Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Egyre jobb kilátások...

Nagyon tragikus időszakra kell felkészülnünk, ha nem lett volna az egyhetes őszi szünet, akkor még ennél is kedvezőtlenebbek lennének az adatok. Várhatóan egy hét múlva ugrik majd meg az esetszám, ez Vattay Gábor járványügyi modellezéssel is foglalkozó szakember becslései szerint 6-8 ezer kórházban ápolt beteget jelenthet, egy nap akár 120-an is meghalhatnak majd, hogyha a most mérhető sebességgel halad felfelé a járvány.

Még a két héttel előtti állapothoz képest is gyorsult a koronavírus-járvány - tudatta ezt az RTL Híradóval Vattay Gábor az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője, aki szerint nemcsak az esetszámok, hanem a halálozás és a kórházba kerültek száma is 7-8 nap közötti duplázódáson megy keresztül, tehát egy hét múlva kétszer annyi ember hal meg, kerül kórházba egy nap.

Szóval én azt látom, hogy ha így folytatódik, akkor a 4. hullámban ha nem is érjük el, de megközelítjük a 3. hullám adatait.
Az 5. hullámról, amit vélhetően nem is a delta variáns fog már okozni (nem alaptalan a feltételezés, hogy ha abból indulunk ki, hogy eddig minden hullámot más mutáns okozta), kár is beszélni. Tartok tőle, hogy akkor már a jelenlegi oltás sem fog védeni. De ne legyen igazam!
Sajnos össze-vissza mondtak itt már mindent, ha visszaolvasod a hivatalos nyilatkozatokat tavaly nyártól mondjuk.
Az oltás megjelenésekor azzal indult a tudományos/politikai és egyéb média nyilatkozatok sora, hogy aki beoltatja magát az nem fog megbetegedni. Erre tisztán emlékszem. Hogy aztán elérjünk oda ahol vagyunk, vagyis megbetegedhetsz, de nem lesz súlyos lefolyás és nem kerülsz kórházba, ha mégis, hát nem volt szerencséd, jobban mondva, lejárt az oltás hatása, nem jóval oltattad magad (értsd, nem a Pajszert kaptad), krónikus beteg vagy, stb. Kíváncsi leszek, hogy 1 év múlva mi lesz a mantra (pontosabban mik lesznek azok).
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 056
5 555
113
Ha átfogó adatokat nem is publikál az operatív törzs, vannak ilyenek. Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere már jó ideje rendszeresen meg is osztja a városi járványadatokat. Az is érdekes, hogy városra lebontva is tud fertőzöttségi adatokat kérni a kormányhivataltól. Ebben annyi előnye nyilván van, hogy fideszes polgármesterként jobb eséllyel kap ilyen adatokat, mint az ellenzéki városvezetők, akik rendre visszapattannak. De Csach nemcsak megszerzi, hanem meg is osztja az adatokat, szemben a többi fideszes polgármesterrel, akiknek ezek szerint szintén lenne lehetőségük ugyanerre.

Csach legutóbbi, hétfő esti posztjából például kiderült, hogy „a Kormányhivatal és a kórház az elmúlt 11 napban 14 covid fertőzöttet azonosított, továbbá 17 kontakt személyt helyezett házi karanténba. Karanténba került a Szabó Lőrinc iskola 2/a osztálya és a Penny Market üzlet néhány dolgozója is. A fertőzöttség lassan emelkedik, a mozgó átlagon számított napi új fertőzésszám 1,2 a városban”.

Ami még érdekesebb, hogy a városban lévő kórházból is kap adatokat.

„A kórházban már 54 koronavírus fertőzött Nógrád megyei beteg fekszik a normál, és 11 covid fertőzött az intenzív osztályon (összesen 6 beteg balassagyarmati). Emiatt megkezdődött a covid részlegek bővítése is. Egy hete még fele ennyi kórházi beteg volt!”

De megírta azt is, hogy

„sajnos, 60 év alattiak is elhunytak az elmúlt héten (balassagyarmati polgár is őszinte részvétem a családnak), és olyanok is rossz állapotban vannak, akik oltottak”.

Itt írta meg azt is, hogy „ szerencsére pótolható, de sajnálatos veszteség érte a kórházat”, mert október elején távozott 8 aktív és 2 nyugdíjas nővér, illetve 4 irodista, akik nem oltatták be magukat. A kórházi létszám 2,2 százalékáról van szó.


