[HUN] Védelempolitika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Hát ez jó kérdés <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-7/" rel="nofollow">joker</a> :) Gondolom valószínű a nyitott kártyákkal való játszás miatt nem támadhatsz meg mert bármikor beleshetsz hogy nem készülök semmire. kb. erre tudok gondolni
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
<p align="justify">Nyitott Égbolt Konzultatív Bizottság (Open Skies Consultative Commission)


<p align="justify">A Bizottság az 1992-ben harmincöt ország által aláírt, és 2002-ben hatályba lépett Nyitott Égbolt Szerződés végrehajtása körüli kérdéseket vitatja meg.


<p align="justify">A bizalom- és biztonságerősítő szerződés lehetővé teszi, hogy a részes államok szigorúan szabályozott körülmények között katonai ellenőrző repüléseket végezhessenek egymás területe felett.


<p align="justify">Magyarország Kanadával együtt a szerződés letéteményese.


<p align="justify"> http://www.osce.org/oscc


<p align="justify"> 


<p align="justify">Ezt Mi találtuk ki :D :D 
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
desertfox said
Hát ez jó kérdés <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-7/" rel="nofollow">joker</a> :) Gondolom valószínű a nyitott kártyákkal való játszás miatt nem támadhatsz meg mert bármikor beleshetsz hogy nem készülök semmire. kb. erre tudok gondolni
És mi van azzal a módszerrel, hogy "nem nézhetsz be hozzám, hogy mim van" és így elültetem a gondolatot a fejedben, hogy lehet olyan fegyverem, amivel visszaküldelek a középkorba mind fejlettség mind lakosság létszáma szempontjából ha megtámadnál. Persze ezt Oroszországgal nehéz lenne eljátszani, de akkoris, ez egy egyoldalú kötelezettségvállalás a nagy semmiért cserébe.

Lehet tudni, hogy milyen műszerek milyen jellegű infót keresnek? Vagy megtörténhet, hogy titokban egy hétig hasonló megfigyelőgépek lesznek a fejünk felett, mint amivel az izraeliek pár éve berepültek a magyar légtérbe?
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Védelmi együttműködésről tárgyalt Benkő Tibor Pozsonyban
Amint azt desertfox is írta, ez egy "bizalom- és biztonságerősítő" program, amit közvetlen a hidegháború után találtak ki az enyhülés következtében. A hidegháború után ez óriási előrelépés volt. Nincs ezzel semmi baj, teljesen jó dolog. A felderítő repülések erősen szabályozott keretek között zajlik és nem egyoldalú kötelezettségvállalás.
Pl.: Meghatározott repülési paraméterek mellett repülnek, vagy a fotózáshoz használt fényképezőgép ugyanaz a típus, ugyanolyan műszaki paraméterekkel, mindegyik nemzetnél. Az oroszoknál nemrég állítottak rendszerbe egy TU-214-et, lehet, hogy azt csak nagy országoknál használják? Az AN-30 az előd, bár ide ez is tökéletes a kis távolságok miatt. Mo.-nak egy AN-26-osa van átalakítva a szükséges felszerelés befogadására, amelyet igény szerint szerelnek be.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Kuruc71:

Nézd, Ausztrália is nagy ország, sok tudós embernek adna ott is munkát a saját hadiipar, erre nálatok is kb. 0 a lehetőségekhez képest.

Drón: tipikusan az az eszköz, amit minden valamirevaló ország képes egyedül előállítani(nem egy Global Hawkra kell persze gondolni vagy egy Dassault Neuronra) és jóval olcsóbban ,mint ha importálná, ráadásul komoly tapasztalatot ad a résztvevő fejlesztőknek a későbbiekre.

Lőfegyverek: Magyarország mindig is az élvonalban volt, csak a szovjet rendszerben nem rendszeresíthettük a komoly lőfegyvereinket és a rendszerváltással megszűntek a komolyabb gyárak, ígéretes fejlesztésekkel egyetemben.

