Járványok, fertőzések

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 068
5 621
113
Orbán péntek reggeli nyilatkozatában azt mondta a neheze még hátravan, és akkor még mindig csak remélhetjük, hogy a Delta plusz variáns nem írja át a várható forgatókönyveket...:

Az elsők között regisztrált variánsokhoz képest negyvenszer-hatvanszor fertőzőképesebb a delta plusz variáns, ami sokkal könnyebben jut be a sejtekbe – mondta Késmárky András háziorvos az RTL Klub híradójában.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a vírus „eddig félkapun keresztül jutott a sejtbe, ezzel a variánssal viszont teljesen kinyitja azt”. A fertőzés tünetei pedig valamivel erősebbek lehetnek: magasabb láz tapasztalható, jellemzőbbek a gyomor-bélrendszeri panaszok, például a hányás vagy a hasmenés.

Az RTL Klub kérdésére Jakab Ferenc virológusprofesszor elmondta, hogy a delta plusszal szemben is hatékonyak az eddig használt koronavírus elleni oltóanyagok; meglátása szerint éppen a variánsok miatt kell felvenni az oltást.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 718
10 656
113
Azt senki
Van igazság abban amit mondasz de jelenleg az egészségügyben is jelen van az ) amit az államigazgatás más területein is tapasztaltam), hogy "kiöltek" minden önálló kezdeményezést az "alsóbb szinteken" így mindenki a központi felülről jövő pontos utasításokra vár....
1. ha valamit csinálok, amit nem finanszíroznak az a csőd.
2. az egéyszségügyet már a belügyminisztérium vezérli.

T

Törölt tag 4082

Guest
Hogy ebből mi igaz, jó lenne erről egy tanulmány. Rádióból:

"orosz vakcinával oltottakat a kórházakban elvétve találni"
Újra csak a másik a mienkkel megegyező koktélt használó ország adataira tudok hivatkozni.
Valószínűleg igaz. De ezen minimálisan kell meglepődni. Az orosz gyógyszerbiztonsági szabályok mások (ezt most az EMA politikai és szakmai okokból kőkeményen ki is használja), mint a mieink. (Illetve az OGyÉI valahol a kettő között van)
De ezen se kéne, egy olyan ország örököse, amire a vicc abszolút igaz lehetett:
Sztálin beszédet tart a moszkvai acélgyárban, amikor valaki tüsszent. A generalisszimusz megállítja a beszédét:
-Ki volt az?
Senki sem válaszol, mire int egyet, legéppuskázzák az első sort.
-Újra kérdem ki volt az?
Csend, intés, a második sor is a földön.
-Utoljára kérdezem, ki volt?
Az utolsó sorban remegve jelentkezik valaki.
Mire Sztálin:
-Akkor azonnal menjen haza elvtárs, és vegyen be gyógyszert, mert számunkra az emberélet a legfontosabb.

Azaz az orosz gyógyszetszabványok szükségszerűen megengedőbbek, és szigorúbbak egyszerre.
Megengedőbb, mert a fejlesztőt fejbe lőttek, ha nem működött (polyo, a kedvenc témám, a szabin cseppeket, bár akutt járványos időszakban előnyösebb, a visszavadulás kockázata miatt az FDA elkaszálta, a szovjetek engedélyezték.) és szigorúbb, mert azért is, ha szerjózsa és ivan is meghalt a gyógyszertől. Azaz a cortegan botrány miatt odaát az egész fejlesztő stábot átképezték volna sarkköri titánbányásznak. Így meg kellett oldani, hogy a gyógyszereiket akkor is biztonságosan gyárthassák, ha Vaszilij nem ivott (annyira picsa másnaposan nehéz pontosan dolgozni) vagy több mint két vodkát ivott (az alkoholos befolyásoltság rontja a teljesítményt).
Na ennyi, a háttér. Avagy a szputnyikot (bár nem igaz rá, de előre ezt nem tudod) akkor is átengedik, ha ideiglenesen karbénulást kapsz, de elkaszálják, ha nem hozza a közel 100%ot.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 729
72 110
113
Újra csak a másik a mienkkel megegyező koktélt használó ország adataira tudok hivatkozni.
Valószínűleg igaz. De ezen minimálisan kell meglepődni. Az orosz gyógyszerbiztonsági szabályok mások (ezt most az EMA politikai és szakmai okokból kőkeményen ki is használja), mint a mieink. (Illetve az OGyÉI valahol a kettő között van)
De ezen se kéne, egy olyan ország örököse, amire a vicc abszolút igaz lehetett:
Sztálin beszédet tart a moszkvai acélgyárban, amikor valaki tüsszent. A generalisszimusz megállítja a beszédét:
-Ki volt az?
Senki sem válaszol, mire int egyet, legéppuskázzák az első sort.
-Újra kérdem ki volt az?
Csend, intés, a második sor is a földön.
-Utoljára kérdezem, ki volt?
Az utolsó sorban remegve jelentkezik valaki.
Mire Sztálin:
-Akkor azonnal menjen haza elvtárs, és vegyen be gyógyszert, mert számunkra az emberélet a legfontosabb.

