1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Középkori és kora újkori magyar csaták

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - szpg9 által indítva @ 2017. szeptember 4..

 1. endre

  endre Active Member

 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nincs valakinek esetleg egy forrása a középkori magyar várak listájáról? Az első és a második katonai felmérésen fel van tüntetve egy várrom, amiről sehol semmilyen adatot nem találtam, mégcsak említést sem. Sőt, a közeli falubeliek nem is tudnak arról, hogy volt valaha bármiféle vár azon a környéken. Pedig a második katonai felmérés (ami kb. 150 éve volt) még feltűnteti romként.
   
  szpg9 likes this.
 3. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Annyira nem az:
  - mennyi ideig tevékenykedtek a rómaiak kontinens-szerte?
  - miből építkeztek a rómaiak?
  Nagy Károlynak meg volt pár évtizede és egy közigazgatásilag rettenet primitív birodalma rómaihoz mérten nulla adóbevétellel. Abban az évezredben ha volt egy Észak-Afrikád (mai Tunézia és Egyiptom) akkor volt pénzed, ha nem, akkor meg lehetett vergődni a feudalizmussal. Abból meg nem lesz birodalom. Nyugat-Rómainak sem önmagában a barbár invázió tett be, hanem az, amikor elvesztette az afrikai provinciákat. Na onnantól nem volt pénz a katonaság fenntartására és sanyi lett. A keleti birodalom meg Szíriából és Egyiptomból élt meg.
   
  kondorvi, blitzkrieg and endre like this.
 4. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Elég sok elfeledett, az 1300-as évekre leomlott vár található a mai ország területén. Sok csak afféle mini erőd volt az aktuális földesúr helyi mini erődítménye, vagy a helyi lakosság által készített mini mentsvár. Az 1200-as évekig sokuk főleg fa-föld anyagú volt, és így nem sok minden maradt meg belőlük max a földsánc. Másokat széthordtak építőanyagnak.
  Hol található? Szoktam néha ilyen eltűnt erődök után olvasgatni a neten talán hallottam már róla.
   
  szpg9 likes this.
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  http://mapire.eu/hu/map/secondsurvey/?layers=osm,5,42&bbox=2478757.2810029094,5868022.888310303,2487929.724397131,5872312.916522809

  A romániai Bihar megye déli része. Déva a neve a térkép szerint, de nem az asszony a falban Déva vára. :)
  1806 és 1869 között készült a második katonai felmérés, akkor még feltüntették, mint romok, ebből gondolom, hogy ez is azelőtt nemrég még állhatott, gondolom ezt is a Rákóczi szabadságharc után rombolták le a sógorok.
   
 7. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

 8. 32karakter

  32karakter Active Member

  Nem feltétlen. Sőt.
  Először is a lerombolás rész jellemzően a környékbeli falvak lelkén szárad - építőanyag - a sógorok elvitték a várakból a hadianyagot (ágyúk) illetve kicsiket robbangattak/felgyújtották az egészet (a lőpor drága volt akkor is).

  De hogy segítőkész is legyek:
  http://varak.hu/kezdolap

  Ha van valami róla, nagy esélylel itt megtalálod.
   
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nah, mivel este 9 van ezért csak hamar gyorsan futottam át a környék történetét. Érdemes úgy 20 km-es körzetben utánanézni a környező települések történetének. Annyira jutottam hogy az árpád korban és utána is szinte Trianonig egyházi birtok volt az egész környék említett fémbányászattal, kohászattal. Nem messze említik a fenesi várat (Várasfenes) Kb 7km légvonalban, aminek a végén található a vár romjai. A két rom biztosan nem ugyanaz. Belényes történetéből elég jól ki lehet talán indulni. Viszont biztos hogy az általad említett az várrom? Nem a hegy tetején található, és bár van rá sok példa de nem bevett szokás hogy két vár ilyen közel legyen egymáshoz. A maradványok innét a katonai térkép alapján és a romok formája alapján kb itt vannak: 46.558492, 22.324880 , kb 20x30 méter de ettől inkább kisebb. Képet nem találtam róla, így a helyszínen okosabb lehet az ember. Lehetett ez akár kolostor,vagy valamilyen gazdasági épület is, bár tulajdonképp a vár ,vagy erőd létét sem zárja ki, ha van valami árok körülötte ami innét nem látszik. Mivel elég sok földút fut ott össze és elég messze vannak a települések kár egy elpusztult középkori település temploma is lehetett.
   
