[HUN] Vadászgépek beszerzése

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
15 680
26 072
113
"E" full üresen a brazíloknak kB.: 60M$
Az F18E/F meg 50milka.....Full üresen.Minden nélkül.Azáltalam irt árakban meg benne van a rendszeresités költsége,kiképzés,szükséges felszerelések,kezdeti logisztikai támogatás,egy alap fegyverzeti csomag (bulgároknak 16milkáért egy javadalmazás gépenként,3 év logisztikai támogatás volt a csomagban)
Beléptem pár kolumbiai fórumba (és sokkal kulturáltabbak,azt kell sajnos mondanom).Náluk is tűhegyre menő viták vannak,hogy mi is lenne a legjobb.Technikai paraméterek alapján a spanyol EF2000 gépeket tartanák a legjobbnak-és a legrosszabbnak egyszerre.Kb mint nálunk anno a Mirage 2000-5.A legjobb harci gépnek találtuk anno a 4 ajánlatbol,de ára és drága üzemeltethetősége miatt rögtön ki is esett.Majd a következő jelöltjük a Rafale,utána az F16,V szintű (új vagy modernizált C/D.FAC AESA radaros gépet szeretne,fullos EW rendszerrel,a venezuelai szomszédság miatt,Su30 és Antey SAMok az ellenfelek).
Aztán hosszan kitárgyalták a Gripen kérdését is.És nincsenek úgy hasra esve tőle,mint itt a SAABpropi brigád.A mi Gripen C MS20 MK2 szintünket egyértelműen visszalépésnek tekintik a Kfir C10P harcelektronikai szintjéhez képest.Se AESA radar,se MAWS,se vontatott csali-Antey lekapja,Su30 meg körberöhögi.Gripen E meg túl drága ahoz képest,amit nyujt-de legalább eléri a leváltandó Kfirjeik harcelektronikai szintjét.(Arexis pod egyáltalán nem egyedi dolog,Rafael és az Elta is kinál legalább olyan szintű podot-és a Gripen E-be beszállitó az Elta,a harcelektronikájában van átfedés a C10 Kfirrel...)
Legnagyobb problémájuk különben ugyan az,ami nekünk-nincs pénzük.
Az F35öst meg az USA nem exportálja Latin-Amerikába.Ha exportálná,és lenne rá pénzük,azt vállasztanák-de ez náluk igy eleve nem opció (mig nekünk az)
Szóval kb megegyeztek a Rafaleban,mint legjobba,mikor az IAI előjött a Kfir NG ajánlattal-és ott is fellángolt a vita.....Messze a legolcsóbb ajánlat,félelmetesen jó 5G harcelektronikával-csakhát Kefiren.......Alaposan körbejárták a témát,amit én itt ezen a fórumon irok a gépről,mind a kokatermesztők ásták elő.
A gép teljesitménye az új hajtóművel,vezérléssel,szárnyfejlesztéssel drasztikusan nőne,egy 4G-s instabil kialakitású gépé válna az öreg jószág (IAI nyiltkozat különben igény esetén új gyártás,sőt,megrendelőnél való helyi gyártást is kilátásba helyezi-persze jóval drágábban.....).ÉS csak 35 milka.....DE csak papiron létező gép....Most akkor ezt hova tegyük?!?Probálták lemodellezni,hogy mire is lehet képes a gép,de létező gép nélkül ez elég nehézkes-kb jó megközelitésű becslésnek minősithető.Számolgatásaik szerint valahol a Gripen E és a Mirage 2000 között lehetne a repteljesitménye.Gripen C-t meg vastagon felülmulná.CSAKhát ez papir,nem egy létező gép gyakorlati kipróbálása......És ez a Kfir NG legfőbb problémája,hogy nem lehet gyakorlatban összehasonlitani más gépekkel,mert csak papiron létezik.HA gyakorletben is hozza az igért paraméterjavulást,akkor egy nagyon jó ajánlet-ha meg nem.......Zsákbamacska kefires bajusszal.

