[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 923
7 631
113
Ha az oroszok ellen van a balhé, akkor abból a Gripen kiamarad, mert tényleg nem alkalmas rá és kevesen is vannak. Amúgy meg CAS-t vállaltunk tudtommal a NATO-nak, ami csak akkor lehetséges ha az amcsik (más nem nagyon képes rá) lenyomták az ellenséges légvédelmet. Arra meg ott vannak a lopakodóik, HIMARS-ok stb. - oldják meg valahogy! :p
A CAS képesség meg nőni fog a mostani upgraddel: bejön a GPS-es GBU-49 is az arzenálba mint lehetőség.

Amúgy sem valószínű hogy légierőnk bármilyen szerepet kapna: joggal mondhatjuk 14-18 géppel a saját légvédelmünket is alig tudjuk biztosítani. Az a 2-4 gép, amit esetleg adhatunk, az a NATO-védelem szempontjából meg "tök mindegy" kategória.

A fő felajánlásunk az a nehéz dandár, ami 2026 körül nagyjából meglesz.


Lesz majd Parittya is Tömböl és Kilián szerint (ABM képesség pontosabban) - csak győzzük kivárni!
Az ukrajnai háború tanulsága, hogy nagyon fontos a légvédelem - szerintem ez Orbánéknak is lejött. Egy NATO-orosz hagyományos konfliktusban elég valószínűtlen, hogy szárazföldön minket támadnának, de drónt, rakétát és CM-et nyomnának ide is várhatóan. Ezek ellen kell készülni. Igazából a drón technológia terjedésével nagyon a béka segge alá esett a csapásmérő képesség "belépési küszöbe" - kb bárki tud kamikáze drónt építeni, még országnak sem kell lenni hozzá. Amíg ballisztikus rakéták és CM-ek jelentették a fő csapásmérő erőt, addig ez csak néhány tucat ország kiváltság a volt...

A NASAMS-ben is van még potenciál: a norvégok dolgoznak 100+ km hatótávolságú THOR-ER rakétán - remélhetőleg az évtized végére el is készül majd. Elég lesz csak majd akkor azt megvenni és kérni egy szoftver frissítést a NASAMS-ra és máris meg van a nagy hatótávolságú légvédelmünk. SRBM-ellen talán nem lesz jó és kell a Parittya is, de jelentőset dobna a légvédelmünkön minimális költségek mellett.

Összességében ha légvédelmet vesszük alapul, akkor a SAM rakéták jobb árértéke arányú megoldást jelentenek, mint a vadászrepülők - ebben egyetértünk.
Vucic vonalán is kéne menni , olcsó dolgok ellen olcsó dolgok kellenek
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 255
31 383
113
Amúgy sem valószínű hogy légierőnk bármilyen szerepet kapna: joggal mondhatjuk
Vagyis semmi értelme nincs méregdrágán semmirevaló Gripen E gépeket venni.
Lesz majd Parittya is Tömböl és Kilián szerint (ABM képesség pontosabban) - csak győzzük kivárni!
Parittya nem csak ABM,hanem egy A2/AD képes légvédelmi rakéta is.Stunner eredetileg légiharc rakétának lett fejlesztve.Leánykori neve Python VI.Most úgy nézz ki,a Su57ek szir dzsemboria után az IAF rendszeresitette is őket AA szerepkörben
972056101.jpg

Kép azt is mutatja,hogy gyorsitó fokozat nélkül milyen meglepően kicsi rakéta.Egy kisebb boosterrel,simán integrálható lenne a Spyder/NASAMS rendszerekbe.(zsidók különben igéret szintjén válalják igény esetén a Spyderbe integrálását ily módon,ahogy az AMRAAM ét is a Spyderbe)
Igazából a drón technológia terjedésével nagyon a béka segge alá esett a csapásmérő képesség "belépési küszöbe"
Igen,de ezek ellen meg nem a méregdrága A2/AD+ABM képes rakéták a megfelelő válaszok.Modern légvédelmi tüzérség (szerintem a lézer továbbra sem lesz igazán reális opció,csak max a végletekig gagyi dronok ellen),olcsó elfogórendszerek és REH módszerek kellenek inkább elháritásukra.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 934
36 256
113
Vucic vonalán is kéne menni , olcsó dolgok ellen olcsó dolgok kellenek
A drónok elleni jó árérték arányú védelem megtalálása még nyitott kérdés...