  sirdavegd likes this.
 10. szpg9

  szpg9 Guest

  Örülök, hogy használjátok ezt az új topicot...
   
  szpg9 likes this.
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ezt az oldalt ismerem, sajnos nincs rola semmi. Elég eldugott helyen van, fent egy hegytetőn, körülötte mindenhol hegyek, nem hinném, hogy a falusiak pont oda fel mentek volna kőért, de persze bármi lehetséges.
   
 12. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem biztos, hogy várrom. A fenesi várat elég jól ismerem, abból gondoltam, hogy ez is egy vár lehetett, hogy mind a kettőt hasonló "ruine"-ként jelölik, ráadásul az első katonai felmérésben is ugyanúgy mind a kettőt egy kis vár formájú alakzat jelöli. Sajnos a google mapon semmi sem vehető ki. Hát akkor marad a túra. :)
   
  szpg9 and antigonosz like this.
 13. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Olvastam ezt a cikket, a megjelenéskor. Jó szerzőnek tartom, nagyon sok érdekes írása van.
  Véleményem szerint maga a csata veresség volt, hisz szétverték a magyar sereget, viszont úgy vélem, hogy a háborút mi nyertük meg. A tatárok célja az volt, hogy a királyt megöljék. A király halála akkoriban sokkal nagyobb veszteség volt egy országnak, mint egy vesztes csata, hisz ha a király meghalt volna, könnyen trónviszályok alakulnak ki és abba az ország simán belepusztul. Pont mint a Mohácsi csata után. Ez nem következett be. A király életben maradt, az államszervezet tovább tudott működni, az ország pedig rendkívül gyorsan kipihente a háború vesztességeit. Pár évvel később már több hadjáratot vezet nyugat és dél felé is. Később a második tatárjárást már könnyűszerrel visszaveri az ország.
   
  szpg9, fip7, kondorvi and 1 other person like this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A romok előtt vezet egy út, mintha be lenne vágódva a talajba, fákkal szegélyezve mint egy mélyút. Az lehetett a fő közlekedési útvonal. A terület és a dombok úgy néznek ki mintha egykor nadrágszíj parcellák lettek volna, a telekrajzok pláne ilyen eldugott helyen évszázadokig se változnak. Én innét egy elpusztult falura tippelek, felette egy templommal. Esetlegesen olyan településre ahol a püspökség szőlőjét gondozták. Bár ezt valószínű újratelepítették volna. Minden esetre ha mész okvetlen írd meg mit találtál.
   
  szpg9 likes this.
 15. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A koordinátákat szerintem elnézted, mert ha pontos a térkép (márpedig úgy vettem észre, hogy nagyon pontos), akkor itt kell legyenek a romok:

  https://www.google.ro/maps/place/46...1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d46.5576!4d22.3072
  Remélem lesz időm rá még az idén megnézni és akkor megírom.
   
  antigonosz likes this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az első mondatod elejének nem látom nyomát sem sehol sőt, Kapisztrán pont ezt próbálta megakadályozni. A dombos nyilazás részig egyezik a sztorid a forrásokkal amit az első soktucat helyen feldob a net, de utána nagyon nem...

  Nem vágom, hogy miért.
   
  szpg9 likes this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az én forrásom a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban dolgozó hadtörténészek munkája a tiéd pedig a neten írt bárkik munkája.Gondolom nem árulok el titkot azzal,hogy kinek áll komolyabb forrás és kutatási lehetőség a rendelkezésére.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hol érhető el ez a munka?
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  szpg9 and blitzkrieg like this.

Ezen oldal megosztása