Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
ugye megvan hogy ha letesztelsz valakit es pozitiv az eredmeny el birod kuloniteni a tobbi embertol? es nem visszi tobbet szet a virust?

Most kepzeld el egy olyat aki jol erzi magat, de ott van a virus benne, kicsit utazik a trolin a munkara, aztan haza, delutan kicsit plazazik, kicsit elmen haverkodni a kocsmaba stb es ki tudja hany embert fertoz meg...

A probléma ott van, hogy:
..
1. Azzal együtt, hogy amit leírtál az logikus, de a teszt onnantól fogva képes valós és hiteles eredményt produkálni, ha már "megfelelő mértékben" elszaporodott benned a vírus. Így a hatékonysága valóban korlátos. A kimutatható víruskoncentráció a szakemberek szerint meg többnyire időben nagyjából egybe esik a tünetek megjelenésével. Ergo, ezt megelőzően is többször kellene ugyanazt a személyt letesztelni!
..
2. Nem áll rendelkezésre sehol sem milliós, tízmilliós nagyságrendben tesztelési kapacitás!
..
3. De ha lenne is, akkor is mi alapján rangsorolnál, hogy kit tesztelgetnél a tünetmentesek közül? Kellene egy logikus metódus!
..
4. Vedd figyelembe, hogy aki fertőzött, illetve annak a kontakt kapcsolataira több szűrés szükségeltetik (akár fél tucatnyi is)!
És kapaszkodj meg (másodkézből tudom), hogy mielőtt valakit visszaengednének a társadalomba a gyógyultak közé, azokat a gyógyulási fázisban gyakorlatilag naponta szűrik! És akkor minősül már gyógyultnak, ha háromszor egymás után negativ lesz a szűrés eredménye!
..
5. Szűrés és tesztelés nélkül is működnie kellene annak a felelős magatartásnak, hogy mindenki lecsökkenti az érintkezést a környezetében! Ki van adva a parancs, az Operatív Törzstől kezdve Fekete Pákótól bezárólag mindenki ezt fújja!
..
6. Akinek tünete van, köhög, tüsszög, folyik az orra, az meg hatványozottan különüljön el! Ez a helyes viselkedés!
..
Magam részéről, ezt a mikor és kit kell tesztelni dolgot lezártam. Bízzuk már a kérdést a járványügyesekre. Tudják mit csinálnak!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 855
65 609
113
Azok az az orosz orvosok azonnal haza lesznek ráncigálva amint beüt náluk is az európaihoz mérhető járvány. Csak arról az itteni olvasóközönség majd diszkréten hallgatni fog.
100 orvos Oroszorszagnak kutya fule, semmiseg. Naluk annyi a veszhelyzeti gyakorlat es a rendszer felepitese meg az elozo evtizedeknek oroksegenek emleke, pl Csernobil utani tevekenysegek tapasztalatainak haszna hogy nem feltem oket. Az orvosaik kepzesuk soran is katonai veszhelyzeti oktatast is kapnak, meg a fogorvos is. Itt az Eu-ban meg ilyet nem csinal pl a fogorvos diak az egyetemen, mert van frissen vegzett fogdoki rokon is. Viszont a szaz doki reven az oroszok ertekes informaciokat szereznek elso kezbol elesben most egy Nato orszag veszhelyzeti mukodeserol, illetve inkabb nem mukodeserol. :rolleyes:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 855
65 609
113
Ez a kormány járványügyben mindent későn lép meg. Persze a végén OV megmentette a magyar embereket, de először mindig azt ekézik, akik mást mondanak, mint a hivatalos álláspont (MOK, ellenzék, akárki.) Aztán két nappal később persze meglépik amit kell (tehát azért van ott belátási képesség), de addig időt veszítünk. Most például nem tesztelünk. A koreaik a járványt tesztelés hegyekkel fékezték meg, a németeknek is azért jók az eredményeik (ellentétben az olaszokkal, britekkel, franciákkal, spanyolokkal), mert kezdettől fogva tesztelik a fertőzésgyanús embereket és a környezetüket. A WHO főtitkára is ezt mondja.
Megis mit akartok, napi tizmillio tesztet? Ki veszi le, hol dolgozzak fel, mennyibe kerul? Masnap ujra szurjenek mindenkit mert hatha megfertozodott valaki?
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 191
8 033
113
Múlt héten elhangzott a miniszterelnök szájából, hogy jelenleg 2000 db használható lélegeztetőgép áll rendelkezésre az országban, és továbbiak beszerzése van folyamatban. Ma azt jelentette be, hogy jelenleg már 2560 db lélegeztetőgépünk van! Vagyis kb. egy hét alatt ~25%-kal növelték a számukat. Azt is elmondta a miniszterelnökünk, hogy több, mint 10 repülőjáratnyi szállítmányt várunk külföldről (keletről), amelyeknek a közeljövőben esedékes az érkezése. De ez olyan, mint a kutya vacsorája, mert az a biztos, ami már a határon belül van.

