Honvédelmi Munkacsoport
Nincs ilyen név, most találtam ki. Miért is? Ismeri valaki a Levegő Munkacsoport nevű civil szervezetet? Van saját honlapjuk, nagyobb beruházásoknál megjelennek, tanulmányokat készítenek, de ami a lényeg: kivívták azt, ha környezetszennyezési/környezetvédelmi vagy bármi zöld dologról van szó, jó eséllyel kikéri a média az Ő véleményüket. (Keringenek városi legendák, hogy sokszor a szemethúnyásér "nokiásdobozokkal" játszanak Ők is, de ezt most hagyjuk, nem ide tartozik.)
Azon gondolkoztam, mi lenne, ha volna egy "Honvédelmi Munkacsoport" nevű civil kezdeményezés. Célja: civil kontrol a honvédelmi ügyekben. Hátamon feláll a szőr ha arról hallok, hogy sok a civil az MH-ben, mert ez az előírás. Nem kéne civil egy darab sem (mert nem oda valóak) egy olyan hadseregben, ahol a dolgok rendesen működnek. Mint tudjuk az MH nem ez a szervezet. Ezért gondoltam egy ilyen csoportra. Eddig is fél-negyed információkból táplálkozunk, ez szerintem ezután is maradna, de mivel az itt jelenlévőknek van kisebb-nagyobb rálátása a katonai dolgokra (nem csak MH-re gondolok, hanem mondjuk környező országok fegyver beszerzéseire, hadseregük állapotára, politikai helyzetre,, csak viszonyítási alapként), ezért a megnyilatkozás bizonyos ügyekben pontosabb lehet mint egy épp a dolgok közepébe csöppenő újságírónak.
Mindezt egy konkrét példán vezetném le.
Mit látunk jelenleg a helikopterek beszerzésénél? MH (csakúgy mint mindenki más) hallgat, az újságírók meg a wikipédiából táplálkozva írják enyhén félreinformáló cikkeiket (Őket sem hibáztatom, hisz képzeljük el, hogy mi lenne, ha a HTKA olvasót felkérnék, hogy írjon valamit a csirketenyésztésről. A csirketenyésztők a cikket olvasva ülve vagy lábon kihordanának egy agyvérzést..) Szóval, ha volna egy ilyen csoport, akkor annak volna egy véleménye a már begyűjtött folyamatos infókból, így egy újságíró is tudná, hogy kihez/kikhez kell fordulni ez ügyben.
Kérdezhetitek, hogy: "Kit érdekel a honvédelem?". Szerintem, van sok ember, ráadásul akit a "kit érdekel" hozzáállás nem érdekel! Köztük vagyunk mi is, ha pedig lenne egy ilyen csoport, az megfelelően kommunikálva, több ember juthatna információhoz a honvédelem ügyében.
Sokszor álmodozunk itt, hogy: "biztos olvassák az illetékesek az itt leírtakat, ezért van esély, hogy változzon valami", de ez szerintem egy olyan dolog mint amikor kiskorunkban álmodoztunk valamiről.
Egy "Honvédelmi Munkacsoport" viszont ha beszélne olyan dolgokról, hogy áznak-rohadnak a 6-7 milliós G Mercik, az már esetleg kínosan érinthet egyes embereket.
Sajnos ez a "civil kezdeményezés" nálunk totálisan degradálódott az utóbbi években, ezért nem Hahásokkal való tüntetésekre gondolok, félre ne értsetek, de egy olyan szervezet, mely "szakértőként" kommunikálja magát, "békeidőben" csendben információtgyűjt, majd ha akció van (beszerzés, valami reform stb.) akkor kész anyagot szolgáltathat azoknakk akik a honvédelem ügyére kíváncsiak.
"Ez van", "nem lesz itt semmi" morál hirdetői kérem ne vegyék figyelembe ezen írásom. Akinek viszont építő jellegű kritikája van ez ügyben, az kérem írja le!
Üdv!