Nézd, minden geopolitika nélkül. Az olasz-orosz/szovjet kapcsolatok a Hidegháború legcudarabb éveiben is kimagaslóan jók voltak, ennek bizonyos történelmi okai vannak. Szóval Putyin hülye lett volna ezt nem meglépni, még azt sem írom, hogy kihasználni, mert tényleg kvázi baráti a két nép között a kapcsolat. Ez nem olyan mint a lengyel-magyar két jó barát, amit mi szeretünk hangoztatni, de egy átlag lengyel erről ha tud is, nem nagyon érdekli...! Az olasz-orosz az némileg aktívabb néplélektanilag is, politikailag pedig mindig is aktív volt a két ország közötti kapcsolatrendszer. PR szempontból, egy hatalmas nagy piros pont az oroszoknak, egy tucat teherautó, egy századnyi katona, és milyen jól mutat a szimbolikus segítségünk. A semminél több, meg odamentünk a válsággócba, de azért ennél egy kínai védőruha, maszk, stb. szállítmány ezerszer többet ér. Tudom, ők is küldtek védőeszközöket, meg lélegeztetőgépeket is, példás dolog, de van más célja is. Hogy is mondták ezt régen, segélydiplomácia?!
Ez mind igaz!
Mégis, ha én lennék mondjuk a NATO főparancsnok, avagy csak a NATO legerősebb állama, hagynám ezt?
Nem a sajátjaimat küldeném oda, szerveznék meg közös segítségnyújtást hipp-hopp, mintsem, hogy megengedjek egy ekkora blamázst és presztízsvesztességet?
Járulékosan meg kinyitva a kapukat egy két lehetőség előtt, hogy pl. orosz orvosok közé vegyülve megjelenjenek szaglászók is?
Persze a mai világban az ilyenekre nincs is feltétlenül szükség, de azért mégis, na!
..
Ebben a vírus-sztoriban NATO tagállamok egész sora amúgy is, ha nem is kiütődött, de hatalmas összezavarodottságot szedett be!
Ha ez "hadművelet", akkor azt kell mondjam, hogy katonai szemmel nézve ennek kivédése gyerekcipellőben van esetünkben,
s látva az orosz katonai konvojt Észak-Itáliában, hát nagyon enyhén fejeztem ki magam.
..
Hol a NATO egy ilyen szituációban? Nem kellene esetleg neki logisztikai, orvosi, szervezési stb. támogatást nyújtania?
Persze költői a kérdés, mert 2015-ben sem tettek semmit sem, hagyták, hogy NATO tagállamok tucatjának a területére juthasson be
majd' másfél millió szandálos muzulmán, jobbára papírok, ellenőrzés, felderített háttér nélkül! Partvédelem is nulla, meg azóta is!