Az IRIS-T átesett a tűzkeresztségen, és rendkívülinek bizonyult - ukrán légierő
2022. október 21., péntek, 12:46
IRIS-T SL, fotó a Wikipédiából
A német IRIS-T légvédelmi rakétarendszerek közül az első, amelyet Ukrajna kapott, jól teljesített az orosz hadsereg legutóbbi bombázása során.
Forrás: Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának képviselője az október 21-i tájékoztatón.
Részletek: Jurij Ignat megjegyezte, hogy az IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) egy nagy teljesítményű német rakétarendszer. Ukrajna megkapta a korszerűsített változatot.
"Az egyetlen hátránya, hogy kevés van belőlük. A német ipar várhatóan felpörgeti a termelést, hogy Ukrajna minél több ilyen komplexumot kapjon... Az egyik ilyen rendszer már működik Ukrajnában" - mondta Ignat.
Hogy hol és hogyan működik ez a rendszer, azt nem árulta el, mert az IRIS-T "az ellenség első számú célpontja", akárcsak a HIMARS. De megosztotta az első eredményeket.
"Az eddigi orosz támadások során az IRIS-T rendkívül jól teljesített. Ezt az információt továbbítják a német félnek, amely figyelembe veszi azt.
A következő hónapokban kapunk még több kilövőt, ami kicsit erősíti - kicsit, de erősít. A komplexumban 8 indítókonténer található. Már egyetlen, 8 rakétával felszerelt rendszer is elég erős eszköz, amely képes megsemmisíteni a légi célpontokat: rakétákat és UAV-kat, amelyek mostanában repülnek ránk."
Részletek: Ignat hozzátette, hogy a nyugati komplexumokhoz vannak képzési programok. A háború körülményei miatt a kiképzést rövidített időkeretben végzik.
A légvédelmi rakétaerők katonái most az Ukrajnába szállítandó NASAMS rendszereken tanulnak – közölte az Ukrán Fegyveres Erők képviselője.
Október 12-én Oleksiy Reznikov védelmi miniszter bejelentette, hogy Ukrajna megkapta az első IRIS-T légvédelmi rendszert
Németországtól .
Október 14-én Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők légierejének előadója elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők
már használják az ország déli részén található IRIS-T komplexumot.
Первый из немецких зенитных ракетных комплексов IRIS-T, который получила Украина, хорошо себя показал во время последних обстрелов со стороны российской армии.
www.pravda.com.ua