Informatika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Valaki futtat itt localban dockert W10 alatt?
Ha igen, mi a jo anyjaert nem lehet elinditani telepites utan sehogyan sem (Win Containerben es WSL2ben probaltam, csak ezert nerm rakok fel meg Hyper-Vt is.) A logokban semmi ertelmes. :mad:

@kamm Próbáld meg úgy, hogy kikapcsolod a Hyper-V -t. (Nézd meg, lehet be van kapcsolva.)
 
  • Tetszik
Reactions: kamm
W

Wilson

Guest

És azt ismerik, amikor egy ukrán és egy kínai hekker "találkozik" egy orosz erőműben?​

2022. szeptember 29. – 18:42


És azt ismerik, amikor egy ukrán és egy kínai hekker találkozik egy orosz erőműben?

A baskírföldi Sztaroszubhangulovó városa, ahol a titokzatos hálózat működik – Fotó: Kirill Skorobogatko / Shutterstock

Védtelen orosz ipari vezérlőrendszerek, egy orosz kisvárosból irányított globális botnet magyar IP-címekkel, orosz routerről egymást kitessékelő ukrán és kínai hekkerek, kiberbűnözői szerverekből saját célra betárazó orosz állam – idén az ITBN konferencián is sok szó esett az orosz–ukrán háborúról, összefoglaljuk az itt elmesélt legérdekesebb kiberbiztonsági sztorikat.

Idén 18. alkalommal rendezték meg az ITBN nevű kiberbiztonsági konferenciát. A kétnapos rendezvényen a hardcore szakmai programok mellett minden évben a szélesebb közönségnek is érdekes előadások és beszélgetések is elhangzanak olyan, mindannyiunkat érintő témákról, mint az egyre növekvő kiberbűnözés legújabb trendjei. Az elmúlt években a rendezvény nagy átalakuláson ment át, mert a koronavírus-járvány miatt teljesen az online térbe költözött. Ennek idén vége lett: két év kényszerű virtualitásba vonulás után az ITBN újra elfoglalta megszokott helyét a Groupama Arénában. De ahogy a munkavégzés sem lesz már ugyanolyan, mint a járvány előtt, és sok helyen a home office legalább részlegesen a mindennapok szerves része maradt, úgy az ITBN is részben megtartotta az online közvetítést, és a fő színpadán tartott programokat továbbra is lehetett otthonról követni.

Persze nemcsak a lebonyolításra vannak hatással a világot épp formáló események, hanem a tematikára is. Ahogy az elmúlt két évben sok szó esett arról, hogy a járvány milyen új lehetőségeket nyitott a kiberbűnözők előtt, illetve milyen új területeken keltette fel az állami kiberkémek érdeklődését; úgy idén az orosz–ukrán háború vált megkerülhetetlenné. Ahogy arról mi is többször írtunk, ez már egy ízig-vérig 21. századi háború, amelyben az összecsapások a kibertérben is zajlanak. Nem csoda, hogy több előadás és beszélgetés is ezekről az összecsapásokról szólt.


Béres Péter, az ESET kiberbiztonsági cég magyarországi képviseletét ellátó Sicontact IT-vezetője például kifejezetten ennek szentelte az előadását, ami nem csoda, mert a szlovákiai központú ESET aktívan részt vett az Ukrajna elleni kibertámadások felderítésében. Béres felidézte, amiről a háború előtti hetekben mi is részletesen írtunk: hogy hogyan vált Ukrajna a Krím 2014-es bekebelezése után egyre inkább az orosz állami hekkerek tesztlaborjává. Ennek aztán olyan látványos eredményei voltak, mint a világ első kibertámadás okozta áramszünete 2015-ben (BlackEnergy); egy hasonló, de már automatizált támadás 2016-ban (Industroyer) vagy a véletlenül globálissá duzzadt támadás a zsarolóvírusnak álcázott NotPetyával 2017-ben. A háború kitörése előtti napon aztán az ESET kutatói azonosították a HermeticWiper nevű adattörlő kártevőt, majd később szinte havonta bukkantak hasonló támadás nyomára, de volt olyan is, amelyet már sikerült csírájában elfojtani.

