Az
Indexes cikkben volt ez a video, ahol reszletezi az IRIS SLM ABM kepessegeit:
Jobban belegondolva lehet, hogy ezekre az ukran tapasztalatokra varnak Marothek...?
Ti. ha kiderul, hogy
tenyleg kepes legalabb
limitalt ABM rendszerkent is mukodni, ahogyan az osszes mostani cikk allitja (a Diehlre hivatkozva), akkor az SLX verzio meg is oldhatja a legalapvetobb magyar ABM igenyt (romanok, szerbek stb), raadasul igazi multilayared legvedelmet kapna az orszag, a kulonbozo mobil inditokat lehetne pakolaszni kulonbozo strategiai pontokra stb:
Mit értünk limitált ABM alatt? Amennyire nézegettem ezt a rendszert, körülbelül annyira kapja el az Iszkandert vagy egy ATACMS rakétát, mint egy SZ-300-as. Ami ukrán tapasztalatok alapján nem sok ABM képesség, persze mondhatjuk azt, hogy erősen limitált és néha összejön.
Oké, jelentősen jobb a szovjet kori SZ-300-asnál a vezérlése, a rakéta manőverezősége, és emiatt inkább a NASAMS-hoz hasonlítható -csak annak még nincs ukrán tapasztalata-, de megmarad két erős hiányosság, ami miatt nem lehet ABM-nek nevezni.
1, Amennyire értem, olvasom ezeket az anyagokat, nem fog neked az IRIS-T felmászni 50 km magasságba, vagyis ha nem az általad védett objektumra lövik ki a támadó rakétát, akkor úgy fog átrepülni a védett területed felett, hogy csak integetni tudsz... akár IRIS-T-vel akár AMRAAMmal.
Hogy érve legyek, a Patriot pont azért rendelkezik ABM képességgel, mert tudtommal ha lerakják a pásztorok mondjuk az Iszkander indító és Bukarest közé, akkor felmászik az 50 km magasságban repülő rakétáért és leszedi onnan. Nem szükséges pont a bukaresti hadügyminisztérium épülete pár tízkm-es sugarán belülre rakni, ha az volt az eredeti célpont, hogy megvédje.
2, Én 3M-et tudok az IRIS-T sebességének, ami még mindig kevés egy Iskander 10M-jéhez képest, ha jól emlékeszem a számokra. Vagyis létezik az a szituáció, hogy ha a védett területen van az objektum, amit támad az Iskander, hogy jól időzítve épp elkapja, de nagyjából ugyan ez mondható el egy NASAMS-szal kapcsolatban is, amit továbbra sem neveznék ABM-nek.
Félre értés ne essék! Nem lennék ellene, ha beszereznénk pár ilyet. Amit mondasz, hogy megszűnne az egyoldalú kitettségünk az amerikai rakéták beszerzését illetően, az megállja a helyét. Ahogy az is, hogy kompatibilis lenne a vadászok által hordozott IRIS-T rakétákkal, az is egy vitathatatlan előny lenne számunkra.
És én is kíváncsi lennék az ukrán harci tapasztalatokra.
Csupán ezt a limitált ABM kifejezést vitatnám.