A mi gondunk a pénzhiány.Nincs pénzünk a valódi megoldást jelentő F35 harcászatilag releváns mennyiségben való rendszeresitésére.Pont.Merthogy egy hadmúveletileg is releváns légierő kb 2 EZREDnél kezdődik.És innentől kezdve lehet vakarózni.De annyit mondok,hogy nem véletlen,meg amcsi furmánykodás miatt veszitett itt Europában mindenhol a Gripen E,hanem mert egyszerűen nem éri meg az árát.A miért nem kibontása légi harcászati ismeretek nélkül már elég nehézkes.Meg az ár/harcérték arány fogalmának megértése nélkül.Tessenek utánan nézzni az uraknak az ilyen dolgoknak.A témához segghülye,reklámpropi szarságokat böfögő,bunkó személyeskedő pöcsfejek beszólásaival meg tele van a piros mintás napozóm.Én nem röfögök bele a villamos energia rovatba,mert azt sem tudom,hogy mi az a madzagáram.Aki segghülye egy témához,az ne okoskodjon,hanem kérdezzen-és nézzen utána.Ja,hogy ehez hótunalmas száraz elemzéseket,meg vaskos tanulmányokat kéne elrákcsálni,nem frappáns reklámsbrosúrákat?Hát,ez ezzel jár.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
15 680
26 072
113
Azért ehez "hozzatartozik"hogy az Oroszok az amerikaiakhoz képest eléggé elhanyagolták a SEAD feladatkört.Igaz ez szinte mindenki másra is igaz.Vietnámi haború "keserű" tapasztalata óta folyamatosan tartanak rendszerben kifejezetten erre a feladatra "specializált" gépeket,alakulatokat(F4G wild weasle,F16CJ,F111 raven,EA6B prowler,F18G gowler).Na meg ott vannak a stealth gépek is.
Csakhogy ez valójában nem igaz.Jak28,Su24,MIG25 gépeknek volt lokátorvadász változata,a Szu22 gépeinkhez nekünk is volt ilyen felszerelésünk.Volt és van EW gépük,Su35höz van beépitett és függeszthető EW és van ARM rakéta.Harcászati BM-jeiknek van ARM változata,és vannak földi bázisú REH rendszereik.A probléma inkább a rendelkezésre álló mennyiség.És valójában az orosz légvédelmi rendszerek egyáltalán nem rosszak.Ne felejtsük már el,Sziriában pár éve a biztosan igen jó EW rendszerekkel felszerelt F16Soufa is horizont alá menekült az ősöreg Vega elöl.....Az Adirral támadták a modernebb rendszereket,meg cirkáló dronokkal,nem F15/16 gépekkel.
És ne felejtsük el,73ban az IAF nem tudta kivivni a légi uralmat,a légvédelem miatt.Azt végül az IDF földi műveletei verték szét.82ben valójában a Beeka völgyben a szir rendszerekre az első csapást a földröl mérték.
8dccd822619cfba33dc217b1025116b3.jpg

Ez egy AGM78 Standart ARM inditó,amit 82ben használtak.És az első csapást a tüzérség mérte a szir csapatlégvédelemre (legalábbis hatótávolságon belül)És ezek a komplex,összhaderőnemi SEAD módszerek szerepelnek (vagy legalábbis a 90es években szerepeltek,a mostanit nem olvastam-szúúúpertitkos) a magyar harcászati szabályzatokban is.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 466
1 923
113
Nem igaz. Saját véleményt mondasz nem kell idezőjel. Ide is eladnák, pénz az pénz, bár tudom ra vagy csavarodva a politikára. Törökökkel van baj az s400 miatt. Ennyi. Ezzek hosszú távú beszerzések. Nem 4 évre tervezik. Lényegtelen, hogy rep vagy demokrata, Fidesz vagy mostani baloldal. 2 orban is NATO szoknyája alatt képzeli el a jövőt,ennyi illetve a magyarok is. Pénz kérdése az egész. Amerikai is tud olyan ajánlatot tenni vagy kérest ami miatt rohanna megvenni.
