Japán Császárság hadihajói (IJN)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 821
113
Egyszer méllyen beleszagoltam egy currys zacskóba és olyan érzésem volt mintha mosóport szagolnék. Azóta minden gyanús amibe curryt tesznek.


Hogy szagolsz bele egy currys zacsiba amikor az egesz hajon terjeng a curry meg egyebb fuszerek ? Miutan visszamentem a sajat ladikra kellett vagy harom nap mire a szaglasom ugy ahogy visszajott. A agyam mar megszokta a szagot es akkor is ereztem amikor nem is volt ott.
 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
849
3 658
93
DcvEnsVUQAAaX9g.jpg
DcvE53rUwAE77V6.jpg
DcvFR4PUQAEAnN-.jpg
 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
849
3 658
93
DcwQ6TSVQAAcSiB.jpg
DcwQ6TDVQAASj68.jpg
DcwQ6TSVwAAF5uJ.jpg
DcwQ6TTU8AAvfiv.jpg

Japán torpedónaszádok. A Chidori osztályú Tomozuru 1934-ben a fedélzetre zsúfolt fegyverzet súlya miatt (kevés üzemanyaggal a hajótestben) felborult, a 113 fős személyzetből 100 tengerész halálát okozva. A hajó menthető maradt és átépítették.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 821
113
A type 93-as halacskájuk állítólag nagyon durva volt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Type_93_torpedo


A nagy hatotavolsag miatt a nyugati foleg amerikai hajok mar igyekeztek a leheto leghamarabb kiszurni hogy torpedot inditanak a japok. Ezt a japok ki is hasznaltak. 10-15 km rol az inditasi idonek megfeleloen betonhordokat dobak a vizbe amivel az inditast imitaltak. Az amerikai hajok erre vadul manoverezesbe kezdtek ( ugrott a hadrend es a tuzvezetes ) ami alatt a japo hajok folyamatosan tudtak tuzelni es ha kozelebb ertek akkor meglepetesszeruen "ujra" torpedot inditani.

Erdekes hogy ezt csak a haboru elso 1-1.5 eveben csinaltak. Utanna vagy addigra mar eltunt a a csapat aki ezt hasznalta.
 
 • Tetszik
Reactions: endre and wankel

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
849
3 658
93
A híres-hírhedt "helikopterhordozó-rombolók", amikor még nem helikoptereket hordoztak. :D
f66fb705-s.jpg
6e4e1fb1-s.jpg
2bd3626d-s.jpg
57451d10-s.jpg
d96016e9-s.jpg
81746837-s.jpg

Erről a hatosról a "Végső visszaszámlálás" egy jelenete jut eszembe, amikor az amerikai tiszt elkezdi sorolni a lelőtt Zero pilótának a csapásmérő kötelék anyahajóinak a neveit.
 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
849
3 658
93
Eddig egy japán twitteres oldaláról kölcsönöztem a képeket, csak túl sokat kellett lapozgatni a meztelen anime hölgyek képei között, szóval íme a link ahonnan a képek eredetileg származnak:
http://blog.livedoor.jp/irootoko_jr/
Hadtörténelem iránt érdeklődők nagyon sok érdekességet találhatnak, nem csak haditengerészet témakörben.
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93

Ezért nagy köszönet. Igencsak tetszett, de ami viszont nagyon érdekesnek tűnik az az, hogy mindkét hajó milyen szívósnak bizonyult. Ha figyelembe vesszük, hogy "csak" 100 mm volt a fő páncélöv és 31 mm a fedélzet valamint a japán hajók páncélzata nagyságrendileg volt gyengébb (értelemszerűen ugyanolyan vastagság mellett) mint pl a német wotan-acélból készült, mert ramatyul álltak ötvöző anyagokkal és a hőkezelési eljárásaik sem voltak olyan kifinomultak. Ehhez képest keményen állták a sarat, ami gondolom a gyakorlott legénységnek, a jól megtervezett vízzáró rendszernek meg a szervezett kárelhárításnak volt köszönhető.