Azaz az orosz gyógyszetszabványok szükségszerűen megengedőbbek, és szigorúbbak egyszerre.
Megengedőbb, mert a fejlesztőt fejbe lőttek, ha nem működött (polyo, a kedvenc témám, a szabin cseppeket, bár akutt járványos időszakban előnyösebb, a visszavadulás kockázata miatt az FDA elkaszálta, a szovjetek engedélyezték.) és szigorúbb, mert azért is, ha szerjózsa és ivan is meghalt a gyógyszertől. Azaz a cortegan botrány miatt odaát az egész fejlesztő stábot átképezték volna sarkköri titánbányásznak. Így meg kellett oldani, hogy a gyógyszereiket akkor is biztonságosan gyárthassák, ha Vaszilij nem ivott (annyira picsa másnaposan nehéz pontosan dolgozni) vagy több mint két vodkát ivott (az alkoholos befolyásoltság rontja a teljesítményt).
Na ennyi, a háttér. Avagy a szputnyikot (bár nem igaz rá, de előre ezt nem tudod) akkor is átengedik, ha ideiglenesen karbénulást kapsz, de elkaszálják, ha nem hozza a közel 100%ot.
Azért a Pfizer viszont úgy ment át a nem szovjetorosz idők szabályzásán a szovjeteu-ban, hogy okozhat ilyet.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest

Élet-halál harcot vívnak a vírussal, már sem lélegeztetőgép nincs, sem szabad ágy

Nagy baj van Szlovákiában. Egyrészt több mint háromezer Covid-beteget kezelnek kórházban, másrészt több klinikán már sem lélegeztetőgép nincs, sem pedig szabad ágy. A turócszentmártoni kórházban is alig néhány ágy áll rendelkezésre. Eduard Heger szlovák kormányfő elmondta: jelenleg az ágyak 88 százaléka foglalt, a delta gyorsabb lefolyású, agresszívabb mutáns, írta az ujszo.com. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter jelezte: lélegeztetőgépre a turócszentmártoni és a poprádi kórházban is túlnyomórészt oltatlanok szorulnak.
Utóbbi egészségügyi intézményben is kritikus a helyzet: a már elhalasztott műtéteket is kénytelenek tovább halogatni, mivel a kórház betegágyainak 94 százaléka most foglalt, 12 műtő közül csupán 3 működik. Az előző hullámban 40, jelenleg 80 százalékos a halálozási ráta azoknál a pácienseknél, akik lélegeztetőgépre szorulnak.
Ahogyan az Index már beszámolt erről, hétfőtől újabb szigorítás kezdődik Szlovákiában: az oltatlanok gyakorlatilag karanténba kerülnek.

W

Wilson

Guest
Koronavírus fertőzésbe halt bele a legismertebb román oltásellenes
Koronavírusban halt meg szombat hajnalban az egyik legismertebb oltásellenes román véleményformáló, Mihai Făgădaru. A koronavírus járványügyi intézkedései ellenes tüntetéseken rendszeresen feltűnő férfi halála előtti legutolsó, október 30-i Facebook-bejegyzésében Diana Șoșoacă szenátor videójában látható. Ekkor is egy tüntetésen vett részt, amelyen a zöldigazolvány kötelezővé tétele ellen tiltakoztak.

A férfi az említett videó elkészítése után nem sokkal került kórházba, állapota gyorsan súlyosbodott. A helyi média szerint a férfi először otthon próbálta kezelni magát, így már nagyon súlyos állapotban volt, amikor kórházba került − írja az Új Magyar Szó.

• Tetszik
Reactions: bel
T

Törölt tag 2361

Guest
Koronavírus fertőzésbe halt bele a legismertebb román oltásellenes
Koronavírusban halt meg szombat hajnalban az egyik legismertebb oltásellenes román véleményformáló, Mihai Făgădaru. A koronavírus járványügyi intézkedései ellenes tüntetéseken rendszeresen feltűnő férfi halála előtti legutolsó, október 30-i Facebook-bejegyzésében Diana Șoșoacă szenátor videójában látható. Ekkor is egy tüntetésen vett részt, amelyen a zöldigazolvány kötelezővé tétele ellen tiltakoztak.

