[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 054
16 122
113
Végre valaki észre veszi mire gyakorlok...
Jó vagy. ;)

Viccet fèlretève ha igaz, hogy heti 10-15 órát repülnek a gripenek, tènyleg nem ez a prioritás.

Hajlamos vagyok elhinni hiszen üres az ország pènztárcája.

A lègiutántöltès meg biztos nem a legegyszerűbb szitu, de nyugaton(nem nálunk) főleg egy amcsi haderőben mindennapos.

Különböző hadműveletekben(sivatagi pajzs/vihar, allied force,afganisztán stb) meg tènylegesen tízezrèvel hajtják vègre, megterhelt nehezebben manőverezhető gèpekke.
Szóval nem ez az alap, de sajnos annak kellene lennie.

Csak nem nálunk.
Mit kell ezen integrálni?
A KC390 kiengedi a szabvány töltőcsövet rákapcsolódik a szabvány csatlakozóval a Gripen és kész!
Nem tudom, de lehet valami tipusengedèj kell 2 gèp között.
Ami a brazil/svèd kapcsolatokat figyelembe vève azt hinnèm már megvan.

• Tetszik
Reactions: Catles

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 630
26 272
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 870
47 453
113

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 054
16 122
113
“Magyarország vezetői” mindig, de a románok is.
Ha tetszik neked, ha nem.
Többször volt róla szó itt a fórumon is, keresgessetek róla a neten:
https://forum.htka.hu/threads/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai.499/post-655109
Ez úgy baronság ahogy van.

Mikor megvettük a gripeneket, semmire nem maradt pènz a haderőben.
Kèteztes èvekben, tízes èvek elejèn voltam katona.

Annyira nem volt pènz hogy boszniában a törött pajzsokat nem tudták pótolni.
Lengyelektől kèrtünk kölcsön, amikor már nem adtak (ès alkalmatlanokká váltunk a feladatunk rá)akkor lett vève nagy nehezen.

Lövèszkènt volt olyan èvem amikor nem voltam lőtèren, mert mèg azzal is spórolta.

Külszolgálatban úgy kuncsorogtunk járműveket más nemzetektől, mert nekünk nem volt rá pènz(2,3 tucat páncèlozott járműre).

Kabulban ott voltak a maxxprok de nem használtuk, mert az üzemanyag, hanem amerikai iskolabusszal vittek minket pakisztáni sofőrök a szolgálati helyekre.

Kabulban több ètkezde volt, más árban. Mi a legolcsóbban ettünk mindíg.
Ráadásul kevesen voltunk mert ez így olcsóbb volt, így 7 hónapig nem kaptunk pihenőnapot.
Minden nap 8-16-24 órás szolgálatot adtál.
Sokszor csorgó nyállal aludt az ember a kimerültsègtől.

A szar alkalmatlan felszerelèsről, hogy pár száz kevlársisakot nem vették, mert nem volt pènz.
Prt-ban 86 kevlár jutott 104 lövèszre, amit a belgák hagyták hátra.

Szóval mikor elkezdődött a Zrínyi program, hirtelen mindent meg tudtunk venni. Mindent kaptunk.
Amíg volt akarat, pènz.

Akkor már a románok nem tudták beleszólni?
Hagyjuk már a hülyesèget!

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 805
21 486
113
[...]

Szóval mikor elkezdődött a Zrínyi program, hirtelen mindent meg tudtunk venni. Mindent kaptunk.
Amíg volt akarat, pènz.

Akkor már a románok nem tudták beleszólni?
Hagyjuk már a hülyesèget!
A román haderő fejlesztése topikban megy a románok lesajnálása, le vannak gatyásodva, kannibalizáljáka repülőket, nem kell tőlük tartani, fél kézzel letekernénk őket, mert Lynx, stb. Eközben ők mondják meg, hogy melyik hadgyakorlaton itthon mit tehetünk? Mert ha igen, akkor mégis van miért félni tőlük!

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 870
47 453
113
Ez úgy baronság ahogy van.

Mikor megvettük a gripeneket, semmire nem maradt pènz a haderőben.
Kèteztes èvekben, tízes èvek elejèn voltam katona.

Annyira nem volt pènz hogy boszniában a törött pajzsokat nem tudták pótolni.
Lengyelektől kèrtünk kölcsön, amikor már nem adtak (ès alkalmatlanokká váltunk a feladatunk rá)akkor lett vève nagy nehezen.

Lövèszkènt volt olyan èvem amikor nem voltam lőtèren, mert mèg azzal is spórolta.

