A PKM az mennyire jó vagy rossz ?
És tüzérségileg mennyire jól vagy rosszul állunk ?
Szia,
Szerintem a PKM kifejezetten jo.
Ettol meg van 2 problemaja:
- a "nem NATO szabvany" loszere
-szereleksin hianya
Az elso nyilvan szervezesi kerdes, nem a fegyver problemaja.
A masodik viszont manapsag mar jelentos hatrany, hiszen a "korszeru" ejszakai harcot nagyban hatraltatja.
Azert raktam idezojelbe a korszerut, mert 1942-ben az ejjellato hasznalata extrem korszeru volt, ma szerintem inkabb az elvart minimum.
Tuzerseg: szerintem 2 fontos feladata van a tuzersegnek:
1. gyalogsag tamogatasa, ez az alaprendeltetese, e nelkul ertelmetlen
2. tuzersegi parbaj vivasa, ha ezt nem tudja, akkor gyorsan elfogy "near-pear" ellenfellel szemben (ha tudja, akkor is, csak akkor a legiero es a dronok miatt, es nem az tuzerseg miatt).
Szerintem 2. szempontbol nezve kitunoen allunk, realisan nezve ennel nem is allhatnank jobban (marmint persze igen: ha a melle osztott legvedelem jobb lenne, akkor nyilvan a legiero es a dronok reszerol vedettebb lenne; de tisztan a tuzerseget nezve ragyogoan allunk). A PZH-2000-esek jok, es azon belul is a legmodernebb verzio van nalunk, szoval barmilyen (meretben osszevetheto) tuzerseggel szemben nagyon jol allnank egy tuzersegi parbajban.
Szerintem az 1. szempontjabol nagyon rosszul allunk a kb. 28 loveggel, ami hadra foghato. Ennel sokkal-sokkal tobb kellene, szerintem (nyilvan ez nagyon szubjektiv) kellene abszolut minimumkent a 3 dandar mindegyikebe legalabb 18 lovegbol allo osztaly (plusz 2 olcso raketauteg), plusz egy tuzerezred, aminek az egyik osztalya a 24 db PZH2000 (a masik meg egy jo raketaosztaly). Valamint 23 db tartalekos ezred mindegyikebe egy 6 lovegbol allo uteg. Vagyis 216 loveg kellene a kb. 28 helyett.
Hogy ez mennyibe kerulne normalis politikai vezetes mellett?
Nyilvan a 24 db PZH2000 pont annyiba, amennyiert vettuk (ja, nem mert a korrupcios felar nelkul jelentosen olcsobb lehetne).
A Puls osztalyt meg kellene venni.
A 3 dandar eseteben az 54 onjaro loveget ki lehetne valogatni 144 db Gvozgyilka kozul, a 36 raketavetot ki lehetne valogatni az 54 BM-21 kozul .
A tartalekosok 138 loveget meg ki lehetne valogatni a 288 db D-20 kozul.
Persze a Gvozgyilkak, BM-21-ek teljesen alkalmatlanok tuzersegi parbaj megvivasara, de ez nem is lenne a feladatuk, mivel egy PZH2000 uteg ott lehetne a tuzerosztalyok mellett "vigyazni rajuk", ami megvivna helyettuk a tuzersegi parbajt, mikozben ezek a tomegtuzukkel tamogatnak a gyalogsag harcat.
A tartalokosoknak meg lenne minden D-20 uteg mellett egy felso-kozepkategorias dronuteguk, ami egy ideig kepes lenne felvenni a tuzersegi parbaj kesztyujet a D-20-asok helyett. Persze a tuzerosztalyoknak is lenne ilyen uteguk is.
De nyilvan pont annyi Gvozgyilkank van, mint amennyire normalis a politikai vezetes. :-(