A férfi az említett videó elkészítése után nem sokkal került kórházba, állapota gyorsan súlyosbodott. A helyi média szerint a férfi először otthon próbálta kezelni magát, így már nagyon súlyos állapotban volt, amikor kórházba került − írja az Új Magyar Szó.

szoval, mar a tuntetesen is nagyon beteg volt.
nesze nektek emberek. menyetek csak tuntetni, biztos hogy a tomegben lesz par ilyen nagyokos.
utana meg jon a csodalkodas hogy honnan lettem beteg, meg stb.

hany embert fertozhetett ez meg igy?

egyaltalan nem ertem amikor egyesek, mint milagro osztogassak itt a tuntetesekrol a videokat, hogy milyen fasza dolog az, ellenalas stb..
amikor ott emberek tucatja fertozik meg es utana meghal miatta.

W

Wilson

Guest
nesze nektek emberek. menyetek csak tuntetni, biztos hogy a tomegben lesz par ilyen nagyokos.

Mint a cikkből is kiderül ennek az embernek is gyerekei voltak, számomra érthetetlen az ha valaki ekkora kockázatot vállal...

W

Wilson

Guest

egyaltalan nem ertem amikor egyesek, mint milagro osztogassak itt a tuntetesekrol a videokat, hogy milyen fasza dolog az, ellenalas stb..
amikor ott emberek tucatja fertozik meg es utana meghal miatta.
Az a gond ezzel a nagy tüntetősdivel, hogy én még egyetlen esetről sem hallottam, hogy azok az irtózatosan fontos egyéni szabadságjogok segítettek volna az intenzíven fekvő oltás és korlátozás ellenes élharcosoknak a covid fertőzés legyőzésében.
Érdekes módon akkor a "gonosz" gyógyszer lobbinak meg az őket kiszolgáló orvosoknak kellene meggyógyítani őket....

T

Törölt tag 2361

Guest
Az a gond ezzel a nagy tüntetősdivel, hogy én még egyetlen esetről sem hallottam, hogy azok az irtózatosan fontos egyéni szabadságjogok segítettek volna az intenzíven fekvő oltás és korlátozás ellenes élharcosoknak a covid fertőzés legyőzésében.
Érdekes módon akkor a "gonosz" gyógyszer lobbinak meg az őket kiszolgáló orvosoknak kellene meggyógyítani őket....
persze, az jar nekik.
valahogy mind megokosodnak a korhazi agyban..
nem egy cikkbe volt hogy huuuu...mekkorat tevedtem, meg siras hogy nem akarok meghalni.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
Ausztria a laborounk,
Magyarország meg a kontrollcsoport lesz...

A főiskola Burgenlandban külön videókban dolgozza fel az 1-8. évfolyam főtantárgyainak az anyagát

További intézkedések a burgenlandi iskolákban Burgenlandban további intézkedéseket terveznek az iskolákban a zárlat miatt. Az iskolásoknak és a szülőknek szóló ajánlatok célja, hogy „minden gyermek azonos szintű tudással rendelkezzen a lezárás után” – hangsúlyozta Daniela Winkler (SPÖ) oktatási államtanácsos vasárnapi adásában. Például a szülőknek hetente háromszor lehetőségük lesz eszmét cserélni a tanárokkal. Emellett német, matematika és angol nyelvű virtuális tantermek kialakítását is tervezik. Szükség esetén a szülők személyesen is felkereshetik a pedagógusokat segítségért. A megbeszéléseket videotelefonon, chaten vagy telefonon kell lefolytatni. Winkler szerint a virtuális tantermek további ajánlatot jelentenek az iskolásoknak az elsőtől a nyolcadik osztályig, a Pedagógiai Egyetem tanárai és hallgatói videóban készítik el a tananyagot német, matematika és angol nyelven. Ezenkívül az iskolákban hibrid oktatásnak kell lennie jelenléttel és stream- vagy videokonferenciával. Az órákon a már megszerzett tanulási tartalmak elmélyítésére kell összpontosítani, hogy az otthon maradó gyerekeket ne érje hátrány – hangsúlyozta Winkler. A tartományi tanácsos szerint az intézkedések végrehajtásával a Burgenlandi Oktatási Igazgatóságot bízták meg.

