Iráni drónok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 172
113
off:
pár hozzászólással fölötted volt egy ilyen apróság: https://forum.htka.hu/threads/irani-dronok.1933/page-2#post-1304824
számomra egy picivel erősebbnek (logikusabbnak, hihetőbnek) tűnik referenciákat illetően

mi lenne ha legközelebb a nap ukrán viccét a humor vagy az ukrán topikba tólnád? (mind a kettő elbírja, bár a humor kevésbé)
nem igazán értem problémád...

Itt az iráni külügyminisztérium honlapja, ahol Irán tagadja, hogy adott volna drónokat az oroszoknak:

Ami nyilvánvalóan faszság, mert sok iráni drón repked Ukrajnában, roncsok tucatjait találták meg. Irán hazudik, tagadja a tagadhatatlant.

Mit is akartál mondani a kommenteddel?!
 

azim

Well-Known Member
2016. március 11.
247
703
93
Elnézést, első mélységig jutottam (magyarán elolvastam a cikket és a benne foglalt ukrinfós linket már kihagytam). Így az általad másodjára berakott iráni külügminisztériumnak -látszó- link már más megvilágításba helyezi az egészet, de ettől függetlenül ikább politikai sz@rakodásnak tűnik a számomra mint technikai , technológiai, üzemeltetési hírnek.

Így még mindíg úgy gondolom hogy nem ide való az eredeti hozzászólásod.
 
W

Wilson

Guest
off:
pár hozzászólással fölötted volt egy ilyen apróság: https://forum.htka.hu/threads/irani-dronok.1933/page-2#post-1304824
számomra egy picivel erősebbnek (logikusabbnak, hihetőbnek) tűnik referenciákat illetően

mi lenne ha legközelebb a nap ukrán viccét a humor vagy az ukrán topikba tólnád? (mind a kettő elbírja, bár a humor kevésbé)
Mi ezzel a problémád fényképes bizonyítékok vannak az iráni drónok használatára az ukrajnai hadszintéren ez nem ukrán humor hanem tény....
 
W

Wilson

Guest

Repülő halálos mopedek. Honnan jöttek az iráni "Shahedy" és "Mohajer" drónok, hogyan működnek és hogyan kell kezelni őket...​


2022. október 6., csütörtök, 05:30

651c24e-drones1680.jpg

kollázs: Andrey Kalystratenko


Az elmúlt hetekben az iráni drónok Oroszország általi használata kézzelfogható problémává vált Ukrajna számára.

Ezekkel a drónokkal támadta meg az Orosz Föderáció az ukrán hátsó állásokat október 4-ről 5-re virradó éjszaka. A déli drónok egy részét lelőtték , de néhányuknak sajnos sikerült kárt okozniuk Bila Cerkvában.

Az iráni drónok megjelenését Oroszország Ukrajna elleni háborújában még júliusban jelentették be . Fontosságukat az Orosz Föderáció számára bizonyítja, hogy Vlagyimir Putyin személyesen utazott Teheránba, hogy tárgyaljon a drónok szállításáról.

És bár Irán hivatalosan tagadja a harci drónok Moszkvába szállítását, Ukrajnának már van lelőtt UAV-modellje. Kijev ezt barátságtalan lépésnek tekintette, és úgy döntöttek, hogy megfosztják Irán nagykövetét az akkreditációtól , és csökkentik az ország nagykövetségének diplomáciai állományát.

Az "Ukrán Pravda" elmeséli, honnan származnak a harci drónok a több évtizede súlyos nemzetközi szankciók alatt álló Iránból, hogyan változtatják meg az orosz-ukrán háború természetét, és hogyan lehet harcolni ellenük.

A szankciók nem akadályok​


Iránt több évtizede nemzetközi szankciók sújtják, amelyek megfosztják a vezető külföldi technológiákhoz való hozzáférésétől. Az elszigeteltség azonban nem akadályozta meg Teheránt abban, hogy a pilóta nélküli légi járművek (UAV) jól ismert gyártójává váljon.

Teherán az 1980-as évek végén kezdett érdeklődni a harci drónok gyártása iránt. Mivel Irán a szankciók miatt nem jutott hozzá csúcstechnológiás fegyverekhez, szakemberei a könnyebb utat választották – külföldi modellek másolásához folyamodtak. Többnyire amerikai vagy izraeli modelleket másoltak.


