Szia,Iletve. Ahogy másik fenti cikk is pedzegeti, ha váltunk a britt stratégiára és nem tartalékoljukbaz oltottak masodik oltását, hanem kiosztjuk, akkor talán le lehet törni a harmadik hullámot.
Pfizer, Moderna, Szputnyik hatékonysága 90% fölötti. A kínai Sinopharm 78-90% közt szór, a brit Astrazeneca majdnem 70%-os hatékonyságú.
De ennél jobb a helyzet. A fenti adatok arra vonatkoznak, hogy nem kapod el a vírust,. Ha azt nézzük, ne legyen súlyos tüneted, ne kerülj kórházba, "nátha" szinten megúszd, akkor mindegyik jó, szinte 100%--osan. Persze a náthát is továbbadhatod, de ha mki oltva van, max sok pzs. fogy.
Szerintem az idezett elso bekezdes nagyon jo hir!
Az utolso bekezdeshez pici pontositas: a fenti adatok arra vonatkoznak, hogy nem jelentkeznek tunetek.
Tehat 3 kategoria van:
-halalos, vagy sulyos tuneteket okoz (ebben ahogy irtad, kb. 100%-osak az oltasok, legalabbis amelyikrol olvastam)
-tuneteket okoz, de nem sulyos tuneteket (az altalad irt szamok erre vonatkoznak, pl. 94%-ban ved ettol a Pfizer/BioNTech )
-tunetmentes fertozest okoz, vagyis "elkapod a virust", de eszre se veszed (ezzel az a gond, hogy ilyenkor tovabb adhato), varhatoan minden oltas ebben teljesit a leggyengebben, de biztato, hogy a Pfizer/BioNTech 89%-ban ved ettol, ami szerintem nagyon jo ertek.