Külszolgálatban úgy kuncsorogtunk járműveket más nemzetektől, mert nekünk nem volt rá pènz(2,3 tucat páncèlozott járműre).

Kabulban ott voltak a maxxprok de nem használtuk, mert az üzemanyag, hanem amerikai iskolabusszal vittek minket pakisztáni sofőrök a szolgálati helyekre.

Kabulban több ètkezde volt, más árban. Mi a legolcsóbban ettünk mindíg.
Ráadásul kevesen voltunk mert ez így olcsóbb volt, így 7 hónapig nem kaptunk pihenőnapot.
Minden nap 8-16-24 órás szolgálatot adtál.
Sokszor csorgó nyállal aludt az ember a kimerültsègtől.

A szar alkalmatlan felszerelèsről, hogy pár száz kevlársisakot nem vették, mert nem volt pènz.
Prt-ban 86 kevlár jutott 104 lövèszre, amit a belgák hagyták hátra: sosem kéri számon ez a nép a vezetőit, így azok úgy vannak vele hogy bármit meg tehetnek amíg van "cirkusz és kenyér".
Ez is mind a románok hibája, meg a zsidóké, meg Sorosé, meg Brüsszelé, meg az ukránoké, stb.
A magyar állam vezetői soha nem tehetnek semmiről. Emiatt nem is jutunk soha sehová, de ez a nép ezt szereti: mindig legyen egy bűnbak és akkor nincs felelőssége egy kormánynak sem ha szar munkát végez. Ez egy ilyen ország, ez van...

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 054
16 122
113
A román haderő fejlesztése topikban megy a románok lesajnálása, le vannak gatyásodva, kannibalizáljáka repülőket, nem kell tőlük tartani, fél kézzel letekernénk őket, mert Lynx, stb. Eközben ők mondják meg, hogy melyik hadgyakorlaton itthon mit tehetünk? Mert ha igen, akkor mégis van miért félni tőlük!
Ja.
A románok mondják meg az usa-nak eladható e nekünk bombákat.:D
Csicska USA.

De maverick jöhetett, gondolom ott meg megszabták, hogy csak 40db. :D

Èrtem èn a magyaros èrzelmeket, csak vihetnènek bele realitást is.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 630
26 272
113
"a fáma szerint..."
Pont nem az én kommentemben volt a lényeg, nem kell elfogadni azt, amire más is emlékezett.
Ezt találtam meg elsőre az ominózus üggyel kapcsolatban a saját hozzászólásaimmal között azért, mert már vicces ez az újfent ‘mindenszarizmus’ olyan témákban, amiről ismeretek hiányában láthatóan csak belpol szinten tudnak egyesek megnyilvánulni…
Márpedig ezzel a dologgal kapcsolatban a román szál tény.
Persze felőlem élhet mindenki a maga kis buborékjában. :oops:
Hosszú lesz ez az egy év még így,…

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 198
13 367
113
Azért nem ennyire egyszerű a történet! 800-900km/h órás sebességgel repülve 10 km magasan csatlakozni egy olyan csőhöz amit a menet szél is rángat nem könnyű! Ha valami elbaszódik tragédia is lehet belőle és amilyen jó ez az ország elég sűrűn lakott! Vagyis helyszín sincs nagyon gyakorolni max a Balaton felett vagy az alföld felett! Szerintem ezért se gyakoroljuk a légiutántöltést!

Akkor háború se legyen, még a végén valaki megsérül!

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 054
16 122
113
Márpedig ezzel a dologgal kapcsolatban a román szál tény
Mutasd őket. Ne a saját X èvvel ezelötti írásod. :D

Amúgy az USA ilyen szinten úgy működik, hogy próbál erőegyensújt tartani.
Ha még pènzt is kereshetnek rajta azon nem múlna.

Rèszemről nem belpol meg mindenszarizmus ami azt amit megèltem a seregben.

Gondolom, hogy afgánban volt 40milis gránatvetőnk, itthon lőttünk vele gyakorlógránátot, de kint meg nem volt hozzá gránát az is más hibája.

Hogy jóideig nem volt pisztolyunk, miközben afgánokat lèptettünk be a táborba, ahol az AK használata nem lett volna sem egyszerű, sem èsszerű az is más hibája.

Az hogy nem hozták ki mèg 30 embert, hogy ne szakadjunk meg, az is más hibája.

Hogy 7 hónap alatt nem vitték el a tábortól 800m-re lèvő lőtèrre, nemhogy a lőkèszsèget fenntartani, hanem belőni a fegyverhez adott redotot, az is más hibája.

