Egy kis érdekesség ezt a cikket most kaptam izraelből.
A koronavírus hideg állapotban a lazac bőrén körülbelül 8 napig fennmarad
Ez a tudás minden izraeli állampolgárt érdekelhet a közelgő izraeli ünnepek előestéjén.
Az izraeli ünnepeken, és különösen a nagy ünnepeken, hagyományokból fakadóan ("légy fej és ne farok") az izraeli állampolgárok halfogyasztása meredeken emelkedik.
Bár a fogyasztás első helyét a "lengyel" hal a ponty foglalja el, az utóbbi években a friss és fagyasztott lazac aránya az izraeli fogyasztói kosárban növekszik, és éppen ezért fontos elolvasni a cikkben elhangzottakat.
Egy kínai egyetem tanulmányából kiderül, hogy a koronavírus körülbelül 8 napig fennmarad a hideg lazac (a mi tartományainkban - friss lazac) bőrén, ami lehetővé teszi, hogy a vírus nagymértékben növelje terjedését és nagyon könnyen átlépje a határokat.
"A Dél-Kínai Agráregyetem és a Guangzhou-Guangangzhoui Guangdong Agrártudományi Akadémia tudósai bizonyítékot találtak arra, hogy a koronavírus nyolc napig képes fennmaradni a kb 39 Fahrenheit-fok (kb. 4 Celsius-foknak megfelelő) hőmérsékleten.
Fontos megjegyezni,hogy a múlt héten, vasárnap megjelent tanulmányt még nem tették közzé, vagy a kollégák nem vizsgálták felül.
"Tehát az egyik országból SARS-CoV-2 vírussal fertőzött halakat egy héten belül könnyen át lehet vinni egy másik országba, ezáltal a betegség nemzetközi elterjedésének egyik forrásaként szolgálhatnak" - mondták a kutatók.
"A zöldségektől és más ételektől eltérően a halakat alacsony hőmérsékleten kell szállítani, tárolni és értékesíteni" - áll a jelentésben. "A halakat általában, a normál szoba-hőmérsékletnél jóval alacsonyabb körülmények között értékesítik. Ez azt jelenti, hogy a piacokon értékesített hal vagy tenger-gyümölcseinek bőrére tapadt vírus sokáig fennmaradhat. "
Meg kell locsolni citrommal.
Vagy borsot rá. Jó sokat!