Masztiff, szerintem tájékozatlan vagy, továbbá feleslegesen hergeled saját magad és másokat is itt! Trollkodsz.
Az, hogy mit hazudik Orbán nem releváns. Még a tisztifőorvosnak kibevezett körzeti orvos sem tudja. Ha meg van elég lélegeztetőgép (nincs), akkor minek örülünk 200-nak, mint majom a farkának? Mert nincs elég...
 
B

b4l4g3

Guest
ugye megvan hogy ha letesztelsz valakit es pozitiv az eredmeny el birod kuloniteni a tobbi embertol? es nem visszi tobbet szet a virust?

Most kepzeld el egy olyat aki jol erzi magat, de ott van a virus benne, kicsit utazik a trolin a munkara, aztan haza, delutan kicsit plazazik, kicsit elmen haverkodni a kocsmaba stb es ki tudja hany embert fertoz meg...
Én ezt tudom, csak meg kéne érteni, hogy ez nem úgy megy mint a terhességi teszt. fizikai képtelenség mindenkit letesztelni. miért olyan nehéz ezt elkepzelni, megérteni.?
 
T

Törölt tag 2361

Guest
..
6. Akinek tünete van, köhög, tüsszög, folyik az orra, az meg hatványozottan különüljön el! Ez a helyes viselkedés!
..

Sok szerencset kivanok hozza hogy a mas emberekben bizz!!!

Kulonosen amikor orvosok akik fertozottek bemennek dolgozni peldat mutatva hogyan kell helyesen viselkedni jarvany idejeben.

en is lezarom a temat, azt hogy nem hiszek a politikusoknak es a jarvanykezelesukben azt megtartom magamnak.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Én ezt tudom, csak meg kéne érteni, hogy ez nem úgy megy mint a terhességi teszt. fizikai képtelenség mindenkit letesztelni. miért olyan nehéz ezt elkepzelni, megérteni.?

miert volt nehez a koreaiaknak letesztelni 200.000-300.000 ezer embert hogy lenyugtassak a jarvanyt ami rosszabbul kezdodot mint az olaszoknal?

nem sajnaltak a penzt meg nem politizaltak?

hat jebiga, latszik is az eredmenye.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 191
8 033
113
Én zárnék mindent, de ameddig az ellenzék Orbánon rugózik és leszarja a dolgokat, addig miről is beszélünk?
Zárni kellene már régen ezt pofázzák a szakértők. Azon nincs vita, hogy rendkívüli helyzetben rendkívüli kormányzásra van szükség, de nem korlátlan ideig. Orbán meg hallgathatna végre a kommunikációsai/politológusai helyett a magyar szakértőkre.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 191
8 033
113
Kis info: 2020. MÁRCIUS 21.
"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel – közölte a szervezet magyarországi irodavezetője tegnap a Kossuth rádióban. Ledia Lazeri szerint az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet akkor végeznek, ha szükséges. Pánikolás helyett nyugalmat kell meríteni ebből – mondta. Hozzáfűzte: a WHO napi kapcsolatban áll az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal."
Senki nem beszélt a teljes lakosságról. Ha viszont nézted reggel az EuroNews híreit, akkor a WHO főtitkára szerint egy lehetőség van a járvány csökkentésére: tesztelni, tesztelni, tesztelni...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Sok szerencset kivanok hozza hogy a mas emberekben bizz!!!

Kulonosen amikor orvosok akik fertozottek bemennek dolgozni peldat mutatva hogyan kell helyesen viselkedni jarvany idejeben.

en is lezarom a temat, azt hogy nem hiszek a politikusoknak es a jarvanykezelesukben azt megtartom magamnak.

Nem a járványügyesek lépnek úgy ahogy a politikusok diktálják, hanem inkább fordítva! A politikusok alkottak olyan jogszabályt, amilyen a járványügyesek javaslatai alapján szükségeltetett!
..
Elbeszélünk egymás mellett...
..
Ami a fertőzött orvost illeti, le kell folytatni vele szemben az eljárást és ha hibázott meg kell büntetni!
(De megjegyzem, hogy itt is ugyanabba a problémába futunk bele, mert egy darabig ő sem gondolta, hogy benne van a vírus...)
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 994
82 983
113
miert volt nehez a koreaiaknak letesztelni 200.000-300.000 ezer embert hogy lenyugtassak a jarvanyt ami rosszabbul kezdodot mint az olaszoknal?

nem sajnaltak a penzt meg nem politizaltak?

hat jebiga, latszik is az eredmenye.

Ahogy egy koreai mondta:
„Közös védekezést kértem, nehéz idők jönnek, mindenkit arra kérek, hogy szedje össze magát és nőjön fel a feladathoz.”
 
  • Tetszik
Reactions: zeal
B

b4l4g3

Guest
.
miert volt nehez a koreaiaknak letesztelni 200.000-300.000 ezer embert hogy lenyugtassak a jarvanyt ami rosszabbul kezdodot mint az olaszoknal?

nem sajnaltak a penzt meg nem politizaltak?

hat jebiga, latszik is az eredmenye.
Mi ezen a politika "b@zdmeg"? De rohadt értetlen hülyék vagytok...