Igazából ha ezeket az apró zümmögő szarokat időben kiakarjuk szúrni ahhoz kifinomult radarok és elektrooptikai eszközök kellenek, amiktől már az egész nem lesz olcsó. Az biztos, hogy légvédelmi rakéták (pl. AMRAAM, Stinger, stb.) nem jelentenek megoldást, mert nem fenntartható: hamar elfogy a rakéta, ami nem csak drága, hanem nincs: évente néhány száz AMRAAM-ot gyártanak csak. A 2021-ben megrendelt AMRAAM-okat idén gyártják le nekünk.
Gépágyú, lézer és elektronikai zavarás - ezeknek valamilyen kombinációja lesz a megoldás. Gépágyú lőszert magunknak is tudunk gyártani majd Várpalotán.

Ukrajnában most kísérletezik ki a megoldást drónok ellen - várjuk a megfejtéseket, eredményeket! ;)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 934
36 256
113
Igen,de ezek ellen meg nem a méregdrága A2/AD+ABM képes rakéták a megfelelő válaszok.Modern légvédelmi tüzérség (szerintem a lézer továbbra sem lesz igazán reális opció,csak max a végletekig gagyi dronok ellen), olcsó elfogórendszerek és REH módszerek kellenek inkább elháritásukra.
"olcsó elfogórendszerek" - nos pont az a nagy kérdés hogy ez mit takar! :)

Ukrajnában kísérleteznek a Vampire rendszerrel, ami lézeres APKWS-sel megy drónokra. Nem tudni egyelőre mennyire hatékony.
Rossz látási viszonyok között nem működik a lézer, míg egy GPS-es kamikáze-drón nulla látási viszony mellett is célba talál.
Egy gránát hordozó kvadkopter elég kicsi célpont, nem tudom mennyire tudja eltalálni egy APKWS. Lőtéri teszteken elvileg sikerült, élőben meg majd kiderül.
Ennél olcsóbb elfogó rakétát nehéz kitalálni...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 934
36 256
113
Vagyis semmi értelme nincs méregdrágán semmirevaló Gripen E gépeket venni.
Ez azért erős túlzás: az E-nek elég erős EW vagy ahogy te szereted hívni REH rendszere van illetve a fegyverzete is sokkal erősebb. A komplett SPICE bomba család is integrálva van (brazilok meg is vették) illetve IceBraker CM is indítható. Ezek mind kiváló stand-off fegyverek, amik légvédelem ellen illetve azok mellett is használhatóvá teszik a gépet.

Az E-kkel simán pariba lennénk a szomszédokkal 2030-as évek közepéig-végéig!
Ha már erőset akarunk mondani, akkor a C/D gépeknek nincs értelme és 2026 után kellene indítani egy új Gripen-lízinget minimum 16-18 E/F gépre...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 255
31 383
113
"olcsó elfogórendszerek" - nos pont az a nagy kérdés hogy ez mit takar! :)

Ukrajnában kísérleteznek a Vampire rendszerrel, ami lézeres APKWS-sel megy drónokra. Nem tudni egyelőre mennyire hatékony.
Rossz látási viszonyok között nem működik a lézer, míg egy GPS-es kamikáze-drón nulla látási viszony mellett is célba talál.
Egy gránát hordozó kvadkopter elég kicsi célpont, nem tudom mennyire tudja eltalálni egy APKWS. Lőtéri teszteken elvileg sikerült, élőben meg majd kiderül.
Ennél olcsóbb elfogó rakétát nehéz kitalálni...
1620066480521-png.19958

fg_1695846-idr-1621.jpg

Az alsó különben szlovén Valhalla termék.És PGM-Hydra van az oldalán.....Lehet önjáró alvázra is telepiteni.Mint a kinai felsőt.Jelenleg egy S60 és egy KPVT van benne,de ezek is cserélhetők.Mondjuk egy Bofos Mk3 57 milisre,és egy 30milis M230ra-mindkettőre telepitve az olcsó AHEAD rendszert.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 255
31 383
113
Ez azért erős túlzás: az E-nek elég erős EW vagy ahogy te szereted hívni REH rendszere van illetve a fegyverzete is sokkal erősebb. A komplett SPICE bomba család is integrálva van (brazilok meg is vették) illetve IceBraker CM is indítható. Ezek mind kiváló stand-off fegyverek, amik légvédelem ellen illetve azok mellett is használhatóvá teszik a gépet.