A ballisztikus rakétákat vagy vadászrepülőket a szükséges fejlesztési dokumentáció kézhezvétele után is meglehetősen nehéz minőségileg másolni, az iráni szakembereknek azonban sikerült előrelépniük az UAV-k gyártásában.

Viszont másolni is tudni kell, ezért mindenekelőtt az irániak számára hasznosak voltak a korábbi szankcionált időkben a katonai repülőgépek alkatrészgyártásának jó tapasztalatai. Másodszor, Teherán olyan régóta szankciók alatt áll, hogy láthatóan megtanulta "szürkén" külföldön megvásárolni a szükséges alkatrészeket, megkerülve a korlátozásokat.

Az első utalások az iráni drónok harci alkalmazására az 1990-es évek közepén kezdtek megjelenni Afganisztánban. Akkoriban ezek még egy szinte kézműves típus kísérleti változatai voltak.

A 2000-es évek eleje óta Irán UAV-t kezdett megosztani szövetségeseivel a Hezbollah síita radikális mozgalomban, amely aktívan használja azokat Izrael elleni támadások során.

Irán igazi áttörést ért el az UAV-k gyártásában a 2010-es évek végén. 2019-ben új drónmodellek egész sora állt szolgálatba az Iszlám Forradalmi Gárdánál (az iráni kormány katonai ága). Néhányuk Oroszországot is érdekelte.

Hány drónt kapott Oroszország?​


Oroszország maga is gyárt drónokat. Az ukrajnai háború azonban egyértelműen megmutatta, hogy a Kremlnek jelentős hiányosságai vannak ezen a téren. És ha figyelembe vesszük, hogy az ukrán fegyveres erők meglehetősen sikeresen használják a török "Bayraktar" és a "Storks", a "PD-2" és a "Furiy" típusokat a háborúban, akkor Moszkvának volt min gondolkodnia.

Valójában Oroszország nem lenne ellene, sőt megpróbálta "felkutatni a talajt" a török „madarak” utánpótlásához. De gyártójuk egyértelműen kijelentette , hogy Ukrajnát támogatja ebben a háborúban.

Tekintettel arra, hogy a nyugati UAV gyártók sem szívesen segítenek Oroszországnak, azokhoz kellett fordulnia, akiket partnereinek tekint. Először is Iránhoz.

A "The New York Times" szerint Moszkva 300 drónt kaphat Teheránból.

Valójában az újságírói bennfentes információkon kívül eddig nagyon kevés információ szivárgott ki Oroszország és Irán között a drónokkal kapcsolatos megállapodásokról. Ami nem meglepő. Sem az egyik, sem a másik fél nem akar beszélni az üzletről, sőt teljesen elzárkózik a szállításoktól.

"Tulajdonképpen senki sem tudja megmondani, hogy pontosan hány drónt kaptak az oroszok. A hírszerző ügynökségek információi alapján négy IL-76-os drónokkal a fedélzetén repült Teheránból Oroszországba. Ha egyszerű számításokat végezünk, akkor arról beszélünk, hogy ez több száz drónt jelent. Nem ezrek, az biztos" - mondta Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának szóvivője az UP-nak.
 
  • Tetszik
Reactions: azim
W

Wilson

Guest

Milyen iráni drónokat használ Oroszország Ukrajnában?​


Három vállalat foglalkozik drónok gyártásával Iránban: Shahed Aviation Industries, Qods Aviation Industry Company, Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA) .

Közülük legalább kettőnek a termékének már az ukrajnai háborúban is sikerült „kigyulladnia”.

A Shahed Aviation Industries Shahed-136-ról (fordítva "megfigyelőnek") beszélünk, amelyet az oroszok " Geran-2-re" neveztek át, és a Mohajer-6-ról , amelyet a Qods Aviation Industry Company gyártott.

A "Shahed-136" egy kamikaze drón, amelyet jelenleg az orosz hadsereg használ a legtöbbet az ukrajnai háborúban. Az ilyen típusú UAV támadást Bila Cerkva városában hajtották végre október 4-ről 5-re virradó éjszaka.


A médiában megtalálható ennek a drónnak a leírása, hogy ez egy mini cirkáló rakétákkal, de ez a vélemény téves.

