1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Középkori és kora újkori magyar csaták

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - szpg9 által indítva @ 2017. szeptember 4..

 1. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ez nem fedi a valosagot. A csata elott honapokkal korbehordoztak az orszagban a veres kardot. Az azmindenki aki csak tud nemes es nemtelen. Meg a jobbagysag felfegyverzese is szoba kerult de a parasztfelkeles 1514 meg kozel vpolt es a parasztsag hangulata sem volt nagyon baratsagos a sajat urai fele. Tomori egyik emberet a parasztok vertek le a lovarol es oltek meg a a megeleozo hetekben . Roviden mindenki elindult vagy ott is volt a csataban vagy az erdelyi Horvat seregekben vagy az uton valahol. Ez annyiraigazvolt hogy a vesztes csata utan senkinek nem jutott eszebe barkit is vadolni hogy miert nem volt ott. Csak a hatalmi harc kielezodesekor joval a csata utan jott elo Szapolyai de senki mas. Marpedig azt hiszem hangosan mutogattak volna arra aki elsummantotta a csatat.

  Korabban irtad ezt :
  Azert az eleg durva lett volna hogy csak 500 szpahi lett volna... /nem nem csak az agyuallasokat eroditettek meg a torokok epp erre talaltak bizonyitekot a hetekbe.../egyebkent feljegyzesek is arrol tanuskodtak hogy a torok bal szarny egybol eroditesi munkalatokba kezdett amint elerte a csatateret egy tomb lababa hogy nehogy tul koran a sereg felvonuulasa kozben tamadas erje oket.../

  En pedig ezzel kapcsolatban kerdeztem de meg nem valaszoltal.

  Milyen 500 szpahirol beszelunk ???

  Milyen bizonyitekokra hivatkozol az egyebb eroditesekkel kapcsolatban???

  Errol a torok balszarny eroditeseirol hol lehet olvasni ???
   
 2. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A helyzet az hogy ezek a cseh es lengyel csapatok Mohacs es Gyor kozott mindenhol megtalalhatok voltak. Vannak feljegyzesek levelek amik arrol szolnak hogy a csata masnapjan a menekulok talalkoztak ezen csapatokkal akik a csatavesztes hirere visszafordultak hazaindultak. Ezen csapatok Gyor Szekesfehervas Tolna kozott mindenhol megtalalhatok voltak. Sot arrol is van irasos forras hogy cseh es nemet csapatok erkeztek a csata napjan is . Illetve ahogy irtam a torokoket akik mar harom napja szemmelkisertek a magyar sereg nagysagat felallasat meglepte hogy szerdan a csatanapon mekkora sereg allt fel, az az utolso napon vagyelotte valo delutan erkezhetett komolyabb erosites is.
   
  blitzkrieg likes this.
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  En a torok magyarorszagon cimu konyvsoraozatbban olvastam az eroditest...

  Veres kardra az vonult be aki akart nem volt kotelezo arra se ahogy a egyhazi felszolitasra se...
  A parasztok jobbagyok az egyhaz szolitasara altak ossze 30.000 buda mellett akiket a kiraly szet is kergetett es 20-30.000 a dunabal oartjan tollunk nem messze egy micsarba akik kifele elnis vertek a torokot cunyan a mocsafba /mert nem voltak hadbakeszilve.../

  Nezz utanna mi volt a nemes kotelezetsege. /megyei banderiumot ajanlom.../ a banderiummal vonult ha vonult zaszlo alatt /ez lehetett megyei vagy zaszlosuri./ a megyei zaszloknak nem volt kotelessege az orszag masik vegen hadakozni... /orultseg is lett volna az egesz orszagot predanaknhagyni barkinek.../ egyebkent logikus.., /onkent mint irtam trencsenbol indult a felvidekrol egy nemesi had /trencsen varmegye zaszlaja alatt./ ahjoz csatlakozott utkozbe aki akart nem nagyon akart... /miert is akart volna???/ma akrna?ma sem megy onkentesnek szinte senki ingyert csaknhogy megdogoljon.../
   
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az orazagba abba az idobe volt vagy 100.000-120.000 nemesi csalad... Egy faluba volt atlag 3-4 /ami ma egy falu 1 templom az regen 10 falu volt a templomos falu a kozponti falu volt csupan./a torok szervezte at egyebkent a mai formaba regi falu reszek ma is orszik a regi valvak neveinek egy reszeg.../

  A varmegyei rendszert szent istvan hozta letre... Ott nezz utanna aranybulla kornyeken is kutakodhatsz... /a cimer a nevem mellett nem lopott./annyi hogy a leveltar nem adja ki mert./
   
 5. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Szerintem nem feltétlenül lett volna olyan nagyméretű háború köztünk és a törökök között, ha nem csapódunk a habsburg oldalra.
  Ugyebár akkoriban Franciaország és a Német-Római-Birodalom között dúlt a háború Itáliáért. A törökök nem engedhették meg, hogy a németek nyerjenek, mert az nagyon eltolta volna az erőviszonyokat.
  A franciák először velünk és a lengyelekkel akartak szövetkezni, mivel mindketten elutasítottuk őket összefogtak a törökökkel. A törökök meg minket ütöttek mert útjukat álltuk, Bécs felé menet.
  Egy semleges országként lehet, hogy soha nem lesznek nagyobb háborúk ellenünk, csak kisebb határmenti csetepaték.
   
 6. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ha a kiraly szemelyesen hadbavonult akkor a nemesnek is mennie kellett ! Marpedig a kiraly pont ezert indult el szemelyesen is.
   
  tong djagbu likes this.
 7. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Akkoriban a törökök szerintem már nem is a további hódításokat erőltették, hanem az európai erőviszonyokat tartották szem előtt. Próbálták megakadályozni, hogy bárki is európai hegemóniára tegyen szert. Mint később az angolok évszázadokig.
   