Az E-kkel simán pariba lennénk a szomszédokkal 2030-as évek közepéig-végéig!
Ha már erőset akarunk mondani, akkor a C/D gépeknek nincs értele és 2026 után kellene indítani egy új Gripen-lízinget minimum 16-18 E/F gépre...
120milkás,előző generációs rendszerekkel ellátot gép...(komolyan,a kokainkapálók C10P Kfirjein lévő szint,ezt hozza a Gripen E).
S300VM hatósugara 200km.S400 hatósugar 400km.Patriot PAC3 hatósugara 160km.FK3 hatósugara 100-120km.
Spice nagy magasságbol dobva (meg az SDB is) tud 100km-t...Csak éppen az A2/AD SAM rendszerek miatt nagy magasságban meg se közelithetik a frontvonalat......
És az oroszok a fűmagként szort SDB ellen azért kitalálták a BMP3 alvázas 57milis 3P löszer koppintással (vagyis programozott és közelségi gyújtós működési módja is van) ellátot CIWS-t.Plusz Pansir,meg Tor,és Buk rétegzi a rendszert.
Lehet,hogy most sokat balfaszkodnak a ruszkik Ukrajnában,de a légvédelmi rendszereik azért egyáltalán nem rosszak-amint azt most saját maguk is megtapasztalhatják.Pedig az ukránoktak 30+ éves szovjet időkböl megmaradt cuccaik vannak.
Nem habókbol jöttek ki az amcsik a 5G gépekkel,méregdrága fejlesztések árán is.Hanem mert a muszka SAM rendszerek kikényszeritették.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 535
46 520
113
@Aladeen :
Mióta is tolod itt a talicskát a Fórumon? Nem értem, hogy hogy nem jöttél rá, hogy @Negan -ra 4-6 havonta (amiből legalább 2 hónapot NER-ezős agyelpukkanás miatt pihin tölt) visszatérő tematikával szórakoztatja a nagyérdeműt.
Kijelenti egy tömör egysorosban, hogy "nem szabad Gripent venni". Majd a zöldfülű kommentelők erre reagálnak, majd ő erre lecsapva sikeresen bepörög, és előkerül az F-35, "de még az F-16ADF is jobb lenne", meg különben is Kefír.
Te meg ezt kivállóan besz0pod, és elszórakoztok oldalakon keresztül.

Csak gondoltam szólok, mert nem szoktál visszaolvasni... :oops:
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 934
36 256
113
120milkás,előző generációs rendszerekkel ellátot gép...(komolyan,a kokainkapálók C10P Kfirjein lévő szint,ezt hozza a Gripen E).
S300VM hatósugara 200km.S400 hatósugar 400km.Patriot PAC3 hatósugara 160km.FK3 hatósugara 100-120km.
EW mellett ez a hatótávok sokkal kisebbek: konkrétan a svédek S300 és S400 ellen fejlesztették a Arexist. Tudomásom szerint párszor tesztelték is: a Kalinyingrádhoz közel repülve figyelték az oroszok reakcióját zavarás mellett. Az eredményből meg nem az jött le hogy irány F-35-öst venni! :p

Spice nagy magasságbol dobva (meg az SDB is) tud 100km-t...Csak éppen az A2/AD SAM rendszerek miatt nagy magasságban meg se közelithetik a frontvonalat......
És az oroszok a fűmagként szort SDB ellen azért kitalálták a BMP3 alvázas 57milis 3P löszer koppintással (vagyis programozott és közelségi gyújtós működési módja is van) ellátot CIWS-t.Plusz Pansir,meg Tor,és Buk rétegzi a rendszert.
Lehet,hogy most sokat balfaszkodnak a ruszkik Ukrajnában,de a légvédelmi rendszereik azért egyáltalán nem rosszak-amint azt most saját maguk is megtapasztalhatják.Pedig az ukránoktak 30+ éves szovjet időkböl megmaradt cuccaik vannak.
Nem habókbol jöttek ki az amcsik a 5G gépekkel,méregdrága fejlesztések árán is.Hanem mert a muszka SAM rendszerek kikényszeritették.
A svédek sem viccből fejlesztették ki a Girpen E/F-et az AREXIS-re építve. Ráadásul ők igazi orosz fenyegetéssel és önálló honvédelemmel számoltak, amikor erre tettek fel mindent.

Az oroszok, lehet hogy k. sok mindent kifejlesztenek papíron vagy porotoszintig, de az utóbbi 10-15 évben ezek töredéke jutott el sorozat gyártásig. A mostani szankciók mellett nem is igazán várható, hogy hirtelen bármiből is komoly mennyiséget tudnak előállítani. SU-57-esből talán egy tucat ha van nekik...