Olyan tártartó zsebeket leszállítani amire a kmz azt mondta selejt, ès nekem 2 szakadt el a mellènyre felrakás közben , az is más hibája.

Szakaszt iskolabusszal szallítani, több km-t az afgán határőrök tornyai mellett(akik nèha meglövöldöztèk a szövetsèges katonákat) az is más hibája.

Nem használni a (kölcsön)maxxprokat, ki is mondták spórolásból, miközben volt hogy rakètázták a tábort, az is más hibája.

Soroljam mèg? Ez csak 1 külszolgálat.

Hogy a gripenek a nekik vásárolt repidőt sem repültèk le abban az időben, gondolom azt is a románok intèztèk.

Szóval lehet nagymagyarkodni, utálni a románokat, de a tènyek makacs dolgok.

Ès hogy esetleg a románok nem akarták szerettèk volna, hogy nekünk legyen használható fegyverzet a gèpekhez, az más kèrdès.
Hogy ezt el is tudták, akarták èrni, az meg megint más.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 630
26 272
113
Rèszemről nem belpol meg mindenszarizmus ami azt amit megèltem a seregben.

Gondolom, hogy afgánban volt 40milis gránatvetőnk, itthon lőttünk vele gyakorlógránátot, de kint meg nem volt hozzá gránát az is más hibája.
Még mindig elfelejted, hogy én egy adott (!) dologra reagáltam, a magyar légierő bombabeszerzésére,...erre Ti telesirjátok az oldalt "mindenszarizmussal" az elmúlt évtized össszes kinjával bajával, hogy részleteket ne idézzek most vissza. És most ennek fényében olvasd vissza a saját soraidat:
Szóval lehet nagymagyarkodni, utálni a románokat, de a tènyek makacs dolgok.
Nem tudom miért irod ezt nekem, se nem "nagymagyarkodtam", se nem "utálkodtam", tényeket közöltem, amire más is emlékezett. Ez utóbbiról linkeltem a saját korábbi bejegyzésemet.
Ès hogy esetleg a románok nem akarták szerettèk volna, hogy nekünk legyen használható fegyverzet a gèpekhez, az más kèrdès.
Hogy ezt el is tudták, akarták èrni, az meg megint más.
Ja hogy már elképzelhető, meg lehet szerinted is, csak hirtelen ez már "más kérdés" meg "megint más"... :oops:
Visszaolvashatnátok néha magatokat, de leginkább azt, amire reagáltok...

Szándékosan használtam többes számot...

• Tetszik
Reactions: SilvioD

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
534
1 773
93
Még mindig elfelejted, hogy én egy adott (!) dologra reagáltam, a magyar légierő bombabeszerzésére,...erre Ti telesirjátok az oldalt "mindenszarizmussal" az elmúlt évtized össszes kinjával bajával, hogy részleteket ne idézzek most vissza.
Annyiban pozitív amit írsz, hogy ha igaz a pletyka a bombabeszerzésről (vagyis ha nem az akarat vagy a pénz hiányzott, hanem a románok álltak keresztbe), akkor azt a pénzt nagyjaink ide szánják, vagyis lesz fegyverzet terén fejlesztés (hacsak nem ezek a bombák voltak csupán amik még hiányoztak, mert akkor sajnos így jártunk)

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 198
13 367
113
Annyiban pozitív amit írsz, hogy ha igaz a pletyka a bombabeszerzésről (vagyis ha nem az akarat vagy a pénz hiányzott, hanem a románok álltak keresztbe), akkor azt a pénzt nagyjaink ide szánják, vagyis lesz fegyverzet terén fejlesztés (hacsak nem ezek a bombák voltak csupán amik még hiányoztak, mert akkor sajnos így jártunk)

Ez egy sok-sok éves történet már.

• Tetszik
Reactions: Catles

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 551
4 204
113
Azért nem ennyire egyszerű a történet! 800-900km/h órás sebességgel repülve 10 km magasan csatlakozni egy olyan csőhöz amit a menet szél is rángat nem könnyű! Ha valami elbaszódik tragédia is lehet belőle és amilyen jó ez az ország elég sűrűn lakott! Vagyis helyszín sincs nagyon gyakorolni max a Balaton felett vagy az alföld felett! Szerintem ezért se gyakoroljuk a légiutántöltést!

Az a 8-900km/h az inkább csak 650-750 km/h, a magasság is inkább csak 6-7 km. A csőt a kosár stabilizálja.
Több légtérben is lehet Magyarország felett légi utántölteni, külföldi gépekkel ez rendszeresen meg is esik. Ilyenkor a lenti településszerkezet, népsűrűség a kutyát nem érdekli.