"Egy cirkálórakéta 900 km/h sebességgel repül, ez a drón pedig kis magasságban, 120 km/h utazósebességgel repül. " - magyarázza Jurij Ignat, a Légierő Parancsnokságának szóvivője. az ukrán fegyveres erők.

A Shahed-136 a Shahed-131 újabb verziója. A régebbi verzióban az amerikai Texas Instruments cég által gyártott processzorokat találták. Azonban bár az amerikai cég többek között a védelmi szektor számára fejleszt termékeket, a Shahed-131-ben található processzorok szabadon elérhetőek a piacon.

Kevésbé, de még mindig nincs megerősítés arra vonatkozóan, hogy Oroszország a korábbi verziókat használta volna, és Ukrajnában a "Shakhed-136"-ot még nem szerelték le.

A légierő-parancsnokság szóvivője szerint az oroszok a Shahed-136-ost hátsó állások, tüzérségi létesítmények és más páncélozott járművek támadására használják.

Széles körben elterjedt a vélekedés, hogy kizárólag "rajban", vagyis egy nehezen hatástalanítható csoportban használják, de Ignat hangsúlyozza, hogy Ukrajnában ezeknek a drónoknak a használatának taktikája meglehetősen változatos.

"Kipróbáltak tömeges támadásokat is, kettőt-kettőt és egyszeri támadást. Ez a feladatoktól függ" - jegyzi meg Ignat.

Ha hisz a deklarált jellemzőknek, akkor ez az UAV akár 1000 km-es hatótávolságban is képes repülni és lecsapni 4 km-es magasságig, és akár 12 órán át a levegőben is maradhat. A szakértők azonban kritikusak az ilyen adatokkal kapcsolatban. Ráadásul az amerikai hírszerzés szerint még az oroszok sem voltak elégedettek a deklarált paraméterekkel .

Ami pontosan megfelel a valóságnak, az a drón súlya, ami 40-50 kg-os robbanófejjel 200 kg.

Valójában az a fő feladata, hogy a kitűzött célponthoz repüljön, és rakétaszerűen eltalálja.




A "Shahed" dugattyús motorral rendelkezik, így elég hangosan repül. A zaj olyan, mintha egy moped vagy egy motorkerékpár repülne” – mondja Ignat.

A légierő parancsnokságának szóvivője szerint a "Shahed-136" nem feltűnő a radar számára, és alacsony magasságban repül. Lövésükre különböző légvédelmi eszközök alkalmasak, de a legcélszerűbb olyan légvédelmi rakétarendszereket használni, mint az ukrán „Shilka” vagy a német „Gepárd”.

Tekintettel azonban az iráni drónok viszonylag alacsony sebességére és vizuális láthatóságára, lehetséges hordozható légvédelmi rendszereket, sőt kézi lőfegyvereket is használni.

"Amikor repülnek, egész Odesza lő mindenből egymás után" - jegyzi meg Ignát.

Egy ilyen drón semlegesítése is lehetséges rádióelektronikai hadviselés és drónellenes fegyverek segítségével is.

Az ilyen drónok ára a fegyverpiacon az amerikai média szerint viszonylag alacsony, és határozottan jóval olcsóbb, mint a cirkáló vagy ballisztikus rakétáké, amelyekből úgy tűnik, Oroszországnak hiánya van.

Nem "Bayraktar"​


Ha az ukrán hadsereg elég gyakran lelőtte vagy hatástalanította a Shahed-136-ot, akkor a Mohajer-6 ritkábban "vendég" az ukrán égen.

Ilyen halálos iráni "meglepetést" szeptember 23-án lőttek le először Ukrajnában az Ukrán Fegyveres Erők "Déli" Légi Parancsnokságának légvédelmi ágyúi. Lelőtték és kihalászták a vízből, ami lehetőséget ad a "töltelék" tárgyilagosabb megismerésére.
Jellemzői szerint a Mohajer-6 egy többcélú támadó UAV, amelyet felderítésre, megfigyelésre, felderítésre és tűzkárosításra terveztek. Elsődleges feladata a felderítés, azonban ha szükséges és célpontot észlel, képes azt megtámadni.

