Tudod ha a világban valamit nem értesz, az nem azért van feltétlen, mert hülyeség, nagy eséllyel csak kevésnek bizonyul a tudásod a megértéséhez.Ez a pofon akkor nagyon nem talált. Először is messziről jött ember azt mond amit akar, vagy amit éppen kitalál. Továbbá megint a tekintélyuralmi alapelvekkel jössz: "szakember ezt meg azt mondta", illetve a fenti "edzőm olimpikonokat képzett" szöveg, tehát ő biztos jobban tudja. Én most a józan többséghez szólok (hozzád már nem): mindenki akinek kételye van, fusson le 5km-t maszkban és anélkül, utána döntse el saját tapasztalata alapján, hogy a maszk árt, vagy nem árt sportolás közben. Nem kötelező nekem hinni, próbálja ki mindenki maga. Vagy látatlanban hisz internetes "szakembereknek" vagy "öttusázóknak". Én úgy gondolom, hogy az itt jelenlévők legnagyobb része értelmes ember, és meg tudja ezt ítélni saját maga.
Szeretném figyelmedbe ajánlani az ilyen problémáidat orvoslandó kérdés feltevést, vagy utánaolvasását a témának.
De akkor, hogy megértsd miért is beszélsz hülyeségeket:
https://elethosszig.hu/az-edzomaszk-hasznalata-bovebben/
Az pedig, hogy nem találkoztál az edzőmaszkal, csupán annyit jelent, hogy versenyszintre nem igazán voltál felkészítve szakemberek által, mivel nem az úszók sajátossága ennek a használata, csak náluk effektívebb, mint más sportolóknál.
Igen, nehezebben kapsz benne levegőt, ami ha gyakran használod, rövid időn belül elmúlik és ha visszatérsz maszk nélküli edzésre (másoknál, nálad nem ez versenykörnyezet) növekedni fog a teljesítményed, a maszk nélküli felkészüléshez képest. És ez nem kuruzslás, szerintem nincs a világon olyan magas szinten sportoló, aki ne találkozott volna vele, de majdnem mindenki használja is.