Megválasztani csak azt lehet, aki el is indul a választásokon, itt is volt már egy-két ember akire többen is rákérdeztünk hogy ott lesz-e a listán, mert akkor tudom hová tegyem az X-et, de hideglelősen elzárkózott mindegyik.Röviden abból lesz politikus akit megválasztanak. De értem amit mondasz, viszont nem csak a CEU-n van társadalomtudományi képzés. Ezen kívül a FIDESZ felső vezetéséből alig találsz valakit aki nem fordult volna meg a CEU-n (ha nem is ott végzett, de valamilyen képzésen részt vett), mégis nyakig bennevannak abban, hogy kicsinálják. Tehát az ott szerzett tudás, bármilyen hatás, ami őket érte nem volt hatással a későbbi döntéseikre.
A társadalmat nem csak a politika befolyásolja. A hatás kölcsönös. A társadalom is befolyásolja a politikát. Ha nem lenne egy lecsúszott fehér réteg Amerika rozsdaövezeteiben, Trump nem lenne elnök. Ha a dolgok olyan egyszerűen mennének, mint ahogy soka itt hiszik, akkor Hillary lenne az elnök, de nem ő lett. Az a pénz mégsem volt elég és a papírforma nem jött össze.
Továbbmenve a társadalmat, nem csak a politika befolyásolja. Hatalmas szerepe van a gazdaságnak is és azon belül az ipari forradalomnak/forradalmaknak. Eddig ezek bizonyúltak a legjelentősebb társadalomformáló tényezőknek. A legtöbb változást ezekből lehet levezetni.
Szóval véleményem szerint (és ebben még senki sem tudott eltántorítani, pedig mindenkit figyelmesen meghallgatok) a jelenlegi társadalmi változások mögött az informatikai forradalom okozta változások találhatóak. A politika meg a leggyakrabban mintha futna az események után, nem pedi előidézi azokat.
Az meg, hogy valaki megfordult a CEU-n egy-két félévet szerintem még nem bűn, főleg ha van más (normális) végzettsége is. Viszont ők tudhatják legjobban mi is ennek a lényege, így talán nem is véletlen hogy próbálnak tenni ellene. Én nem tudom eldönteni hogy igazuk van-e vagy sem, dehát ők a megválasztottak, és állítólag demokrácia van, én csak majd az intézkedések hatásait tudom elszenvedni és szavazatba konvertálni jövőre.