Mivan? Ja, hogy szerinted nekünk is el kellene zavarni a betegeket, bekúrni egy 11 milliós karanténba, rászögelni a betegekre a lakásajtót, és az orvosoknak megtiltani, hogy a napi kvóta fölött jelentsenek le koronásokat? Nooooormáááliiisss? Maaaargiiiit. Nézd meg a videót amit Mack linket a Kína topicba.
Nem fékeztek azok meg semmit, hazudnak mint a vízfolyás. Korea az egyetlen aki normálisan kezeli a járványt.
És ezt alá is tudod támasztani valamivel, azon kívül, hogy rühelled a kínaiakat?
1. A kínai adatok elég logikusak.
https://en.wikipedia.org/wiki/Template:2019–20_coronavirus_outbreak_data/China_medical_cases
Érdemes megfigyelni a következőket:
- A %-ban kifejezett új eseten növekmény január 27-ig nagyon magas. A terjedés exponenciális. Január 28-tól a %-os növekedési ütem gyorsan csökken. Ez egybe vág azzal, hogy január 23-tól rendelték el az első közösségi karantént Vuhanra, 24-én pedig Hupej városközi közlekedésére. Valamint leállították a városon belüli tömegközlekedést és törölték a tömegrendezvényeket. Ehhez az átlagos lappangási időt hozzáadva megkapjuk a %-os növekedési ütem mérséklődésének kezdetét. A növekedési ütem lassulása intenzíven január 31-ig, kevésbé intenzíven február 2-ig tartott.
- A %-os növekedési ütem lassulása február 3-ra megállt. Az első intézkedések hatása a korábbi napi 45 - 65%-os sávból 20% alá vitte le a napi növekedési ütemet. De ezekben az intézkedésekben ennyi volt. 3 napra (a korábbi lassulási periódus kevésbé intenzív szakaszával együtt 5 napra) a növekedési ütem beragadt.
- Viszont látván, hogy január 31-től a lassulás üteme alábbhagyott, február 1-től tovább szigorítottak. Onnantól egy háztartásból 2 naponta egy ember egy alkalommal mehetett ki vásárolni, azt is csak szigorúan maszkban. Megint hozzáadva a lappangási az átlagos időt, február 5-től ismét gyorsan csökkent a %-os napi növekedési ütem február 8-ig, majd lassulva február 11-ig. Majd megint jött egy kis beragadás.
- Február 5-re meglett az első meglévő épületből átalakított szükségkórház. Február 8-tól üzemelni kezdett az első újonnan épített szükségkórház. Majd rövidesen a második is. Ezzel javítani tudták az ellátó rendszert. Február 5-től a lassú vírus RNS kimutatáson alapuló teszt mellett elkezdték alkalmazni a klinikai kórképre és képalkotó eljárásra épülő diagnózist. Majd február 11-től meglett az első ellenanyagra épülő gyorsteszt. Az új diagnosztikai eljárások okozták a megerősített esetszám február 12-i egy napos megugrását. Beküldtek egy csomó katonaorvost és egészségügyi személyzetet. A jobb diagnózis és azon alapuló hatékonyabb személyi jobb karanténozás is segített. A táblázat utolsó sorában látható személyi karanténba kerültek összesített száma. A napi növekmény február 8-ra érte el a maximumát, 31470 fővel, de február 2 és február 11 között végig magas volt (25739 fő/nap, vagy e feletti). Ezzel sikerült a hatékony személyi karanténon keresztül lassítani a terjedést. Az ágyszám növelése miatt pedig a már igazolt betegek elkülönítése lett hatékonyabb. Ezekkel az intézkedésekkel érték el a növekedési ütem újbóli lassulását február 14-től kezdődően (ugye ismét a lappangási idő adódóik hozzá késleltetésként az intézkedések bevezetéséhez).
- Végül február 14-től kijárási tilalmat is elrendeltek. Valamint elkezdtek fertőtleníteni mindent (kompletten az egész várost). Pár nappal később már nem csak a napi %-os növekedési ütemben éreztette a hatását, hanem február 16-től a napi új esetszám, is elkezdett csökkenni és február 19-től a gyógyultak számának napi növekedése meghaladta az újonnan diagnosztizáltak napi számát és az aktív esetek összesített száma is csökkenni kezdett.
Innentől kezdve lehet arról beszélni hogy a kínaiak ha nem is legyőzték, de legalább megállították és kézben tudják tartani a járványt. Legyőzve majd akkor lesz, ha lesz oltás és a népesség nagyobb részét átoltják, vagy a társadalom nagyobb része megbetegszik és kigyógyulva természetes immunitást szerez. Akár így, akár úgy az R0 érték 1 alá esik. Amíg ez nincs meg addig cs
ak kezelni tudják a járványt, de ez a kínaiaknak sikerült. Egyedül nekik sikerült idáig. Hiába szereted jobban a koreaiakat (tudod rólam, hogy én is kedvelem őket), d
e sem Koreának, sem Olaszországnak, sem Japánnak, sem Iránnak, sem más góc országnak eddig nem sikerült ezt elérni, csak Kínának.
Lehet, hogy neked nem tetszenek a kínaiak szigorú módszerei, de eddig ez az egyetlen, ami bizonyítottan működik.
