Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 807
25 418
113
Srácok!
Ti tényleg elhiszitek még, hogy ez a műsor a koronavírusról szól?
Most!?
Alacsonyabb esetszámmal és majd' egymilliós átoltottsággal?
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
253
1 393
93
be kéne darálni a pártjukat...
Most jön felfelé a népszerűségük mint a talajvíz. A Momentum akkor változtatott a nyitáshoz való álláspontján, mikor látták, hogy a Mi Hazánk a lezárás ellenes kommunikációjával biztos parlamenti párt lenne, ha ma tartanák a választásokat. Onnantól jött az "Nyitás, óvatosan!" szlogen.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
T

Törölt tag 4082

Guest
Ez egy október 30.-i ígéret. Én a november 10.-i ígéretéről írtam, amikor a "30 napos" korlátozást bejelentette. Akkor határozottan az hangzott el, hogy csak decemberig kell kibírni, mert akkor már itt a vakcina.
Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban - összegzett.
"A végén túl leszünk, és győzni fogunk" - fogalmazott.
November 10
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 289
113
Láthatóan nem erre készültek. Teljesen elrontott időzítés, hogy a nyitásról szóló konzi fut a harmadik hullámnak azon a pontján, amikor maga alá temeti a második hullámot, és stressz-teszteli az egészségügyet. Nem véletlenül mostanra tűzték ki az egészségügyi szolgálati jogviszony aláírásának határidejét is. Úgy számoltak, hogy mostanra vége lesz, most lesz jó pár hónap szusszanás. Hát nem így lett, láthatóan elkalulálták magukat, és most megy a kapkodás, és nem alkalmazkodnak elég gyorsan a megváltozott feltételekhez. Tényleg eljött az a pont, hogy most már be kellene látniuk el kell engedni a gyeplőt, ehhez nem értenek és kinevezni egy ezért felelős hozzáértő szakmai vezetőt/testületet, aki a védekezést irányítja bizonyos kijelölt feltételrendszer alapján, ami nyilvános.
Te most ugye a Momentumról


Illetve Dúró Dórárol beszélsz!

 
  • Vicces
Reactions: hendrick

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 807
25 418
113
Ezt az ábrát nagyon tegyük el és őrizzük meg...
(nyájimmunitás)
---
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...i-palyat-mikor-lehet-ez-alapjan-nyitni-472788
elsooltasi-arany-210305-436702.png
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 138
10 471
113
Te most ugye a Momentumról


Illetve Dúró Dórárol beszélsz!

Ők stáb nélkül nem tudnak beoltani egy hétvégén kétmilliót, de a Viktorék egy elég nagy stábbal sem, ők is a nyitásról beszéltek.
Egy 19 másik meg gyök361.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Te most ugye a Momentumról


Illetve Dúró Dórárol beszélsz!

Igen? https://fb.watch/41TXDX3t17/ Már február 3 utántól látni lehetett, hogy újra beindult a járvány, de nem figyeltek a jelekre, kiadták ezt a konzultációt. Roppant szerencsétlen ütemezés. Még megy a konzultáció, de nyitás helyett további korlátozások jöttek.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 457
63 900
113
Politikusi ígéret volt a decemberi vakcina. Ilyen értelemben nem hazudott senki. Itt volt a vakcina decemberre? Itt. Mindenkit beoltottak, annyit tudtak beszerezni? Nem.
Volt arról szó, hogy decemberre itt lesz a vakcina ÉS mindenkit, de legalább 60-70%-át a lakosságnak az év végével be fogják oltani? Nem.

Anno Trump novemberre, a választások idejére sürgette a vakcina kifejlesztését, miközben minden a témával foglalkozó szakember azt hangsúlyozta, hogy egy valódi, hatásos vakcina kifejlesztése 7-15 év! És azt se feledjük, hogy még az influenza ellen sincs örök érvényű védőoltás.