A pénz az pénz nem vitatom , de a megbízhatóságot/ hatatlanságot hagyjuk , itt mi elenleg képesek vagyunk kitermelni min. 35000 $/rep.óra költséget / gép szerinted ?Az min. 1 szd.! Hogy ne legyen baleset min.180 óra repült ídő / év / gép.Mellényzsebből , ja nem.Nem az F-35 , hanem a HIMARS nem aktuális jelenleg.A NASAMS-nak lehet örülni és kitenni a polcra hogy sikerült!Fontos szegmens!203X-től beállni ucsónak amikor 26-tól ??? van!Mond el , írd le hogy mi fogja vigyázni a légterünket.Hallgatlak....
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 466
1 923
113
Az F18E/F meg 50milka.....Full üresen.Minden nélkül.Azáltalam irt árakban meg benne van a rendszeresités költsége,kiképzés,szükséges felszerelések,kezdeti logisztikai támogatás,egy alap fegyverzeti csomag (bulgároknak 16milkáért egy javadalmazás gépenként,3 év logisztikai támogatás volt a csomagban)
Beléptem pár kolumbiai fórumba (és sokkal kulturáltabbak,azt kell sajnos mondanom).Náluk is tűhegyre menő viták vannak,hogy mi is lenne a legjobb.Technikai paraméterek alapján a spanyol EF2000 gépeket tartanák a legjobbnak-és a legrosszabbnak egyszerre.Kb mint nálunk anno a Mirage 2000-5.A legjobb harci gépnek találtuk anno a 4 ajánlatbol,de ára és drága üzemeltethetősége miatt rögtön ki is esett.Majd a következő jelöltjük a Rafale,utána az F16,V szintű (új vagy modernizált C/D.FAC AESA radaros gépet szeretne,fullos EW rendszerrel,a venezuelai szomszédság miatt,Su30 és Antey SAMok az ellenfelek).
Aztán hosszan kitárgyalták a Gripen kérdését is.És nincsenek úgy hasra esve tőle,mint itt a SAABpropi brigád.A mi Gripen C MS20 MK2 szintünket egyértelműen visszalépésnek tekintik a Kfir C10P harcelektronikai szintjéhez képest.Se AESA radar,se MAWS,se vontatott csali-Antey lekapja,Su30 meg körberöhögi.Gripen E meg túl drága ahoz képest,amit nyujt-de legalább eléri a leváltandó Kfirjeik harcelektronikai szintjét.(Arexis pod egyáltalán nem egyedi dolog,Rafael és az Elta is kinál legalább olyan szintű podot-és a Gripen E-be beszállitó az Elta,a harcelektronikájában van átfedés a C10 Kfirrel...)
Legnagyobb problémájuk különben ugyan az,ami nekünk-nincs pénzük.
Az F35öst meg az USA nem exportálja Latin-Amerikába.Ha exportálná,és lenne rá pénzük,azt vállasztanák-de ez náluk igy eleve nem opció (mig nekünk az)
Szóval kb megegyeztek a Rafaleban,mint legjobba,mikor az IAI előjött a Kfir NG ajánlattal-és ott is fellángolt a vita.....Messze a legolcsóbb ajánlat,félelmetesen jó 5G harcelektronikával-csakhát Kefiren.......Alaposan körbejárták a témát,amit én itt ezen a fórumon irok a gépről,mind a kokatermesztők ásták elő.