2. Az általad elképzelt adathamisításra sem utal semmi. Ha a kínaiak csak az adatokat hamisítanák és nem fogták volna meg a valóságban a járványt. Ha február közepe óta a valós napi új esetszám nem csökkent, hanem emelkedett volna, akkor már napi 10 ezres új esetszámnál kellene tartaniuk és nem 99-nél, mint amit legutóbb lejelentettek. Csakhogy 2 nagyságrend eltérést nem lehet titokban tartani heteken keresztül. Ha igazad lenne, akkor máig több százezer fertőzöttet sok tízezer kórházi ápoltat és sok ezer, ha nem tízezer halottat kellet volna eldugni. Úgy, hogy Kínában is ott van mindenki kezében az okos telefon. Nagyjából képtelenség. Az is képtelenség, hogy a járvány leküzdésében résztvevő szűken számítva is több tízezer ember, kicsit tágabban értelmezve százezer fős nagyságrend mind tartsa a száját a nagy hazugságról? Mint ahogy az sem lett volna megoldható, hogy ilyen kórházi ápolt számnál rendezni tudják a kórházi állapotokat. Pedig úgy tűnik, hogy ezt tették. És az eltitkolt halottak ezreivel szerinted mit kezdenek? Hagyják a hullákat a lakásukban rohadni, mert "rájuk szegezték az ajtót"? Aztán ugyan mit érnének el a hazudozással. Attól kevésbé fog terjedni a járvány?
3. Az sem igaz, hogy rászegezik az ajtót betegekre. A betegeket kórházba visziik. Emlékeztetnélek, hogy a kínaiak olyan ütemben építettek szükségkórházakat, amire senki más a világon nem lett volna képes. Sok ezer orvost és ápoló személyzetet küldtek be, megtöbbszörözve Vuhan egészségügyi kapacitását. A személyi karanténban lévőkre sem szegezik rá az ajtót, hanem a kiürített szálláshelyekre viszik őket. Ugyanúgy, ahogy bárhol máshol, így Magyarországon is. A többi polgár esetén az ajtó rászegezés legfeljebb a kijárás korlátozásában nyilvánul meg, de cserébe biztosítják az ellátást. Ha nem tennék, mára százezrek haltak volna éhen, mert ennyi ideig a személyes készletek nem tartanak ki. Sok videó volt itt is az ellátást szállító teherautókról (főleg a fertőtlenítésükről, mert a sajtónak az az érdekes). Te ugyan csak a koreai egységcsomag képét tetted be, de létezik kínai csomag is.
Egyébként él ott jó néhány külföldi. Többek közt egy magyar is. Nem halt éhen. Legutóbb február 29-én adott interjút:
http://www.atv.hu/belfold/20200229-...t-a-vuhanban-elo-magyar-zeneszerzo-az-atv-nek
Itt meg a videót is láthatod hozzá:
http://www.atv.hu/videok/video-2020...t-a-vuhanban-elo-magyar-zeneszerzo-az-atv-nek
Egész rendes kajájuk és letkörülményeik vannak. Ha rám csak ilyen mértéákben szögeznék karantán címén az ajtót, örülnék neki.
És akkor most nézzük meg a koreai adatokat:
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_outbreak_in_South_Korea
Itt meg az új napi esetszám, hogy ne kelljen kivonogatni:
https://en.wikipedia.org/wiki/Template:2019–20_coronavirus_outbreak_data/International_medical_cases
Ők is csak azután tudták csökkenteni a március 1-ig még 30% feletti napi növekedési ütemet, hogy elkezdtek keményen karanténozni. Előtte ők is töketlenkedtek. De Koreában még messze nem vonták ellenőrzés alá a járványt. Ami idáig tettek az csak az ütem csökkentésére volt elég. De az elmúlt 4 napban 435 és 505 közti új esetszám még az jelenti, hogy ha csökkentett ütemben is, de tovább terjed. Tegnap az 50 milliós Dél-Koreában 4,5-szer több napi eset volt, mint az 1,4 milliárdos Kínában.
Nézzük az olasz adatokat:
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_outbreak_in_Italy
Az olaszoknál még az exponenciális görbén fut a járvány. Az elmúlt 5 napban 17% és 20% közti volt a növekedési ütem. Pedig ők is közösségi karanténoznak, egyéni karanténoznak, tanítást függesztenek fel, stb... Ezzel tudták 20% alá vinni a növekedési ütemet, de ott beragadt, mert az intézkedéseikben ennyi van. Nem lépik meg mindazt, amit a kínaiak megléptek.
Nem fogom végig elemezni az összes országot, de látszik, hogy aki nem csinál semmit, az még rosszabb napi növekedési ütemeket produkál. A japánok az intézkedéseikkel 7%-ra tudták csökkenteni a napi növekedési ütemet, de az beragadt az elmúlt 4 napban. Egyébként a japán kb. ott tart növekedési ütemben, mint Korea, csak kisebb esetszámmal, mert náluk nem volt szuperterjedés még a hajó közösségi karanténjának feloldása után sem. A németek 22%-nál tartanak, Irán 23%-nál, a franciák 45%-nál.