Jellemzői és rendeltetése szerint gyakran összehasonlítják a török "Bayraktar TB2"-vel , azonban a légierő parancsnoksága azt mondja, hogy ne siessen az ilyen következtetésekkel.

"Először is, a Bayraktar nagyobb, manőverezhetőbb és erősebb. Másodszor, a Mohajer-6 olcsóbb, mert sokkal egyszerűbb alkatrészekből áll " - hangsúlyozza Ignat.

Ha figyelembe vesszük a deklarált jellemzőket (ha teljesen hinni kell bennük, lásd fent. Nem mindig), ez az iráni UAV akár 12 órán át is a levegőben maradhat, és akár 200 km-es hatótávolságon belül mozgó és álló célpontokat támadhat, mivel ez a maximális sugár az irányítási rendszerének cselekvéseihez.

A Mohajer-6 felszerelhető 2 vagy 4 (módosítástól függően) Qaem TV/IR vagy Almas rakétával.



A tömegtájékoztatás szerint a sorozatgyártás 2018-as kezdete óta körülbelül 200 példány gyártottak ebből a típusból. Etiópiába és Venezuelába azonban már szállították, így kevés az esély arra, hogy Oroszország megkaphatja a teljes meglévő készletet.

A Mohajer-6 költségét nem hozzák nyilvánosságra, de a drón osztályától és jellemzőitől függően az ára 1,5 és 4 millió dollár között lehet.

Az iráni harci drónok sora ezzel a két példával nem ér véget. Az amerikai hírszerzés szerint Irán a Shahed-129 és Shahed-191 nehéz támadó drónokat is átadhatja Oroszországnak. Az ukrán fegyveres erők azonban eddig nem rögzítették ukrajnai jelenlétét.

Bár az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak az oroszországi harci drónok támadásai, Jurij Ignat, az Ukrán Légierő Parancsnokságának szóvivője biztos abban, hogy a hatékony hatástalanításhoz ügyesen kell felhasználni a meglévő, valamint új légvédelmi eszközök, amelyek segítik a kijelölt feladatok ellátását.

Szerinte nagyon jó lenne, ha például az iráni drónokat sikeresen lelőni tudó Izrael segítene az iráni drónok elleni küzdelem eszközeivel. Erről azonban még nincs szó.

"De a jelenlegi körülmények között is képesek vagyunk megbirkózni a dróntámadásokkal. Szinte minden ellen lehet hatásosan védekezni, csak idő és tapasztalat kell hozzá" -

Jevhen Buderackij, UP


 
W

Wilson

Guest

Az Arash-2, más néven Kian 2, egy iráni kamikaze drón, amely nagyobb veszélyt jelenthet, mint a Shahed-136.​


Meg nem erősített információk szerint Oroszország új típusú drónokat rendelt Irántól, nevezetesen az Arash-2-t, amelyek a Shahed-136-hoz képest nagyobb harci egységgel és hatótávolsággal rendelkeznek (a Kreml 2400 darabot rendelt belőlük).

Kevés információ áll rendelkezésre az Arash-2 képességeiről és jellemzőiről. A legtöbb magából Iránból származik, amelyet az jellemez, hogy még a nyugati analógoknál is jobban tulajdonítja fegyvereit.


Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború


Az Arash-1 (Kian 1) / Illusztratív fotó nyílt forrásból

Összességében az Arash-2-t (más néven Kian 2-t) 2019-ben mutatták be először, és a 2015-ben nyilvánosan bejelentett Arash-1 (Kian 1) kamikaze drón továbbfejlesztése. Az előző verzióhoz képest kétszer akkora.

Az iráni média szerint az Arash-1 szárnyfesztávolsága 2 méter, hasznos teherbírása akár 30 kg is lehet, maximális repülési magassága 5,5 km, utazósebessége 350 km/h, maximum sebessége 480 km/h.

Ezzel szemben az Arash-2 (Kian 2) szárnyfesztávolsága akár 4 méter is lehet, hossza 4,5 méter, hatótávolsága pedig 1000 km (egyes források szerint 1600 km).

Iráni források azt állítják, hogy a drónnak sugárhajtóműve van. Ám az első nyilvános fotókon a drón farokrésze celofánba volt tekerve, a többi elérhető fotón pedig jól látszik, hogy belsőégésű motorral van felszerelve.

Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború
Az Arash-2 (Kian 2) / Illusztratív fotó nyílt forrásból

Létezik olyan változat is, melyben az Arash és a Kian motorjaiban különböznek. De akkor ezeknek a kamikaze drónoknak teljesen másnak kell lenniük a repülési távolság és a harci rész tekintetében.
Kilövő platformként polgári teherautó alvázat használnak, amely közönséges teherautónak álcázható. A kilövéshez rakéta hajtóművet használnak.

Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború
Valószínűleg az Arash-2 (Kian 2) indítója van fent, az alábbi fotó az Arash-1 (Kian 1) alváza / Illusztratív fotó nyílt forrásokból

Iráni források azt állítják, hogy az Arash-2 (Kian 2) felszerelhető passzív radarfejjel, és célja a radarállomások megsemmisítése. Arra is hivatkoznak, hogy televíziós kamerákkal szerelik fel, de egyetlen fotó sincs róluk. Ami a passzív antiradarfejet illeti, a beépítése elméletileg lehetséges.

Egyes drónokon a telepített antennák láthatók. De mérete aligha jelzi egy teljes értékű kommunikációs csatorna lehetőségét jelentős távolságban. A passzív radarfej elemeként való felhasználásának lehetősége vitatható. Néhány fénykép megtekintése után azonban az a benyomásunk támadt, hogy ez csak egy grafikai szerkesztőprogramban létezik.

Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború
Az antenna vitatható / Illusztratív fotó nyílt forrásból

Így feltételezhető, hogy magának az Arash-2-nek (Kian 2) több változata is létezik. Nem kizárólagos, hogy némelyikük passzív radarirányító fejjel is felszerelhető, míg mások műholdas navigáció által irányított "repülő bombák" az álló objektumok eltalálására.

Ugyanakkor a közel azonos képességű, Shahed-131, Shahed-136 és Arash (Kian), Arash-2 (Kian 2) kamikaze drónok fejlesztésének értelmét jól magyarázhatják a fejlesztést végző különböző szervezetek. a különböző struktúrák érdekeit. A Shahed-131/136-ot az Iráni Repülőgépipari Vállalat, az Arash-t (Kian) pedig az Iráni Légvédelmi Erők szakemberei fejlesztették ki, és az ellátást az Iszlám Forradalmi Gárda, vagy a szárazföldi erők, ill. légierő.

Az Arash-2 (Kian 2) specifikációi iráni és más források szerint​


Szárnyfesztávolság: 4 m

Hossza: 4,5 m

Sebesség: nem meghatározott, körülbelül 400 km/h sugárhajtóművel, 200 km/h-ig dugattyús motorral

Hatótáv: kb 1000 km, egyes források szerint 1600 km

Robbanófej: nincs meghatározva, körülbelül 30 kg-tól, van megerősítetlen információ 260 kg-ról rakétahajtómű esetén

Irányítási eszközök: műholdas navigáció, esetleg passzív radar fej.


 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 299
10 190
113

Az Arash-2, más néven Kian 2, egy iráni kamikaze drón, amely nagyobb veszélyt jelenthet, mint a Shahed-136.​


Meg nem erősített információk szerint Oroszország új típusú drónokat rendelt Irántól, nevezetesen az Arash-2-t, amelyek a Shahed-136-hoz képest nagyobb harci egységgel és hatótávolsággal rendelkeznek (a Kreml 2400 darabot rendelt belőlük).

Kevés információ áll rendelkezésre az Arash-2 képességeiről és jellemzőiről. A legtöbb magából Iránból származik, amelyet az jellemez, hogy még a nyugati analógoknál is jobban tulajdonítja fegyvereit.



Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború


Az Arash-1 (Kian 1) / Illusztratív fotó nyílt forrásból

Összességében az Arash-2-t (más néven Kian 2-t) 2019-ben mutatták be először, és a 2015-ben nyilvánosan bejelentett Arash-1 (Kian 1) kamikaze drón továbbfejlesztése. Az előző verzióhoz képest kétszer akkora.

Az iráni média szerint az Arash-1 szárnyfesztávolsága 2 méter, hasznos teherbírása akár 30 kg is lehet, maximális repülési magassága 5,5 km, utazósebessége 350 km/h, maximum sebessége 480 km/h.