A gép teljesitménye az új hajtóművel,vezérléssel,szárnyfejlesztéssel drasztikusan nőne,egy 4G-s instabil kialakitású gépé válna az öreg jószág (IAI nyiltkozat különben igény esetén új gyártás,sőt,megrendelőnél való helyi gyártást is kilátásba helyezi-persze jóval drágábban.....).ÉS csak 35 milka.....DE csak papiron létező gép....Most akkor ezt hova tegyük?!?Probálták lemodellezni,hogy mire is lehet képes a gép,de létező gép nélkül ez elég nehézkes-kb jó megközelitésű becslésnek minősithető.Számolgatásaik szerint valahol a Gripen E és a Mirage 2000 között lehetne a repteljesitménye.Gripen C-t meg vastagon felülmulná.CSAKhát ez papir,nem egy létező gép gyakorlati kipróbálása......És ez a Kfir NG legfőbb problémája,hogy nem lehet gyakorlatban összehasonlitani más gépekkel,mert csak papiron létezik.HA gyakorletben is hozza az igért paraméterjavulást,akkor egy nagyon jó ajánlet-ha meg nem.......Zsákbamacska kefires bajusszal.

A mi gondunk a pénzhiány.Nincs pénzünk a valódi megoldást jelentő F35 harcászatilag releváns mennyiségben való rendszeresitésére.Pont.Merthogy egy hadmúveletileg is releváns légierő kb 2 EZREDnél kezdődik.És innentől kezdve lehet vakarózni.De annyit mondok,hogy nem véletlen,meg amcsi furmánykodás miatt veszitett itt Europában mindenhol a Gripen E,hanem mert egyszerűen nem éri meg az árát.A miért nem kibontása légi harcászati ismeretek nélkül már elég nehézkes.Meg az ár/harcérték arány fogalmának megértése nélkül.Tessenek utánan nézzni az uraknak az ilyen dolgoknak.A témához segghülye,reklámpropi szarságokat böfögő,bunkó személyeskedő pöcsfejek beszólásaival meg tele van a piros mintás napozóm.Én nem röfögök bele a villamos energia rovatba,mert azt sem tudom,hogy mi az a madzagáram.Aki segghülye egy témához,az ne okoskodjon,hanem kérdezzen-és nézzen utána.Ja,hogy ehez hótunalmas száraz elemzéseket,meg vaskos tanulmányokat kéne elrákcsálni,nem frappáns reklámsbrosúrákat?Hát,ez ezzel jár.
18 ucsó variáció gyártása beszüntetve , kérdés?
 

megmurgyel

Member
2021. április 4.
36
84
18
A pénz az pénz nem vitatom , de a megbízhatóságot/ hatatlanságot hagyjuk , itt mi elenleg képesek vagyunk kitermelni min. 35000 $/rep.óra költséget / gép szerinted ?Az min. 1 szd.! Hogy ne legyen baleset min.180 óra repült ídő / év / gép.Mellényzsebből , ja nem.Nem az F-35 , hanem a HIMARS nem aktuális jelenleg.A NASAMS-nak lehet örülni és kitenni a polcra hogy sikerült!Fontos szegmens!203X-től beállni ucsónak amikor 26-tól ??? van!Mond el , írd le hogy mi fogja vigyázni a légterünket.Hallgatlak....
Ezeket a számokat nem tudom ,honnan vetted . Eleve ezek a számok sok mindentől függnek . 180 órát meg pont nem a balesetmentes repülés jelző száma. Én szeretem a grippent jól néz ki stb stb de még 1 sz. F 35 is jobb szerintem ilyen célra és ha lehetőség adódik akkor pár évente bővíteni a db számot . legterunket meg a grippen fogja vigyázni 20 30 év múlva is ha légtérrendeszet lesz a prioritás nem pedig a haza védelme. Van egy kis különbség a légtér vigyázása es uralása között Bár mindegy mert egy első tamadast sátorba egyiksem éli túl. Fedezekre meg szintén nem költenek. Ha hosszú távon f 35 re szavaznék akkar 24 28 vagy 14 illetve bővíteni. Ha ki épült az infra hozzá.
 
 • Tetszik
Reactions: antigonosz

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
15 680
26 072
113
18 ucsó variáció gyártása beszüntetve , kérdés?
Na és?Attol még az utolsó sorozatokat 50milkáért kapta a TGY.F18E-ket,amik jóval nagyobb,potensebb gépek a Gripen E-nél.
