Egy atlagos panelt hasonlits egy atlagos regi hazhoz, ne a szelsoseges eseteket vesd ossze. A regiek felujithatoak, modernizalhatoak. A belso kertek kiepitese is csak a lakokozossegen mulik.
Átlagos új házakban laktam, '70-es években, '80-as évek elején, illetve 2005/06-ban épült lakóparkokban. Hülyére pofozták azokat a lakásokat, amiket láttam egyetemi cimbiknél vagy albérlet keresés során. Erőlködés nélkül. Annyi, hogy nem kell hagyni lelakni őket és megkapjáuk ugyanazokat az épületgépészeti korszerűsítéseket, amit azonos szinten levő más lakás.
A kedvedert osszeszedem mi a rossz a panelekben illetve az uj epitesu lakoparkokban:
- Csunyak.
A baj az, hogy ez teljesen szubjektív. Egyébként meg ennek mi köze az életminőséghez, a a házból kifelé nézve az esetek túlnyomó többségében nem látod a házat magát...?
- Nem jobbak a hoszigetelesben. Amire azt mondjak, hogy jobb ott a penesszel kuzdenek. A draga es bonyolult szelloztetes talan mukodhet.
Óóó, persze. Az ismerősöm sztyok régi bérházban HAVI 20k-s fűtésszámlát csinált konvektorral. Nekem házközpontival volt most 6 hónapra 20k, az előző picit kisebb és utcafromtos lakásban 18k. Mindkét ház 2005/6 magasságában épült.
- A szelloztetes - ha van - mindig bonyolultabb.
Két nagy ablak + erkélyajtóm volt az utolsó három albérletemben is, a 8, 2. és 3. emeleti lakásokban. Mi a bonyás? Ebből kettőben légkondi is van.
- Sok helyen esoben egyetlen ablak sem lehet nyitva.
Ekkora marhaságot életemben nem hallottam? Soha nem voltam olyan lakásban, ahol erős szél esetén beesett volna az eső. A nyári megazáporok alatt mindig nyitva volt az ablakom.
- Az amerikai konyha csak az ablaktalan konyha terét nyitja ki. Ugyes trukk, de nyilvan nem ez lenne az idealis megoldas.
A konyhával egy lakásban a hőteremlés miatt nincs ideális megoldás. Megoldás van. A hőelvezés szempontjából a jenki nyitott bajnok, mert nem egy rohadt lyukba vagy bezárva. Az más kérdés, hogy az illatok még elszívóval is dzsemboriznak a lakásban.
- Szinte zero hangszigeteles. Az emberek 20 %-a nem csak hetkoznap nappal dolgozik es vannak gyermekek, nyugdijasok, betegek.
Ezen a részen tényleg röhögök. Ami jól hőszigetel, az egyben jól zajszigetel is.
Ergo mindig van valaki aki szeretne csendben pihenni. Ez szinte lehetetlen, mert olyan is mindig van aki hust klopfol, zenet hallgat, pakol, felujit stb...
Rági bérház visszangos belső része mevan, ahova minden ablak nyílik? Ja, hogy a többi ablak meg utcafrontra? Nekem a jelenlegi lakásom összes ablak a belső kerte néz.
- A sajat belso parkolo jogos igeny, de talan Pest belvarosaban nincs is szukseg autora. (A greengo megteszi.) Illetve ez sem all rendelkezesre sok regi es uj tarsashaznal sem. Sokszor csak a haz elott kijelolt parkolohelyet veheti meg az ember.
Mond ezt a vérmes autósok közösségének itthon. Az más kéréds, hogy én kb. akkor járok autóval, ha céges ügyben megyek vagy másokkal bárhova, egyedül soha.
- A WC-k kulturaltan el sem helyezhetoek ilyen kis tereken. Rohadt kenyelmetlen az egesz vizesblokk hasznalata.
Ez a legepciebb hülyeség részedről, mert pont régi bérháznaknál van az, hogy a WC a legszarabb és leglehetetlenebb helyekre lett utólag odabaszva, ahova éppen gondolták...
- Vendeget sem tudsz hivni, max leulteted egy pici sarokulore. Ahol terasz van ott az sokszor nem is fedett, meg csak reszben sem.
Ez meg az ingatlam méretével van kapcsolatban és nem azzal, hogy 10-20-30 vagy 150 éves. Akkora logikai faszság, hogy komolyan nézek, hogy ekkora marhaságot hogyan sierült leírni...
- Felszobak vannak. Meg is lett az eredmenye, mert azt egy szulo sem kivanja a gyermekenek... Egy szepen galeriazott szoba ezerszer elhetobb kornyezet. Az tul kicsi eletterbol soha nem lehet csaladi otthon.
Mi van...? Akkora lakást veszel, amire igényed van? Ugyanazon épületben van eltérő felosztású és eltérő méretű lakás is.
- Nem atalakithatoak. Egy vezeteket vagy csovet mashova helyezni bonyolult, falat mozgatni pedig szinte lehetetlen.
Ezen röhögög. Az új építésű lakásos nagy részében gáz sincs bevezeve, mert rájöttek, hogy esztétikailag szar. A házban van gáz, a központi kazánba, minden más villanyal megy. Az egyik legerősebb ellenérve a régi szutyok bérházaknál pont az, hogy épületgépészetileg katasztrofálisak. Az előtt tervezték meg őket, hogy lett volna vezetékes víz, gáz meg villany.
Komolyan mondom itt már sírva röghögök rajtad...
- A lepcsohazak igenytelen minimalista rettenetek. Ezekbol hordaggyal menteni mindig nagy szivas volt. Pedig ido kerdese es mindenkinek szuksege lesz ra. Csak ugy mondom. A regiekben altalaban ket széles lepcsohaz van.
Csak szólok neked, hogy eddig egy olyan bérházban jártam, ahol 1 méternél szélessebb lépcső lett volna. Az egyikben ketten nem fértünk el egymás mellett a fél csigalépcsőn egy csajjal. Bringával felkeccsülni is művészet lett volna, meg sem próbáltam. Olyan kétszárnyú ajtón mentem ki a szaros gang részre, hogy én alig fértem át rajt. A mostani házban úgy sétáltam le, hogy a két vállamon két bringa volt. A minimalizmus nem érdekel, nem a lépcsőházban lakom...
- Lift is hol van, hogy nincs. Ahol van ott sokszor csak valamilyen kisebb tipust epitettek be.
Én nem láttam olyan új építésű többszintes házat, ahol nincs lift és 3 emeletnél magasabb.
Biztos sokaig lehetne meg sorolni, de szerintem a regiek atalakitasa es modernizalasa sok esetben jarhato ut.
A piac kurvára nem ezt mutatja. Olyan emberetelenül drága.