<blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="blitzkrieg">
Ezzel a román házvásárlós támogatással én szkeptikus vagyok. Nem értett félre valamit a szomszéd? Házvásárlásra támogatás van, mint ahogy Magyarországon is, de hogy a román állam direkt olyanokat támogasson, akik a Tiszántúlra költöznek?
Ahhoz, hogy a Tiszántúl lakossági arányait megváltoztassák több százezer román család betelepítését kellene megszervezzék. Hogyan oldják meg, hogy ne derüljön ki? Egyáltalán hogyan választják ki a támogatandó embereket?
Nem tudom, nem voltam ott, ezért biztosat sem tudok mondani, csak amit hallottam, illetve, vannak amit látok, hallok és olvasok.
Ha nem is feltétlenül irányított, de a jelenség kézzel fogható és lehet mozaikokat egymás mellé rakosgatni.
De nem hiszem, hogy itt túl sokakat érdekelne a téma, ezért nem megyek bele.
</blockquote>
Engem azért érdekelne, te mit raksz ki.</blockquote>
Jó. De leszögezem, hogy nem akarok egész K.-Mo.-ra általánosítani, nem tudom, hogy merre mi a helyzet, csak azt, ami a vidékünkön van. A darabokból mindenki rakjon össze amit akar.
Most kevés az időm, biztos nem jutott minden az eszembe és teljességre sem törekedtem. Csoportokba szedtem, kérdéseket tettem fel magamban, amire szinte biztos tudtam válaszolni, válaszoltam, amire nem tudtam biztos választ adni, de kérdésként felmerült, azt nem válaszoltam meg.
Tehát:
1;
- Vesznek nagy számban romániai állampolgárok ingatlanokat a legközelebbi nagyvárostól akár 60 km-re is? Igen.
- Mind román nemzetiségű? Nem.
- Nagyobb arányban vesznek romániai állampolgárok ingatlant, mint Magyarországi állampolgárok? Van, ahol határozottan igen.
- Befektetésként vették az ingatlanokat? Lehet, de még nem hallottam, hogy el is adták volna (itt jött a támogatás sztori, mikor az ár után érdeklődtem), mást is kérdeztem, de ő is azt mondja, hogy aki vett, még nem adott el.
-Van olyan szervezet, közösség Romániában, akinek a tagjaiban román érdekek alapján meg lehet bízni? Igen.
2;
- Sok a romániai idénymunkás (értsd napszámos)? Igen.
- Ezek jelentős része megpróbál letelepedni? Igen.
- Van munkaerőhiány? Igen
- Csak a mezőgazdaságban, idény munkában van munkaerő hiány? Nem
- Fel lehet tölteni minden helyet magyar állampolgárral? Nem.
- Honnan lehet feltölteni? Keletről.
- A munkás hol fog lakást vásárolni, az olcsó magyar faluban, vagy a drága román városban és aglomerációjában?
- Van magyar elvándorlás? Igen.
3;
- Van olyan település amelyben megváltozott az etnikai arány az elmúlt 10-15 évben? Igen.
- Természetes úton, spontán történt? Nem. (Ez nem megerősített, de "olyan" forrásból.)
- Hallottál róla? Nem
- Ez az (cigány) etnikum elkötelezett a Magyar államhoz?
- Van olyan település, ahol nő a románok aránya? Igen.
4;
- A román állam állja a román pópák bérét Magyarországon? Igen.
- A román állam támogatja a román nyelvtanulást?
- Akarnak új ortodox templomot építeni valamelyik településen/településeken? Igen.
- Van olyan terület, ahol az ortodox egyház összejátszik az állammal az elrománosításban?
5;
- Lenne magyarországi vezető, aki támogatná?
- Lennének olyan csoportok, akik anyagi haszonszerzésből románnak vallná magát, még ha nem is az?
- Volt már olyan a világtörténelemben, ahol egy-egy területre pusztán a kitalált történelem, vagy etnikai arány alapján elcsatolnak?
- Van értelme a Román Államnak a "Tiszáig történő" területszerzésnek?
- Lehet tervezetten irányítani egy-egy terület etnikai képének megváltozását?
- Lehet spontán folyamatokat "meglovagolni"?