Ezzel szemben az Arash-2 (Kian 2) szárnyfesztávolsága akár 4 méter is lehet, hossza 4,5 méter, hatótávolsága pedig 1000 km (egyes források szerint 1600 km).

Iráni források azt állítják, hogy a drónnak sugárhajtóműve van. Ám az első nyilvános fotókon a drón farokrésze celofánba volt tekerve, a többi elérhető fotón pedig jól látszik, hogy belsőégésű motorral van felszerelve.

Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború
Az Arash-2 (Kian 2) / Illusztratív fotó nyílt forrásból

Létezik olyan változat is, melyben az Arash és a Kian motorjaiban különböznek. De akkor ezeknek a kamikaze drónoknak teljesen másnak kell lenniük a repülési távolság és a harci rész tekintetében.
Kilövő platformként polgári teherautó alvázat használnak, amely közönséges teherautónak álcázható. A kilövéshez rakéta hajtóművet használnak.

Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború
Valószínűleg az Arash-2 (Kian 2) indítója van fent, az alábbi fotó az Arash-1 (Kian 1) alváza / Illusztratív fotó nyílt forrásokból

Iráni források azt állítják, hogy az Arash-2 (Kian 2) felszerelhető passzív radarfejjel, és célja a radarállomások megsemmisítése. Arra is hivatkoznak, hogy televíziós kamerákkal szerelik fel, de egyetlen fotó sincs róluk. Ami a passzív antiradarfejet illeti, a beépítése elméletileg lehetséges.

Egyes drónokon a telepített antennák láthatók. De mérete aligha jelzi egy teljes értékű kommunikációs csatorna lehetőségét jelentős távolságban. A passzív radarfej elemeként való felhasználásának lehetősége vitatható. Néhány fénykép megtekintése után azonban az a benyomásunk támadt, hogy ez csak egy grafikai szerkesztőprogramban létezik.

Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború
Az antenna vitatható / Illusztratív fotó nyílt forrásból

Így feltételezhető, hogy magának az Arash-2-nek (Kian 2) több változata is létezik. Nem kizárólagos, hogy némelyikük passzív radarirányító fejjel is felszerelhető, míg mások műholdas navigáció által irányított "repülő bombák" az álló objektumok eltalálására.

Ugyanakkor a közel azonos képességű, Shahed-131, Shahed-136 és Arash (Kian), Arash-2 (Kian 2) kamikaze drónok fejlesztésének értelmét jól magyarázhatják a fejlesztést végző különböző szervezetek. a különböző struktúrák érdekeit. A Shahed-131/136-ot az Iráni Repülőgépipari Vállalat, az Arash-t (Kian) pedig az Iráni Légvédelmi Erők szakemberei fejlesztették ki, és az ellátást az Iszlám Forradalmi Gárda, vagy a szárazföldi erők, ill. légierő.

Az Arash-2 (Kian 2) specifikációi iráni és más források szerint​


Szárnyfesztávolság: 4 m

Hossza: 4,5 m

Sebesség: nem meghatározott, körülbelül 400 km/h sugárhajtóművel, 200 km/h-ig dugattyús motorral

Hatótáv: kb 1000 km, egyes források szerint 1600 km

Robbanófej: nincs meghatározva, körülbelül 30 kg-tól, van megerősítetlen információ 260 kg-ról rakétahajtómű esetén

Irányítási eszközök: műholdas navigáció, esetleg passzív radar fej.


Izraeli források szerint azok az Arash 2-k amik a Shahed szintjén vannak irányíthatóság terén még tömeggyártva sincsenek, esélytelennek tartják hogy ilyet kaptak.

nVpPmqJ.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Wilson
W

Wilson

Guest
Izraeli források szerint azok az Arash 2-k amik a Shahed szintjén vannak irányíthatóság terén még tömeggyártva sincsenek, esélytelennek tartják hogy ilyet kaptak.

nVpPmqJ.jpg
Én simán el tudom képzelni,hogy ez a helyzet , de nagy a bizonytalanság az is lehet , hogy a mostani orosz megrendelés az orosz pénz kellett a tömeggyártásukhoz....
 