Ukrán és kínai hekkerek civakodtak az orosz routeren​

Nem húzom tovább az időt, folytassuk a címben már belengetett sztorival, mert amennyire szokatlan, egyben annyira jellemző is a kaotikus viszonyokra a kibertérben. Ezt az esetet Frész Ferenc, a Cyber Services alapító-vezérigazgatója mutatta be. A történet főszereplője egy a háborúba ukrán oldalon beszállt hekkercsoport, a Team OneFist, akik sérülékeny orosz rendszerekre vadásznak, de saját bevallásuk szerint a háborús gépezet megakasztása a céljuk, ezért kifejezetten kerülik a civil kritikus infrastruktúra elleni támadásokat – bár úgy tűnik, azért ilyen rendszerekben is szétnéznek, ha belebotlanak.
Szeptember közepén jelentették be, hogy találtak valami érdekeset: feltörtek egy központi routert egy kis orosz településen, a 4600 fős Sztaroszubhangulovóban, és az egy dolog, hogy ezen keresztül hozzáfértek az egész régiót ellátó erőművek védtelen rendszereihez, de emellett egy váratlanul kiterjedt hálózatra is bukkantak. Az általuk OrcNet hadműveletnek elnevezett akcióról szeptember 19-én tettek közzé egy jelentést, majd másnap egy frissítést is kiadtak hozzá.

Az egész úgy kezdődött, hogy a OneFist hekkerei találtak egy sérülékenységet, amelyet kihasználva hozzá tudtak férni az említett router webes felületéhez, de nemcsak ahhoz, hanem egy vízmű, egy hőerőmű és egy naperőmű ipari folyamatirányítási rendszeréhez is – mindezt úgy, hogy a rendszerekhez adminisztratív jogokat is szereztek, azaz kedvükre kapcsolgathatták volna a termelést szabályozó rendszereket.

Frész Ferenc – Forrás: ITBN

Frész Ferenc – Forrás: ITBN

Azt már legkésőbb a háború kezdete és az Oroszországot kipécéző ukrán vagy ukránbarát hekkerek megszaporodása óta tudni lehet, hogy az orosz ipari rendszerek rendkívül sebezhetőek – ezzel mondjuk nincsenek egyedül, elég szétnézni Magyarországon. Február vége óta sorra érkeznek a hírek arról, hogy ilyen célpontok váltak támadás áldozatává, gyakran olyan banális okból, mint hogy rosszul állítottak be egy hálózatot, nem változtattak meg egy gyári jelszót vagy nem frissítettek egy operációs rendszert – a Roszatom ipari rendszereitől a Roszkoszmosz műholdirányítási rendszereiig számos nagyvállalat is került már kellemetlen helyzetbe emiatt.

A OneFist hekkerei is egy jól ismert, 2017-es sérülékenységet használtak ki, amikor sérülékeny routerekre vadászva belebotlottak ebbe az eszközbe. Azonban amikor bejutottak, a már említett ipari rendszereken kívül feltűnt nekik, hogy valamilyen más forgalom is átfolyik a routeren. Ezt elemezve kiderült, hogy

a baskírföldi bányászrégió párezer fős központjában egy olyan hálózat működik, amelyhez a világ 106 országából több mint 54 ezer végpont csatlakozik, köztük 91 Magyarországról.

Ebből az 54 ezerből a legtöbb végpont amerikai (tízezer) és kínai (négyezer). A 91 IP-címmel Magyarország a középmezőnyben van: a letölthető lista szerint a 106 érintett országból az 52. legtöbb végpont található itt. A további forgalomelemzésből kiderült, hogy a hálózat folyamatosan próbálkozik egyre több és több végpont felé, keresi a bővülési lehetőségeket.

Ekkor jött az újabb csavar: szeptember 14-én, miközben a OneFist hekkerei épp gyűjtötték és elemezték az adatokat, a feltört routerre megérkezett egy másik látogató is: kínai hekkerek indítottak egy komoly támadást. Innentől a két csoport elkezdett kiszorítósdit játszani, felváltva söpörték ki egymást a duplán kompromittált hálózatból – amely eközben nyolc-kilenc alkalommal is leállt, mert a router folyamatosan újraindult, ahogy civakodtak felette. Aztán egyszer csak megérkezett az orosz üzemeltetés, és lekapcsolta az egészet.

