[HUN] Vadászgépek beszerzése

Kevesebb lesz megvéve mint ami kevésről eredetileg szó volt mert nincs pénz lóvéra
Ha már lóvéra sincs pénz, akkor tényleg nagy a baj! :)
Amúgy vettünk egy csomó AMRAAM-ot, nem sürgős a Meteor.

Az IRIS-T fontosabb, mert Sidewinder-L rakéták nagyon öregek már.

Érdekes, hogy 13,6 millió EUR értékben vettünk IRIS-T rakétákat, ami a publikusan ismert IRIS-T árak mellett kb. 30-34 rakétára elegendő. 18 gépünk lesz elvileg vagyis minden gépre jut egy pár rakéta - ez eléggé a minimum...

Álmodj királylány… nyilván csak az egyik oldal véleményét hallottam, de finoman fogalmazva nem légierő centrikusak a sereg vezetői. Mondjuk ha Negannak van igaza és a tüzérség a háborúdöntő fegyvernem akkor nem is kell
A tüzérséget én is fontosabbnak tartom, jobb befektetés a védelmi képesség növelésére - az biztos.
De azért gripenek közel nulla levegő-föld képességen is kellene tolni valamit. Legalább lézerbomba és SDB legyen pár száz darab. Ezek nem drága dolgok. SDB kb. 40-50 ezer dollár darabonként, kb. 10 millió dollár vagyis 3,7 mrd forint lenne 200 darab SDB.
Lézerbombák még olcsóbbak...

• Tetszik
Reactions: Aladeen
Milyen gépek maradnak AMRAAM nélkül?
40 C5-ösünk most is van és idén kezdik leszállítani a megrendelt 120db AMRAAM C7/C8 rakétákat. Többmint kétszer felfegyverzed a 14+4 azaz 18 Gripenünket BVR rakétával!

A minimális mennyiség szerintem gépenként 2 db Meteor: 2x18= 36 db, némi tartalékkal 40 db.
Az újonnan rendelt AMRAAM-okkal még várjunk. Nem tudhatjuk, hogy mind a győriekhez kerül-e vagy egy kalapba "összerázzák" a régiekkel, és úgy sakkozzák ki a Kecskemétre és Győrbe kerülő mennyiséget.

Én úgy számoltam - ahogy eddig mindig - hogy egy gépre 4 AMRAAM juthatna. Ez az egyszeri és teljes javadalmazás. A 40 darab az most 10 gépre elég. Ha vennénk 16 Meteort, akkor az elég lenne a +4 gépre, és akkor még mindig marad 2 darab C BVR fegyverzet nélkül. Erre értettem, hogy inkább 24 Meteor kellene, és akkor mind az összes C-re (a jövőbelieket is beleértve) jutna 4 darab BVR rakéta. És mindez még csak a C 7/8 nélküli rakéták menyisége.

Természetesen utána már lehet variálni a készlettel. Például egy bevetésen csak kettő BVR rakétát függesztenek egy gépre, és akkor változik az össz darabszám aránya, felhasználása. Vagy gépenként 2 Meteor, 2 AMRAAM, 2 Iris-T. És a földi célok elleni konfigról ekkor még nem is beszéltünk.

Az újonnan rendelt AMRAAM-okkal még várjunk. Nem tudhatjuk, hogy mind a győriekhez kerül-e vagy egy kalapba "összerázzák" a régiekkel, és úgy sakkozzák ki a Kecskemétre és Győrbe kerülő mennyiséget.

Én úgy számoltam - ahogy eddig mindig - hogy egy gépre 4 AMRAAM juthatna. Ez az egyszeri és teljes javadalmazás. A 40 darab az most 10 gépre elég. Ha vennénk 16 Meteort, akkor az elég lenne a +4 gépre, és akkor még mindig marad 2 darab C BVR fegyverzet nélkül. Erre értettem, hogy inkább 24 Meteor kellene, és akkor mind az összes C-re (a jövőbelieket is beleértve) jutna 4 darab BVR rakéta. És mindez még csak a C 7/8 nélküli rakéták menyisége.

Természetesen utána már lehet variálni a készlettel. Például egy bevetésen csak kettő BVR rakétát függesztenek egy gépre, és akkor változik az össz darabszám aránya, felhasználása. Vagy gépenként 2 Meteor, 2 AMRAAM, 2 Iris-T. És a földi célok elleni konfigról ekkor még nem is beszéltünk.
Szerintem nem lesz szigorúan leosztva, hogy a rendelkezésre álló AMRAAM-okból mennyi mehet Gripenre és NASAMS-be: teszik őket amire kell.
2024-ben terveznek rendszerbe állító éleslövészetet a NASAMS-hez. Szinte biztos, hogy ott a régebbi C5-ösökből lesz ellőve néhány darab...

• Tetszik
Reactions: beat
Top vagy , de engedd meg légyszíves , a tombolás és a jég hiány cikk , kellenek!Tegnapra!Ha lúd....

Szerintem nem lesz szigorúan leosztva, hogy a rendelkezésre álló AMRAAM-okból mennyi mehet Gripenre és NASAMS-be: teszik őket amire kell.
2024-ben terveznek rendszerbe állító éleslövészetet a NASAMS-hez. Szinte biztos, hogy ott a régebbi C5-ösökből lesz ellőve néhány darab...
Amennyire lehet a maximum , foggyon, fusson ki minnél több , minnél előbb.

