Szerintem tevedsz, nem ver, hanem orrbol es szajbol torteno mintaveteles a szlovak sajat teszt, ezert szerintem PCR. Ezt tamasztja ala ez a mondat is a cikkbol:
szoval sajat gyartasu PCR teszt lesz az, ahogy olvasom, ha jobban felfut a gyartas, a felesleget eladjak. Annyit mindenkepp tudni rola, hogy olcsobb, mint a jelenleg piacon levo tesztek (lagalabbis a szlovak allam szamara), de hogy a kereskedelmi forgalomban hogy arazzak majd be, azt passzolom
OK, de akkor mi ebben az új saját fejlesztés? Itt egy angol nyelvű leírás a PRC tesztről:
https://www.iaea.org/newscenter/news/how-is-the-covid-19-virus-detected-using-real-time-rt-pcr
A lényeget le is fordítottam belőle (persze lusta vagyok, így az Amazon fordítójával, csak pár helyen javítottam pár feltűnő egyeztetési hibát, bocs, de így is érthető:
"A mintát a test azon részeiből gyűjtik, ahol a coronavírus összegyűlik, például egy személy orra vagy torka. A mintát több olyan kémiai oldattal kezeljük, amelyek eltávolítják az anyagokat, például fehérjéket és zsírokat, és csak a mintában jelen lévő RNS-t vonják ki. Ez az extrahált RNS egy személy saját genetikai anyagának és, ha jelen van, a koronavírus RNS-ének keveréke.
Az RNS-t egy specifikus enzim segítségével DNS- re írják át. A tudósok ezután további rövid DNS-töredékeket adnak hozzá, amelyek kiegészítik az átírt vírus DNS egyes részeit. Ezek a fragmentumok a vírus DNS célrészeihez kötődnek, ha a vírus jelen van a mintában. A hozzáadott genetikai töredékek egy része DNS szálak építésére szolgál a nagyítás során, míg a többi a DNS építésére és a szálak megjelölésére szolgál, amelyeket aztán a vírus kimutatására használnak.
Az elegyet ezután RT-PCR gépbe helyezzük. A gép olyan hőmérsékleteken megy keresztül, amelyek felmelegítik és lehűtik a keveréket, hogy specifikus kémiai reakciókat váltsanak ki, amelyek új, azonos másolatokat hoznak létre a vírus DNS célcsoportjaira. A ciklus ismétlődik újra és újra, hogy folytassa a vírus DNS célrészeinek másolását. Minden ciklus megduplázza az előző összeget: két példányból négy, négy példányban nyolc, és így tovább. A standard valós idejű RT-PCR beállítás általában 35 cikluson megy keresztül, ami azt jelenti, hogy a folyamat végére a vírus DNS-szakaszok mintegy 35 milliárd új példányát hoznak létre a mintában lévő vírus minden egyes szálából.
Ahogy a virális DNS-szakaszok új példányai épülnek, a jelölő címkék a DNS-szálakhoz kötődnek, majd felszabadítanak egy fluoreszkáló festéket, amelyet a gép számítógépén mérnek és valós időben mutatják be a képernyőn. A számítógép minden ciklus után nyomon követi a fluoreszcencia mennyiségét a mintában. Amikor az összeg átmegy egy bizonyos fluoreszcencia szintjére, ez megerősíti, hogy a vírus jelen van. A tudósok azt is figyelemmel kísérik, hogy hány ciklust kell elérni ezt a szintet annak érdekében, hogy megbecsüljék a fertőzés súlyosságát: minél kevesebb a ciklus, annál súlyosabb a vírusfertőzés."
A vastagítva kiemelt lépesek közül talán az elsőhöz használt anyagot nevezik reagenseknek, de talán a másodikhoz használtat is.