Úgy számolnak most, jó eséllyel tavaszig lockdown

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 907
4 665
113
Ma 6.100 ember van coviddal kórházban, 611-en lélegeztetőgépen. Mivel lehetne csökkenteni a fenti számokat, hogy működőképes maradjon az egészségügy??
Szia,

Az oltatlanok hobbijat nem finanszirozni tovabb. (A tobbseguk nem fog fizetni, tehat ez jelentosen csokkentene az egeszsegugy terheleset, a kisebbseg meg kifizetne a kormany altal megtagadott beremelest a szakdolgozoknak.)

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 907
4 665
113
Azért a vastagbetűset nem csak a kormány oldaláról lehetett volna megszervezni, ez egy kicsit maszatolás, megszervezhették volna szakmai alapon is, pl a MESZK....
Szia,

Legalabb 250 000 Ft egy intenziv szakapoloi tanfolyam, 4 000 fo reszere 1 milliard Ft.
Meszk 2020-as eves bevetele: 0.665 milliard Ft.
Fudan egyetem feltelezett koltsge: 540 milliard Ft.
Szerintem nem a Meszknek kellene ezt kifizetnie.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 800
4 965
113
Szia,

Legalabb 250 000 Ft egy intenziv szakapoloi tanfolyam, 4 000 fo reszere 1 milliard Ft.
Meszk 2020-as eves bevetele: 0.665 milliard Ft.
Fudan egyetem feltelezett koltsge: 540 milliard Ft.
Szerintem nem a Meszknek kellene ezt kifizetnie.
Fogalmam sincs a MESZKről. Azt tudom, hogy az orvosi továbbképzéseket a MOK szervezi és bonyolítja, a jogi továbbképzéseket az ügyvédi kamara, nem ismerem a kamarai törvényt, de feltételezem a szakmai továbbképzések kamarai feladat és hatáskörök, de ez csak feltételezés a másik kettőből kiindulva.
Mint említettem nem hiszem, hogy realisztikus lenne azt elvárni, hogy tömegével özönljenek az új szakápolók, maxum az átképzés az amit valaki felelős szakmai szervezetnek bonyolítania kellene, mert már több, mint másfél éve tudjuk, hogy hiány lesz rendszeresen a COVID osztályokon, és azt is tudjuk már egy ideje, hogy a kormány egyszerűen kirendel szakképzettséggel nem rendelkező embereket. Mennyivel rózsásabb lehetne a helyzet, ha az átvezénylésre esélyesek felkészülhetnének előre... ha ügyvédekkel csinálnák ezt, akkor az ügyvédi kamarától lehetne ezt elvárni, az ápolóknál kitől?

• Tetszik
Reactions: bel

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 800
4 965
113
Fogalmam sincs a MESZKről. Azt tudom, hogy az orvosi továbbképzéseket a MOK szervezi és bonyolítja, a jogi továbbképzéseket az ügyvédi kamara, nem ismerem a kamarai törvényt, de feltételezem a szakmai továbbképzések kamarai feladat és hatáskörök, de ez csak feltételezés a másik kettőből kiindulva.
Mint említettem nem hiszem, hogy realisztikus lenne azt elvárni, hogy tömegével özönljenek az új szakápolók, maxum az átképzés az amit valaki felelős szakmai szervezetnek bonyolítania kellene, mert már több, mint másfél éve tudjuk, hogy hiány lesz rendszeresen a COVID osztályokon, és azt is tudjuk már egy ideje, hogy a kormány egyszerűen kirendel szakképzettséggel nem rendelkező embereket. Mennyivel rózsásabb lehetne a helyzet, ha az átvezénylésre esélyesek felkészülhetnének előre... ha ügyvédekkel csinálnák ezt, akkor az ügyvédi kamarától lehetne ezt elvárni, az ápolóknál kitől?
Igen, ahogy sejtettem, 2. § feladat- és hatáskör:

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 907
4 665
113
Szia,

Abban igazad van, hogy a MESZK szervez tovabbkepzeseket az apoloknak.
Ezek jok, hasznosak, de azert megvannak az eleg eros korlatjaik ezeknek a tobbsegeben 1 napos tovabbkepzeseknek.

Marmint az altalam tobbszor emlegetett intenziv szakapoloi kepzes 7 honap.

Nyilvan osszeszedhetne magat a MESZK, es tarthatna 1 nap helyett pl. 5 napos tanfolyamot, de meg ez is vegtelen messze van attol, ami alatt at lehet adni megfelelo tudast egy leendo intenziv szakapolonak.

Szoval szerintem felelos kepzest csak ugy lehetett volna csinalni, ha az ezzel foglalkozo cegeknek fizet az allam, vagy (ami ugyanez) a jovendo szakapolokkal kot szerzodest az allam, es odaadja nekik a tanfolyam arat (ha sikeresen levizsgaznak).