Én a következőt álmodtam : letârolt sárkány- 10 gép min. ( nem upgrade , hanem modernizált) - Meteor, Iris-t - sisakcélzó , + földi célpontok elleni fegyverzet!
Szerintem 24 vadászgépet még kár lenne 2 reptérre osztani!
Az áttelepítést viszont lehet gyakorolni, hogy ha neadjisten szükség van rá, olajozottabban menjen.
Régen is gyakorolták, és gondolom most is, csak kicsiben.
Illettve ugye a kecsói reptér fejlesztése miatt nemrég költöztek is Pápára és vissza.
Én biztos szétosztanám. Sokkal nehezebb a földön elintézni őket.

mennyire szoktak bejönni az álmaid? :D

Mivel lesz közel 200 AMRAAM, így Meteorból nem is kell sok...legyalább is nem sürgős a dolog.

Lőszerből mindig sok kell, nincs olyan hogy abból sok. Háborúban pláne, ráadásul ott még azt sem tudható, mennyi kell a végéig, mert nem tudjuk mikor lesz vége.

• Tetszik
Reactions: cirqle and bel
Lőszerből mindig sok kell, nincs olyan hogy abból sok. Háborúban pláne, ráadásul ott még azt sem tudható, mennyi kell a végéig, mert nem tudjuk mikor lesz vége.
összes szomszédunk együttesen nem tud 200 légi járművet felmutatni...
(nyilván DJI-szintű drónokra meg nem lövünk AMRAAM-mal - szóval azokat hagyjuk is!)

Nem tudom értelmezni ezeket a mennyiségeket. Egy kis intenzitású konfliktusban is elfogyna ennyi rakéta az első két napon.

• Tetszik
Reactions: cirqle and BJani
Ha már lóvéra sincs pénz, akkor tényleg nagy a baj! :)
Amúgy vettünk egy csomó AMRAAM-ot, nem sürgős a Meteor.
Az egyik legsürgősebb!
Ami rakéta jelenleg van, annak a legjobb felhasználása az lenne, ha egyszerűen mennének a NASAMS indítókba. A mennyiségük úgy is elégtelen. 40 darabbal kezdtük, de nem tudom, hogy megvan-e még az összes.
De ha meg is van, a 14 gép helyett, - úgy néz ki - 18-ra kellene elegendőnek lennie.
Az összesen gépenként csak 2db-ot jelent + marad 4 szerencsétlen.
Biztos vagyok benne, hogy a NASAMS-szel lerendelt mennyiség eredetileg is az indítókba volt tervezve.
Az egészséges az lenne, ha a most biztosnak tűnő 18 gépre a nagyon minimum 4 db rakétát számolnának, per gép.
Szükség esetén ha be is kell vetni ezeket, és csak 2db jával tesszük is fel a gépekre, akkor is marad elég egy újrafegyverzésre. Szóval én 72-80db Meteorral számolnék ami azonnali beszerzést igényelne. Ez sok pénz, de cserébe több AMRAAM lesz elérhető a NASAMS-hoz.

Romániának nem 100+ Lancere van? Az azért nem kevés, még akkor sem, ha ősöreg gépek.
A wiki szerint 36 Lancer van rendszerben napjainkban, azok ki lesznek vonva rövidesen (2024), amúgy is kb. nulla a harcértékük.

Nyilván több rakéta jobb lenne, de annyi mindenre kell mostanság költeni, hogy egy darabaig szerintem nem lesz további AMRAAM beszerzés...talán később.

UPGRADE 1. idén , UPGRADE 2. jövőre , sisakcélzó , IRIS-T mondjuk év végéig , METEOR jövőre , - ezekre kiváncsi vok!Az állìtólagos + 4 GRIPEN???????
Amit egy éve ilyenkor a Saab bejelentett a közleményében mint magyar megrendelés, az lesz, de lehet hogy az sem egyszerre. Előző év végén azt mondták, hogy ezen kívül semmi sincs még leszerződve.
Így kb. 4 havonta kimegy egy Gripen a 800 órás karbantartásra a svédekhez, ott megkaphatja az MS20B2.2 upgrade-et (Link16, IFF, radar szoftver upgrade) vagy csak egy részét, de az hogy rakétát (IRIS-T, Meteor), sisakot, bombát (GBU-49) mikor veszünk hozzá, az a mi dolgunk.
Az IRIS-T-t kis mennyiségben egy éve megrendelték, kb. 1-2 év alatt le is gyárthatják, már integrálva van, így egyből mehet a gépre. A Meteor még meg sem volt rendelve, ha januárban megrendelték, akkor az is 1-2 év alatt itt lehet, már integrálva van, így legalább arra már nem kell idő. GBU-49-ről nem tudom, hogy van-e a svédeknek, de lehet hogy azt is még integrálni és tesztelni kell. Az integráció-tesztelés az szerintem mindig legalább fél-egy év.
Az AIM-120C7 sincs a svédeknek, ott is kellhet integráció és tesztelés. Maróth egyszer erre utalt is, de azt gondoltuk hogy az ER-re gondol, amiről a fegyver gyártója is írt.
És persze minden fegyver csak rendszerbeállító lövészet után lesz bevethetőnek nyilvánítva. Az eddigi nyilatkozatokból az tűnik valószínűnek, hogy a fegyverekből először csak annyit rendeltek, amennyi az integrációhoz és a lövészetekhez kell, ahogy a Spike esetén is tették a Lynxhez és a helikopterekhez. A többit pedig majd később rendelik meg, hogy ne egyszerre járjon le az üzemidejük. Ha jól emlékszem, az AIM-120 ER-t is csak később rendeltük meg, így az is később érkezik majd.

• Tetszik
Reactions: beat
Ha jól tudom 2.1 és 2.2 az upgrade , két alatt, legalábbbis a podcast alapján.Vagyis elméletileg mind a 12 gép idén megkapja a 2.1 upgradet.