Ez csak arra összehasomlitási alap,hogy legyen hova tenni az Erik üres db-árát.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 466
1 923
113
Ezeket a számokat nem tudom ,honnan vetted . Eleve ezek a számok sok mindentől függnek . 180 órát meg pont nem a balesetmentes repülés jelző száma. Én szeretem a grippent jól néz ki stb stb de még 1 sz. F 35 is jobb szerintem ilyen célra és ha lehetőség adódik akkor pár évente bővíteni a db számot . legterunket meg a grippen fogja vigyázni 20 30 év múlva is ha légtérrendeszet lesz a prioritás nem pedig a haza védelme. Van egy kis különbség a légtér vigyázása es uralása között Bár mindegy mert egy első tamadast sátorba egyiksem éli túl. Fedezekre meg szintén nem költenek. Ha hosszú távon f 35 re szavaznék akkar 24 28 vagy 14 illetve bővíteni. Ha ki épült az infra hozzá.
Értem én és jó lenne , de akkor kicsit realisztikusabban , fontos a realitás.Most és az elk. 5 év.Kb.A 35 nek van realitása esetleg öt éven belül!Csak kérdem?A 2026 fontos dátum!Elgondolásod ezzel kapcsolatban?Ne tovább , innentől lehet folytatni...Hogyan oldod meg?Érdekel!A jelenlegi megrendelések alapján 30 utántól egyszercsak van szabad kapacitás . Addig L39 ?
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 466
1 923
113
Na és?Attol még az utolsó sorozatokat 50milkáért kapta a TGY.F18E-ket,amik jóval nagyobb,potensebb gépek a Gripen E-nél.
Ez csak arra összehasomlitási alap,hogy legyen hova tenni az Erik üres db-árát.
Szerinted a mi gazdasági helyzetünk és a térségbeli vmint geo és bizt.pol.helyzetünk indokolja a piacon számunkra beszerezhető egyetlen 5.gen.gépet?Ezért a gépért kelljen fél farpofával a WC ülnöm, mert a teljesért fizetnem kell.....Felüllsz egy vonatra és 25 évig nem tudsz róla leszállni......
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
15 680
26 072
113
Szerinted a mi gazdasági helyzetünk és a térségbeli vmint geo és bizt.pol.helyzetünk indokolja a piacon számunkra beszerezhető egyetlen 5.gen.gépet?Ezért a gépért kelljen fél farpofával a WC ülnöm, mert a teljesért fizetnem kell.....Felüllsz egy vonatra és 25 évig nem tudsz róla leszállni......
Miért,a Gripenről le tudtunk szállni?
Mint fentebb irtam,pártunk és államunk áldásos tevékenysége okán jelenleg a régebben elérhetőnek tetsző kéttipusos légierő is csak vágyálom.
El kéne dönteni,mit akarunk.Hadműveletileg releváns légierőt?Akkor ár/harcértékben az F35 a legjobb vállasztás.Mivel szükséges létszámú gépet megfizetni nem tudunk,igy az F35 lándzsahegynek,és egy tömegesitő támogató,"fegyverhordozó" tesco-gazdaságos tipus,mi megfelel a feladatra.
Vagy maradunk a jelenlegi kirakat mellet?Akkor meg fölösleges bármit is vennünk,meg semmire való elégtelen korszerűsitgetésekre költeni.
Jelenlegi pénzügyi lehetőségeinkben szerintem hagyni kéne a légierő fejlesztési pótcselekvéseket.Inkább a légvédelemre kéne áttenni a hangsúlyt,mert azt talán meg tudjuk fizetni.Talán,mert ha igy folytatjuk......
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed and bel

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
14 680
27 687
113
Nem igaz. Saját véleményt mondasz nem kell idezőjel. Ide is eladnák, pénz az pénz, bár tudom ra vagy csavarodva a politikára. Törökökkel van baj az s400 miatt. Ennyi. Ezzek hosszú távú beszerzések. Nem 4 évre tervezik. Lényegtelen, hogy rep vagy demokrata, Fidesz vagy mostani baloldal. 2 orban is NATO szoknyája alatt képzeli el a jövőt,ennyi illetve a magyarok is. Pénz kérdése az egész. Amerikai is tud olyan ajánlatot tenni vagy kérest ami miatt rohanna megvenni.