 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 997
8 599
113
Amit nem értenek az emberek, hogy az oltás a kollektív védelem legfontosabb, de nem egyetlen része. A Maszkhordás és a zárt térben viszonylagos távolságtartás komplex egészet alkot.
Ruzsvai Miklós már a egész lakoságot át akarja fertőzni, hogy a majd védettséget okoz, figyelmen kvül hagyva a tényt, hogy sokan újrafertőzödtek már variánssal.
Ami még inkább probléma hazánk szempontjából, hogy a kina, orosz oltásokra való állami forgatókönyv nagyon nem jön, be akárcsak a saját vakcina, viszont 2022-re nem csatlakoztak az EU közös vakcinaszerződéshez, amely már a "modósított" Pfizert is magában foglalná. A kínai Sinopharm-ot már a gyártója is csak 6 hónaposnak mondja, és nekiálltak MRNS-t kutatni és készíteni, a Szputnyikot meg mint vektorvakcinát, a Jansen, Astra és Sptunyikosok újra nem kaphatják. Kérdés, hogy lesz-e elég vakcina jövő év elejére, sőt ez évben is, ha 4-éves kortól mint az USA-ban a gyerekeket 12 éves korig engedélyeznék. Szerintem nem fogja a kormány, mert nem lesz elég oltása hozzá. Nekik is csak moderna és Pfizer leheten és utóbbit engedélyezték az USA-ban. Szerintem egyébként fél évente oltásra fogunk járni, amig a variánsok nem fognak szelidülni (másik végleg, hogy még súlyosabb szöbödményeik lesznek..) Nekem egyébként két Szputnyik+ Pfizer keverékem van ...
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 583
10 308
113
Az eredmény ugyanaz lesz, ha a kötelezés miatt lépnek le, ez ugyanúgy emberhiányt okoz! Gondolod véletlenül kért 300 embert az egészségügy a honvédségtől? Vagy nézd meg mi van Amerikában (tűzoltóság, rendőrség)!

Az Apám halála nem mendemonda!

Nem vagyok oltásellenes. Boldog oltakozást kívánok mindenkinek, akinél ez a kisebb kockázat és ezt kéri. Ne keverjed a fogalmakat! Mindenki oltassa be magát aki ennek szükségét érzi, és azzal amelyikkel csak akarja, s annyiszor ahányszor akarja.

Egyelőre nem a Harmadik Birodalomban élünk vagy a bolsevik Szovjetunióban. Egyelőre... Bár elnézve Ausztráliát van ahol már közelítünk!
1. az emberi hülyeség határtalan
2. de nem is bizonyított (és csak általad gondolt) az összefüggése a védőoltással
3. Dehogynem
4. Valóban.
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 056
5 555
113
A napokban az iskolai őszi szünet miatt viszonylag alacsony fertőzésszámok várhatók, utána viszont drasztikusan megnőhet a fertőzöttek száma – mondta Vattay Gábor járványelemző.
Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője úgy fogalmazott: az átoltottság ellenére a mostani adatok olyan dramatikusan gyors és akadálytalan növekedésre utalnak, amit például Lombardiában láttunk az első hullámban.
Visszamenőleg elemezve az elmúlt három hét adatait azt látjuk, hogy az esetszámok növekedése új, gyorsabb pályára állt körülbelül 7,5 napos duplázódási rátával. Egy hét késéssel a halálozás is felzárkózott ehhez. Most már az is 7,5 naponként duplázódik. A kórházban lévők számának növekedése is hasonlóvá vált a múlt héten
– fejtette ki, hozzátéve:
HÉTFŐN CSAKNEM KÉTSZER ANNYI ÚJ FERTŐZÖTTET ÉS HALÁLOZÁST JELENTETTEK BE, MINT EGY HÉTTEL AZELŐTT.

Az elemző szerint a következő napokban kedvezőbb adatok érkezhetnek, mivel az előző héten őszi szünet volt az iskolákban, márpedig azok „masszív motorjai” a vírus terjedésének. A szünet miatt ezen a héten csökkenhetnek vagy stagnálhatnak az esetszámok,

AMI AZT A FALS ÉRZÉST KELTHETI, HOGY TALÁN MÁR ELÉRTÜK A CSÚCSOT.
Vattay Gábor modellje szerint ez azért lesz félrevezető, mert november 8. és 10. körül ismét megnőhet az esetszám, és a hónap közepére újra egyértelmű lesz, hogy közel sincs még vége a negyedik hullámnak.

Addigra körülbelül négyezer embert fognak kórházban ápolni, a halálozások száma pedig naponta kilencven körül lehet a járványmodell szerint. Ezután újabb kormányzati intézkedések jöhetnek, amelyek azonban csak később fejthetik ki hatásukat. Így

NOVEMBER 22-RE MÁR NYOLCEZER KÖRÜL LEHET A KÓRHÁZBAN KEZELTEK SZÁMA, A NAPI HALÁLOZÁSOKÉ PEDIG 150-180 KÖRÜL.