  • Tetszik
Reactions: Roni
W

Wilson

Guest

A lezuhant iráni Mohajer-6 drónt a GUR-l szétszedték.....​


Az ukrán hírszerzés és speciális szakemberek szétszedték és tanulmányozták az orosz többcélú iráni gyártmányú Mohajer-6 drónt , amelyet szeptemberben lőttek le a Fekete-tenger felett.

Erről a TSN számolt be .

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának képviselői megjegyezték, hogy az iráni gyártó megpróbálta gondosan elrejteni a drón gyártó országát.

A lecsapott ellenséges drónok segítenek az ukrán hadseregnek azonosítani a pilóta nélküli technológia gyenge pontjait, és ez több tudást ad az ellenük való jobb harchoz. Ezek szerint különösen a fegyveres erők kezébe került sértetlen minták segítenek ebben.


Polish-20221021-130746888-1536x805.png

Az ukrán hadsereg elfogta a Mohajer-6 iráni drónt. 2022. október. Képkocka a TSN videóból

A kutatás során ukrán katonai szakértők felfedezik a drónok gyártásához használt alkatrészek eredetét.

"Ha egy egész mintát kapunk, amely szétszedhető, és megnézzük, hogyan működik az egyik rendszer a másikkal, az sokkal jobb, mint ha töredékeink vannak" - mondja a GUR képviselője.

Polish-20221021-131144085-1536x1152.jpg

ROTAX motor az iráni Mohajer-6 drónban. Képkocka a TSN videóból

A hírszerzők megállapították, hogy a szeptemberben lelőtt Mohajer-6-ost szó szerint az utolsó fogaskerékig lemásolták.


Polish-20221021-130522201-1536x1152.jpg

Az iráni Mohajer-6 drón megfigyelő berendezései. Képkocka a TSN videóból

A drón brendezései többnyire külföldi eredetűek. A drón osztrák Rotax Aircraft Engines motorral, japán, kínai és amerikai kamerákkal és lézeres távolságmérővel rendelkezik. Ezek főként polgári alkatrészek, nem számítanak katonai áruknak, de az ukrán hírszerzés arra számít, hogy a származásukra vonatkozó információk megnehezítik Irán hozzáférését ezekhez az alkatrészekhez.

Ezt a Mohajer-6-ost idén februárban gyártották, így elképzelhető, hogy az ukrán katonaság az egyik első repülése során elfogta az UAV-t.

My-Collages-25-1536x864.jpg

A "Mohajer-6" iráni drón. 2022. október. Ukrajna. Fotó a közösségi hálózatokról

A szakértők szerint Iránban megpróbálták elrejteni a repülőgépet gyártó ország nyomait. A drón eredetét azonban az angol nyelvű feliratok adták meg nyelvtani hibákkal.

"Egyetlen készüléken találtunk egy perzsa nyelvű, kézzel készített feliratot, amit egyszerűen nem vettek észre, ez van a tábla hátulján" - tették hozzá a titkosszolgálatok.

A Mohajer-6 többcélú UAV-t felderítésre, megfigyelésre és tűzkárosításra tervezték. Az UAV maximális felszálló tömege 600 kg, hasznos teherbírása 100 kg, repülési hatótávja 200 km. Repülési ideje 12 óra, maximális magassága 5400 méter.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 715
113

Az Arash-2, más néven Kian 2, egy iráni kamikaze drón, amely nagyobb veszélyt jelenthet, mint a Shahed-136.​


Meg nem erősített információk szerint Oroszország új típusú drónokat rendelt Irántól, nevezetesen az Arash-2-t, amelyek a Shahed-136-hoz képest nagyobb harci egységgel és hatótávolsággal rendelkeznek (a Kreml 2400 darabot rendelt belőlük).

Kevés információ áll rendelkezésre az Arash-2 képességeiről és jellemzőiről. A legtöbb magából Iránból származik, amelyet az jellemez, hogy még a nyugati analógoknál is jobban tulajdonítja fegyvereit.



Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború


Az Arash-1 (Kian 1) / Illusztratív fotó nyílt forrásból

Összességében az Arash-2-t (más néven Kian 2-t) 2019-ben mutatták be először, és a 2015-ben nyilvánosan bejelentett Arash-1 (Kian 1) kamikaze drón továbbfejlesztése. Az előző verzióhoz képest kétszer akkora.