Nos, novemberre kész is lett a vakcina, sőt, az orosz Szputnyik még előbb is, de az alacsony ütemű, kísérleti sorozatgyártáshoz is idő kell, a visszajelzések kiértékeléséhez is idő kell, aztán ott vannak az időközben (talán pont, hogy a vakcinák miatt létrejövő) mutációk, a hosszútávú mellékhatások, a legyőzendő betegség hosszútávú szövődményei, a szövődmények és az esetleges mellékhatások összevetése, mérlegelése, a teljes ütemű sorozatgyártás... szóval sokminden.
Ehhez képest volt decemberre már védőoltás, de nyilván a fenti korlátokkal. És mi nem is vagyunk vakcinagyártók. Tehát várhatunk a sorunkra.

Az egy másik tészta, hogy az amúgy egyfajta történelmi fricskaként szerintem is jó alapvetésű NER-t miért nem vonják be az egészségügy megtámogatásába, mikor megtehetnék.
A NER-rel a legnagyobb baja nem a hazai lakosságnak van, hanem az EU-t pénzelő multiknak.
Én azt személy szerint jó ötletnek tartom, hogy akkor, amikor egy tízmilliós országban az összes, valamire való termelői szektor külföldi tulajdonban van, a hazai meg játékpénzt tud csak a közösbe beadózni, akkor, ha nem akarunk mindenféle hitelek rabjai lenni, bizony egyszerűen el kell lopni a Nyugat pénzét.
Mivel idehaza már több, mint száz éve teljes a széthúzás, így annak tényelg nulla az esélye, hogy az egész nemzet egy emberként álljon be a Nagy Terv mögé, hogy dedikált strómanok nevére szépen felvesszük az EU, mint burkus, nyugati burzsoázia történelmi gyarmatbirodalmain évszázadok alatt összeharácsolt vagyonára épülő nagytőkéjét és azt - mivel nem hitel - eleve magunkénak tudjuk le. És magunkra költjük.
Mivel ez egy nyilt lehúzás, ezzel kérkedni ünnepélyesen még idehaza se lehet. Így marad a smúzolás. Meg az, hogy ez a NER tőke marad a NER-nél és nem használódik fel látványosan a köznép javára. Ez a NER-szisztéma nagy átka. A belső ellenzék meg támadja, ahogy tudja. Nyilván ellenzékiségből, illetve nyilván az EU felszarvazott tőkéseinek érdekéből.

De ezt a fenti bekezdést tegyük zárójelbe.
Maradva az eredeti témánál, annyira nem látom a felelős, igazán pandémia-releváns kormányzást sehol a világban, hogy egyátalán nem tudom, hogy milyen bezzeg-példával lehetne tényleg előhozakodni. Valaki említette itt az angol királynő elhalálozására már húsz éve létező alapos protokollt. Na igen, hiszen a halál az biztos.
A vírusok terjedése pedig olyannyira nem, hogy a most beígért júliusi nagyfokú átoltottságot se vehetjük készpénznek. Még akkor se, ha júliusra az egész ország nagy mértékben át lesz oltva. Mert mi van, ha addigra már egy újabb variáns lesz, amivel szemben ez az egész hajcihő nem ér semmit?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 070
88 008
113
Könyörögve kérlek, be ne indítsd azt a központot, mert akkor végünk lesz... :D

Amúgy reggel OV arról beszélt, hogy a problémák döntő többségében abból eredtek, hogy a behívottak egy része nem ott lakik, mint ahová be van jelentve háziorvoshoz, így esetenként több száz km-mel messzebb kellett volna mennie egy oltásért. Most elvileg ezt próbálják kiküszöbölni.
Nem csak ez van. Rengeteg volt a fake balfasz aki regisztrált. Rohadjon meg mindenki aki ezzel kamuzott!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 070
88 008
113
Ezt az ábrát nagyon tegyük el és őrizzük meg...
(nyájimmunitás)
---
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...i-palyat-mikor-lehet-ez-alapjan-nyitni-472788
elsooltasi-arany-210305-436702.png
Ezekkel érdekes lesz:
 
  • Dühítő
Reactions: BJani

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 428
3 745
113
felmentem a Pfizer honlapjára és feketén-fehéren le volt írva, hogy decemberben 50 millió adagot fognak tudni legyártani, és januártól pedig havi 100 millió adagot. Mivel a vevők között ott volt a kb. 300 milliós USA és a kb. 500 milliós EU, pontosan tudható kiszámolható volt, hogy május előtt Magyarországon nem lesz érdemi mennyiségben Pfizer vakcina. A többi pedig még hátrébb volt az engedélyeztetésben. Ezt kár szépíteni egyszerűen hazudott. Ahogy most is.