 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 811
25 424
113
Féladag!
---
"A Moderna azzal indokolta, hogy fél adagot javasolnak a harmadik oltásra, hogy egyrészt így kevesebb oltási reakcióra, például lázra vagy izomfájdalomra lehet számítani, másrészt így több oltóanyag marad globálisan elérhető. Az emlékeztető oltás hatékonyságát pedig ez nem érinti."
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 811
25 424
113
Kedves @Blitz97 kérlek vegyél egy vödör hamut magad elé és kezd el a fejedre szórni ! LOL

Szar üzlet ez az oltásosdni már éppen készül a fájzerbájontekk tönkre menni ! Ja nem , giga nyereség felé haladnak ! LOL

Bizony, pajszeréknél a profit az iránytű, India is a szemükre veti. Különösen gusztustalan amit egyes fejlődő országokkal művelnek.
---
"A media company in India are ramping up criticism of COIVD-19 vaccine suppliers following the nation’s success at treating the virus with Ivermectin. In a recent report, Indian television channel WION claimed Pfizer is maximizing revenues by selling COVID-19 vaccines to developing nations on often predatory terms."
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 631
11 325
113
Kedves @Blitz97 kérlek vegyél egy vödör hamut magad elé és kezd el a fejedre szórni ! LOL

Szar üzlet ez az oltásosdni már éppen készül a fájzerbájontekk tönkre menni ! Ja nem , giga nyereség felé haladnak ! LOL

Vannak ilyen adataid a kötelező oltásokról is? Mert hogy leginkább arról meséltem. :)
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 631
11 325
113
Ne terelj ! A Covid-19 vakcináról volt szó és általában a gyógyszeripar gusztustalan profit orientációjával !
Kedves Ogre, néha tényleg azt hiszem, hogy nem érted a leírt szavakat, pedig nagyon jól tudom, hogy igenis értelmes vagy. Elvégre beszélgettünk már néhányszor.
A kötelező védőoltások piacán szinte nincs haszon. Ez azt jelenti, hogy az iparágban elvárthoz képest csúnyán alulteljesít. A koronavírus elleni oltások jelenleg egy speciális helyzetben vannak:
  1. hiány van belőlük;
  2. új termékek, így nagy irántuk a kereslet;
  3. kevés versenytárs van a piacon.
Mindhárom tényező árfelhajtó hatást jelent. Teljesen természetes, hogy egyre nő az áruk, mivel így is megveszik.

A gyógyszeripar nagy profittal dolgozik, azt hiszem ennek a kijelentéséhez nem volt rám szükséged. Csakhogy ez a profit nem azért van elsősorban, hogy a részvényesek megtömjék magukat, hanem azért is, mert ez biztosítja a tőkét a K+F tevékenységekhez. Egy új termék kifejlesztése 1-2 milliárd euró. Ez egy átlagos érték, van amikor 4-5 milliárd euróról beszélhetünk. És ez mindössze egy termék, egy valamirevaló cég egyszerre azért ennél többet fejleszt. És akár az is lehet, hogy sikeres volt a fejlesztés, megvan a kész terméked, erre a klinikai kísérletek során mondjuk súlyos májelégtelenség lép fel több résztvevőnél is. Simán lehet, hogy ezért a gyógyszerfelügyelet elkaszálja a termékedet. Huss, kidobtál egy halom pénzt a kukába.
Mondhatjuk, hogy fúj gonosz gyógyszeripar, meg profitéhes keselyűk és társai... de vegyük figyelembe, hogy valamitől jelentősen megnőtt a várható élettartam, nem kell 10 gyereket szülnie ahhoz egy nőnek, hogy 2-4 megélje a felnőtt kort. Ma már nem jelent automatikus halált egy tüdőgyulladás, nem bénulnak le gyerekek a polio miatt, nem halnak meg emberek tömegével TBC-ben.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 631
11 325
113
"De mi a helyzet az új koronavírussal? Van a denevéres és a laborteória is, hogy akár onnan is kiszökhetett. Melyik tartja magát, melyik hihetőbb?

A tudományos kutatások azt igazolják, hogy a Sars-CoV2 természetes módon jött létre. A tudósok 99%-ban a természetes evolúcióban hisznek, és 1%-os esélyű, hogy laboratóriumi eredetű. Az 1% azért van, mert technológiailag képesek lehetünk erre, de semmi se utal rá. Ez a vírusgenom evolúciójában is látható lenne. Az viszont már kétszer megtörtént, hogy köztes állatról ugrott át a vírus emberre. Az evolúciós láncszemekből egyre többet találnak meg a kutatók most is. Hasonló a helyzet, mint amikor ősembereket találnak, úgy rajzolódik ki a kép, hogy hogyan fejlődött a Sars-CoV2 evolúcióra. Ez azonban évekbe telik.