Szóval nem lenne rossz választás az E/F műszakilag, az árát tekintve meg fene tudja!
Mindenesetre túltolod a Gripen-fikázást - ez már majdnem Formosa1 szint! :p
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 255
31 383
113
@Aladeen :
Mióta is tolod itt a talicskát a Fórumon? Nem értem, hogy hogy nem jöttél rá, hogy @Negan -ra 4-6 havonta (amiből legalább 2 hónapot NER-ezős agyelpukkanás miatt pihin tölt) visszatérő tematikával szórakoztatja a nagyérdeműt.
Kijelenti egy tömör egysorosban, hogy "nem szabad Gripent venni". Majd a zöldfülű kommentelők erre reagálnak, majd ő erre lecsapva sikeresen bepörög, és előkerül az F-35, "de még az F-16ADF is jobb lenne", meg különben is Kefír.
Te meg ezt kivállóan besz0pod, és elszórakoztok oldalakon keresztül.

Csak gondoltam szólok, mert nem szoktál visszaolvasni... :oops:
Tudod huszárom,te inkább már csak pöcs vagy,semmi több.Kb semmit nem értettél meg abbol,amit leirtam.NULLÁT.Mert simán hülye vagy hozzá.
MINNDEN 4G új gép vásárlását elutasitom.Pont.
Többiben is úgy kevered a szart,meg a szezont a fazonnal,ahogy csak egy igazi pöcs huszár tudja.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 255
31 383
113
Az eredményből meg nem az jött le hogy irány F-35-öst venni! :p
De igen,az jött le-a finneknek,dánoknak,norvégoknak,svájciaknak......
Szóval nem lenne rossz választás az E/F műszakilag, az árát tekintve meg fene tudja!
Mindenesetre túltolod a Gripen-fikázást - ez már majdnem Formosa1 szint! :p
Ez nem Gripen fikázás-MINNDEN új 4G gép vételét elutasitom.Nem érik meg az árukat.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 255
31 383
113
Szegény Kfir szomorú lett most - csak nem véget ért egy szerelem? :(
Kfir nem új gép,és olcsó.35milka vs 120milka a Gripen E
De ha valaki 35 milkáért ad Rafalet,F16/18 gépet,5G szintű harcelektronikával korszerűsitve,30év/8k repült óra élettartammal,viszonylag olcsó üzemeltetéssel-elfogadom.
És mihelyst lehet,kiegészitem a gépállományt 5G gépekkel.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 934
36 256
113
De igen,az jött le-a finneknek,dánoknak,norvégoknak,svájciaknak......

Ez nem Gripen fikázás-MINNDEN új 4G gép vételét elutasitom.Nem érik meg az árukat.
Pedig az egyetlen sorozatban gyártott nyugati 5. generációs gépről de facto "le vagyunk tiltva" politikai és pénzügyi okokból. Szóval jelenleg a Gripen E/F a legjobb műszaki megoldás, amit reálisan megvehetünk. Persze nem olcsó, de ennél jobb opciónk ebben az évtizedben nincs...
Ha marad a "csóróság", akkor meg upgradelt C/D-k lesznek legfeljebb +4 géppel kiegészítve...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 535
46 520
113
Tudod huszárom,te inkább már csak pöcs vagy,semmi több.Kb semmit nem értettél meg abbol,amit leirtam.NULLÁT.Mert simán hülye vagy hozzá.
MINNDEN 4G új gép vásárlását elutasitom.Pont.
Többiben is úgy kevered a szart,meg a szezont a fazonnal,ahogy csak egy igazi pöcs huszár tudja.
OK.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 255
31 383
113
Pedig az egyetlen sorozatban gyártott nyugati 5. generációs gépről de facto "le vagyunk tiltva" politikai és pénzügyi okokból. Szóval jelenleg a Gripen E/F a legjobb műszaki megoldás, amit reálisan megvehetünk. Persze nem olcsó, de ennél jobb opciónk ebben az évtizedben nincs...
Ha marad a "csóróság", akkor meg upgradelt C/D-k lesznek legfeljebb +4 géppel kiegészítve...
Dehogynem van.NEM VENNI GRIPEN E-t.
A legjobb megoldás minimális szinten tartani a légierőt,ha úgy sem tudunk bevethető légierőt kifizetni.És venni Parittyát,még NASAMS-t,vagy Spydert,vagy Barakot,mikkel képesek vagyunk mi is biztositani az A2/AD hatást.
Ha valaki nem ragadna le a Kfir fikázásnál,és még vissza is olvasna (meg még meg is tudná érteni,mert nem csak egy pöcsfej),akkor végig két géptipusos légierőt szerettem volna.Egy növelt,mondjuk 18gépes F35 század,és legalább 3 század megfelelő támogató gépet,tesco-gazdaságossan.Jobb hijján erre a szerepre volna jó a felpofozott Kfir.(mivel egyszerűen nem volt más-akkor még a svéd Gripen C-k átépitéséről volt szó E változatra,jó drágán-nem volt szó felszabaduló Gripen C állományrol).Ekkor még a zsidok a Kfir Block 60at ajánlották,16millió dollárért.(ez a kokainkapálók Kfir C10 gépe)
Ezt,mikor előhoztam,reális,kifizethető légierőnek gondoltam.Ma,pártunk és államunk áldásos tevékenysége miatt ez már csak álom......
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 710
2 258
113
Ez azért erős túlzás: az E-nek elég erős EW vagy ahogy te szereted hívni REH rendszere van illetve a fegyverzete is sokkal erősebb. A komplett SPICE bomba család is integrálva van (brazilok meg is vették) illetve IceBraker CM is indítható. Ezek mind kiváló stand-off fegyverek, amik légvédelem ellen illetve azok mellett is használhatóvá teszik a gépet.

