?Ne tovább , innentől lehet folytatni...Hogyan oldod meg?Érdekel!A jelenlegi megrendelések alapján 30 utántól egyszercsak van szabad kapacitás . Addig L39 ?
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 759
2 314
113
Na és?Attol még az utolsó sorozatokat 50milkáért kapta a TGY.F18E-ket,amik jóval nagyobb,potensebb gépek a Gripen E-nél.
Ez csak arra összehasomlitási alap,hogy legyen hova tenni az Erik üres db-árát.
Szerinted a mi gazdasági helyzetünk és a térségbeli vmint geo és bizt.pol.helyzetünk indokolja a piacon számunkra beszerezhető egyetlen 5.gen.gépet?Ezért a gépért kelljen fél farpofával a WC ülnöm, mert a teljesért fizetnem kell.....Felüllsz egy vonatra és 25 évig nem tudsz róla leszállni......
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 890
32 687
113
Szerinted a mi gazdasági helyzetünk és a térségbeli vmint geo és bizt.pol.helyzetünk indokolja a piacon számunkra beszerezhető egyetlen 5.gen.gépet?Ezért a gépért kelljen fél farpofával a WC ülnöm, mert a teljesért fizetnem kell.....Felüllsz egy vonatra és 25 évig nem tudsz róla leszállni......
Miért,a Gripenről le tudtunk szállni?
Mint fentebb irtam,pártunk és államunk áldásos tevékenysége okán jelenleg a régebben elérhetőnek tetsző kéttipusos légierő is csak vágyálom.
El kéne dönteni,mit akarunk.Hadműveletileg releváns légierőt?Akkor ár/harcértékben az F35 a legjobb vállasztás.Mivel szükséges létszámú gépet megfizetni nem tudunk,igy az F35 lándzsahegynek,és egy tömegesitő támogató,"fegyverhordozó" tesco-gazdaságos tipus,mi megfelel a feladatra.
Vagy maradunk a jelenlegi kirakat mellet?Akkor meg fölösleges bármit is vennünk,meg semmire való elégtelen korszerűsitgetésekre költeni.
Jelenlegi pénzügyi lehetőségeinkben szerintem hagyni kéne a légierő fejlesztési pótcselekvéseket.Inkább a légvédelemre kéne áttenni a hangsúlyt,mert azt talán meg tudjuk fizetni.Talán,mert ha igy folytatjuk......
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed and bel

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 664
37 644
113
Nem igaz. Saját véleményt mondasz nem kell idezőjel. Ide is eladnák, pénz az pénz, bár tudom ra vagy csavarodva a politikára. Törökökkel van baj az s400 miatt. Ennyi. Ezzek hosszú távú beszerzések. Nem 4 évre tervezik. Lényegtelen, hogy rep vagy demokrata, Fidesz vagy mostani baloldal. 2 orban is NATO szoknyája alatt képzeli el a jövőt,ennyi illetve a magyarok is. Pénz kérdése az egész. Amerikai is tud olyan ajánlatot tenni vagy kérest ami miatt rohanna megvenni.
A letiltást nem is feltétlen amerikai oldalról értem: Orbánék húzódoznak amcsi cuccot venni - ez az egyik ok. A másik meg hogy baromi drága az F-35 és nagyon nincs most erre pénz.
A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy maradnak a C/D gépek upgradelve és még veszünk +4 C/D gépet. Ez a legolcsóbb forgatókönyv, szóval ez az ami reális.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 099
36 585
113
A letiltást nem is feltétlen amerikai oldalról értem: Orbánék húzódoznak amcsi cuccot venni - ez az egyik ok. A másik meg hogy baromi drága az F-35 és nagyon nincs most erre pénz.
A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy maradnak a C/D gépek upgradelve és még veszünk +4 C/D gépet. Ez a legolcsóbb forgatókönyv, szóval ez az ami reális.
Sakkmatt.