„Egy orosz infrastruktúrában amerikai forrásból csatlakozó ukrán hekkerek egy kínai hekkercsapattal találkoztak szembe” – foglalta össze a szokatlan esetet Frész Ferenc, aki szerint a hálózatról kiderült, hogy valaki arra használta, hogy onnan irányítsa egy botnet kiépítését. Azaz úgy működhetett onnan egy globális támadóhálózat, hogy az oroszoknak erről a jelek szerint fogalmuk sem volt.
„Amikor a OneFist elkezdte átkonfigurálni a rendszert, a kínaiak rájöttek, hogy épp elesik a botnetük, és vissza akarták foglalni, ekkor jöttek az oroszok, hogy lelőjék”
– mondta Frész.

Míg a OneFist egy 2017-es sérülékenységet kiaknázva, a web felől szerzett adminisztrátori hozzáférést a hálózathoz, a kínaiak egy idén májusi nulladik napi (tehát eddig ismeretlen és javítatlan) sérülékenységre építve hátsó ajtót nyitottak az eszközbe – ezen keresztül jutottak vissza azután is, hogy a OneFist kidobta őket. Frész szerint azóta már új tűzfalszabályok vannak a routerben, és bár a sérülékenységeket nem javították, már nem elérhető.
 
W

Wilson

Guest

Az oroszok betáraztak a háború előtt​

Az iménti sztorit a kibertérben uralkodó kaotikus viszonyokkal vezettük fel. Ez a káosz azonban nem puszta körülmény, hanem gyakran a szereplők kifejezett érdeke – derült ki Török Szilárd kibernyomozó szavaiból a konferencia egyik beszélgetésén. Török szerint a háború kitörése óta különösen igaz, de már előtte is jellemző volt, hogy a dark weben élénk kereskedelem folyik különböző kiberbűnözői és titkosszolgálati csoportok között, amelyben célzott támadásokhoz felhasználható adatok cserélnek gazdát.

„Keverednek az adatok a különböző szektorok között, és ez valójában titkosszolgálati körök érdeke is lehet, hogy ne lehessen átlátni, ahogy azt sem, hogy a dark weben árult hozzáférések valójában honeypotok, hogy valaki megvegye, és megnézik, hogy megtámadja-e, vagy pedig valódi adatok” – mondta Török.

Török Szilárd – Forrás: ITBN

Török Szilárd – Forrás: ITBN

Közvetlenül a háború előtt azonban történt valami érdekes: „A legtöbb dark web site orosz érdekeltségű vagy oroszok által üzemeltetett szervereken volt, és a háború előtt kettő nappal hivatalos orosz belügyi nyilatkozatok voltak ezeken az oldalakon, hogy az orosz állam elfoglalta a gépeket, és az összes rajtuk elérhető, egyébként európai szerver hozzáféréseit elfoglalták, és elvették a szervereket. Gyakorlatilag a háború előtti két napban begyűjtötték az összes hozzáférést” – mondta.

„Ezek mind arra használhatók, hogy valaki akár állami érdekből lopjon, csaljon, vagy ha már nem, akkor kiosztja bűnözői köröknek, hogy összemossa a különböző tevékenységeket, és elfedje a valódi célt.”

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Gattyán György milliárdos magyar vállalkozó elektronikus aláírásokban utazó cége, a Netlock ellen is épp a háború előtti napokban indult több kibertámadás.

Ugyanezen a beszélgetésen vett részt többek között Halász Viktor rendőrszázados, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztályának vezetője, aki elmondta, hogy még mindig fiatal terület itthon a rendőrségnél a dedikált kibervédelem. Ez a főosztály csak négy éve jött létre, hogy vigye a kiemelt kibertámadásos ügyeket, amelyekben nagy kártérték történt, illetve szervezett bűnözői körök és határon átnyúló szálak vannak. Mára viszont már ez a legnagyobb főosztály az NNI-n belül, és tovább növekednek – mondta Halász, érzékeltetve, hogy egyre jelentősebb a kiberbűnözés itthon is.

