Egyebkent világszerte sok az ismert ember, celeb, aki megbetegedett. Valszeg őket hivatalból vagy magánúton tesztelik.
Ez nekem azt mutatja, hogy a terjedés sokkal gyorsabb, mint a számok, csak nagyon enyhe lefolyású, ahogy orvosok is mondják. De persze a veszélyeztett csoportokra pedig halálos. Ezzel így nehéz barmit is kezdeni. Egy vakcina nagyon kellene.
A tünetek nélküli vagy enyhe tünetekkel rendelkező embereket csak Kínában, Szingapúrban és Dél-Koreában tesztelték, ahol a betegek minden kapcsolatát tesztelték, függetlenül a tünetektől (illetve Dél-Koreában a jelek szerint korlátlan kapacitás áll rendelkezésre, ott bárki magánúton letesztelheti magát). Ebből tudjuk, hogy az esetek 80% -a enyhe, és a fertőzöttek jelentős része egyáltalán nem mutat tüneteket. A Diamond Princess szintén jó példa 3711 utas, 696 igazolt fertőzött, eddig 7 halott (
456 gyógyult, 233 aktív eset, 15 kritikus állapotú), ha ezt egy lockdown alá került városnak, országnak tekintjük, ~20% fertőzött, a fertőzöttek 10%-a meghal, jó ellátás mellett, eszerint a népesség 2%-a simán belehalhat egy járványba minden karantén mellett, ha korlátlan számú intenzív ágyat és lélegeztetőgépet is feltételezünk. Bár a halottak mind idősek eddig, ha jól tudom (azt nem tudom, mennyi lehetett az utasok átlagéletkora, de gondolom elég magas, viszont a személyzeté nyilván nem, közülük nem is halt meg senki). Tehát a halálozási arány és a kórházi kezelésre vagy intenzív ellátásra szoruló emberek aránya nem lehet nagyságrenddel kisebb a jelenleg becsültnél. (A kórházi kapacitástól és az ellátás minőségétől, a lakosság átlagéletkorától, egészségügyi állapotától (mennyien dohányoznak, elhízottak, cukorbetegek, szívbetegek, mennyire szennyezett levegőjű helyen éltek - itt meggyanúsították már a dízelautók PM10 kibocsátását is, mint az olaszországi magas halálozás egyik lehetséges okát, felvetődött az ibuprofen és más gyógyszerek esetleges negatív befolyása is - függ.) Sajnos magyarázhatja a kevés halálesetet az elvégezett tesztek számához képest, hogy jó néhány ilyen eset halállal végződik majd, az első tünetektől a tüdőgyulladás előrehaladásáig és a halálig hetek telhetnek el, Kínában is sokan haltak meg több hetes intenzív kezelés, lélegeztetés után. Voltak tünetmentes fertőzöttek, akiknél később jöttek elő a tünetek, mert még a lappangási idő alatt tesztelték őket pozitívra.