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem nem zaszlok vonultak /banderiumok./ nem maganyos nemesek es a zaszlok nem voltak kotelesek a kirallyal vonulni. Aki nem volt zaszlo alatt megyei zaszlosuri vagy egyhazi nem vehetett reszt a ataba /lehet beszivargo ellenseg./
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem volt olyan hogy joska oista odaallitott hogy en hadakozok es hoztam 100 embert magammal. Ha nem volt zaszlo alatt orulhett ilyen esetbe ha nem huztak karoba.../a jobbagy parasztsag egyhazi szaszlo altt gyulekezhetett a varosi polgar a varos zaszlaja allatt./ami eleinte a megyei zaszlo kesobb a kiralyi zaszlo ala tarzozott./ a zaszloalj kifelyezes nem veletlen./
   
 10. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A torokok szimplan hoditani akartak es hoditottak is. Mindig ott inditottak a hadjaratot ahol ugy gondoltak hogy az ellenseg gyenge . Sosem bocsajtkoztak ketfrontos haboruba ha megis igy alakult az egyik ellenseggel azonnal beketkotottek. Magyarorszag is celpont volt mint meghoditando orszag. 1526 ban eloszor vazallust akartak belole csinalni mert nem volt eleg stabil az erejuk hogy megtartsak. Aztan mar amikor latszott hogy Magyarorszag nem tetel es Erdely beallt a sorba ( Szapolyai alaig harom evvel a Mohacsi csata utan annak mezejen orult le a csaszar elott es hodolt be hogy az segitse illetve tartsa ot az Erdelyi tronon es adja vissza nekiBudat amit a Habsburgok akkor eppen elfoglaltak. ) Noszoval miutan magyarorszag mar nem volt tetel a torokok azonnal Becs fele fordultak es haromszor meg is probaltak elfoglalni azt tobbek kozott magyarcsapatokkal azoldalukon. Mondjuk voltakmagyarok a masik oldalon is.
   
  Ooorky likes this.
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Gondolj mar bele te is hoztad az adatokat csak a tolnai/varmegye/ zaszlo alatt 2000 konnyulovas es 1000 gyalogos tarzozott./nemesek es a megye altal felfogadott masodszulottek.../ hany megye is volt? Nemesi osszeiras egyebkent tolnamegyebe eleg jol fentmaradt dunaszentgyorgyon pl valami 40 nemesi calad volt a torok kiuzese utan.../nem 40 nemes ferfi hanem csalad./
   
 12. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Hát igen, ha később támadunk, Timur Lenkkel együtt, akkor minden másképp alakul. Egyébként úgy emlékszem, hogy Timur Lenk kereste velünk a kapcsolatot.
   
 13. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Oszmán államot a folyamatos terjeszkedés tartotta életben, a rabszolgák és janicsárok folyamatos áramlása. Amint ez megszűnt azonnal elkezdtek berogyni, végül az Olasz királyság győzelme Líbiában elindította a széthullást, ami során elbukták Afrika és a Balkán nagy részét.
   
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Mint írtam, szerintem 1526-tól kezdve már az összes háború inkább azért folyt, hogy megakadályozzák a Habsburgokat abban, hogy hegemóniára tegyenek szert Európában. Nagyon gyorsan megszerezték a Német-római-birodalom, Magyarország, Spanyolország, Csehország trónját. Tovább akartak terjeszkedni Itália felé. Ebben akarták őket megakadályozni. És nem csak a törökök és franciák háborúztak a Habsburgokkal 1526-ban, hanem még a Pápai állam is. Vagyis kvázi a pápával is háborúban álltunk Mohács idején, még, jó, hogy nem jött tőlük segítség.

  https://en.wikipedia.org/wiki/War_of_the_League_of_Cognac
   
 15. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Szerintem,a mohácsi síkon felsorakozott magyar seregnek csak abban az esetben lett volna bármi esélye a török sereg ellen,ha a török sereg drávai átkelésénél lepik meg a törököket,de mivel ezt elmulasztották, utána már sajnos nem volt esélyük a győzelemre.
   
  blitzkrieg likes this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member


  Tomori is ezt erőltette csak azt parancsolták neki,hogy csatlakozzon a királyi sereghez.
   
  blitzkrieg and Szittya like this.
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Igen sajnos Tomori jól látta a helyzetet,mennyivel szerencsésebbek lettünk volna ha Mohácsnál Hunyadi János vagy hasonló kaliberű hadvezér vezeti a Magyar sereget,de mint tudjuk a történelemben nincs olyan,hogy ha.
   
  blitzkrieg likes this.
 18. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Pontosan!!!
   
 19. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ez mondjuk jó hülyén volt kitalálva.
  Ha az ország bármely pontját támadás éri, mindenki veszélyben van, nem csak az a vármegye, amit épp megtámadtak. A Mohácsi csata előtt sem támadták a törökök az összes vármegyét, de miután a csatát megnyerték, pár éven vagy évtizeden belül az egész ország minden települése szívott.
  Ok, persze kis csetepatékra nem mozgósítod a teljes országot, mert úgyis elmegy már az ellenség, mire odaérnek az ország túlfeléről a csapatok, na de amikor az egész szultáni had jön, akkor mindenkit ki kellett volna állítani.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen,Lajos tervezte a haderő átalakítását csan nem jutott rá ideje.Igazából már Mátyásnak is meg kellett volna tennie de ő inkább támadott így hadiadót szedetett zsoldosokra.
   
  Szittya and blitzkrieg like this.

Ezen oldal megosztása