Halász szerint az NNI-nél azt tapasztalják, hogy a komolyabb ügyekben még mindig inkább külföldi csoportok vannak a háttérben, jellemzően orosz, kínai, amerikai hekkerek. Idén épp elindult egy kezdeményezés, hogy informális kapcsolatot alakítsanak ki az orosz hatóságokkal, hogy szorosabb együttműködés legyen ilyen ügyekben – ennek a próbálkozásnak a háború kitörése értelemszerűen betett.
Török Szilárd szerint egyébként a magyar hekkerek gyakran külföldre dolgoznak, emiatt gyakran jönnek a CIA-tól megkeresések nemzetközi ügyekben, „a magyar szaktudás egy részét elszippantották” – mondta.

 
  • Imádom
Reactions: hendrick

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 733
113
 
  • Hűha
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0 and zeal

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 827
113
Csak nekem van az mindig, hogy mikor a Firefox frissítené magát akkor előtte brutálisan belassul? Szigorúan csak akkor amikor frissítés van, azok között teljesen normálisan és gyorsan működik minden. Mintha így akarna rákényszeríteni a Mozilla a frissítgetésekre, amit persze gyűlölök. Pedig auto update-t kikapcsoltam, plusz amennyi ablakom van nekem megnyitva azért már rendes meló, míg rendezem őket. De így szabályosan érzem előre már mikor jön a frissítés, mert így egyik pillanatról a másikra kurvára laggolni kezd és a legegyszerűbb feladatoknál is másodperceket homokozik. Majd hirtelen jobb felül előjön a zöld pötty, hogy frissítsél mert csak
 

geseft

Well-Known Member
2019. február 20.
442
1 458
93
Csak nekem van az mindig, hogy mikor a Firefox frissítené magát akkor előtte brutálisan belassul? Szigorúan csak akkor amikor frissítés van, azok között teljesen normálisan és gyorsan működik minden. Mintha így akarna rákényszeríteni a Mozilla a frissítgetésekre, amit persze gyűlölök. Pedig auto update-t kikapcsoltam, plusz amennyi ablakom van nekem megnyitva azért már rendes meló, míg rendezem őket. De így szabályosan érzem előre már mikor jön a frissítés, mert így egyik pillanatról a másikra kurvára laggolni kezd és a legegyszerűbb feladatoknál is másodperceket homokozik. Majd hirtelen jobb felül előjön a zöld pötty, hogy frissítsél mert csak
Talán érdemes kipróbálni, milyen mikor elérhetetlenné teszed, hogy csatlakozzon az oldalukhoz ( ahol a frissítést csekkolja ): lokális dns el, gyorsan meglehet oldani.
 
K

Kopi2000

Guest
Egy hete most valamiért nekem is akadozik (win11 alatt), de egyébként nem jellemző.
Néznél meg egy kormányzati informatikai rendszert. Csilliárdokból szart építettek és még ki sem javítják. (3 éve). Nézz rá a "vizek" rendszerre, aki használja, tudja, hogy ezt miért írom...
 
  • Hűha
Reactions: zeal

2105

Well-Known Member
2022. január 20.
147
870
93
Néznél meg egy kormányzati informatikai rendszert. Csilliárdokból szart építettek és még ki sem javítják. (3 éve). Nézz rá a "vizek" rendszerre, aki használja, tudja, hogy ezt miért írom...
Azért csak sikerült burkoltan belpolozni egy jót egy teljesen semleges topicban :)

Nyugodtan megnézheted a multik rendszereit is. Akár belső akár külső rendszerek. Amikor a bankodtól gyomorgörcsöt kapsz, ha be kell logolni valamit elintézni, vagy multi 100 millió usdért vesz egy félkész rendszert, majd felvesz 80 embert, hogy kijavítsa de 3 év után befürdik és kukázza+kirúgja az embereket, vagy megnézhetjük bármelyik SAP integrációt.
Ez nem egyedi sajnos és köze nincs a kormány dologhoz. A baj, hogy ezeket a nagy beszerzéseket ("lobbipénz") olyan nagy managerek intézik akik sosem használtak hasonló rendszert, nem fogják a beszerzendő rendszert használni és degradál nekik megkérdezni az átlag Jóskát aki majd használni fogja.
A legjobb rendszer amivel dolgoztam, ahol 9 hónap alatt válaszolt a support a ticketre. :p