Szerintem meg te hazudsz, de ordas módon. Baromira nem teljesültek a gyártók által bemondott számok.
De ha mutatsz egy szép hiteles forrást arról, hogy mondjuk január 7.-re volt 50 millió Pfizer oltott, február 7-re meg 150 millió, akkor hiszek neked.

Szerintem nehéz dolgod lesz, mert az én forrásom szerint január 7.-én 18 millió alatt volt, és február 7. én is csak 133 millió volt a teljes beoltott ampullaszám a világon, Modernástul, AZ-ástul, Szputnyikostú, Sinofarmostul mindenestül... Gondolod, hogy január első hetében valakik ültek 40 millió Pfizeren, és csakazért sem oltották el őket egy hét alatt se?
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 428
3 745
113
Röhögés helyett, akkor esetleg tőled vagy NER bármelyik propagandistájától megtudhatnák végre, hogy a jövő héttől mi lesz az ügymenet?

Ekézés helyett megmondanád, hogy a jövő héten mekkora esetszámok lesznek? Hogy meddig kell majd a korlátozásokat fenntartani? Hogy mekkora lesz a korlátozások betartásának a mértéke, és hányan fogják leszarni?
Gondolom ha a kormánytól elvárod a jövőbe látást, akkor legalább te birtoklod ezt a képességet...

Egy hete ugrott meg a fertőzések száma, és kell 2-3 nap, mire a tendencia kialakul. Most 4 nappal a kihirdetése után zárunk, szerinted mennyit kellett volna még várni?
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Amúgy közben az állandóan olvasott tesztelni kellett volna című toposzon gondolkodtam.
Elöljáróban, ebben tényleg volt balfaszkodás:
Az első hullám alatt ugyanis elkezdték összegyűjteni, hogy ki lehet alkalmas tesztelni, de aztán nyáron a válukat veregették, és nem készültek.
De mindettől függetlenül: A lélegeztető gépeknél állandó toposz, hogy nincs rá ember.
De a semmivel sem egyszerűbb pcr gépekre meg azt gondoljuk, hogy egy csett és szakértők hadának a lépte dobog
Tűz színű zászló az égre lobog.

Pedig pl a mi kezdetben 300 fős évfolyamunkból 100an mentek kb sejt és molbi specializációra, és 30an mscn molekuláris immun és mikrobioszra. Ebből kb 5en mentünk müszeres analitika/tesztek fele. És felteszem a többi egyetemen se volt más a helyzet.
Szóval ha MINDENKIT csatasorba állítunk esetleg megduplázható lett volna a kapacitás.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and BJani
T

Törölt tag 4082

Guest
Ekézés helyett megmondanád, hogy a jövő héten mekkora esetszámok lesznek? Hogy meddig kell majd a korlátozásokat fenntartani? Hogy mekkora lesz a korlátozások betartásának a mértéke, és hányan fogják leszarni?
Gondolom ha a kormánytól elvárod a jövőbe látást, akkor legalább te birtoklod ezt a képességet...

Egy hete ugrott meg a fertőzések száma, és kell 2-3 nap, mire a tendencia kialakul. Most 4 nappal a kihirdetése után zárunk, szerinted mennyit kellett volna még várni?
Hát sokat, mert akkora előrelátás nincs senkiben, hogy TMKt legalább megcsinálja azzal kapcsolatban, amivel dolgozik, de a kormány kurva anyját, mert egy lezárás kényelmetlenséget okoz.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 625
11 306
113
Csak ma futottam bele ebbe az előadásba, de nagyon hasznosnak és közérthetőnek tartom. Dr. Gáspári Zoltán előadása, ő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi docense, egyébként bioinformatikával foglalkozik (ő tanította nekem is) és egy kicsit ilyen szemszögből közelítve mutatja be a koronavírust. :)