 

Nanotechnológia:

Én 5 éve tudok a dologról, akkor jelent meg először a médiában a hajtómű bevonat, amit idehaza fejlesztenek. Nem egy összecsapott valami lesz elhiheted és komoly munka áll már mögötte. Ez bizony a világ élvonala ezen a területen.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
A tárgyaló meg mozgó wc-s buszt én sem értem, hogy miért lenne jó... Persze belvárosban lehet, hogy jó így közben várost nézni, de terepre ugye nem annyira tuti egy puszi.
A nano bevonat meg a drón szimpi, bár ez utóbbi a kép alapján nem tűnt annyira lehengerlőnek.
Kézifegyverek meg nyílván nagyon jó, ha gyártja magának egy ország...
Remélem mindezek mennek majd exportra azért, mert amúgy az tényleg jó, hogy legalább valami van. :)
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Drónt mindenféleképp érdemesebb gyártani, mint drága pénzért megvenni pl. IAI-től. Szerintem.

Tankgyártás nem annyira egyszerű. Kell hozzá komoly kohászati háttér és a harckocsimotor kifejlesztése is nagyobb munka, de szerintem egy 10 év alatt össze lehetne hozni max. Persze rengeteg zsozsó, de mindenképp megérné.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Ahogy írtam, a drón nekem is szimpi, csak így első ránézésre még messze van attól, hogy alkalmazható legyen.

Harckocsit pedig csináltunk a 2. vh. idején (Turán). Szóval, ha akarnánk, akkor lehetne azt is, csak pénz kérdése, ami meg nincs. :)

Licenceben gyárthatnánk valamit, plusz fejleszthetnénk hozzá, meg más harckocsikhoz is "tuning" csomagot, amire viszont már lehet kereslet (ld. Elbit).
 

specialist

New Member
2011. november 11.
22
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
Ez itt a baj,kedves Doca,hogy sajnos a pénzt másra költik el(fingom sincs mire,talán új Maybachra),de még a tank is várhat,csak legalább az utak lennének rendesek...ha motorral megyek egyes autósok kb. hülyének néznek,mert le-föl szlalomozok,pedig csak a kátyúkat kerülöm.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Szerintem érdemes lenne az egész harckocsizó kultúrát feléleszteni, ehhez kellenének a volt harckocsizók pl. és egy modern hk.-hoz elengedhetetlen felszerelésekhez való alapkutatások. Kompozit páncélzat,éjjellátás képessége, lövegstabilizátor, akár auto-loader, optikai irányzék, szoftverek stb.

Volt Tas  harckocsink az már az újabb orosz harcjárművekkel is felvette volna a versenyt, csak a britek voltak olyan kedvesek és lebombázták a gyárat, benne a protóval :) A szemetek.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Elvileg van egy csomó, de szerintem Iraknak odaadtuk a javát. Ez is érthetetlen vagyis nagyon is érthető, hogy miért.

Teljesen új flotta kell és új vasak is. Rengeteg munkahelyet teremthetne egy ilyen projekt, ráadásul állami konzorcium alatt, mert ez nyilván állambiztonsági ügy.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
doca said

Tankgyártás nem annyira egyszerű. Kell hozzá komoly kohászati háttér és a harckocsimotor kifejlesztése is nagyobb munka, de szerintem egy 10 év alatt össze lehetne hozni max. Persze rengeteg zsozsó, de mindenképp megérné.
Legyen az inkább 20-30 év és akkor összehoztunk egy közepes tankot (persze ha korlátlan anyagi lehetőségek állnak rendelkezésre).
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 908
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
@zotyek78
Ne viccelj.Ostobaság abból kiindulni, hogy 70 éve mit gyártottak itthon.
Jó, ha először az AK-kat tudják modernizálni.

Egyébként gondoljatok csak utána, az elmúlt pár évben (eemútnyócév :D )hány T-72-est láttatok működni egyszerre?

Én majd akkor hiszem el ezeket a csodákat, ha már sorozatban gyártják őket.
 
Status
Not open for further replies.