A kormány sem különb. Nem infósok intézik és nem olyan aki napi szinten használja. Kap egy demót, egy árajánlatot, ha korrupt akkor lobbipénzzel, ha nem korrupt akkro csak azt nézi, hogy olcsó legyen és kész, ez az eredménye. :(
 
K

Kopi2000

Guest
Azért csak sikerült burkoltan belpolozni egy jót egy teljesen semleges topicban :)

Nyugodtan megnézheted a multik rendszereit is. Akár belső akár külső rendszerek. Amikor a bankodtól gyomorgörcsöt kapsz, ha be kell logolni valamit elintézni, vagy multi 100 millió usdért vesz egy félkész rendszert, majd felvesz 80 embert, hogy kijavítsa de 3 év után befürdik és kukázza+kirúgja az embereket, vagy megnézhetjük bármelyik SAP integrációt.
Ez nem egyedi sajnos és köze nincs a kormány dologhoz. A baj, hogy ezeket a nagy beszerzéseket ("lobbipénz") olyan nagy managerek intézik akik sosem használtak hasonló rendszert, nem fogják a beszerzendő rendszert használni és degradál nekik megkérdezni az átlag Jóskát aki majd használni fogja.
A legjobb rendszer amivel dolgoztam, ahol 9 hónap alatt válaszolt a support a ticketre. :p

A kormány sem különb. Nem infósok intézik és nem olyan aki napi szinten használja. Kap egy demót, egy árajánlatot, ha korrupt akkor lobbipénzzel, ha nem korrupt akkro csak azt nézi, hogy olcsó legyen és kész, ez az eredménye. :(
Nem belpolozni akartam, hanem azt, hogy 3 eve nem tudtak elintezni rajta nyilvanvalo hibakat. Csak kettot.

Kotelezo hasznalni, de a Kat. Ved. rendszerevel nem kompatibilis, nem tudnak rajta keresztul kommunikalni velem. Inkabb leveleznek...

Masreszt nem tudok bizonyos helyekre beutno 9999-nel nagyobb szamot, pedig kellene... Nezd, van informatikus a csaladban, egyenesen primitivnek tartjak a megoldasokat.

De irhatnek a NAV programjairol is, kb. ugyanezt... 5 ev kellett ahhoz, hogy a programjuk megcsinaljon egy szamlaosszesitot....

Sot, szoktam egyutt dolgozni infosokkal, akik az altalam tervezett vezerlesi funkciokat autonatizaljak. Nem tartuk meg szet a kezunket amiatt, hogy bocs ez szar. Addig lett mindeb nyustolve, amig nem mukodik minden, fuggetlenul a tema bonyolultsagatol.....

Azt nem ertem, miert kell befeszulve tamadni, nyilvanvaloan rossz dolgokat vedeni? Ha lenne kormanyzati akarat, akkor mar felhasznalasra alkalnas lehetett volna minden... Azert fizetek adot, hogy mukodjenek jol a dolgok.....
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
LINUXosokat kérdezném, lenne volna valamilyen ügyes program, amivel mindent mindenhonnan letudnék tölteni? Youtube, stremszolgáltatók, videa, stb.
Köszi! :)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 354
113
.


"Video Download Professional", egy telepíthető Firefox Kiegészítő, emlékeim szerint a videa.hu videókat (és még sok mást) is (le)tölteni tudott az egyik régi 4-5 évvel ezelőtti IT-s ismeretség ezzel.

Nem hiszem, hogy azóta "elfelejtette volna" ezt a szintet a nevezett Kiegészítő.

Közelebbi hírem nincs azóta róla, egy próbát megér. A Yt-ról meg vmi Converter Button-os Kiegészítővel csinálta, vmi Koi készítette( az aranyhal miatt jegyezetm meg : ).

Sok sikert!


.