A letiltást nem is feltétlen amerikai oldalról értem: Orbánék húzódoznak amcsi cuccot venni - ez az egyik ok. A másik meg hogy baromi drága az F-35 és nagyon nincs most erre pénz.
A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy maradnak a C/D gépek upgradelve és még veszünk +4 C/D gépet. Ez a legolcsóbb forgatókönyv, szóval ez az ami reális.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
7 461
28 674
113
A letiltást nem is feltétlen amerikai oldalról értem: Orbánék húzódoznak amcsi cuccot venni - ez az egyik ok. A másik meg hogy baromi drága az F-35 és nagyon nincs most erre pénz.
A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy maradnak a C/D gépek upgradelve és még veszünk +4 C/D gépet. Ez a legolcsóbb forgatókönyv, szóval ez az ami reális.
Sakkmatt.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 466
1 923
113
Miért,a Gripenről le tudtunk szállni?
Mint fentebb irtam,pártunk és államunk áldásos tevékenysége okán jelenleg a régebben elérhetőnek tetsző kéttipusos légierő is csak vágyálom.
El kéne dönteni,mit akarunk.Hadműveletileg releváns légierőt?Akkor ár/harcértékben az F35 a legjobb vállasztás.Mivel szükséges létszámú gépet megfizetni nem tudunk,igy az F35 lándzsahegynek,és egy tömegesitő támogató,"fegyverhordozó" tesco-gazdaságos tipus,mi megfelel a feladatra.
Vagy maradunk a jelenlegi kirakat mellet?Akkor meg fölösleges bármit is vennünk,meg semmire való elégtelen korszerűsitgetésekre költeni.
Jelenlegi pénzügyi lehetőségeinkben szerintem hagyni kéne a légierő fejlesztési pótcselekvéseket.Inkább a légvédelemre kéne áttenni a hangsúlyt,mert azt talán meg tudjuk fizetni.Talán,mert ha igy folytatjuk......
Igen , a légvédelm.....lenne hova tenni azt a kicsit
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 580
5 422
113
lehet tudni valamit arról hogy hol tart a MS20 block 2 upgrade és az IRIS-T meg sisak beszerzés ? egyáltalán volt publikus időpont hogy meddig szállítják le/teljesítik?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
23 370
82 194
113
A letiltást nem is feltétlen amerikai oldalról értem: Orbánék húzódoznak amcsi cuccot venni - ez az egyik ok. A másik meg hogy baromi drága az F-35 és nagyon nincs most erre pénz.
A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy maradnak a C/D gépek upgradelve és még veszünk +4 C/D gépet. Ez a legolcsóbb forgatókönyv, szóval ez az ami reális.
Most, igen. De ez a plusz négyes szám jó lenne ha ismetlődne parszor. Akkor lenne értelme itthon a 8 trainer L-39NG-nek.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 152
7 095
113
Szerinted a mi gazdasági helyzetünk és a térségbeli vmint geo és bizt.pol.helyzetünk indokolja a piacon számunkra beszerezhető egyetlen 5.gen.gépet?Ezért a gépért kelljen fél farpofával a WC ülnöm, mert a teljesért fizetnem kell.....Felüllsz egy vonatra és 25 évig nem tudsz róla leszállni......
Ha a jelenlegi politikai-gazdasági kapcsolatokat nézném akkor Rafael-lizing-bérlés speciális konstrukcióban a Gripenek mellé plusz egy század. Ha csökkenteni faragni akarunk az árron akkor be kell állni az olasz-francia autóiparban eus szinten hogy a gáz üzemű-belső égésű motorok maradjanak 2035 után is mint bió franc....... A franciák letérdelnének ezért a támogatásért az olaszokkal együtt......
 
 • Hűha
Reactions: Kim Philby