K<i>aliber magazin, októberi szám: Félautomata AMP-69, Csalódás egy legendában. Jó.
Ugyanott: Válasz a félautomata AMP tesztre. Jó?! Időnként besz@rtam a röhögéstől a cikkíró szarkazmusán. Mecsoda különbség a tapasztalt ember meg a szakértő között!</i>

hiryu

Ami nekem eszembe jutott a két cikk kapcsán az a finn karabélyok tokon lévő stabil!!!irányzószerkezete...a 60-as években.

"Igen a hírek szerint az elovizsgálatokon-teszteken nem voltak megelégedve az AK-12 pontosságával,"

Szerintem itt lenne az ideje hogy végleg szakítsanak ezzel a Ak formával és egy forradalmian új fegyvert hozzanak létre.

Szerintem itt lenne az ideje hogy végleg szakítsanak ezzel a Ak formával és egy forradalmian új fegyvert hozzanak létre.

Ezért a kijelentésedért Oroszországban és fél Afrikában minimum megköveznének :)

Mára már elavult ahogyan Roni is mondja(még ha nehéz is egyetértenem vele :D )
Én egyébként az AEK-971-ben sem látok nagy jövőt annak ellenére,hogy nagy kedvencem a fegyver.

AEK 971 csak most nézem a google-ba hogy még szarabbul néz ki mint az ak-12.
Inkább másolják le a Scart na az nagyon fasza még a katonák is örülnének neki:DD

Fogadni mertem volna,hogy megint kisregényt kell írnom :) de nem baj!

Az AK gázdugattyúja és a zárkeret egybe van építve(angolul long-stroke piston) ami feleslegesen nagy mozgó holt tömeget eredményez ami nehezebb uralhatóságot eredményez.Ma már létezik olyan megoldás(létezik már a 60-as évek közepe óta mert bizonyos Eugen Stoner kitalálta felismervén az M16 konstrukciós hibáját)ahol a gázdugattyú és a zárkeret nincs egybeépítve(short-stroke piston)így kisebb a mozgó holt tömeg és javul az uralhatóság úgy,hogy minimálisan csökken csak a megbízhatóság.
Még szokták emlegetni a minimális ergonómiát de azt a modern kiegészítőkkel simán orvosolni lehet mint ahogy a tokfedélre is helyezhető a szerelék sín ha úgy gyártják a fegyvert(átalakítani nem lehet a nem így készült karabélyokat).

Ha valami nem tiszta szívesen leírom de szerintem ezek alapján nagyon jól utána lehet nézni neten annak aki bírja az angolt megfelelő szinten.

Az már régen rossz ha eg fegyvert a kinézete és nem a megbízhatóság-pontosság-használhatóság-ár-fenntartás alapján értékelte, persze a feladat függvényében.