Az E-kkel simán pariba lennénk a szomszédokkal 2030-as évek közepéig-végéig!
Ha már erőset akarunk mondani, akkor a C/D gépeknek nincs értelme és 2026 után kellene indítani egy új Gripen-lízinget minimum 16-18 E/F gépre...
Nem tudom hogy most a svéd NATO blokkolás majd mennyire játszhat be a további együttműködésben, de nem felejtették el az biztos , viszont nem lehet nálunk 35-re esetleges utaló jeleket látni , valszeg marad a gripen.Aki az Eriket lebecsüli , szerintem rosszul teszi!
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and bel

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 710
2 258
113
Dehogynem van.NEM VENNI GRIPEN E-t.
A legjobb megoldás minimális szinten tartani a légierőt,ha úgy sem tudunk bevethető légierőt kifizetni.És venni Parittyát,még NASAMS-t,vagy Spydert,vagy Barakot,mikkel képesek vagyunk mi is biztositani az A2/AD hatást.
Ha valaki nem ragadna le a Kfir fikázásnál,és még vissza is olvasna (meg még meg is tudná érteni,mert nem csak egy pöcsfej),akkor végig két géptipusos légierőt szerettem volna.Egy növelt,mondjuk 18gépes F35 század,és legalább 3 század megfelelő támogató gépet,tesco-gazdaságossan.Jobb hijján erre a szerepre volna jó a felpofozott Kfir.(mivel egyszerűen nem volt más-akkor még a svéd Gripen C-k átépitéséről volt szó E változatra,jó drágán-nem volt szó felszabaduló Gripen C állományrol).Ekkor még a zsidok a Kfir Block 60at ajánlották,16millió dollárért.(ez a kokainkapálók Kfir C10 gépe)
Ezt,mikor előhoztam,reális,kifizethető légierőnek gondoltam.Ma,pártunk és államunk áldásos tevékenysége miatt ez már csak álom......
Venni NASAMS-t , Gripent ,Parittyát, csöves légvédelmet , radarokat ( passzívat s) , EZ A LEGJOBB MEGOLDÁS!!!!!!
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 710
2 258
113
Kfir nem új gép,és olcsó.35milka vs 120milka a Gripen E
De ha valaki 35 milkáért ad Rafalet,F16/18 gépet,5G szintű harcelektronikával korszerűsitve,30év/8k repült óra élettartammal,viszonylag olcsó üzemeltetéssel-elfogadom.
És mihelyst lehet,kiegészitem a gépállományt 5G gépekkel.
"E" full üresen a brazíloknak kB.: 60M$
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

megmurgyel

Member
2021. április 4.
41
92
18
Pedig az egyetlen sorozatban gyártott nyugati 5. generációs gépről de facto "le vagyunk tiltva" politikai és pénzügyi okokból. Szóval jelenleg a Gripen E/F a legjobb műszaki megoldás, amit reálisan megvehetünk. Persze nem olcsó, de ennél jobb opciónk ebben az évtizedben nincs...
Ha marad a "csóróság", akkor meg upgradelt C/D-k lesznek legfeljebb +4 géppel kiegészítve...
Nem igaz. Saját véleményt mondasz nem kell idezőjel. Ide is eladnák, pénz az pénz, bár tudom ra vagy csavarodva a politikára. Törökökkel van baj az s400 miatt. Ennyi. Ezzek hosszú távú beszerzések. Nem 4 évre tervezik. Lényegtelen, hogy rep vagy demokrata, Fidesz vagy mostani baloldal. 2 orban is NATO szoknyája alatt képzeli el a jövőt,ennyi illetve a magyarok is. Pénz kérdése az egész. Amerikai is tud olyan ajánlatot tenni vagy kérest ami miatt rohanna megvenni.