Persze az átlagember számára furcsa lehet, hogy Vuhanban koronavírusokkal kísérleteztek, de a világon máshol is ez a helyzet. Éppen azért végeztek kutatásokat, hogy ha egyszer egy vírussal állunk majd szembe, akkor be tudjunk avatkozni. Szerintem mázlink volt a koronavírussal, még úgy is, hogy ilyen pusztító, mert ha egy olyan vírus terjed el, amellyel nem foglalkoztak ennyit a kutatók, akkor nem lett volna 10 hónap alatt vakcina. Sokkal több időbe telt volna, hogy oltást fejlesszünk ki rá, ha nem ismerjük az adott vírust valamennyire."

 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Kedves Ogre, néha tényleg azt hiszem, hogy nem érted a leírt szavakat, pedig nagyon jól tudom, hogy igenis értelmes vagy. Elvégre beszélgettünk már néhányszor.
A kötelező védőoltások piacán szinte nincs haszon. Ez azt jelenti, hogy az iparágban elvárthoz képest csúnyán alulteljesít. A koronavírus elleni oltások jelenleg egy speciális helyzetben vannak:
  1. hiány van belőlük;
  2. új termékek, így nagy irántuk a kereslet;
  3. kevés versenytárs van a piacon.
Mindhárom tényező árfelhajtó hatást jelent. Teljesen természetes, hogy egyre nő az áruk, mivel így is megveszik.

A gyógyszeripar nagy profittal dolgozik, azt hiszem ennek a kijelentéséhez nem volt rám szükséged. Csakhogy ez a profit nem azért van elsősorban, hogy a részvényesek megtömjék magukat, hanem azért is, mert ez biztosítja a tőkét a K+F tevékenységekhez. Egy új termék kifejlesztése 1-2 milliárd euró. Ez egy átlagos érték, van amikor 4-5 milliárd euróról beszélhetünk. És ez mindössze egy termék, egy valamirevaló cég egyszerre azért ennél többet fejleszt. És akár az is lehet, hogy sikeres volt a fejlesztés, megvan a kész terméked, erre a klinikai kísérletek során mondjuk súlyos májelégtelenség lép fel több résztvevőnél is. Simán lehet, hogy ezért a gyógyszerfelügyelet elkaszálja a termékedet. Huss, kidobtál egy halom pénzt a kukába.
Mondhatjuk, hogy fúj gonosz gyógyszeripar, meg profitéhes keselyűk és társai... de vegyük figyelembe, hogy valamitől jelentősen megnőtt a várható élettartam, nem kell 10 gyereket szülnie ahhoz egy nőnek, hogy 2-4 megélje a felnőtt kort. Ma már nem jelent automatikus halált egy tüdőgyulladás, nem bénulnak le gyerekek a polio miatt, nem halnak meg emberek tömegével TBC-ben.
Ezek a mondatok mást mutatnak !

"A New York-i székhelyű vállalat kedden közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében jelezte, hogy idén várhatóan 36 milliárd dollár bevételre tesz szert a COVID-19 elleni mRNS vakcina forgalmazásából, ami 7,5 százalékkal több az előző előrejelzésnél."

"Csak a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazásából 13 milliárd dollár bevétele keletkezett a Pfizernek, miközben elemzők 10,88 milliárd dollárt vártak."

Ez meg tényleg nem a részvényeseknek jó ugye ?

"Az egy részvényre jutó hígított nyereség 1,42 dollárra rúgott, míg egy évvel korábban 26 centre."

Üzletben meg közgadaságtanban nem az utolsó vagyok a sorban !
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 631
11 325
113
Ezek a mondatok mást mutatnak !

"A New York-i székhelyű vállalat kedden közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében jelezte, hogy idén várhatóan 36 milliárd dollár bevételre tesz szert a COVID-19 elleni mRNS vakcina forgalmazásából, ami 7,5 százalékkal több az előző előrejelzésnél."

"Csak a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazásából 13 milliárd dollár bevétele keletkezett a Pfizernek, miközben elemzők 10,88 milliárd dollárt vártak."

Ez meg tényleg nem a részvényeseknek jó ugye ?

"Az egy részvényre jutó hígított nyereség 1,42 dollárra rúgott, míg egy évvel korábban 26 centre."

Üzletben meg közgadaságtanban nem az utolsó vagyok a sorban !
Ogre, olvasd már el légy szíves figyelmesen, amit írtam!
 
  • Tetszik
Reactions: gafzhu