Az iráni média szerint az Arash-1 szárnyfesztávolsága 2 méter, hasznos teherbírása akár 30 kg is lehet, maximális repülési magassága 5,5 km, utazósebessége 350 km/h, maximum sebessége 480 km/h.

Ezzel szemben az Arash-2 (Kian 2) szárnyfesztávolsága akár 4 méter is lehet, hossza 4,5 méter, hatótávolsága pedig 1000 km (egyes források szerint 1600 km).

Iráni források azt állítják, hogy a drónnak sugárhajtóműve van. Ám az első nyilvános fotókon a drón farokrésze celofánba volt tekerve, a többi elérhető fotón pedig jól látszik, hogy belsőégésű motorral van felszerelve.

Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború
Az Arash-2 (Kian 2) / Illusztratív fotó nyílt forrásból

Létezik olyan változat is, melyben az Arash és a Kian motorjaiban különböznek. De akkor ezeknek a kamikaze drónoknak teljesen másnak kell lenniük a repülési távolság és a harci rész tekintetében.
Kilövő platformként polgári teherautó alvázat használnak, amely közönséges teherautónak álcázható. A kilövéshez rakéta hajtóművet használnak.

Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború
Valószínűleg az Arash-2 (Kian 2) indítója van fent, az alábbi fotó az Arash-1 (Kian 1) alváza / Illusztratív fotó nyílt forrásokból

Iráni források azt állítják, hogy az Arash-2 (Kian 2) felszerelhető passzív radarfejjel, és célja a radarállomások megsemmisítése. Arra is hivatkoznak, hogy televíziós kamerákkal szerelik fel, de egyetlen fotó sincs róluk. Ami a passzív antiradarfejet illeti, a beépítése elméletileg lehetséges.

Egyes drónokon a telepített antennák láthatók. De mérete aligha jelzi egy teljes értékű kommunikációs csatorna lehetőségét jelentős távolságban. A passzív radarfej elemeként való felhasználásának lehetősége vitatható. Néhány fénykép megtekintése után azonban az a benyomásunk támadt, hogy ez csak egy grafikai szerkesztőprogramban létezik.

Iráni Arash-2 Kamikaze drónok: képességek és specifikációk, Defense Express, ukrajnai háború, orosz-ukrán háború
Az antenna vitatható / Illusztratív fotó nyílt forrásból

Így feltételezhető, hogy magának az Arash-2-nek (Kian 2) több változata is létezik. Nem kizárólagos, hogy némelyikük passzív radarirányító fejjel is felszerelhető, míg mások műholdas navigáció által irányított "repülő bombák" az álló objektumok eltalálására.

Ugyanakkor a közel azonos képességű, Shahed-131, Shahed-136 és Arash (Kian), Arash-2 (Kian 2) kamikaze drónok fejlesztésének értelmét jól magyarázhatják a fejlesztést végző különböző szervezetek. a különböző struktúrák érdekeit. A Shahed-131/136-ot az Iráni Repülőgépipari Vállalat, az Arash-t (Kian) pedig az Iráni Légvédelmi Erők szakemberei fejlesztették ki, és az ellátást az Iszlám Forradalmi Gárda, vagy a szárazföldi erők, ill. légierő.

Az Arash-2 (Kian 2) specifikációi iráni és más források szerint​


Szárnyfesztávolság: 4 m

Hossza: 4,5 m

Sebesség: nem meghatározott, körülbelül 400 km/h sugárhajtóművel, 200 km/h-ig dugattyús motorral

Hatótáv: kb 1000 km, egyes források szerint 1600 km

Robbanófej: nincs meghatározva, körülbelül 30 kg-tól, van megerősítetlen információ 260 kg-ról rakétahajtómű esetén

Irányítási eszközök: műholdas navigáció, esetleg passzív radar fej.


photo_2022-10-30_13-35-02.jpg
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Qrva jók ezek reklám grafikák de azért kíváncsi lennék ezek közül mennyi sorozat érett és bevethető. Pont ugyan így vagyok a kínai fegyverekkel is . Papíron és a reklám szövegben mind kafa . De mit tud és bír élesben illetve mennyi van belőle és egy intenzív háborúban milyen a logisztikája az még kérdéses. Jó lehetőség most a kapor háború.